Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
E-materiały do kształcenia zawodowego

Barman, czyli jak sporządzać i podawać drinki (sztuka barmańska)

HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich w zawodach: kelner 513101 i technik usług kelnerskich 513102

Netografia i bibliografia

Netografia

  • N1 Źródło: dostępny w internecie: Serwis internetowy youtube, film Sztuka Mieszania, Jak używać SHAKERA? Wszystko o wstrząsaniu! Techniki barmańskie, odc. 14, https://www.youtube.com/watch?v=4UHILuEmisQ [dostęp 21.10.2021].

  • N2 Źródło: dostępny w internecie: Serwis internetowy youtube, film Mój Bar, Wstrząsanie - podstawy tworzenia drinków, https://www.youtube.com/watch?v=rkSynLa51tg [dostęp 21.10.2021].

  • N3 Źródło: dostępny w internecie: Poradnik restauratora, www.poradnikrestauratora.com [dostęp 21.10.2021].

  • N4 Źródło: dostępny w internecie: Portal gastronomiczny Gastrona.pl, www.gastrona.pl/art/article_4936.php [dostęp 21.10.2021].

  • N5 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Gastromania.pl, Kieliszki szklane w gastronomii, https://gastromania.pl/klieliszki-szklane.html [dostęp 21.10.2021].

  • N6 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa International Bartenders Association, https://iba-world.com [dostęp 21.10.2021].

  • N7 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa pisma biznesu gastronomicznego, Restauracja, www.e-restauracja.com [dostęp 21.10.2021].

  • N8 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Polish Bartenders Association, http://www.spb-pba.org.pl/ [dostęp 21.10.2021].

  • N9 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Mój Bar, Wstęp do miksologii, czyli podstawy robienia drinków, https://www.mojbar.pl/wstep-do-miksologii-czyli-podstawy-robienia-drinkow/ [dostęp 21.10.2021].

  • N10 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Poradnik Restauratora, www.poradnikrestauratora.com [dostęp 21.10.2021].

  • N11 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Serwis restaurator, https://restaurator.pl [dostęp 21.10.2021].

  • N12 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Gastromania.pl, https://gastromania.pl/ [dostęp 21.10.2021].

  • N13 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Mój Bar, Angelika Leśniewicz, Czym są złote proporcje i miary barowe w drinkach? Dlaczego warto się ich trzymać? Co to jest dash, uncja, pinta, kwarta i galon?, https://www.mojbar.pl/proporcje-i-miary-barowe-w-drinkach-co-to-jest-dash-uncja-pinta-kwarta-i-galon/ [dostęp 21.10.2021].

  • N14 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Moje-Drinki.pl Promujemy kulturę picia alkoholu, Z sekretów barmana- Techniki barmańskie, https://moje-drinki.pl/sekretow-barmana-techniki-barmanskie/ [dostęp 21.10.2021].

  • N15 Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Stalgast. Ekspert gastronomiczny, Wyposażenie barowe, https://stalgast.com/wyposazenie-barowe [dostęp 21.10.2021].

Bibliografia

  • Otto Arera, Szkoła barmanów SHAKE IT, REA, Warszawa 2007.

  • Peter Bohrmann, Leksykon 1444 napojów mieszanych, Oficyna Wydawnicza „KALLIOPE”, Warszawa 1993.

  • Maria Costantino, Koktajle ponad 200 drinków, Oficyna Wydawnicza Delta W‑Z, Warszawa 2003.

  • Anna Gorobika, Sporządzanie i podawanie napojów zimnych oraz gorących 512[02].Z2.08. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy Radom 2007.

  • Danuta Ławniczak, Renata Szajna, Obsługa kelnerska. Podręcznik część 2, WSiP, Warszawa 2014.

  • Zdzisław T. Nowicki, Nowe vademecum barmana, GALION, Gdynia 2000.

  • Mardee Haidin Regan, Przewodnik barmana. Sekrety przyrządzania drinków i koktajli, Bauer‑Weltbild Media, Warszawa 2008.

  • Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Alina Ziaja, Obsługa gości (konsumentów) część 2, REA, Warszawa 2009.