Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
E-materiały do kształcenia zawodowego

Barman, czyli jak sporządzać i podawać drinki (sztuka barmańska)

HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich w zawodach: kelner 513101 i technik usług kelnerskich 513102

Interaktywne materiały sprawdzające

11
Pokaż ćwiczenia:
1
1. Barman, czyli jak sporządzać i podawać drinki - test podsumowujący3D13JbZ0yq
1
3Rozwiąż test wyboru, zaznaczając jedną poprawną odpowiedź spośród podanych.203095Jeśli prawidłowo odpowiedziałeś na większość pytań, możesz być z siebie dumny. Oznacza to, że dokładnie zapoznałeś się z przygotowanym materiałem.Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Jeśli popełniłeś błędy, wróć do treści e‑zasobu i zapoznaj się z nim ponownie. Zobacz także: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Dzięki temu następnym razem poprawnie rozwiążesz zadanie. Powodzenia!
Test

Rozwiąż test wyboru, zaznaczając jedną poprawną odpowiedź spośród podanych.

Liczba pytań:
20
Limit czasu:
30 min
Twój ostatni wynik:
-
2. Rodzaje drinków1DNtAHbXKT
1
R1SPtc3GitChq1
Do poniższych zdjęć dopasuj poprawne nazwy drinków.
R1PzpYnGEqd1P
Przeciągając kafelki w kolumnach, do każdej nazwy drinka dopasuj jego skład zgodny z recepturą. Shirley Temple Możliwe odpowiedzi: 1. 30 mililitrów Dry Gin, 30 mililitrów Vermouth Martini Bianco i 30 mililitrów Campari Bitter, 2. 40 mililitrów jasnego rumu Bacardi, 20 mililitrów soku z limonki i 10 mililitrów syropu cukrowego, 3. 30 mililitrów Brandy, 30 mililitrów Bols Creme De Cacao (biały), 30 mililitrów słodkiej śmietanki, 4. 40 mililitrów wódki Stock, 20 mililitrów likieru Kahlua i 10 mililitrów syropu cukrowego, 5. 270 mililitrów Ginger Ale i 30 mililitrów Grenadine Alexander Możliwe odpowiedzi: 1. 30 mililitrów Dry Gin, 30 mililitrów Vermouth Martini Bianco i 30 mililitrów Campari Bitter, 2. 40 mililitrów jasnego rumu Bacardi, 20 mililitrów soku z limonki i 10 mililitrów syropu cukrowego, 3. 30 mililitrów Brandy, 30 mililitrów Bols Creme De Cacao (biały), 30 mililitrów słodkiej śmietanki, 4. 40 mililitrów wódki Stock, 20 mililitrów likieru Kahlua i 10 mililitrów syropu cukrowego, 5. 270 mililitrów Ginger Ale i 30 mililitrów Grenadine Black Russian Możliwe odpowiedzi: 1. 30 mililitrów Dry Gin, 30 mililitrów Vermouth Martini Bianco i 30 mililitrów Campari Bitter, 2. 40 mililitrów jasnego rumu Bacardi, 20 mililitrów soku z limonki i 10 mililitrów syropu cukrowego, 3. 30 mililitrów Brandy, 30 mililitrów Bols Creme De Cacao (biały), 30 mililitrów słodkiej śmietanki, 4. 40 mililitrów wódki Stock, 20 mililitrów likieru Kahlua i 10 mililitrów syropu cukrowego, 5. 270 mililitrów Ginger Ale i 30 mililitrów Grenadine Negroni Możliwe odpowiedzi: 1. 30 mililitrów Dry Gin, 30 mililitrów Vermouth Martini Bianco i 30 mililitrów Campari Bitter, 2. 40 mililitrów jasnego rumu Bacardi, 20 mililitrów soku z limonki i 10 mililitrów syropu cukrowego, 3. 30 mililitrów Brandy, 30 mililitrów Bols Creme De Cacao (biały), 30 mililitrów słodkiej śmietanki, 4. 40 mililitrów wódki Stock, 20 mililitrów likieru Kahlua i 10 mililitrów syropu cukrowego, 5. 270 mililitrów Ginger Ale i 30 mililitrów Grenadine Daiquiri Możliwe odpowiedzi: 1. 30 mililitrów Dry Gin, 30 mililitrów Vermouth Martini Bianco i 30 mililitrów Campari Bitter, 2. 40 mililitrów jasnego rumu Bacardi, 20 mililitrów soku z limonki i 10 mililitrów syropu cukrowego, 3. 30 mililitrów Brandy, 30 mililitrów Bols Creme De Cacao (biały), 30 mililitrów słodkiej śmietanki, 4. 40 mililitrów wódki Stock, 20 mililitrów likieru Kahlua i 10 mililitrów syropu cukrowego, 5. 270 mililitrów Ginger Ale i 30 mililitrów Grenadine
R6Yp0rzbUM5Jo
RorhphGpFtd1l
Cuba Libre Możliwe odpowiedzi: 1. 20 mililitrów soku z pomarańczy, 30 mililitrów Dry Gin, 10 mililitrów Vermouth Martini Dry, 10 mililitrów Vermouth Martini Rosso, plaster pomarańczy lub twist ze skórki pomarańczy, 2. 120 mililitrów Pepsi, sok z jednej czwartej limonki, 40 mililitrów Bacardi White, 3. 30 mililitrów mleka lub śmietanki najlepiej 30%, 40 mililitrów wódki Stock, 20 mililitrów likieru Kahlua, 4. 60 mililitrów Champagne Brut, 10 mililitrów Bols Dry Orange Curacao i 30 mililitrów soku pomarańczowego, 5. 70 mililitrów Champagne Brut i 30 mililitrów soku brzoskwiniowego lub przecieru z brzoskwiń Bronx Możliwe odpowiedzi: 1. 20 mililitrów soku z pomarańczy, 30 mililitrów Dry Gin, 10 mililitrów Vermouth Martini Dry, 10 mililitrów Vermouth Martini Rosso, plaster pomarańczy lub twist ze skórki pomarańczy, 2. 120 mililitrów Pepsi, sok z jednej czwartej limonki, 40 mililitrów Bacardi White, 3. 30 mililitrów mleka lub śmietanki najlepiej 30%, 40 mililitrów wódki Stock, 20 mililitrów likieru Kahlua, 4. 60 mililitrów Champagne Brut, 10 mililitrów Bols Dry Orange Curacao i 30 mililitrów soku pomarańczowego, 5. 70 mililitrów Champagne Brut i 30 mililitrów soku brzoskwiniowego lub przecieru z brzoskwiń White Russian Możliwe odpowiedzi: 1. 20 mililitrów soku z pomarańczy, 30 mililitrów Dry Gin, 10 mililitrów Vermouth Martini Dry, 10 mililitrów Vermouth Martini Rosso, plaster pomarańczy lub twist ze skórki pomarańczy, 2. 120 mililitrów Pepsi, sok z jednej czwartej limonki, 40 mililitrów Bacardi White, 3. 30 mililitrów mleka lub śmietanki najlepiej 30%, 40 mililitrów wódki Stock, 20 mililitrów likieru Kahlua, 4. 60 mililitrów Champagne Brut, 10 mililitrów Bols Dry Orange Curacao i 30 mililitrów soku pomarańczowego, 5. 70 mililitrów Champagne Brut i 30 mililitrów soku brzoskwiniowego lub przecieru z brzoskwiń Bellini Możliwe odpowiedzi: 1. 20 mililitrów soku z pomarańczy, 30 mililitrów Dry Gin, 10 mililitrów Vermouth Martini Dry, 10 mililitrów Vermouth Martini Rosso, plaster pomarańczy lub twist ze skórki pomarańczy, 2. 120 mililitrów Pepsi, sok z jednej czwartej limonki, 40 mililitrów Bacardi White, 3. 30 mililitrów mleka lub śmietanki najlepiej 30%, 40 mililitrów wódki Stock, 20 mililitrów likieru Kahlua, 4. 60 mililitrów Champagne Brut, 10 mililitrów Bols Dry Orange Curacao i 30 mililitrów soku pomarańczowego, 5. 70 mililitrów Champagne Brut i 30 mililitrów soku brzoskwiniowego lub przecieru z brzoskwiń Mimosa Możliwe odpowiedzi: 1. 20 mililitrów soku z pomarańczy, 30 mililitrów Dry Gin, 10 mililitrów Vermouth Martini Dry, 10 mililitrów Vermouth Martini Rosso, plaster pomarańczy lub twist ze skórki pomarańczy, 2. 120 mililitrów Pepsi, sok z jednej czwartej limonki, 40 mililitrów Bacardi White, 3. 30 mililitrów mleka lub śmietanki najlepiej 30%, 40 mililitrów wódki Stock, 20 mililitrów likieru Kahlua, 4. 60 mililitrów Champagne Brut, 10 mililitrów Bols Dry Orange Curacao i 30 mililitrów soku pomarańczowego, 5. 70 mililitrów Champagne Brut i 30 mililitrów soku brzoskwiniowego lub przecieru z brzoskwiń
RrNN0DtvWf6cv1
RlMslaJwQ8vky
Rob Roy Możliwe odpowiedzi: 1. 60 mililitrów Scotch Whisky, 40 mililitrów Vermouth Martini Bianco lub Rosso i jedna kropla Angostura Bitters, 2. 70 mililitrów soku pomarańczowego i 30 mililitrów Campari Bitter, 3. 30 mililitrów wody gazowanej, plasterek pomarańczy, 60 mililitrów Aperol, 90 mililitrów Prosecco, 4. 45 mililitrów Grand Cru Cognac i 45 mililitrów Amaretto, 5. 80 mililitrów Dry Gin, 20 mililitrów Vermouth Martini Dry, zielone oliwki Garibaldi Możliwe odpowiedzi: 1. 60 mililitrów Scotch Whisky, 40 mililitrów Vermouth Martini Bianco lub Rosso i jedna kropla Angostura Bitters, 2. 70 mililitrów soku pomarańczowego i 30 mililitrów Campari Bitter, 3. 30 mililitrów wody gazowanej, plasterek pomarańczy, 60 mililitrów Aperol, 90 mililitrów Prosecco, 4. 45 mililitrów Grand Cru Cognac i 45 mililitrów Amaretto, 5. 80 mililitrów Dry Gin, 20 mililitrów Vermouth Martini Dry, zielone oliwki French Connection Możliwe odpowiedzi: 1. 60 mililitrów Scotch Whisky, 40 mililitrów Vermouth Martini Bianco lub Rosso i jedna kropla Angostura Bitters, 2. 70 mililitrów soku pomarańczowego i 30 mililitrów Campari Bitter, 3. 30 mililitrów wody gazowanej, plasterek pomarańczy, 60 mililitrów Aperol, 90 mililitrów Prosecco, 4. 45 mililitrów Grand Cru Cognac i 45 mililitrów Amaretto, 5. 80 mililitrów Dry Gin, 20 mililitrów Vermouth Martini Dry, zielone oliwki Aperol Spritz Możliwe odpowiedzi: 1. 60 mililitrów Scotch Whisky, 40 mililitrów Vermouth Martini Bianco lub Rosso i jedna kropla Angostura Bitters, 2. 70 mililitrów soku pomarańczowego i 30 mililitrów Campari Bitter, 3. 30 mililitrów wody gazowanej, plasterek pomarańczy, 60 mililitrów Aperol, 90 mililitrów Prosecco, 4. 45 mililitrów Grand Cru Cognac i 45 mililitrów Amaretto, 5. 80 mililitrów Dry Gin, 20 mililitrów Vermouth Martini Dry, zielone oliwki Dry Martini Możliwe odpowiedzi: 1. 60 mililitrów Scotch Whisky, 40 mililitrów Vermouth Martini Bianco lub Rosso i jedna kropla Angostura Bitters, 2. 70 mililitrów soku pomarańczowego i 30 mililitrów Campari Bitter, 3. 30 mililitrów wody gazowanej, plasterek pomarańczy, 60 mililitrów Aperol, 90 mililitrów Prosecco, 4. 45 mililitrów Grand Cru Cognac i 45 mililitrów Amaretto, 5. 80 mililitrów Dry Gin, 20 mililitrów Vermouth Martini Dry, zielone oliwki
Rq9UBdQgAl00m
RuO3bc3T8deIQ
Bacardi Cocktail Możliwe odpowiedzi: 1. 50 mililitrów Bourbon Whiskey lub Scotch Whisky lub Rye Whiskey, jedna kostka cukru, dwa - trzy dashe Angostura Bitters i jeden dash wody sodowej, 2. 45 mililitrów Scotch Whisky i 25 mililitrów Drambuie, 3. 20 mililitrów soku z limonki, 40 mililitrów soku żurawinowego, 40 mililitrów wódki Stock, 20 mililitrów likieru Cointreau lub Triple Sec, kawałek pomarańczy do dekoracji, 4. 90 mililitrów wina białego wytrawnego i 10 mililitrów Crème de cassis, 5. 60 mililitrów Bacardi Rum (White), 30 mililitrów soku z cytrynu i 10 mililitrów Grenadine Rusty Nail Możliwe odpowiedzi: 1. 50 mililitrów Bourbon Whiskey lub Scotch Whisky lub Rye Whiskey, jedna kostka cukru, dwa - trzy dashe Angostura Bitters i jeden dash wody sodowej, 2. 45 mililitrów Scotch Whisky i 25 mililitrów Drambuie, 3. 20 mililitrów soku z limonki, 40 mililitrów soku żurawinowego, 40 mililitrów wódki Stock, 20 mililitrów likieru Cointreau lub Triple Sec, kawałek pomarańczy do dekoracji, 4. 90 mililitrów wina białego wytrawnego i 10 mililitrów Crème de cassis, 5. 60 mililitrów Bacardi Rum (White), 30 mililitrów soku z cytrynu i 10 mililitrów Grenadine Kir Możliwe odpowiedzi: 1. 50 mililitrów Bourbon Whiskey lub Scotch Whisky lub Rye Whiskey, jedna kostka cukru, dwa - trzy dashe Angostura Bitters i jeden dash wody sodowej, 2. 45 mililitrów Scotch Whisky i 25 mililitrów Drambuie, 3. 20 mililitrów soku z limonki, 40 mililitrów soku żurawinowego, 40 mililitrów wódki Stock, 20 mililitrów likieru Cointreau lub Triple Sec, kawałek pomarańczy do dekoracji, 4. 90 mililitrów wina białego wytrawnego i 10 mililitrów Crème de cassis, 5. 60 mililitrów Bacardi Rum (White), 30 mililitrów soku z cytrynu i 10 mililitrów Grenadine Cosmopolitan Możliwe odpowiedzi: 1. 50 mililitrów Bourbon Whiskey lub Scotch Whisky lub Rye Whiskey, jedna kostka cukru, dwa - trzy dashe Angostura Bitters i jeden dash wody sodowej, 2. 45 mililitrów Scotch Whisky i 25 mililitrów Drambuie, 3. 20 mililitrów soku z limonki, 40 mililitrów soku żurawinowego, 40 mililitrów wódki Stock, 20 mililitrów likieru Cointreau lub Triple Sec, kawałek pomarańczy do dekoracji, 4. 90 mililitrów wina białego wytrawnego i 10 mililitrów Crème de cassis, 5. 60 mililitrów Bacardi Rum (White), 30 mililitrów soku z cytrynu i 10 mililitrów Grenadine Old Fashioned Możliwe odpowiedzi: 1. 50 mililitrów Bourbon Whiskey lub Scotch Whisky lub Rye Whiskey, jedna kostka cukru, dwa - trzy dashe Angostura Bitters i jeden dash wody sodowej, 2. 45 mililitrów Scotch Whisky i 25 mililitrów Drambuie, 3. 20 mililitrów soku z limonki, 40 mililitrów soku żurawinowego, 40 mililitrów wódki Stock, 20 mililitrów likieru Cointreau lub Triple Sec, kawałek pomarańczy do dekoracji, 4. 90 mililitrów wina białego wytrawnego i 10 mililitrów Crème de cassis, 5. 60 mililitrów Bacardi Rum (White), 30 mililitrów soku z cytrynu i 10 mililitrów Grenadine
3. Techniki mieszania drinków2DmbyjKxS3
1
R1Q1Y5BcxHAgt2
Uzupełnij właściwymi słowami luki w zdaniach. 1. Stirring, 2. blendera elektrycznego, 3. Muddling, 4. łyżeczki barmańskiej, 5. muddlera, 6. Blending jest techniką sporządzania napojów mieszanych polegająca na mieszaniu składników w szklanicy barmańskiej wypełnionej lodem za pomocą 1. Stirring, 2. blendera elektrycznego, 3. Muddling, 4. łyżeczki barmańskiej, 5. muddlera, 6. Blending w celu odpowiedniego ich połączenia i schłodzenia drinka.

1. Stirring, 2. blendera elektrycznego, 3. Muddling, 4. łyżeczki barmańskiej, 5. muddlera, 6. Blending to technika polegająca na rozgniataniu owoców i ziół przy użyciu 1. Stirring, 2. blendera elektrycznego, 3. Muddling, 4. łyżeczki barmańskiej, 5. muddlera, 6. Blending, w celu wydobycia z nich pełnego smaku i aromatu oraz uwolnienia go do alkoholu.

1. Stirring, 2. blendera elektrycznego, 3. Muddling, 4. łyżeczki barmańskiej, 5. muddlera, 6. Blending to technika, w której do przygotowania drinka używamy 1. Stirring, 2. blendera elektrycznego, 3. Muddling, 4. łyżeczki barmańskiej, 5. muddlera, 6. Blending.
4. Składniki napojów mieszanych1DNtAHbXKT
1
RSvjVqJDli7kp1
Do baru dotarło zaopatrzenie. Wszystkie składniki napojów mieszanych należy uporządkować. Przydziel je do właściwych grup. Składniki główne/ bazowe Możliwe odpowiedzi: 1. miód, 2. woda niegazowana, 3. cynamon, 4. zioła, 5. rurki (słomki), 6. rum, 7. woda sodowa, 8. wódki gorzkie typu anyżówka, 9. sól, 10. soki owocowe, 11. napoje typu Fanta, Coca Cola, 12. whiskey, 13. jaja, 14. whisky, 15. Campari Bitter, 16. sos Worcestershire, 17. wódka czysta, 18. gin, 19. tequila, 20. maraski, czyli wisienki koktajlowe, 21. oliwki, 22. sos Tabasco, 23. sos Tabasco, 24. papryka ostra, 25. świeże owoce, 26. syrop cukrowy, 27. armaniak, 28. kolorowe parasolki cocktailowe, 29. Orange Bitter, 30. wykałaczki, 31. śmietanka, 32. skórki z owoców cytrusowych w postaci wiórków lub spiralnie skręconych tzw. twistów, 33. wiosełka, 34. świeży seler naciowy, 35. Angostura Bitters, 36. soki owocowe, 37. szpadki w różnych kolorach Modyfikatory Możliwe odpowiedzi: 1. miód, 2. woda niegazowana, 3. cynamon, 4. zioła, 5. rurki (słomki), 6. rum, 7. woda sodowa, 8. wódki gorzkie typu anyżówka, 9. sól, 10. soki owocowe, 11. napoje typu Fanta, Coca Cola, 12. whiskey, 13. jaja, 14. whisky, 15. Campari Bitter, 16. sos Worcestershire, 17. wódka czysta, 18. gin, 19. tequila, 20. maraski, czyli wisienki koktajlowe, 21. oliwki, 22. sos Tabasco, 23. sos Tabasco, 24. papryka ostra, 25. świeże owoce, 26. syrop cukrowy, 27. armaniak, 28. kolorowe parasolki cocktailowe, 29. Orange Bitter, 30. wykałaczki, 31. śmietanka, 32. skórki z owoców cytrusowych w postaci wiórków lub spiralnie skręconych tzw. twistów, 33. wiosełka, 34. świeży seler naciowy, 35. Angostura Bitters, 36. soki owocowe, 37. szpadki w różnych kolorach Bonifikatory Możliwe odpowiedzi: 1. miód, 2. woda niegazowana, 3. cynamon, 4. zioła, 5. rurki (słomki), 6. rum, 7. woda sodowa, 8. wódki gorzkie typu anyżówka, 9. sól, 10. soki owocowe, 11. napoje typu Fanta, Coca Cola, 12. whiskey, 13. jaja, 14. whisky, 15. Campari Bitter, 16. sos Worcestershire, 17. wódka czysta, 18. gin, 19. tequila, 20. maraski, czyli wisienki koktajlowe, 21. oliwki, 22. sos Tabasco, 23. sos Tabasco, 24. papryka ostra, 25. świeże owoce, 26. syrop cukrowy, 27. armaniak, 28. kolorowe parasolki cocktailowe, 29. Orange Bitter, 30. wykałaczki, 31. śmietanka, 32. skórki z owoców cytrusowych w postaci wiórków lub spiralnie skręconych tzw. twistów, 33. wiosełka, 34. świeży seler naciowy, 35. Angostura Bitters, 36. soki owocowe, 37. szpadki w różnych kolorach Składniki dodatkowe Możliwe odpowiedzi: 1. miód, 2. woda niegazowana, 3. cynamon, 4. zioła, 5. rurki (słomki), 6. rum, 7. woda sodowa, 8. wódki gorzkie typu anyżówka, 9. sól, 10. soki owocowe, 11. napoje typu Fanta, Coca Cola, 12. whiskey, 13. jaja, 14. whisky, 15. Campari Bitter, 16. sos Worcestershire, 17. wódka czysta, 18. gin, 19. tequila, 20. maraski, czyli wisienki koktajlowe, 21. oliwki, 22. sos Tabasco, 23. sos Tabasco, 24. papryka ostra, 25. świeże owoce, 26. syrop cukrowy, 27. armaniak, 28. kolorowe parasolki cocktailowe, 29. Orange Bitter, 30. wykałaczki, 31. śmietanka, 32. skórki z owoców cytrusowych w postaci wiórków lub spiralnie skręconych tzw. twistów, 33. wiosełka, 34. świeży seler naciowy, 35. Angostura Bitters, 36. soki owocowe, 37. szpadki w różnych kolorach Składniki szprycujące Możliwe odpowiedzi: 1. miód, 2. woda niegazowana, 3. cynamon, 4. zioła, 5. rurki (słomki), 6. rum, 7. woda sodowa, 8. wódki gorzkie typu anyżówka, 9. sól, 10. soki owocowe, 11. napoje typu Fanta, Coca Cola, 12. whiskey, 13. jaja, 14. whisky, 15. Campari Bitter, 16. sos Worcestershire, 17. wódka czysta, 18. gin, 19. tequila, 20. maraski, czyli wisienki koktajlowe, 21. oliwki, 22. sos Tabasco, 23. sos Tabasco, 24. papryka ostra, 25. świeże owoce, 26. syrop cukrowy, 27. armaniak, 28. kolorowe parasolki cocktailowe, 29. Orange Bitter, 30. wykałaczki, 31. śmietanka, 32. skórki z owoców cytrusowych w postaci wiórków lub spiralnie skręconych tzw. twistów, 33. wiosełka, 34. świeży seler naciowy, 35. Angostura Bitters, 36. soki owocowe, 37. szpadki w różnych kolorach Przyprawy Możliwe odpowiedzi: 1. miód, 2. woda niegazowana, 3. cynamon, 4. zioła, 5. rurki (słomki), 6. rum, 7. woda sodowa, 8. wódki gorzkie typu anyżówka, 9. sól, 10. soki owocowe, 11. napoje typu Fanta, Coca Cola, 12. whiskey, 13. jaja, 14. whisky, 15. Campari Bitter, 16. sos Worcestershire, 17. wódka czysta, 18. gin, 19. tequila, 20. maraski, czyli wisienki koktajlowe, 21. oliwki, 22. sos Tabasco, 23. sos Tabasco, 24. papryka ostra, 25. świeże owoce, 26. syrop cukrowy, 27. armaniak, 28. kolorowe parasolki cocktailowe, 29. Orange Bitter, 30. wykałaczki, 31. śmietanka, 32. skórki z owoców cytrusowych w postaci wiórków lub spiralnie skręconych tzw. twistów, 33. wiosełka, 34. świeży seler naciowy, 35. Angostura Bitters, 36. soki owocowe, 37. szpadki w różnych kolorach Składniki dekoracyjne Możliwe odpowiedzi: 1. miód, 2. woda niegazowana, 3. cynamon, 4. zioła, 5. rurki (słomki), 6. rum, 7. woda sodowa, 8. wódki gorzkie typu anyżówka, 9. sól, 10. soki owocowe, 11. napoje typu Fanta, Coca Cola, 12. whiskey, 13. jaja, 14. whisky, 15. Campari Bitter, 16. sos Worcestershire, 17. wódka czysta, 18. gin, 19. tequila, 20. maraski, czyli wisienki koktajlowe, 21. oliwki, 22. sos Tabasco, 23. sos Tabasco, 24. papryka ostra, 25. świeże owoce, 26. syrop cukrowy, 27. armaniak, 28. kolorowe parasolki cocktailowe, 29. Orange Bitter, 30. wykałaczki, 31. śmietanka, 32. skórki z owoców cytrusowych w postaci wiórków lub spiralnie skręconych tzw. twistów, 33. wiosełka, 34. świeży seler naciowy, 35. Angostura Bitters, 36. soki owocowe, 37. szpadki w różnych kolorach Dodatki komplementarne Możliwe odpowiedzi: 1. miód, 2. woda niegazowana, 3. cynamon, 4. zioła, 5. rurki (słomki), 6. rum, 7. woda sodowa, 8. wódki gorzkie typu anyżówka, 9. sól, 10. soki owocowe, 11. napoje typu Fanta, Coca Cola, 12. whiskey, 13. jaja, 14. whisky, 15. Campari Bitter, 16. sos Worcestershire, 17. wódka czysta, 18. gin, 19. tequila, 20. maraski, czyli wisienki koktajlowe, 21. oliwki, 22. sos Tabasco, 23. sos Tabasco, 24. papryka ostra, 25. świeże owoce, 26. syrop cukrowy, 27. armaniak, 28. kolorowe parasolki cocktailowe, 29. Orange Bitter, 30. wykałaczki, 31. śmietanka, 32. skórki z owoców cytrusowych w postaci wiórków lub spiralnie skręconych tzw. twistów, 33. wiosełka, 34. świeży seler naciowy, 35. Angostura Bitters, 36. soki owocowe, 37. szpadki w różnych kolorach
5. Urządzenia używane w barze2D13JbZ0yq
1
2
Rc2uUczI1yXys2
Jakie urządzenia potrzebne w barze przestawiają zdjęcia? Dobierz odpowiednie nazwy.
ResKruFuEo6Aw2
Połącz w pary urządzenia używane w barze z ich właściwymi opisami. ekspres do kawy Możliwe odpowiedzi: 1. Służy do miksowania koktajli, ubijania śmietany lub nawet kruszenia lodu. Składa się z podstawy oraz przymocowanego do niej kielicha – pojemnika z przymocowanymi na dnie nożami., 2. Obudowa tego urządzanie kształtem przypomina pudełko o zaokrąglonych kątach. W środku znajduje się czynnik chłodzący, wyjmowany zbiornik na wodę oraz koszyk bądź szufladka na produkt końcowy., 3. Składa się z podstawy, kielicha oraz zamocowanej na nim obrotowej głowicy, na której umieszcza się przekrojone produkty., 4. Urządzenie składające się z niewielkiego kielicha na górze, podstawy wraz z napędem na środku oraz szuflady na gotowy produkt na dole., 5. Może być na przykład ciśnieniowy. Gorący napój przyrządza się dzięki kolbie, w której znajdują się zmielone ziarna, i przez którą przechodzi gorąca woda. elektryczna wyciskarka do owoców Możliwe odpowiedzi: 1. Służy do miksowania koktajli, ubijania śmietany lub nawet kruszenia lodu. Składa się z podstawy oraz przymocowanego do niej kielicha – pojemnika z przymocowanymi na dnie nożami., 2. Obudowa tego urządzanie kształtem przypomina pudełko o zaokrąglonych kątach. W środku znajduje się czynnik chłodzący, wyjmowany zbiornik na wodę oraz koszyk bądź szufladka na produkt końcowy., 3. Składa się z podstawy, kielicha oraz zamocowanej na nim obrotowej głowicy, na której umieszcza się przekrojone produkty., 4. Urządzenie składające się z niewielkiego kielicha na górze, podstawy wraz z napędem na środku oraz szuflady na gotowy produkt na dole., 5. Może być na przykład ciśnieniowy. Gorący napój przyrządza się dzięki kolbie, w której znajdują się zmielone ziarna, i przez którą przechodzi gorąca woda. kruszarka do lodu Możliwe odpowiedzi: 1. Służy do miksowania koktajli, ubijania śmietany lub nawet kruszenia lodu. Składa się z podstawy oraz przymocowanego do niej kielicha – pojemnika z przymocowanymi na dnie nożami., 2. Obudowa tego urządzanie kształtem przypomina pudełko o zaokrąglonych kątach. W środku znajduje się czynnik chłodzący, wyjmowany zbiornik na wodę oraz koszyk bądź szufladka na produkt końcowy., 3. Składa się z podstawy, kielicha oraz zamocowanej na nim obrotowej głowicy, na której umieszcza się przekrojone produkty., 4. Urządzenie składające się z niewielkiego kielicha na górze, podstawy wraz z napędem na środku oraz szuflady na gotowy produkt na dole., 5. Może być na przykład ciśnieniowy. Gorący napój przyrządza się dzięki kolbie, w której znajdują się zmielone ziarna, i przez którą przechodzi gorąca woda. kostkarka do lodu Możliwe odpowiedzi: 1. Służy do miksowania koktajli, ubijania śmietany lub nawet kruszenia lodu. Składa się z podstawy oraz przymocowanego do niej kielicha – pojemnika z przymocowanymi na dnie nożami., 2. Obudowa tego urządzanie kształtem przypomina pudełko o zaokrąglonych kątach. W środku znajduje się czynnik chłodzący, wyjmowany zbiornik na wodę oraz koszyk bądź szufladka na produkt końcowy., 3. Składa się z podstawy, kielicha oraz zamocowanej na nim obrotowej głowicy, na której umieszcza się przekrojone produkty., 4. Urządzenie składające się z niewielkiego kielicha na górze, podstawy wraz z napędem na środku oraz szuflady na gotowy produkt na dole., 5. Może być na przykład ciśnieniowy. Gorący napój przyrządza się dzięki kolbie, w której znajdują się zmielone ziarna, i przez którą przechodzi gorąca woda. blender czyli mikser elektryczny Możliwe odpowiedzi: 1. Służy do miksowania koktajli, ubijania śmietany lub nawet kruszenia lodu. Składa się z podstawy oraz przymocowanego do niej kielicha – pojemnika z przymocowanymi na dnie nożami., 2. Obudowa tego urządzanie kształtem przypomina pudełko o zaokrąglonych kątach. W środku znajduje się czynnik chłodzący, wyjmowany zbiornik na wodę oraz koszyk bądź szufladka na produkt końcowy., 3. Składa się z podstawy, kielicha oraz zamocowanej na nim obrotowej głowicy, na której umieszcza się przekrojone produkty., 4. Urządzenie składające się z niewielkiego kielicha na górze, podstawy wraz z napędem na środku oraz szuflady na gotowy produkt na dole., 5. Może być na przykład ciśnieniowy. Gorący napój przyrządza się dzięki kolbie, w której znajdują się zmielone ziarna, i przez którą przechodzi gorąca woda.
6. Narzędzia barmańskie1D13JbZ0yq
1
R5sziEhrso1CS1
Które narzędzia barmańskie prezentują poszczególne zdjęcia? Przyporządkuj nazwy narzędzi do prezentowanych zdjęć.
RuqtbWIjebn6Q1
RiF8jww7Nf6IH1
Połącz w pary poszczególne sprzęty barmańskie z ich właściwym opisami. shaker bostoński Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem. shaker klasyczny Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem. szczypce do lodu Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem. jigger Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem. muddler Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem. kubki miarowe Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem. łyżka barmańska Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem. korkociąg Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem. sitko barmańskie Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem. nalewak Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem. szufelka do lodu Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem.
7. Szkło barmańskie2D13JbZ0yq
1
ResDdxxfaFedY2
Jakie szkło, stosowane w barze do podawania napojów mieszanych, przedstawiają zdjęcia? Dobierz poprawne nazwy.
Rzlmxh9QyosKH2
Połącz w pary poszczególne typy szkła stosowanego w barze z ich właściwymi opisami. szklanka typu old fashioned Możliwe odpowiedzi: 1. Szkło o długiej nóżce i czaszy w kształcie odwróconego stożka., 2. Szkło wysokie i bardzo wąskie, na stopce. Służy do podawania drinków warstwowych. Jego pojemność waha się od 120 do 180 ml., 3. Szkło niskie, z grubszą podstawą, ma proste lub lekko ścięte boki, mogą być w nich także fantazyjne wyżłobienia. Pojemność waha się od 180 ml do 300 ml., 4. Szkło niewielkie, ale bardzo popularne, a większości znany jako kieliszek do wódki. Ma niemal wszystkie możliwe kształty, a jego pojemności wahają się od 25 ml do 60 ml. stopka Możliwe odpowiedzi: 1. Szkło o długiej nóżce i czaszy w kształcie odwróconego stożka., 2. Szkło wysokie i bardzo wąskie, na stopce. Służy do podawania drinków warstwowych. Jego pojemność waha się od 120 do 180 ml., 3. Szkło niskie, z grubszą podstawą, ma proste lub lekko ścięte boki, mogą być w nich także fantazyjne wyżłobienia. Pojemność waha się od 180 ml do 300 ml., 4. Szkło niewielkie, ale bardzo popularne, a większości znany jako kieliszek do wódki. Ma niemal wszystkie możliwe kształty, a jego pojemności wahają się od 25 ml do 60 ml. kieliszek koktajlowy Możliwe odpowiedzi: 1. Szkło o długiej nóżce i czaszy w kształcie odwróconego stożka., 2. Szkło wysokie i bardzo wąskie, na stopce. Służy do podawania drinków warstwowych. Jego pojemność waha się od 120 do 180 ml., 3. Szkło niskie, z grubszą podstawą, ma proste lub lekko ścięte boki, mogą być w nich także fantazyjne wyżłobienia. Pojemność waha się od 180 ml do 300 ml., 4. Szkło niewielkie, ale bardzo popularne, a większości znany jako kieliszek do wódki. Ma niemal wszystkie możliwe kształty, a jego pojemności wahają się od 25 ml do 60 ml. kieliszek pousse cafe Możliwe odpowiedzi: 1. Szkło o długiej nóżce i czaszy w kształcie odwróconego stożka., 2. Szkło wysokie i bardzo wąskie, na stopce. Służy do podawania drinków warstwowych. Jego pojemność waha się od 120 do 180 ml., 3. Szkło niskie, z grubszą podstawą, ma proste lub lekko ścięte boki, mogą być w nich także fantazyjne wyżłobienia. Pojemność waha się od 180 ml do 300 ml., 4. Szkło niewielkie, ale bardzo popularne, a większości znany jako kieliszek do wódki. Ma niemal wszystkie możliwe kształty, a jego pojemności wahają się od 25 ml do 60 ml.
8. Zagadnienia związane z pracą barmana2D1DEFEHps
1
R1H52QrY9xhAl2
Łączenie par. Które zdanie jest prawdziwe, a które fałszywe? Zaznacz:. Barman to specjalista w sporządzaniu kaw i napojów kawowych.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Shaker bostoński to kubek mikserowy z wmontowanym na stałe sitkiem i pokrywką.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Niezbędne w każdym barze są wąskie, wysokie kieliszki typu pousse cafe, które służą do podawania drinków warstwowych.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Barman przygotowując swoje Mise en place po prawej stronie, w zasięgu swojej ręki, powinien ustawić potrzebne składniki sporządzanego drinka.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Popularnego drinka – Pina Colada należy wykonać stosując technikę blendowania.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
9. Techniki sporządzania drinków2DmbyjKxS3
1

1. Którą technikę sporządzania drinków przedstawia film? Wybierz nazwę.

RRn9GnNfN1wUd
Film nawiązujący do treści materiału
RAE8qfRkRWDXW
Możliwe odpowiedzi: 1. Muddlerowanie., 2. Shakerowanie., 3. Stirowanie., 4. Blendowanie., 5. Nalewanie „on the rock”.

2. Którą technikę sporządzania drinków przedstawia film? Wybierz nazwę.

R1CmFcUATXOSX2
Film nawiązujący do treści materiału
R17TcaaC5zIiP
Możliwe odpowiedzi: 1. Muddlerowanie., 2. Shakerowanie., 3. Stirowanie., 4. Blendowanie., 5. Nalewanie „on the rock”.

3. Którą technikę sporządzania drinków przedstawia film? Wybierz nazwę.

RhRr9jIv0UFFe2
Film nawiązujący do treści materiału
R17LSzbvN7O1E
Możliwe odpowiedzi: 1. Muddlerowanie., 2. Shakerowanie., 3. Stirowanie., 4. Blendowanie., 5. Nalewanie „on the rock”.
1
RpUR3JOEbDRJy
Uzupełnij luki w zdaniach wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem. Każdy bar powinien być wyposażony w odpowiednie urządzenia, sprzęt i akcesoria niezbędne w pracy barmana. Bez wielu z nich trudno wyobrazić sobie sporządzanie napojów czy ich serwowanie.

Podczas przygotowywania drinków, barman wykonuje wiele czynności. Jedną z nich jest łączenie ze sobą składników drinków poprzez jego wstrząśnięcie, czyli 1. stirowanie, 2. on the rocks, 3. szprycowanie, 4. z twistem, 5. muddlerowanie, 6. shakerowanie. Aby sporządzić koktajl, w skład którego wchodzą cząstki świeżych owoców czy zioła, barman powinien wykonać 1. stirowanie, 2. on the rocks, 3. szprycowanie, 4. z twistem, 5. muddlerowanie, 6. shakerowanie, czyli rozgnieść poszczególne składniki napoju. Natomiast jeśli barman chce podać klientowi np. whisky z lodem i nalewa składnik bezpośrednio na lód umieszczony w szklance – wykonuje tzw. nalewanie 1. stirowanie, 2. on the rocks, 3. szprycowanie, 4. z twistem, 5. muddlerowanie, 6. shakerowanie.
1
Materiały powiązane