Przewodnik dla uczącego się
Spis treści
Struktura e‑materiałuStruktura e‑materiału
Jak korzystać z e‑materiału?Jak korzystać z e‑materiału?
Wymagania techniczneWymagania techniczne
1. Struktura e‑materiału
Niniejszy e‑materiał składa się z trzech części: wprowadzenia, materiałów multimedialnych oraz obudowy dydaktycznej. Każda z nich zawiera powiązane tematycznie elementy składowe.
Wprowadzenie
Przedstawia podstawowe informacje o e‑materiale, które ułatwią użytkownikowi wstępne zapoznanie się z zawartością: odniesienia do podstawy programowej, zakres tematyczny oraz opis budowy e‑materiału.
Materiały multimedialne
Zawierają różnego rodzaju multimedia, które ułatwiają uczącemu się przyswojenie wiedzy.
Sekwencje filmowe – Podstawy miksologiiSekwencje filmowe – Podstawy miksologii
Film instruktażowy – Technika sporządzania drinkówFilm instruktażowy – Technika sporządzania drinków
Galeria zdjęć – Standardowe napoje mieszaneGaleria zdjęć – Standardowe napoje mieszane
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Sztuka barmańska – sporządzam i podaję drinkiProgram ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Sztuka barmańska – sporządzam i podaję drinki
Obudowa dydaktyczna
Interaktywne materiały sprawdzająceInteraktywne materiały sprawdzające pozwalają zweryfikować poziom opanowania wiedzy i umiejętności zawartych w e‑materiale.
Słownik pojęć dla e‑materiałuSłownik pojęć dla e‑materiału zawiera objaśnienia specjalistycznego słownictwa występującego w całym e‑materiale.
Przewodnik dla nauczycielaPrzewodnik dla nauczyciela zawiera sugestie do wykorzystania e‑materiału w ramach pracy dydaktycznej.
Przewodnik dla uczącego sięPrzewodnik dla uczącego się zawiera wskazówki i instrukcje dotyczące wykorzystania e‑materiału w ramach samodzielnej nauki.
Netografia i bibliografiaNetografia i bibliografia stanowi listę materiałów, na bazie których został opracowany e‑materiał.
Instrukcja użytkowaniaInstrukcja użytkowania objaśnia działanie e‑materiału oraz poszczególnych jego elementów.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
2. Jak korzystać z e‑materiału?
Opracowane w tym e‑materiale multimedia, interaktywne materiały sprawdzające oraz słownik pojęć mają pomóc Ci w przygotowaniu do egzaminu zawodowego oraz do pracy w zawodzie kelner i technik usług kelnerskich.
1. Sekwencje filmowe – Podstawy miksologii
Po obejrzeniu filmu postaraj się uporządkować swoją wiedzę w następujących tematach:
rodzaje barów, rodzaje wyposażenia barów, obowiązki barmana;
podstawowe urządzenia barmańskie, podstawowe narzędzia barmańskie, szkło barmańskie;
składniki drinków, modyfikatory, bonifikatory i dodatki.
Możesz wykorzystać do tego notatki, notatki graficzne, mapy myśli. Jeśli posiadasz talent plastyczny, stwórz komiks, będziesz mógł go zaprezentować na forum internetowym.
2. Film instruktażowy – Technika sporządzania drinków
Po zapoznaniu się z filmem instruktażowym możesz przygotować notatki w formie graficznej, która będzie dla Ciebie najwygodniejsza, aby uporządkować wiedzę na temat technik sporządzania drinków. Możesz też stworzyć instrukcję obsługi i podzielić się nią z innymi uczniami lub ze znajomymi. Krok po kroku wyjaśnisz w niej, jak prawidłowo przygotować i podać drinki.
3. Galeria zdjęć – Standardowe napoje mieszane
Zapoznaj się z sekwencjami filmowymi oraz z galerią zdjęć w e‑materiale. Na podstawie zdobytej wiedzy opracuj leksykon standardowych napojów mieszanych. Możesz go przygotować w formie tabeli, która będzie zawierała następujące części:
baza drinka;
dodatki bezalkoholowe;
sposób wykonania;
dekoracja;
ciekawostki.
4. Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Sztuka barmańska – sporządzam i podaję drinki
Korzystając z tabeli kojarzenia smaków i bazy wiedzy, zaprojektuj trzy własne drinki. Dobierz do nich odpowiednie techniki wykonania, szkło i dekoracje. Wyniki swojej pracy przedstawia w internecie.
5.Interaktywne materiały sprawdzające
Umożliwią Ci sprawdzenie poziomu własnej wiedzy, uzyskanie szybkiej i precyzyjnej informacji zwrotnej, a to stanowi doskonałą formę nauki.
Wszystkie te materiały multimedialne umieszczone na Zintegrowanej Platformie Edukacyjnej możesz wykorzystywać do samodzielnej nauki, do pracy na zajęciach lub przygotowując się do egzaminu zawodowego.
Uruchomienie platformy: upewnij się, że masz wystarczającą ilość wolnej pamięci na komputerze, urządzeniu podczas korzystania oraz, że Twoje urządzenie jest podłączone do stabilnej i szybkiej sieci Wi‑Fi.
Obsługa: strona główna e‑materiału zawiera zakładki z aktywnymi materiałami multimedialnymi. Możesz wchodzić w poszczególne zakładki, aby skorzystać z materiałów – możesz oglądać, przeglądać, zatrzymywać, ponownie uruchamiać lub czytać informacje zawarte w zakładce. Dodatkowo każdy z materiałów multimedialnych zawiera połączone ćwiczenia, które możesz wykonać, aby sprawdzić czy przyswoiłeś sobie wiedzę z każdego multimedium.
Po zapoznaniu się z wszystkimi przypisanymi materiałami, możesz przenieść się do interaktywnych materiałów sprawdzających i wykonać sprawdzenie stanu Twojej wiedzy z danego zakresu e‑materiału. Ćwiczenia dadzą Ci informację zwrotną na temat zdobytej wiedzy oraz możliwość ponownego ich wykonania. Na koniec możesz zapoznać się z przypisaną netografią i bibliografią, która może być dla Ciebie punktem wyjścia do dalszego doskonalenia się.
Materiały zgromadzone w tym e‑materiale pozwolą Ci rozwinąć wyobraźnię przestrzenną poprzez umożliwianie poznania zasad pracy w zawodzie: kelner‑barman i technik usług kelnerskich.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
3. Wymagania techniczne
Wymagania sprzętowe niezbędne do korzystania z poradnika oraz innych e‑materiałów platformy zpe.gov.pl.
System operacyjny:
Windows 7 lub nowszy;
OS X 10.11.6 lub nowszy;
GNU/Linux z jądrem w wersji 4.0 lub nowszej 3GB RAM.
Przeglądarka internetowa we wskazanej wersji lub nowszej:
Chrome w wersji 69.0.3497.100;
Firefox w wersji 62.0.2;
Safari w wersji 11.1;
Opera w wersji 55.0.2994.44;
Microsoft Edge w wersji 42.17134.1.0;
Internet Explorer w wersji 11.0.9600.18124.
Urządzenia mobilne:
2GB RAM iPhone/iPad z systemem iOS 11 lub nowszym;
Tablet/Smartphone z systemem Android 4.1 (lub nowszym) z przeglądarką kompatybilną z Chromium 69 (lub nowszym) np. Chrome 69, Samsung Browser 10.1, szerokość co najmniej 420 px.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści