Do odpowiedniego drinka, poprzez przeciągnięcie, przyporządkuj składniki, które wchodzą w skład jego receptury. Zwróć uwagę na prawidłową ilość każdego składnika potrzebną do sporządzenia jednego drinka. Cosmopolitan Możliwe odpowiedzi: 1. 20 ml soku z cytryny, 2. sól/pieprz, 3. 20 ml soku z limonki, 4. 40 ml soku żurawinowego, 5. goździki, 6. 20 ml likieru Cointreau lub Triple Sec, 7. 10 łyżeczek miodu (najlepiej płynnego), 8. 100 ml wody niegazowanej, 9. 20-30 ml syropu cukrowego, 10. 100 ml ginu, 11. 120 ml Martini Bianco, 12. 40 ml wódki czystej, 13. 20 ml soku z limonki, 14. 3 plasterki jabłka, 15. 60 ml Jim Beam Burbon, 16. 45 ml soku z limonki, 17. 40 ml soku malinowego, 18. 5 plasterków ogórka, 19. plasterek awokado, 20. plasterek pomarańczy, 21. 45 ml soku z cytryny, 22. 120 ml Jim Beam Burbon, 23. 20 ml naparu rumiankowego, 24. 100 ml wody gazowanej, 25. 20 ml jasnego rumu, 26. 20-30 ml syropu ziemniaczanego, 27. 6 listków mięty, 28. 1 łyżeczka miodu (najlepiej płynnego), 29. 20 ml naparu miętowego, 30. 60 ml Martini Bianco, 31. 60 ml jasnego rumu, 32. 60 ml wódki czystej, 33. 100 ml wody, 34. 20 ml whisky, 35. 6 listków melisy, 36. 20 ml soku z pomarańczowego Julep Możliwe odpowiedzi: 1. 20 ml soku z cytryny, 2. sól/pieprz, 3. 20 ml soku z limonki, 4. 40 ml soku żurawinowego, 5. goździki, 6. 20 ml likieru Cointreau lub Triple Sec, 7. 10 łyżeczek miodu (najlepiej płynnego), 8. 100 ml wody niegazowanej, 9. 20-30 ml syropu cukrowego, 10. 100 ml ginu, 11. 120 ml Martini Bianco, 12. 40 ml wódki czystej, 13. 20 ml soku z limonki, 14. 3 plasterki jabłka, 15. 60 ml Jim Beam Burbon, 16. 45 ml soku z limonki, 17. 40 ml soku malinowego, 18. 5 plasterków ogórka, 19. plasterek awokado, 20. plasterek pomarańczy, 21. 45 ml soku z cytryny, 22. 120 ml Jim Beam Burbon, 23. 20 ml naparu rumiankowego, 24. 100 ml wody gazowanej, 25. 20 ml jasnego rumu, 26. 20-30 ml syropu ziemniaczanego, 27. 6 listków mięty, 28. 1 łyżeczka miodu (najlepiej płynnego), 29. 20 ml naparu miętowego, 30. 60 ml Martini Bianco, 31. 60 ml jasnego rumu, 32. 60 ml wódki czystej, 33. 100 ml wody, 34. 20 ml whisky, 35. 6 listków melisy, 36. 20 ml soku z pomarańczowego Vermut Grog Możliwe odpowiedzi: 1. 20 ml soku z cytryny, 2. sól/pieprz, 3. 20 ml soku z limonki, 4. 40 ml soku żurawinowego, 5. goździki, 6. 20 ml likieru Cointreau lub Triple Sec, 7. 10 łyżeczek miodu (najlepiej płynnego), 8. 100 ml wody niegazowanej, 9. 20-30 ml syropu cukrowego, 10. 100 ml ginu, 11. 120 ml Martini Bianco, 12. 40 ml wódki czystej, 13. 20 ml soku z limonki, 14. 3 plasterki jabłka, 15. 60 ml Jim Beam Burbon, 16. 45 ml soku z limonki, 17. 40 ml soku malinowego, 18. 5 plasterków ogórka, 19. plasterek awokado, 20. plasterek pomarańczy, 21. 45 ml soku z cytryny, 22. 120 ml Jim Beam Burbon, 23. 20 ml naparu rumiankowego, 24. 100 ml wody gazowanej, 25. 20 ml jasnego rumu, 26. 20-30 ml syropu ziemniaczanego, 27. 6 listków mięty, 28. 1 łyżeczka miodu (najlepiej płynnego), 29. 20 ml naparu miętowego, 30. 60 ml Martini Bianco, 31. 60 ml jasnego rumu, 32. 60 ml wódki czystej, 33. 100 ml wody, 34. 20 ml whisky, 35. 6 listków melisy, 36. 20 ml soku z pomarańczowego Niepasujące elementy Możliwe odpowiedzi: 1. 20 ml soku z cytryny, 2. sól/pieprz, 3. 20 ml soku z limonki, 4. 40 ml soku żurawinowego, 5. goździki, 6. 20 ml likieru Cointreau lub Triple Sec, 7. 10 łyżeczek miodu (najlepiej płynnego), 8. 100 ml wody niegazowanej, 9. 20-30 ml syropu cukrowego, 10. 100 ml ginu, 11. 120 ml Martini Bianco, 12. 40 ml wódki czystej, 13. 20 ml soku z limonki, 14. 3 plasterki jabłka, 15. 60 ml Jim Beam Burbon, 16. 45 ml soku z limonki, 17. 40 ml soku malinowego, 18. 5 plasterków ogórka, 19. plasterek awokado, 20. plasterek pomarańczy, 21. 45 ml soku z cytryny, 22. 120 ml Jim Beam Burbon, 23. 20 ml naparu rumiankowego, 24. 100 ml wody gazowanej, 25. 20 ml jasnego rumu, 26. 20-30 ml syropu ziemniaczanego, 27. 6 listków mięty, 28. 1 łyżeczka miodu (najlepiej płynnego), 29. 20 ml naparu miętowego, 30. 60 ml Martini Bianco, 31. 60 ml jasnego rumu, 32. 60 ml wódki czystej, 33. 100 ml wody, 34. 20 ml whisky, 35. 6 listków melisy, 36. 20 ml soku z pomarańczowego
Do odpowiedniego drinka, poprzez przeciągnięcie, przyporządkuj składniki, które wchodzą w skład jego receptury. Zwróć uwagę na prawidłową ilość każdego składnika potrzebną do sporządzenia jednego drinka. Cosmopolitan Możliwe odpowiedzi: 1. 20 ml soku z cytryny, 2. sól/pieprz, 3. 20 ml soku z limonki, 4. 40 ml soku żurawinowego, 5. goździki, 6. 20 ml likieru Cointreau lub Triple Sec, 7. 10 łyżeczek miodu (najlepiej płynnego), 8. 100 ml wody niegazowanej, 9. 20-30 ml syropu cukrowego, 10. 100 ml ginu, 11. 120 ml Martini Bianco, 12. 40 ml wódki czystej, 13. 20 ml soku z limonki, 14. 3 plasterki jabłka, 15. 60 ml Jim Beam Burbon, 16. 45 ml soku z limonki, 17. 40 ml soku malinowego, 18. 5 plasterków ogórka, 19. plasterek awokado, 20. plasterek pomarańczy, 21. 45 ml soku z cytryny, 22. 120 ml Jim Beam Burbon, 23. 20 ml naparu rumiankowego, 24. 100 ml wody gazowanej, 25. 20 ml jasnego rumu, 26. 20-30 ml syropu ziemniaczanego, 27. 6 listków mięty, 28. 1 łyżeczka miodu (najlepiej płynnego), 29. 20 ml naparu miętowego, 30. 60 ml Martini Bianco, 31. 60 ml jasnego rumu, 32. 60 ml wódki czystej, 33. 100 ml wody, 34. 20 ml whisky, 35. 6 listków melisy, 36. 20 ml soku z pomarańczowego Julep Możliwe odpowiedzi: 1. 20 ml soku z cytryny, 2. sól/pieprz, 3. 20 ml soku z limonki, 4. 40 ml soku żurawinowego, 5. goździki, 6. 20 ml likieru Cointreau lub Triple Sec, 7. 10 łyżeczek miodu (najlepiej płynnego), 8. 100 ml wody niegazowanej, 9. 20-30 ml syropu cukrowego, 10. 100 ml ginu, 11. 120 ml Martini Bianco, 12. 40 ml wódki czystej, 13. 20 ml soku z limonki, 14. 3 plasterki jabłka, 15. 60 ml Jim Beam Burbon, 16. 45 ml soku z limonki, 17. 40 ml soku malinowego, 18. 5 plasterków ogórka, 19. plasterek awokado, 20. plasterek pomarańczy, 21. 45 ml soku z cytryny, 22. 120 ml Jim Beam Burbon, 23. 20 ml naparu rumiankowego, 24. 100 ml wody gazowanej, 25. 20 ml jasnego rumu, 26. 20-30 ml syropu ziemniaczanego, 27. 6 listków mięty, 28. 1 łyżeczka miodu (najlepiej płynnego), 29. 20 ml naparu miętowego, 30. 60 ml Martini Bianco, 31. 60 ml jasnego rumu, 32. 60 ml wódki czystej, 33. 100 ml wody, 34. 20 ml whisky, 35. 6 listków melisy, 36. 20 ml soku z pomarańczowego Vermut Grog Możliwe odpowiedzi: 1. 20 ml soku z cytryny, 2. sól/pieprz, 3. 20 ml soku z limonki, 4. 40 ml soku żurawinowego, 5. goździki, 6. 20 ml likieru Cointreau lub Triple Sec, 7. 10 łyżeczek miodu (najlepiej płynnego), 8. 100 ml wody niegazowanej, 9. 20-30 ml syropu cukrowego, 10. 100 ml ginu, 11. 120 ml Martini Bianco, 12. 40 ml wódki czystej, 13. 20 ml soku z limonki, 14. 3 plasterki jabłka, 15. 60 ml Jim Beam Burbon, 16. 45 ml soku z limonki, 17. 40 ml soku malinowego, 18. 5 plasterków ogórka, 19. plasterek awokado, 20. plasterek pomarańczy, 21. 45 ml soku z cytryny, 22. 120 ml Jim Beam Burbon, 23. 20 ml naparu rumiankowego, 24. 100 ml wody gazowanej, 25. 20 ml jasnego rumu, 26. 20-30 ml syropu ziemniaczanego, 27. 6 listków mięty, 28. 1 łyżeczka miodu (najlepiej płynnego), 29. 20 ml naparu miętowego, 30. 60 ml Martini Bianco, 31. 60 ml jasnego rumu, 32. 60 ml wódki czystej, 33. 100 ml wody, 34. 20 ml whisky, 35. 6 listków melisy, 36. 20 ml soku z pomarańczowego Niepasujące elementy Możliwe odpowiedzi: 1. 20 ml soku z cytryny, 2. sól/pieprz, 3. 20 ml soku z limonki, 4. 40 ml soku żurawinowego, 5. goździki, 6. 20 ml likieru Cointreau lub Triple Sec, 7. 10 łyżeczek miodu (najlepiej płynnego), 8. 100 ml wody niegazowanej, 9. 20-30 ml syropu cukrowego, 10. 100 ml ginu, 11. 120 ml Martini Bianco, 12. 40 ml wódki czystej, 13. 20 ml soku z limonki, 14. 3 plasterki jabłka, 15. 60 ml Jim Beam Burbon, 16. 45 ml soku z limonki, 17. 40 ml soku malinowego, 18. 5 plasterków ogórka, 19. plasterek awokado, 20. plasterek pomarańczy, 21. 45 ml soku z cytryny, 22. 120 ml Jim Beam Burbon, 23. 20 ml naparu rumiankowego, 24. 100 ml wody gazowanej, 25. 20 ml jasnego rumu, 26. 20-30 ml syropu ziemniaczanego, 27. 6 listków mięty, 28. 1 łyżeczka miodu (najlepiej płynnego), 29. 20 ml naparu miętowego, 30. 60 ml Martini Bianco, 31. 60 ml jasnego rumu, 32. 60 ml wódki czystej, 33. 100 ml wody, 34. 20 ml whisky, 35. 6 listków melisy, 36. 20 ml soku z pomarańczowego
Instrukcja korzystania z program ćwiczeniowego do projektowania przez dobieranie
Instrukcja korzystania z program ćwiczeniowego do projektowania przez dobieranie
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie: Sztuka barmańska - sporządzam i podaję drinki zawiera polecenie w formie pisemnej, jak również w formie audio.
Dla wygody korzystania z programu ćwiczeniowego należy kliknąć ikonę trybu pełnoekranowego, znajdującego się w prawym górnym rogu ekranu.
R1J7rghvr83pQ
Rysunek przedstawia ikonę trybu pełnoekranowego, czyli obwód kwadratu, którego każdy bok ma niewielką przerwę w swojej linii, znajdująca się na środku linii.
Widok trybu pełnoekranowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
W górnej części ekranu, na żółtej belce, znajdują się dwa przyciski z dwoma poziomami trudności: „Łatwy” i „Trudny”. Użytkownik w dowolnej kolejności może wybrać jeden z nich. Następnie z menu, po prawej stronie programu, użtkownik rozwija pojedynczym kliknięciem listę „Nazwa napoju”. Rodzaj możliwych do wybrania napojów zależy od wybranego wcześniej poziomu trudności. W centralnej części programu pojawi się nazwa i zdjęcie wybranego napoju. Po kliknięciu na któryś z przycisków, po lewej stronie ekranu pojawia się biblioteka, z której należy dobrać/zaznaczyć/przeciągnąć odpowiednie produkty/parametry dopasowane do wybranego uprzednio poziomu trudności. Do produktów/parametrów tych należą: składniki drinków. W momencie kiedy użytkownik jest pewien, że zostały wybrane wszystkie właściwe składniki i ich dokładna ilość potrzebna do skomponowania wybranego napoju, należy kliknąć przycisk „Sprawdź” znajdujący się na dole okna programu. Tym samym otrzyma informację o swoich postępach.
Prawidłowe odpowiedzi zostaną zaznaczone na zielono, błędne odpowiedzi - na czerwono.
R1ax3Gf5aNdLj
Grafika przedstawia widok strony startowej programu ćwiczeniowego do projektowania przez dobieranie.
Widok ekranu programu ćwiczeniowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
Tuż obok przycisku „Sprawdź” znajduje się „Kalkulator ilości składników”, który może pomóc użytkownikowi w obliczeniach. Strzałkami w górę lub w dół uzytkownik wybiera odpowiednią ilość danego składnika.
Poniżej górnej belki znajduje się przycisk „Polecenie”, po kliknięciu na który pojawia się opis kolejnych kroków do wykonania.
Na dolnym pasku ekranu znajdują się ikony „Instrukcji” programu ćwiczeniowego zawierająca wszystkie instrukcje techniczne niezbędne do korzystania z programu ćwiczeniowego; oraz ikona „Lista kroków”, która w dowolnym momencie umożliwia zapisanie postępów pracy i pobranie pliku na komputer.
R43awbYihKH0I
Rysunek przedstawia dwie ikony. Pierwsza to ikona instrukcji czyli koło ciemnego koloru oraz białą literę i wewnątrz koła wraz z napisem Instrukcja znajdującym się poniżej ikony. Druga to ikona pobierania listy kroków czyli strzałka skierowana w dół, a pod nią pozioma linia wraz z napisem Pobierz listę kroków znajdującym się poniżej ikony.
Widok ikon programu ćwiczeniowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
W dolnym pasku ekranu znajdują się także ikony, które umożliwiają zapisanie całej swojej pracy - ikona „Zapisz efekty pracy”; wykonanie zrzutu ekranu - ikona „Zrzut ekranu”; oraz ponownego wykonania ćwiczenia - ikona „Spróbuj ponownie”. Po wykonaniu zadania, niezależnie od uzyskanego wyniku, pojawi się informacja zwrotna. Po najechaniu myszką na dany przycisk pojawia się podpowiedź o funkcji tego przycisku.
RnrJjzzjUkTpm
Rysunek przedstawia trzy ikony. Pierwsza to ikona zapisania efektów pracy, czyli mająca kształt przypominający komputerową dyskietkę wraz z napisem Zapisz efekty pracy znajdującym się poniżej ikony. Druga to ikona zrzutu ekranu, czyli mająca kształt przypominający aparat fotograficzny widziany od przodu wraz z napisem Zrzut ekranu znajdującym się poniżej ikony. Trzecia to ikona ponownej próby, czyli dwie zakrzywione w lewo strzałki, których grot znajduje się odrobinę za końcem poprzedniej strzałki.
Widok ikon programu ćwiczeniowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
W programie znajduje się również baza wiedzy, tabela kojarzenia smaków, która umożliwia porównywanie obliczeń z normami oraz link do galerii zdjęć.
RgIlc1ul8gYOf
Rysunek przedstawia trzy ikony. Pierwsza to ikona bazy wiedzy, czyli rysunek symbolizujący biret studencki wraz z napisem Baza wiedzy znajdującym się poniżej ikony. Druga to ikona tabeli kojarzenia smaków, czyli minimalistyczny rysunek symbolizujący tabelkę wraz z napisem Tabela kojarzenia smaków znajdującym się poniżej ikony. Trzecia to ikona galerii, czyli mająca kształt rysunku symbolizującego zdjęcie oraz lupy umieszczonej z prawym górnym rogu rysunku wraz z napisem Galeria znajdującym się poniżej ikony.
Widok ikon programu ćwiczeniowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
W przypadku korzystania wyłącznie z klawiatury należy użyć poniższych klawiszy:
Tab - poruszanie się do przodu po elementach
Shift + Tab - poruszanie się do tyłu po elementach
Spacja - podnoszenie i upuszczanie elementów
Escape - anulowanie przeciągania
Strzałki - przenoszenie elementów do sąsiadujących stref upuszczania
Instnieje możliwość wyboru języka napisów i audio z pośród języka angielskiego oraz języka niemieckiego.
Łączenie par. Które zdanie jest prawdziwe, a które fałszywe? Zaznacz:. Barman to specjalista w sporządzaniu kaw i napojów kawowych.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Shaker bostoński to kubek mikserowy z wmontowanym na stałe sitkiem i pokrywką.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Niezbędne w każdym barze są wąskie, wysokie kieliszki typu pousse cafe, które służą do podawania drinków warstwowych.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Barman przygotowując swoje Mise en place po prawej stronie, w zasięgu swojej ręki, powinien ustawić potrzebne składniki sporządzanego drinka.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Popularnego drinka – Pina Colada należy wykonać stosując technikę blendowania.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Łączenie par. Które zdanie jest prawdziwe, a które fałszywe? Zaznacz:. Barman to specjalista w sporządzaniu kaw i napojów kawowych.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Shaker bostoński to kubek mikserowy z wmontowanym na stałe sitkiem i pokrywką.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Niezbędne w każdym barze są wąskie, wysokie kieliszki typu pousse cafe, które służą do podawania drinków warstwowych.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Barman przygotowując swoje Mise en place po prawej stronie, w zasięgu swojej ręki, powinien ustawić potrzebne składniki sporządzanego drinka.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Popularnego drinka – Pina Colada należy wykonać stosując technikę blendowania.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz