Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
E-materiały do kształcenia zawodowego

Barman, czyli jak sporządzać i podawać drinki (sztuka barmańska)

HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich w zawodach: kelner 513101 i technik usług kelnerskich 513102

Przewodnik dla uczącego się

Spis treści

Spis treści

  1. Struktura e‑materiałuStruktura e‑materiału

  2. Jak korzystać z e‑materiału?Jak korzystać z e‑materiału?

  3. Wymagania techniczneWymagania techniczne

1

1. Struktura e‑materiału

Niniejszy e‑materiał składa się z trzech części: wprowadzenia, materiałów multimedialnych oraz obudowy dydaktycznej. Każda z nich zawiera powiązane tematycznie elementy składowe.

  1. Wprowadzenie

Przedstawia podstawowe informacje o e‑materiale, które ułatwią użytkownikowi wstępne zapoznanie się z zawartością: odniesienia do podstawy programowej, zakres tematyczny oraz opis budowy e‑materiału.

  1. Materiały multimedialne

Zawierają różnego rodzaju multimedia, które ułatwiają uczącemu się przyswojenie wiedzy.

  1. Obudowa dydaktyczna

  • Interaktywne materiały sprawdzająceD5rQQ4xLFInteraktywne materiały sprawdzające pozwalają zweryfikować poziom opanowania wiedzy i umiejętności zawartych w e‑materiale.

  • Słownik pojęć dla e‑materiałuDv0nSRVsKSłownik pojęć dla e‑materiału zawiera objaśnienia specjalistycznego słownictwa występującego w całym e‑materiale.

  • Przewodnik dla nauczycielaDI2UcRCRBPrzewodnik dla nauczyciela zawiera sugestie do wykorzystania e‑materiału w ramach pracy dydaktycznej.

  • Przewodnik dla uczącego sięD1Dol1ULNPrzewodnik dla uczącego się zawiera wskazówki i instrukcje dotyczące wykorzystania e‑materiału w ramach samodzielnej nauki.

  • Netografia i bibliografiaDjXqgeOMeNetografia i bibliografia stanowi listę materiałów, na bazie których został opracowany e‑materiał.

  • Instrukcja użytkowaniaD3BV2XbV0Instrukcja użytkowania objaśnia działanie e‑materiału oraz poszczególnych jego elementów.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

2

2. Jak korzystać z e‑materiału?

Opracowane w tym e‑materiale multimedia, interaktywne materiały sprawdzające oraz słownik pojęć mają pomóc Ci w przygotowaniu do egzaminu zawodowego oraz do pracy w zawodzie kelner i technik usług kelnerskich.

  • 1. Sekwencje filmowe – Podstawy miksologii

Po obejrzeniu filmu postaraj się uporządkować swoją wiedzę w następujących tematach:

  • rodzaje barów, rodzaje wyposażenia barów, obowiązki barmana;

  • podstawowe urządzenia barmańskie, podstawowe narzędzia barmańskie, szkło barmańskie;

  • składniki drinków, modyfikatory, bonifikatory i dodatki.

Możesz wykorzystać do tego notatki, notatki graficzne, mapy myśli. Jeśli posiadasz talent plastyczny, stwórz komiks, będziesz mógł go zaprezentować na forum internetowym.

  • 2. Film instruktażowy – Technika sporządzania drinków

Po zapoznaniu się z filmem instruktażowym możesz przygotować notatki w formie graficznej, która będzie dla Ciebie najwygodniejsza, aby uporządkować wiedzę na temat technik sporządzania drinków. Możesz też stworzyć instrukcję obsługi i podzielić się nią z innymi uczniami lub ze znajomymi. Krok po kroku wyjaśnisz w niej, jak prawidłowo przygotować i podać drinki.

  • 3. Galeria zdjęć – Standardowe napoje mieszane

Zapoznaj się z sekwencjami filmowymi oraz z galerią zdjęć w e‑materiale. Na podstawie zdobytej wiedzy opracuj leksykon standardowych napojów mieszanych. Możesz go przygotować w formie tabeli, która będzie zawierała następujące części:

  • baza drinka;

  • dodatki bezalkoholowe;

  • sposób wykonania;

  • dekoracja;

  • ciekawostki.

4. Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Sztuka barmańska – sporządzam i podaję drinki

Korzystając z tabeli kojarzenia smakówbazy wiedzy, zaprojektuj trzy własne drinki. Dobierz do nich odpowiednie techniki wykonania, szkło i dekoracje. Wyniki swojej pracy przedstawia w internecie.

5.Interaktywne materiały sprawdzające

Umożliwią Ci sprawdzenie poziomu własnej wiedzy, uzyskanie szybkiej i precyzyjnej informacji zwrotnej, a to stanowi doskonałą formę nauki.

Wszystkie te materiały multimedialne umieszczone na Zintegrowanej Platformie Edukacyjnej możesz wykorzystywać do samodzielnej nauki, do pracy na zajęciach lub przygotowując się do egzaminu zawodowego.

Uruchomienie platformy: upewnij się, że masz wystarczającą ilość wolnej pamięci na komputerze, urządzeniu podczas korzystania oraz, że Twoje urządzenie jest podłączone do stabilnej i szybkiej sieci Wi‑Fi.

Obsługa: strona główna e‑materiału zawiera zakładki z aktywnymi materiałami multimedialnymi. Możesz wchodzić w poszczególne zakładki, aby skorzystać z materiałów – możesz oglądać, przeglądać, zatrzymywać, ponownie uruchamiać lub czytać informacje zawarte w zakładce. Dodatkowo każdy z materiałów multimedialnych zawiera połączone ćwiczenia, które możesz wykonać, aby sprawdzić czy przyswoiłeś sobie wiedzę z każdego multimedium.

Po zapoznaniu się z wszystkimi przypisanymi materiałami, możesz przenieść się do interaktywnych materiałów sprawdzających i wykonać sprawdzenie stanu Twojej wiedzy z danego zakresu e‑materiału. Ćwiczenia dadzą Ci informację zwrotną na temat zdobytej wiedzy oraz możliwość ponownego ich wykonania. Na koniec możesz zapoznać się z przypisaną netografią i bibliografią, która może być dla Ciebie punktem wyjścia do dalszego doskonalenia się.

Materiały zgromadzone w tym e‑materiale pozwolą Ci rozwinąć wyobraźnię przestrzenną poprzez umożliwianie poznania zasad pracy w zawodzie: kelner‑barman i technik usług kelnerskich.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

3

3. Wymagania techniczne

Wymagania sprzętowe niezbędne do korzystania z poradnika oraz innych e‑materiałów platformy zpe.gov.pl.

System operacyjny:

  • Windows 7 lub nowszy;

  • OS X 10.11.6 lub nowszy;

  • GNU/Linux z jądrem w wersji 4.0 lub nowszej 3GB RAM.

Przeglądarka internetowa we wskazanej wersji lub nowszej:

  • Chrome w wersji 69.0.3497.100;

  • Firefox w wersji 62.0.2;

  • Safari w wersji 11.1;

  • Opera w wersji 55.0.2994.44;

  • Microsoft Edge w wersji 42.17134.1.0;

  • Internet Explorer w wersji 11.0.9600.18124.

Urządzenia mobilne:

  • 2GB RAM iPhone/iPad z systemem iOS 11 lub nowszym;

  • Tablet/Smartphone z systemem Android 4.1 (lub nowszym) z przeglądarką kompatybilną z Chromium 69 (lub nowszym) np. Chrome 69, Samsung Browser 10.1, szerokość co najmniej 420 px.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

RM09HiF6TPyba
(Uzupełnij).

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści