Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
E-materiały do kształcenia zawodowego

Barman, czyli jak sporządzać i podawać drinki (sztuka barmańska)

HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich w zawodach: kelner 513101 i technik usług kelnerskich 513102

Słownik pojęć dla e‑zasobu

Instrukcja korzystania ze słownika

Słownik pojęć do e‑zasobu zawiera hasła oraz ich definicje. Hasła zostały ułożone w kolejności alfabetycznej. Wybrane pojęcia zawierają również odsyłacze (linki) do elementów składowych e‑zasobu, w których zostały użyte.

Poprawne korzystanie ze słownika pojęć pozwoli Ci opanować podstawowy zasób słownictwa branżowego oraz ułatwi przyswojenie wiedzy zawartej w materiale w e‑zasobie.

1
blender
blender

Urządzenie wykorzystywane do rozdrabniania składników i miksowania płynów do pożądanej konsystencji.

RlzoJTI7pO1GY
Blender
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
blendowanie
blendowanie

Technika, w której używamy blendera elektrycznego, aby połączyć składniki drinka. Stosowanie tej techniki zaleca się przy sporządzaniu kilku porcji jednego drinka jednocześnie, szczególnie w przypadku drinków gęstych, zawiesistych lub z kawałkami owoców.

  • Sekwencja filmowa 3. Wyposażenie baruPodstawy miksologiiD13JbZ0yqSekwencja filmowa 3. Wyposażenie baruPodstawy miksologii

  • Strona internetowa Moje‑Drinki.pl Promujemy kulturę picia alkoholu, Z sekretów barmana- Techniki barmańskie, https://moje-drinki.pl/sekretow-barmana-techniki-barmanskie/ (dostęp 21.10.2021 r.).

bonifikatory
bonifikatory

To specjalne ingrediencje (składniki) drinków, które charakteryzują się bardzo silnymi właściwościami aromatyzującymi. Mają również intensywny i zdecydowany smak, dzięki czemu – dodawane nawet w niewielkich ilościach (kroplach lub dashach) – nadają drinkowi charakterystyczny smak, który może zaostrzać lub czynić go bardziej gorzkim. Do bonifikatorów zaliczamy np. angosturę, czyli ziołowo‑korzenny ekstrakt o gorzkim smaku czy bitter (Orange Bitter) – o gorzko‑słodkawym smaku pomarańczy.

  • Sekwencja filmowa 8. BonifikatoryPodstawy miksologiiD13JbZ0yqSekwencja filmowa 8. BonifikatoryPodstawy miksologii

  • Anna Gorobika, Sporządzanie i podawanie napojów zimnych oraz gorących 512[02].Z2.08. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy Radom 2007.

crushed ice
crushed ice

Wyrażenie pochodzące z języka angielskiego i oznaczające dosłownie „kruszony lód”. Kruszony lód jest dodawany do drinków, np. do Caipirinha, Mojito.

  • Galeria zdjęć – Standardowe napoje mieszaneDNtAHbXKTGaleria zdjęć – Standardowe napoje mieszane

  • Strona internetowa abarabove, Carrie Jean Lipe, How to make crushed icehttps://abarabove.com/how-to-make-crushed-ice/ (dostęp 21.10.2021 r.).

crusta
crusta

Termin pochodzący z języka angielskiego, w języku polskim krusta, czyli efektowna ozdoba szkła, wykonywana przed przygotowaniem drinka, np. krawędź kieliszka jest ozdobiona cukrem lub solą.

  • Galeria zdjęć – Standardowe napoje mieszaneDNtAHbXKTGaleria zdjęć – Standardowe napoje mieszane

  • Strona internetowa Ale Meksyk. Magda i Łukasz Sawa, Co to jest crusta i jak ją zrobićhttps://www.alemeksyk.eu/porady/item/545-co-to-jest-crusta-i-jak-ja-zrobic.html (dostęp 21.10.2021 r.).

dash
dash

Termin pochodzący z języka angielskiego i oznaczające dosłownie „kilka kropli”. To najmniejsza jednostka objętości, ok. 1 ml, czyli 8‑10 kropli.

  • Galeria zdjęć – Standardowe napoje mieszaneDNtAHbXKTGaleria zdjęć – Standardowe napoje mieszane

  • Strona internetowa Mój bar, Angelika Leśniewicz Czym są złote proporcje i miary barowe w drinkach? Dlaczego warto się ich trzymać? Co to jest dash, uncja, pinta, kwarta i galon?https://mojbar.pl/proporcje-i-miary-barowe-w-drinkach-co-to-jest-dash-uncja-pinta-kwarta-i-galon/ (dostęp 21.10.2021 r.).

dodatki komplementarne
dodatki komplementarne

Dodatki niejadalne, które są wykorzystywane do podniesienia estetyki drinka, a także, aby ułatwić konsumentowi jego spożycie. Należą do nich: słomki, wiosełka, łyżeczki z długim trzonkiem, szpadki, widelczyki dwuzębne czy harpuniki oraz parasolki koktajlowe.

R1SgUW12xupds
Parasolki koktajlowe
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
dry
dry

Termin pochodzący z języka angielskiego i oznaczające „wytrawny”. Terminem tym określa się różne alkohole, np. Martini.

  • Galeria zdjęć – Standardowe napoje mieszaneDNtAHbXKTGaleria zdjęć – Standardowe napoje mieszane

  • Strona internetowa Ella, Napoje po angielsku: wstęphttps://ellalanguage.com/blog/napoje-po-angielsku/ (dostęp 21.10.2021 r.).

garnish
garnish

Termin pochodzący z języka angielskiego i oznaczające garnirować, czyli dekorować drinki przy użyciu różnorodnych dodatków, np. twistów, zestów.

  • Galeria zdjęć – Standardowe napoje mieszaneDNtAHbXKTGaleria zdjęć – Standardowe napoje mieszane

  • Strona internetowa DDNS.net, Agnieszka Niewiadomska, Słownik gastronomiczny angielsko‑polskizsg.ddns.net/wp-content/uploads/2018/04/slownikgastronomiczny.pdf (dostęp 21.10.2021 r.).

IBA
IBA

Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów (ang. International Bartenders Association) to organizacja o międzynarodowym statusie, założona w 1951 roku, której zadaniem jest m.in. standaryzacja drinków, wymiana doświadczeń, międzynarodowa integracja barmanów, organizowanie Międzynarodowych Konkursów Cocktaili (ICC).

ingrediencje
ingrediencje

Ogólny termin określający składniki napojów, drinków.

  • Sekwencja filmowa 8. BonifikatoryPodstawy miksologiiD13JbZ0yqSekwencja filmowa 8. BonifikatoryPodstawy miksologii

  • Anna Gorobika, Sporządzanie i podawanie napojów zimnych oraz gorących 512[02].Z2.08. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy Radom 2007.

jigger
jigger

Profesjonalna miara barowa, wykonana ze stali nierdzewnej, złożona z dwóch przeciwległych miarek w kształcie stożków o różnej wielkości, tworzących klepsydrę. Jigger to także angielska miara do whisky, która równa jest 40 ml.

R1bvGlBzeeFFW
Jigger
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
  • Sekwencja filmowa 4. Narzędzia barmańskiePodstawy miksologiiD13JbZ0yqSekwencja filmowa 4. Narzędzia barmańskiePodstawy miksologii

  • Anna Gorobika, Sporządzanie i podawanie napojów zimnych oraz gorących 512[02].Z2.08. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy Radom 2007.

kostkarka do lodu
kostkarka do lodu

Jest to urządzenie umożliwiające produkcję kostek o wybranej wielkości, które następnie służą do sporządzania napojów bezalkoholowych i alkoholowych.

RjSV0CSYBIbpm
Kostkarka do lodu
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

-Strona internetowa Gastromania.pl, https://gastromania.pl/ (dostęp 21.10.2021 r.).

łyżka barmańska
łyżka barmańska

Służy do mieszania drinków w szklance, kieliszku lub kubku mikserowym. Charakteryzuje się spiralnym uchwytem, który umożliwia sporządzanie warstwowych napojów. Łyżki można używać również do odmierzania małych porcji składników drinków.

R1AgI5yyP6EI4
Łyżka barmańska
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
kieliszek koktajlowy
kieliszek koktajlowy

Szkło służące do serwowania koktajli, charakteryzujące się czaszą w formie odwróconego stożka, osadzonego na cienkiej i długiej nóżce.

RMlGfnn1yHsPX
Kieliszek koktajlowy
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
medium
medium

Termin pochodzący z języka angielskiego i oznaczające „półwytrawny”. Terminem tym określa się różne alkohole, np. wino czerwone półwytrawne.

  • Galeria zdjęć – Standardowe napoje mieszaneDNtAHbXKTGaleria zdjęć – Standardowe napoje mieszane

  • Strona internetowa Ella, Napoje po angielsku: wstęphttps://ellalanguage.com/blog/napoje-po-angielsku/ (dostęp 21.10.2021 r.).

miara barowa
miara barowa

Określona ilość odmierzanego składnika napoju mieszanego.

Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Sztuka barmańska – sporządzam i podaję drinkiD1DEFEHpsProgram ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Sztuka barmańska – sporządzam i podaję drinki

  • Strona internetowa Mój Bar, Angelika Leśniewicz, Czym są złote proporcje i miary barowe w drinkach? Dlaczego warto się ich trzymać? Co to jest dash, uncja, pinta, kwarta i galon?,https://www.mojbar.pl/proporcje-i-miary-barowe-w-drinkach-co-to-jest-dash-uncja-pinta-kwarta-i-galon/ (dostęp 21.10.2021 r.).

miary w barze
miary w barze

Receptury drinków mogą być zapisywane z zastosowaniem różnych miar jednostek objętości. Niektóre z miar są miarami umownymi, np. sok z 1 limonki. W barze wykorzystuje się także receptury podawane w miarach cząstkowych, np. 1/5 składnika 1, 3/5 składnika 2 i 1/5 składnika 3.

1 cl – 1 centylitr, odpowiada 10 ml

1 oz – 1 uncja, która odpowiada 29,6 ml w USA, zaś 28,4 ml w Wielkiej Brytanii

1000 ml – odpowiada 1 litrowi

1 J. – 1 jigger to jednostka miary do whisky, odpowiadająca 40 ml

1 D. – 1 dash, odpowiada około 1 ml

1 ł.b. – 1 łyżeczka barowa, odpowiada 2,5‑3 ml

1 ł. – 1 łyżeczka do herbaty, odpowiada 5 ml

1 Ł.– 1 łyżka stołowa, odpowiada 15 ml

1 ł.d. – 1 łyżka deserowa, odpowiada 10 ml

sok z 1 limonki odpowiada 20 ml soku

sok z 1 pomarańczy oznacza 80 ml soku

sok z 1 cytryny odpowiada 30 ml soku

1 jajo to odpowiednik 45 ml

1 żółtko jaja odpowiada 20 ml

1 białko jaja odpowiada 25 ml

  • Galeria zdjęć – Standardowe napoje mieszaneDNtAHbXKTGaleria zdjęć – Standardowe napoje mieszane

  • Strona internetowa Mój Bar, Angelika Leśniewicz, Czym są złote proporcje i miary barowe w drinkach? Dlaczego warto się ich trzymać? Co to jest dash, uncja, pinta, kwarta i galon?,https://www.mojbar.pl/proporcje-i-miary-barowe-w-drinkach-co-to-jest-dash-uncja-pinta-kwarta-i-galon/ (dostęp 21.10.2021 r.).

modyfikator
modyfikator

Składnik pomocniczy dodawany do napoju w niewielkiej ilości, który podnosi jego walory smakowe. Do modyfikatorów zaliczamy: wódki gorzkie, typu Campari Bitter czy Piołunówka, które wzmacniają wydzielanie soków trawiennych, więc działają pobudzająco na żołądek, oraz różnego rodzaju likiery od tych gorzkich, przez owocowe aż po korzenno‑ziołowe, np. Cherry Brandy czy Cassis.

  • Sekwencja filmowa 7. ModyfikatoryPodstawy miksologiiD13JbZ0yqSekwencja filmowa 7. ModyfikatoryPodstawy miksologii

  • Anna Gorobika, Sporządzanie i podawanie napojów zimnych oraz gorących 512[02].Z2.08. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy Radom 2007.

muddler
muddler

Przyrząd wykorzystywany do rozcierania lub rozgniatania składników drinków, np. cząstek limonki.

R1AoObEddkkqU
Muddler
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
R1YwsWU4VgNcF
Muddler gładki do wyciskania olejków eterycznych np. z liści mięty
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Sekwencja filmowa 4. Narzędzia barmańskiePodstawy miksologiiD13JbZ0yqSekwencja filmowa 4. Narzędzia barmańskiePodstawy miksologii

  • Strona internetowa Gastromania.pl, https://gastromania.pl/ (dostęp 21.10.2021 r.).

  • Anna Gorobika, Sporządzanie i podawanie napojów zimnych oraz gorących 512[02].Z2.08. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy Radom 2007.

muddling
muddling

Technika sporządzania napoju, polegająca na rozgniataniu owoców i ziół przy użyciu muddlera, w celu wydobycia z nich smaku i aromatu.

  • Film instruktażowy – Technika sporządzania drinkówDmbyjKxS3Film instruktażowy – Technika sporządzania drinków

  • Strona internetowa Moje‑Drinki.pl Promujemy kulturę picia alkoholu, Z sekretów barmana- Techniki barmańskie, https://moje-drinki.pl/sekretow-barmana-techniki-barmanskie/ (dostęp 21.10.2021 r.).

on the rocks
on the rocks

Wyrażenie pochodzące z języka angielskiego, oznaczające „na lodzie” (dosłownie „na skałach”) i określające napoje podawane na kostkach lodu, np. whisky.

  • Galeria zdjęć – Standardowe napoje mieszaneDNtAHbXKTGaleria zdjęć – Standardowe napoje mieszane

  • Strona internetowa Ella, Napoje po angielsku: wstęphttps://ellalanguage.com/blog/napoje-po-angielsku/ (dostęp 21.10.2021 r.).

pure
pure

Termin pochodzący z języka angielskiego i określające napoje podawane bez dodatków, np. whisky pure.

  • Galeria zdjęć – Standardowe napoje mieszaneDNtAHbXKTGaleria zdjęć – Standardowe napoje mieszane

  • Strona internetowa Ella, Napoje po angielsku: wstęphttps://ellalanguage.com/blog/napoje-po-angielsku/ (dostęp 21.10.2021 r.).

shaken
shaken

Termin pochodzący z języka angielskiego i oznaczające „wstrząśnięty”, czyli napój mieszany otrzymywany w shakerze poprzez wytrząsanie składników.

  • Sekwencja filmowa 4. Narzędzia barmańskiePodstawy miksologiiD13JbZ0yqSekwencja filmowa 4. Narzędzia barmańskiePodstawy miksologii

  • Anna Gorobika, Sporządzanie i podawanie napojów zimnych oraz gorących 512[02].Z2.08. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy Radom 2007.

shaker
shaker

Podstawowym i najważniejszym narzędziem wykorzystywanym w miksologii jest shaker, który służy do łączenia ze sobą składników drinków poprzez wstrząsanie lub mieszanie. Wyróżniamy m.in. shaker klasyczny, bostoński i francuski,

RGMEc72fh1Mnv
Shaker bostoński
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
RqlYSe6zomKM9
Shaker klasyczny zbudowany z kubka metalowego, wieczka z sitkiem i zakrętki
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
RoEQ3dI5j5OIJ
Shaker francuski zbudowany z kubka metalowego i pokrywki w kształcie tulipana
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
shakerowanie
shakerowanie

Energiczne wstrząsanie składników napoju mieszanego przez 8‑10 sekund, np. w shakerze.

  • Sekwencja filmowa 4. Narzędzia barmańskiePodstawy miksologiiD13JbZ0yqSekwencja filmowa 4. Narzędzia barmańskiePodstawy miksologii

  • Anna Gorobika, Sporządzanie i podawanie napojów zimnych oraz gorących 512[02].Z2.08. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy Radom 2007.

sitko barmańskie zwane strainerem
sitko barmańskie zwane strainerem

To standardowy przyrząd barmański, nazywany czasem sitkiem koktajlowym, niezbędny do pracy z shakerem bostońskim, służący do oddzielania od przyrządzonego w shakerze napoju zbędnych składników, jak cząstki owoców, pestki czy zioła. Sitko to nie ma wbudowanego sita i dodatkowo zatrzymuje również lód.

RG8QvMULmgRnG
Sitko barmańskie
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
  • Sekwencja filmowa 4. Narzędzia barmańskiePodstawy miksologiiD13JbZ0yqSekwencja filmowa 4. Narzędzia barmańskiePodstawy miksologii

  • Anna Gorobika, Sporządzanie i podawanie napojów zimnych oraz gorących 512[02].Z2.08. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy Radom 2007.

składnik bazowy
składnik bazowy

Mocny alkohol stanowiący bazę drinka, do którego dobieramy pozostałe ingrediencje. Składnikiem bazowym może być: wódka czysta, rum, tequila, whisky, gin, wermut itd.

R1cxCVyjZ9Csd
Przykładowy składnik bazowy
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
  • Sekwencja filmowa 6. Składniki drinkówPodstawy miksologiiD13JbZ0yqSekwencja filmowa 6. Składniki drinkówPodstawy miksologii

  • Strona internetowa Mój Bar, Wstęp do miksologii, czyli podstawy robienia drinków, https://www.mojbar.pl/wstep-do-miksologii-czyli-podstawy-robienia-drinkow/ (dostęp 21.10.2021 r.).

  • Anna Gorobika, Sporządzanie i podawanie napojów zimnych oraz gorących 512[02].Z2.08. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy Radom 2007.

składniki dodatkowe
składniki dodatkowe

To bezalkoholowe ingrediencje, stanowiące uzupełnienie napojów mieszanych. Ich zadaniem jest dyskretne wzbogacenie smaku i aromatu napoju, jego dosłodzenie lub dokwaszenie oraz zmiana konsystencji drinka. Do składników dodatkowych zaliczamy: soki owocowe, w tym soki ze świeżych owoców (np. pomarańczowy, ananasowy, cytrynowy czy jabłkowy); soki warzywne (np. pomidorowy); syropy owocowe (np. o smaku granatu, kokosu, pomarańczy czy pieczonego jabłka); mleko oraz śmietankę; jaja całe, żółtka i białka jaj; miód pszczeli; cukier; składniki szprycujące (np. woda naturalna lub gazowana, piwo).

R1ULBBBXjiOQu
Przykładowy składnik dodatkowy
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
  • Sekwencja filmowa 9. Składniki dodatkowePodstawy miksologiiD13JbZ0yqSekwencja filmowa 9. Składniki dodatkowePodstawy miksologii

  • Anna Gorobika, Sporządzanie i podawanie napojów zimnych oraz gorących 512[02].Z2.08. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy Radom 2007.

stirring
stirring

Technika sporządzania drinków, polegająca na mieszaniu składników w szklanicy barmańskiej.

  • Film instruktażowy – Technika sporządzania drinkówDmbyjKxS3Film instruktażowy – Technika sporządzania drinków

  • Strona internetowa Moje‑Drinki.pl, Promujemy kulturę picia alkoholu, Z sekretów barmana- Techniki barmańskie, https://moje-drinki.pl/sekretow-barmana-techniki-barmanskie/ (dostęp 21.10.2021 r.).

stopki
stopki

To małe kieliszki, w których podajemy zarówno wódkę czystą, jak i tzw. shoty, czyli napoje alkoholowe pite na raz. Stopki o pojemności od 25 ml do 60 ml mogą mieć różne kształty i rozmiary.

RaL4w251zC8Wn
Stopki
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
strain
strain

Wyrażenie pochodzące z języka angielskiego. Oznacza cedzić, odlewać napój przez sitko barmańskie, aby oddzielić go od lodu.

  • Galeria zdjęć – Standardowe napoje mieszaneDNtAHbXKTGaleria zdjęć – Standardowe napoje mieszane

  • Strona internetowa DDNS.net, Agnieszka Niewiadomska, Słownik gastronomiczny angielsko‑polskizsg.ddns.net/wp-content/uploads/2018/04/slownikgastronomiczny.pdf (dostęp 21.10.2021 r.).

sweet
sweet

Wyrażenie pochodzące z języka angielskiego i oznaczające „słodki”. Terminem tym określa się różne alkohole, np. wino słodkie deserowe.

  • Galeria zdjęć – Standardowe napoje mieszaneDNtAHbXKTGaleria zdjęć – Standardowe napoje mieszane

  • Strona internetowa Ella, Napoje po angielsku: wstęphttps://ellalanguage.com/blog/napoje-po-angielsku/ (dostęp 21.10.2021 r.).

termos do lodu
termos do lodu

Specjalny pojemnik, który służy do przechowywania lodu. Dzięki próżni pomiędzy ściankami utrzymuje on zawartość w niezmienionym stanie przez długi czas.

RGYlaWYYoDBle
Termos do lodu
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Sekwencja filmowa 3. Wyposażenie baruPodstawy miksologiiD13JbZ0yqSekwencja filmowa 3. Wyposażenie baruPodstawy miksologii

tumbler
tumbler

Niska lub wysoka szklanka, o grubym dnie i różnej pojemności. Mniejszy tumbler jest wykorzystywany do serwowania napojów typu sour lub toddy, zaś wysoki do long drinków czy napojów gazowanych.

R11aRuQ4sUkwF
Tumbler
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
twist
twist

Długi i cienki pasek ze skórki owoców cytrusowych, służący aromatyzowaniu oraz dekorowaniu (garnirowaniu) drinka. Twist ma około 10‑12 cm i jest spiralnie skręcony. 

  • Galeria zdjęć – Standardowe napoje mieszaneDNtAHbXKTGaleria zdjęć – Standardowe napoje mieszane

  • Strona internetowa Mój Bar, Angelika Leśniewicz, Czym są złote proporcje i miary barowe w drinkach? Dlaczego warto się ich trzymać? Co to jest dash, uncja, pinta, kwarta i galon?,https://www.mojbar.pl/proporcje-i-miary-barowe-w-drinkach-co-to-jest-dash-uncja-pinta-kwarta-i-galon/ (dostęp 21.10.2021 r.).

very dry
very dry

Wyrażenie pochodzące z języka angielskiego i oznaczające „bardzo wytrawny”. Terminem tym określa się różne alkohole, np. Martini. 

  • Galeria zdjęć – Standardowe napoje mieszaneDNtAHbXKTGaleria zdjęć – Standardowe napoje mieszane

  • Strona internetowa Ella, Napoje po angielsku: wstęphttps://ellalanguage.com/blog/napoje-po-angielsku/ (dostęp 21.10.2021 r.).

wyciskarka
wyciskarka

Urządzenie ręczne lub elektryczne, służące do wyciskania soku ze świeżych owoców lub warzyw. Ze względu na swoją budowę i technikę wyciskania, wyciskarka elektryczna pozwala zachować składniki odżywcze i walory smakowe użytych produktów.

R1VRissPKjnMW
Wyciskarka
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
  • Sekwencja filmowa 3. Wyposażenie baruPodstawy miksologiiD13JbZ0yqSekwencja filmowa 3. Wyposażenie baruPodstawy miksologii

  • Anna Gorobika, Sporządzanie i podawanie napojów zimnych oraz gorących 512[02].Z2.08. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy Radom 2007.

zest
zest

To cienkie paski z cytryny lub innych owoców cytrusowych wycinane za pomocą zestera.

  • Sekwencja filmowa 3. Wyposażenie baruPodstawy miksologiiD13JbZ0yqSekwencja filmowa 3. Wyposażenie baruPodstawy miksologii

  • Anna Gorobika, Sporządzanie i podawanie napojów zimnych oraz gorących 512[02].Z2.08. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy Radom 2007.

zester
zester

Przyrząd służący do uzyskiwania zestu (startej skórki w postaci cieniutkich pasków) z cytryny lub innych owoców cytrusowych. Zester składa się z uchwytu i zakrzywionego metalowego końca, którego górna ma ostre oczka, które ścinają skórkę. Niektóre zestery mają również ostrze do wykonywania twistów, czyli długich i cienkich pasków ze skórek owoców.

R1Q7iLfXhmN6U
Zester
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
  • Sekwencja filmowa 3. Wyposażenie baruPodstawy miksologiiD13JbZ0yqSekwencja filmowa 3. Wyposażenie baruPodstawy miksologii

  • Anna Gorobika, Sporządzanie i podawanie napojów zimnych oraz gorących 512[02].Z2.08. Poradnik dla ucznia, Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy Radom 2007.