Słownik pojęć dla e‑zasobu
Urządzenie wykorzystywane do rozdrabniania składników i miksowania płynów do pożądanej konsystencji.
Sekwencja filmowa 3. Wyposażenie baru – Podstawy miksologiiSekwencja filmowa 3. Wyposażenie baru – Podstawy miksologii
Strona internetowa Gastromania.pl, https://gastromania.pl/ (dostęp 21.10.2021 r.).
Technika, w której używamy blendera elektrycznego, aby połączyć składniki drinka. Stosowanie tej techniki zaleca się przy sporządzaniu kilku porcji jednego drinka jednocześnie, szczególnie w przypadku drinków gęstych, zawiesistych lub z kawałkami owoców.
Sekwencja filmowa 3. Wyposażenie baru – Podstawy miksologiiSekwencja filmowa 3. Wyposażenie baru – Podstawy miksologii
Strona internetowa Moje‑Drinki.pl Promujemy kulturę picia alkoholu, Z sekretów barmana- Techniki barmańskie, https://moje-drinki.pl/sekretow-barmana-techniki-barmanskie/ (dostęp 21.10.2021 r.).
To specjalne ingrediencje (składniki) drinków, które charakteryzują się bardzo silnymi właściwościami aromatyzującymi. Mają również intensywny i zdecydowany smak, dzięki czemu – dodawane nawet w niewielkich ilościach (kroplach lub dashach) – nadają drinkowi charakterystyczny smak, który może zaostrzać lub czynić go bardziej gorzkim. Do bonifikatorów zaliczamy np. angosturę, czyli ziołowo‑korzenny ekstrakt o gorzkim smaku czy bitter (Orange Bitter) – o gorzko‑słodkawym smaku pomarańczy.
Sekwencja filmowa 8. Bonifikatory – Podstawy miksologiiSekwencja filmowa 8. Bonifikatory – Podstawy miksologii
Anna Gorobika, Sporządzanie i podawanie napojów zimnych oraz gorących 512[02].Z2.08. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy Radom 2007.
Wyrażenie pochodzące z języka angielskiego i oznaczające dosłownie „kruszony lód”. Kruszony lód jest dodawany do drinków, np. do Caipirinha, Mojito.
Galeria zdjęć – Standardowe napoje mieszaneGaleria zdjęć – Standardowe napoje mieszane
Strona internetowa abarabove, Carrie Jean Lipe, How to make crushed ice, https://abarabove.com/how-to-make-crushed-ice/ (dostęp 21.10.2021 r.).
Termin pochodzący z języka angielskiego, w języku polskim krusta, czyli efektowna ozdoba szkła, wykonywana przed przygotowaniem drinka, np. krawędź kieliszka jest ozdobiona cukrem lub solą.
Galeria zdjęć – Standardowe napoje mieszaneGaleria zdjęć – Standardowe napoje mieszane
Strona internetowa Ale Meksyk. Magda i Łukasz Sawa, Co to jest crusta i jak ją zrobić, https://www.alemeksyk.eu/porady/item/545-co-to-jest-crusta-i-jak-ja-zrobic.html (dostęp 21.10.2021 r.).
Termin pochodzący z języka angielskiego i oznaczające dosłownie „kilka kropli”. To najmniejsza jednostka objętości, ok. 1 ml, czyli 8‑10 kropli.
Galeria zdjęć – Standardowe napoje mieszaneGaleria zdjęć – Standardowe napoje mieszane
Strona internetowa Mój bar, Angelika Leśniewicz Czym są złote proporcje i miary barowe w drinkach? Dlaczego warto się ich trzymać? Co to jest dash, uncja, pinta, kwarta i galon?, https://mojbar.pl/proporcje-i-miary-barowe-w-drinkach-co-to-jest-dash-uncja-pinta-kwarta-i-galon/ (dostęp 21.10.2021 r.).
Dodatki niejadalne, które są wykorzystywane do podniesienia estetyki drinka, a także, aby ułatwić konsumentowi jego spożycie. Należą do nich: słomki, wiosełka, łyżeczki z długim trzonkiem, szpadki, widelczyki dwuzębne czy harpuniki oraz parasolki koktajlowe.
Sekwencja filmowa 10. Dodatki komplementarne – Podstawy miksologiiSekwencja filmowa 10. Dodatki komplementarne – Podstawy miksologii
Anna Gorobika, Sporządzanie i podawanie napojów zimnych oraz gorących 512[02].Z2.08. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy Radom 2007.
Termin pochodzący z języka angielskiego i oznaczające „wytrawny”. Terminem tym określa się różne alkohole, np. Martini.
Galeria zdjęć – Standardowe napoje mieszaneGaleria zdjęć – Standardowe napoje mieszane
Strona internetowa Ella, Napoje po angielsku: wstęp, https://ellalanguage.com/blog/napoje-po-angielsku/ (dostęp 21.10.2021 r.).
Termin pochodzący z języka angielskiego i oznaczające garnirować, czyli dekorować drinki przy użyciu różnorodnych dodatków, np. twistów, zestów.
Galeria zdjęć – Standardowe napoje mieszaneGaleria zdjęć – Standardowe napoje mieszane
Strona internetowa DDNS.net, Agnieszka Niewiadomska, Słownik gastronomiczny angielsko‑polski, zsg.ddns.net/wp-content/uploads/2018/04/slownikgastronomiczny.pdf (dostęp 21.10.2021 r.).
Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów (ang. International Bartenders Association) to organizacja o międzynarodowym statusie, założona w 1951 roku, której zadaniem jest m.in. standaryzacja drinków, wymiana doświadczeń, międzynarodowa integracja barmanów, organizowanie Międzynarodowych Konkursów Cocktaili (ICC).
Film instruktażowy – Technika sporządzania drinkówFilm instruktażowy – Technika sporządzania drinków
Strona internetowa International Bartenders Association, https://iba-world.com (dostęp 21.10.2021 r.).
Ogólny termin określający składniki napojów, drinków.
Sekwencja filmowa 8. Bonifikatory – Podstawy miksologiiSekwencja filmowa 8. Bonifikatory – Podstawy miksologii
Anna Gorobika, Sporządzanie i podawanie napojów zimnych oraz gorących 512[02].Z2.08. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy Radom 2007.
Profesjonalna miara barowa, wykonana ze stali nierdzewnej, złożona z dwóch przeciwległych miarek w kształcie stożków o różnej wielkości, tworzących klepsydrę. Jigger to także angielska miara do whisky, która równa jest 40 ml.
Sekwencja filmowa 4. Narzędzia barmańskie – Podstawy miksologiiSekwencja filmowa 4. Narzędzia barmańskie – Podstawy miksologii
Anna Gorobika, Sporządzanie i podawanie napojów zimnych oraz gorących 512[02].Z2.08. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy Radom 2007.
Jest to urządzenie umożliwiające produkcję kostek o wybranej wielkości, które następnie służą do sporządzania napojów bezalkoholowych i alkoholowych.
Sekwencja filmowa 3. Wyposażenie baru – Podstawy miksologiiSekwencja filmowa 3. Wyposażenie baru – Podstawy miksologii
-Strona internetowa Gastromania.pl, https://gastromania.pl/ (dostęp 21.10.2021 r.).
Służy do mieszania drinków w szklance, kieliszku lub kubku mikserowym. Charakteryzuje się spiralnym uchwytem, który umożliwia sporządzanie warstwowych napojów. Łyżki można używać również do odmierzania małych porcji składników drinków.
Sekwencja filmowa 4. Narzędzia barmańskie – Podstawy miksologiiSekwencja filmowa 4. Narzędzia barmańskie – Podstawy miksologii
Szkło służące do serwowania koktajli, charakteryzujące się czaszą w formie odwróconego stożka, osadzonego na cienkiej i długiej nóżce.
Sekwencja filmowa 5. Szkło barmańskie – Podstawy miksologiiSekwencja filmowa 5. Szkło barmańskie – Podstawy miksologii
Strona internetowa Gastromania.pl, Kieliszki szklane w gastronomii, https://gastromania.pl/klieliszki-szklane.html (dostęp 21.10.2021 r.).
Termin pochodzący z języka angielskiego i oznaczające „półwytrawny”. Terminem tym określa się różne alkohole, np. wino czerwone półwytrawne.
Galeria zdjęć – Standardowe napoje mieszaneGaleria zdjęć – Standardowe napoje mieszane
Strona internetowa Ella, Napoje po angielsku: wstęp, https://ellalanguage.com/blog/napoje-po-angielsku/ (dostęp 21.10.2021 r.).
Określona ilość odmierzanego składnika napoju mieszanego.
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Sztuka barmańska – sporządzam i podaję drinkiProgram ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Sztuka barmańska – sporządzam i podaję drinki
Strona internetowa Mój Bar, Angelika Leśniewicz, Czym są złote proporcje i miary barowe w drinkach? Dlaczego warto się ich trzymać? Co to jest dash, uncja, pinta, kwarta i galon?,https://www.mojbar.pl/proporcje-i-miary-barowe-w-drinkach-co-to-jest-dash-uncja-pinta-kwarta-i-galon/ (dostęp 21.10.2021 r.).
Receptury drinków mogą być zapisywane z zastosowaniem różnych miar jednostek objętości. Niektóre z miar są miarami umownymi, np. sok z 1 limonki. W barze wykorzystuje się także receptury podawane w miarach cząstkowych, np. 1/5 składnika 1, 3/5 składnika 2 i 1/5 składnika 3.
1 cl – 1 centylitr, odpowiada 10 ml
1 oz – 1 uncja, która odpowiada 29,6 ml w USA, zaś 28,4 ml w Wielkiej Brytanii
1000 ml – odpowiada 1 litrowi
1 J. – 1 jigger to jednostka miary do whisky, odpowiadająca 40 ml
1 D. – 1 dash, odpowiada około 1 ml
1 ł.b. – 1 łyżeczka barowa, odpowiada 2,5‑3 ml
1 ł. – 1 łyżeczka do herbaty, odpowiada 5 ml
1 Ł.– 1 łyżka stołowa, odpowiada 15 ml
1 ł.d. – 1 łyżka deserowa, odpowiada 10 ml
sok z 1 limonki odpowiada 20 ml soku
sok z 1 pomarańczy oznacza 80 ml soku
sok z 1 cytryny odpowiada 30 ml soku
1 jajo to odpowiednik 45 ml
1 żółtko jaja odpowiada 20 ml
1 białko jaja odpowiada 25 ml
Galeria zdjęć – Standardowe napoje mieszaneGaleria zdjęć – Standardowe napoje mieszane
Strona internetowa Mój Bar, Angelika Leśniewicz, Czym są złote proporcje i miary barowe w drinkach? Dlaczego warto się ich trzymać? Co to jest dash, uncja, pinta, kwarta i galon?,https://www.mojbar.pl/proporcje-i-miary-barowe-w-drinkach-co-to-jest-dash-uncja-pinta-kwarta-i-galon/ (dostęp 21.10.2021 r.).
Składnik pomocniczy dodawany do napoju w niewielkiej ilości, który podnosi jego walory smakowe. Do modyfikatorów zaliczamy: wódki gorzkie, typu Campari Bitter czy Piołunówka, które wzmacniają wydzielanie soków trawiennych, więc działają pobudzająco na żołądek, oraz różnego rodzaju likiery od tych gorzkich, przez owocowe aż po korzenno‑ziołowe, np. Cherry Brandy czy Cassis.
Sekwencja filmowa 7. Modyfikatory – Podstawy miksologiiSekwencja filmowa 7. Modyfikatory – Podstawy miksologii
Anna Gorobika, Sporządzanie i podawanie napojów zimnych oraz gorących 512[02].Z2.08. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy Radom 2007.
Przyrząd wykorzystywany do rozcierania lub rozgniatania składników drinków, np. cząstek limonki.
Sekwencja filmowa 4. Narzędzia barmańskie – Podstawy miksologiiSekwencja filmowa 4. Narzędzia barmańskie – Podstawy miksologii
Strona internetowa Gastromania.pl, https://gastromania.pl/ (dostęp 21.10.2021 r.).
Anna Gorobika, Sporządzanie i podawanie napojów zimnych oraz gorących 512[02].Z2.08. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy Radom 2007.
Technika sporządzania napoju, polegająca na rozgniataniu owoców i ziół przy użyciu muddlera, w celu wydobycia z nich smaku i aromatu.
Film instruktażowy – Technika sporządzania drinkówFilm instruktażowy – Technika sporządzania drinków
Strona internetowa Moje‑Drinki.pl Promujemy kulturę picia alkoholu, Z sekretów barmana- Techniki barmańskie, https://moje-drinki.pl/sekretow-barmana-techniki-barmanskie/ (dostęp 21.10.2021 r.).
Wyrażenie pochodzące z języka angielskiego, oznaczające „na lodzie” (dosłownie „na skałach”) i określające napoje podawane na kostkach lodu, np. whisky.
Galeria zdjęć – Standardowe napoje mieszaneGaleria zdjęć – Standardowe napoje mieszane
Strona internetowa Ella, Napoje po angielsku: wstęp, https://ellalanguage.com/blog/napoje-po-angielsku/ (dostęp 21.10.2021 r.).
Termin pochodzący z języka angielskiego i określające napoje podawane bez dodatków, np. whisky pure.
Galeria zdjęć – Standardowe napoje mieszaneGaleria zdjęć – Standardowe napoje mieszane
Strona internetowa Ella, Napoje po angielsku: wstęp, https://ellalanguage.com/blog/napoje-po-angielsku/ (dostęp 21.10.2021 r.).
Termin pochodzący z języka angielskiego i oznaczające „wstrząśnięty”, czyli napój mieszany otrzymywany w shakerze poprzez wytrząsanie składników.
Sekwencja filmowa 4. Narzędzia barmańskie – Podstawy miksologiiSekwencja filmowa 4. Narzędzia barmańskie – Podstawy miksologii
Anna Gorobika, Sporządzanie i podawanie napojów zimnych oraz gorących 512[02].Z2.08. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy Radom 2007.
Podstawowym i najważniejszym narzędziem wykorzystywanym w miksologii jest shaker, który służy do łączenia ze sobą składników drinków poprzez wstrząsanie lub mieszanie. Wyróżniamy m.in. shaker klasyczny, bostoński i francuski,
Sekwencja filmowa 4. Narzędzia barmańskie – Podstawy miksologiiSekwencja filmowa 4. Narzędzia barmańskie – Podstawy miksologii
Strona internetowa Gastromania.pl, https://gastromania.pl/ (dostęp 21.10.2021 r.).
Energiczne wstrząsanie składników napoju mieszanego przez 8‑10 sekund, np. w shakerze.
Sekwencja filmowa 4. Narzędzia barmańskie – Podstawy miksologiiSekwencja filmowa 4. Narzędzia barmańskie – Podstawy miksologii
Anna Gorobika, Sporządzanie i podawanie napojów zimnych oraz gorących 512[02].Z2.08. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy Radom 2007.
To standardowy przyrząd barmański, nazywany czasem sitkiem koktajlowym, niezbędny do pracy z shakerem bostońskim, służący do oddzielania od przyrządzonego w shakerze napoju zbędnych składników, jak cząstki owoców, pestki czy zioła. Sitko to nie ma wbudowanego sita i dodatkowo zatrzymuje również lód.
Sekwencja filmowa 4. Narzędzia barmańskie – Podstawy miksologiiSekwencja filmowa 4. Narzędzia barmańskie – Podstawy miksologii
Anna Gorobika, Sporządzanie i podawanie napojów zimnych oraz gorących 512[02].Z2.08. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy Radom 2007.
Mocny alkohol stanowiący bazę drinka, do którego dobieramy pozostałe ingrediencje. Składnikiem bazowym może być: wódka czysta, rum, tequila, whisky, gin, wermut itd.
Sekwencja filmowa 6. Składniki drinków – Podstawy miksologiiSekwencja filmowa 6. Składniki drinków – Podstawy miksologii
Strona internetowa Mój Bar, Wstęp do miksologii, czyli podstawy robienia drinków, https://www.mojbar.pl/wstep-do-miksologii-czyli-podstawy-robienia-drinkow/ (dostęp 21.10.2021 r.).
Anna Gorobika, Sporządzanie i podawanie napojów zimnych oraz gorących 512[02].Z2.08. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy Radom 2007.
To bezalkoholowe ingrediencje, stanowiące uzupełnienie napojów mieszanych. Ich zadaniem jest dyskretne wzbogacenie smaku i aromatu napoju, jego dosłodzenie lub dokwaszenie oraz zmiana konsystencji drinka. Do składników dodatkowych zaliczamy: soki owocowe, w tym soki ze świeżych owoców (np. pomarańczowy, ananasowy, cytrynowy czy jabłkowy); soki warzywne (np. pomidorowy); syropy owocowe (np. o smaku granatu, kokosu, pomarańczy czy pieczonego jabłka); mleko oraz śmietankę; jaja całe, żółtka i białka jaj; miód pszczeli; cukier; składniki szprycujące (np. woda naturalna lub gazowana, piwo).
Sekwencja filmowa 9. Składniki dodatkowe – Podstawy miksologiiSekwencja filmowa 9. Składniki dodatkowe – Podstawy miksologii
Anna Gorobika, Sporządzanie i podawanie napojów zimnych oraz gorących 512[02].Z2.08. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy Radom 2007.
Technika sporządzania drinków, polegająca na mieszaniu składników w szklanicy barmańskiej.
Film instruktażowy – Technika sporządzania drinkówFilm instruktażowy – Technika sporządzania drinków
Strona internetowa Moje‑Drinki.pl, Promujemy kulturę picia alkoholu, Z sekretów barmana- Techniki barmańskie, https://moje-drinki.pl/sekretow-barmana-techniki-barmanskie/ (dostęp 21.10.2021 r.).
To małe kieliszki, w których podajemy zarówno wódkę czystą, jak i tzw. shoty, czyli napoje alkoholowe pite na raz. Stopki o pojemności od 25 ml do 60 ml mogą mieć różne kształty i rozmiary.
Sekwencja filmowa 5. Szkło barmańskie – Podstawy miksologiiSekwencja filmowa 5. Szkło barmańskie – Podstawy miksologii
Strona internetowa Gastromania.pl, Kieliszki szklane w gastronomii, https://gastromania.pl/klieliszki-szklane.html (dostęp 21.10.2021 r.).
Wyrażenie pochodzące z języka angielskiego. Oznacza cedzić, odlewać napój przez sitko barmańskie, aby oddzielić go od lodu.
Galeria zdjęć – Standardowe napoje mieszaneGaleria zdjęć – Standardowe napoje mieszane
Strona internetowa DDNS.net, Agnieszka Niewiadomska, Słownik gastronomiczny angielsko‑polski, zsg.ddns.net/wp-content/uploads/2018/04/slownikgastronomiczny.pdf (dostęp 21.10.2021 r.).
Wyrażenie pochodzące z języka angielskiego i oznaczające „słodki”. Terminem tym określa się różne alkohole, np. wino słodkie deserowe.
Galeria zdjęć – Standardowe napoje mieszaneGaleria zdjęć – Standardowe napoje mieszane
Strona internetowa Ella, Napoje po angielsku: wstęp, https://ellalanguage.com/blog/napoje-po-angielsku/ (dostęp 21.10.2021 r.).
Specjalny pojemnik, który służy do przechowywania lodu. Dzięki próżni pomiędzy ściankami utrzymuje on zawartość w niezmienionym stanie przez długi czas.
Sekwencja filmowa 3. Wyposażenie baru – Podstawy miksologiiSekwencja filmowa 3. Wyposażenie baru – Podstawy miksologii
Niska lub wysoka szklanka, o grubym dnie i różnej pojemności. Mniejszy tumbler jest wykorzystywany do serwowania napojów typu sour lub toddy, zaś wysoki do long drinków czy napojów gazowanych.
Sekwencja filmowa 5. Szkło barmańskie – Podstawy miksologiiSekwencja filmowa 5. Szkło barmańskie – Podstawy miksologii
Strona internetowa Gastromania.pl, Kieliszki szklane w gastronomii, https://gastromania.pl/klieliszki-szklane.html (dostęp 21.10.2021 r.).
Długi i cienki pasek ze skórki owoców cytrusowych, służący aromatyzowaniu oraz dekorowaniu (garnirowaniu) drinka. Twist ma około 10‑12 cm i jest spiralnie skręcony.
Galeria zdjęć – Standardowe napoje mieszaneGaleria zdjęć – Standardowe napoje mieszane
Strona internetowa Mój Bar, Angelika Leśniewicz, Czym są złote proporcje i miary barowe w drinkach? Dlaczego warto się ich trzymać? Co to jest dash, uncja, pinta, kwarta i galon?,https://www.mojbar.pl/proporcje-i-miary-barowe-w-drinkach-co-to-jest-dash-uncja-pinta-kwarta-i-galon/ (dostęp 21.10.2021 r.).
Wyrażenie pochodzące z języka angielskiego i oznaczające „bardzo wytrawny”. Terminem tym określa się różne alkohole, np. Martini.
Galeria zdjęć – Standardowe napoje mieszaneGaleria zdjęć – Standardowe napoje mieszane
Strona internetowa Ella, Napoje po angielsku: wstęp, https://ellalanguage.com/blog/napoje-po-angielsku/ (dostęp 21.10.2021 r.).
Urządzenie ręczne lub elektryczne, służące do wyciskania soku ze świeżych owoców lub warzyw. Ze względu na swoją budowę i technikę wyciskania, wyciskarka elektryczna pozwala zachować składniki odżywcze i walory smakowe użytych produktów.
Sekwencja filmowa 3. Wyposażenie baru – Podstawy miksologiiSekwencja filmowa 3. Wyposażenie baru – Podstawy miksologii
Anna Gorobika, Sporządzanie i podawanie napojów zimnych oraz gorących 512[02].Z2.08. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy Radom 2007.
To cienkie paski z cytryny lub innych owoców cytrusowych wycinane za pomocą zestera.
Sekwencja filmowa 3. Wyposażenie baru – Podstawy miksologiiSekwencja filmowa 3. Wyposażenie baru – Podstawy miksologii
Anna Gorobika, Sporządzanie i podawanie napojów zimnych oraz gorących 512[02].Z2.08. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy Radom 2007.
Przyrząd służący do uzyskiwania zestu (startej skórki w postaci cieniutkich pasków) z cytryny lub innych owoców cytrusowych. Zester składa się z uchwytu i zakrzywionego metalowego końca, którego górna ma ostre oczka, które ścinają skórkę. Niektóre zestery mają również ostrze do wykonywania twistów, czyli długich i cienkich pasków ze skórek owoców.
Sekwencja filmowa 3. Wyposażenie baru – Podstawy miksologiiSekwencja filmowa 3. Wyposażenie baru – Podstawy miksologii
Anna Gorobika, Sporządzanie i podawanie napojów zimnych oraz gorących 512[02].Z2.08. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy Radom 2007.