Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
E-materiały do kształcenia zawodowego

Barman, czyli jak sporządzać i podawać drinki (sztuka barmańska)

HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich w zawodach: kelner 513101 i technik usług kelnerskich 513102

Sztuka barmańska - sporządzam i podaję drinki

PROGRAM ĆWICZENIOWY DO PROJEKTOWANIA PRZEZ DOBIERANIE

1,01
R1NiwaQybagbn1
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie, Sztuka barmańska - sporządzam i podaję drinki.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
1
Ćwiczenie 1
RtKYu5FaHWBuE1
Do odpowiedniego drinka, poprzez przeciągnięcie, przyporządkuj po 3 składniki, które wchodzą w skład jego receptury. Black Russian Możliwe odpowiedzi: 1. mleko, 2. Aperol, 3. limonka, 4. likier Kahlua, 5. śmietanka, 6. wino czerwone, 7. syrop cukrowy, 8. sok z cytryny, 9. sok z limonki, 10. Prosecco, 11. sok pomarańczowy, 12. wódka Żubrówka, 13. gin, 14. Pepsi, 15. whisky, 16. jasny rum, 17. Cachaça, 18. sól, 19. woda gazowana, 20. brązowy cukier, 21. sok jabłkowy, 22. wódka czysta Szarlotka Możliwe odpowiedzi: 1. mleko, 2. Aperol, 3. limonka, 4. likier Kahlua, 5. śmietanka, 6. wino czerwone, 7. syrop cukrowy, 8. sok z cytryny, 9. sok z limonki, 10. Prosecco, 11. sok pomarańczowy, 12. wódka Żubrówka, 13. gin, 14. Pepsi, 15. whisky, 16. jasny rum, 17. Cachaça, 18. sól, 19. woda gazowana, 20. brązowy cukier, 21. sok jabłkowy, 22. wódka czysta Cuba Libre Możliwe odpowiedzi: 1. mleko, 2. Aperol, 3. limonka, 4. likier Kahlua, 5. śmietanka, 6. wino czerwone, 7. syrop cukrowy, 8. sok z cytryny, 9. sok z limonki, 10. Prosecco, 11. sok pomarańczowy, 12. wódka Żubrówka, 13. gin, 14. Pepsi, 15. whisky, 16. jasny rum, 17. Cachaça, 18. sól, 19. woda gazowana, 20. brązowy cukier, 21. sok jabłkowy, 22. wódka czysta Caipirinha Możliwe odpowiedzi: 1. mleko, 2. Aperol, 3. limonka, 4. likier Kahlua, 5. śmietanka, 6. wino czerwone, 7. syrop cukrowy, 8. sok z cytryny, 9. sok z limonki, 10. Prosecco, 11. sok pomarańczowy, 12. wódka Żubrówka, 13. gin, 14. Pepsi, 15. whisky, 16. jasny rum, 17. Cachaça, 18. sól, 19. woda gazowana, 20. brązowy cukier, 21. sok jabłkowy, 22. wódka czysta Niepasujące elementy Możliwe odpowiedzi: 1. mleko, 2. Aperol, 3. limonka, 4. likier Kahlua, 5. śmietanka, 6. wino czerwone, 7. syrop cukrowy, 8. sok z cytryny, 9. sok z limonki, 10. Prosecco, 11. sok pomarańczowy, 12. wódka Żubrówka, 13. gin, 14. Pepsi, 15. whisky, 16. jasny rum, 17. Cachaça, 18. sól, 19. woda gazowana, 20. brązowy cukier, 21. sok jabłkowy, 22. wódka czysta
1
Ćwiczenie 2
RFU9l7lV2al572
Do odpowiedniego drinka, poprzez przeciągnięcie, przyporządkuj po 5 składników, które wchodzą w skład jego receptury. Mojito Możliwe odpowiedzi: 1. sól/pieprz, 2. tequila, 3. miód, 4. pomarańcza, 5. cukier brązowy, 6. likier Cointreau, 7. sos Tabasco, 8. sok żurawinowy, 9. wino białe, 10. limonka, 11. kawa, 12. imbir, 13. herbata, 14. mięta, 15. Martini Bianco, 16. sok z cytryny, 17. sok pomidorowy, 18. syrop malinowy, 19. woda gazowana, 20. sok z cytryny, 21. whisky, 22. sok pomarańczowy, 23. wódka czysta, 24. woda niegazowana, 25. wino musujące, 26. cynamon, 27. jasny rum, 28. gin, 29. mleko Bloody Marry Możliwe odpowiedzi: 1. sól/pieprz, 2. tequila, 3. miód, 4. pomarańcza, 5. cukier brązowy, 6. likier Cointreau, 7. sos Tabasco, 8. sok żurawinowy, 9. wino białe, 10. limonka, 11. kawa, 12. imbir, 13. herbata, 14. mięta, 15. Martini Bianco, 16. sok z cytryny, 17. sok pomidorowy, 18. syrop malinowy, 19. woda gazowana, 20. sok z cytryny, 21. whisky, 22. sok pomarańczowy, 23. wódka czysta, 24. woda niegazowana, 25. wino musujące, 26. cynamon, 27. jasny rum, 28. gin, 29. mleko Zimowa herbata z imbirem Możliwe odpowiedzi: 1. sól/pieprz, 2. tequila, 3. miód, 4. pomarańcza, 5. cukier brązowy, 6. likier Cointreau, 7. sos Tabasco, 8. sok żurawinowy, 9. wino białe, 10. limonka, 11. kawa, 12. imbir, 13. herbata, 14. mięta, 15. Martini Bianco, 16. sok z cytryny, 17. sok pomidorowy, 18. syrop malinowy, 19. woda gazowana, 20. sok z cytryny, 21. whisky, 22. sok pomarańczowy, 23. wódka czysta, 24. woda niegazowana, 25. wino musujące, 26. cynamon, 27. jasny rum, 28. gin, 29. mleko Niepasujące elementy Możliwe odpowiedzi: 1. sól/pieprz, 2. tequila, 3. miód, 4. pomarańcza, 5. cukier brązowy, 6. likier Cointreau, 7. sos Tabasco, 8. sok żurawinowy, 9. wino białe, 10. limonka, 11. kawa, 12. imbir, 13. herbata, 14. mięta, 15. Martini Bianco, 16. sok z cytryny, 17. sok pomidorowy, 18. syrop malinowy, 19. woda gazowana, 20. sok z cytryny, 21. whisky, 22. sok pomarańczowy, 23. wódka czysta, 24. woda niegazowana, 25. wino musujące, 26. cynamon, 27. jasny rum, 28. gin, 29. mleko
1
Ćwiczenie 3
RBJOf5cDF8znC3
Do odpowiedniego drinka, poprzez przeciągnięcie, przyporządkuj składniki, które wchodzą w skład jego receptury. Zwróć uwagę na prawidłową ilość każdego składnika potrzebną do sporządzenia jednego drinka. Cosmopolitan Możliwe odpowiedzi: 1. 20 ml soku z cytryny, 2. sól/pieprz, 3. 20 ml soku z limonki, 4. 40 ml soku żurawinowego, 5. goździki, 6. 20 ml likieru Cointreau lub Triple Sec, 7. 10 łyżeczek miodu (najlepiej płynnego), 8. 100 ml wody niegazowanej, 9. 20-30 ml syropu cukrowego, 10. 100 ml ginu, 11. 120 ml Martini Bianco, 12. 40 ml wódki czystej, 13. 20 ml soku z limonki, 14. 3 plasterki jabłka, 15. 60 ml Jim Beam Burbon, 16. 45 ml soku z limonki, 17. 40 ml soku malinowego, 18. 5 plasterków ogórka, 19. plasterek awokado, 20. plasterek pomarańczy, 21. 45 ml soku z cytryny, 22. 120 ml Jim Beam Burbon, 23. 20 ml naparu rumiankowego, 24. 100 ml wody gazowanej, 25. 20 ml jasnego rumu, 26. 20-30 ml syropu ziemniaczanego, 27. 6 listków mięty, 28. 1 łyżeczka miodu (najlepiej płynnego), 29. 20 ml naparu miętowego, 30. 60 ml Martini Bianco, 31. 60 ml jasnego rumu, 32. 60 ml wódki czystej, 33. 100 ml wody, 34. 20 ml whisky, 35. 6 listków melisy, 36. 20 ml soku z pomarańczowego Julep Możliwe odpowiedzi: 1. 20 ml soku z cytryny, 2. sól/pieprz, 3. 20 ml soku z limonki, 4. 40 ml soku żurawinowego, 5. goździki, 6. 20 ml likieru Cointreau lub Triple Sec, 7. 10 łyżeczek miodu (najlepiej płynnego), 8. 100 ml wody niegazowanej, 9. 20-30 ml syropu cukrowego, 10. 100 ml ginu, 11. 120 ml Martini Bianco, 12. 40 ml wódki czystej, 13. 20 ml soku z limonki, 14. 3 plasterki jabłka, 15. 60 ml Jim Beam Burbon, 16. 45 ml soku z limonki, 17. 40 ml soku malinowego, 18. 5 plasterków ogórka, 19. plasterek awokado, 20. plasterek pomarańczy, 21. 45 ml soku z cytryny, 22. 120 ml Jim Beam Burbon, 23. 20 ml naparu rumiankowego, 24. 100 ml wody gazowanej, 25. 20 ml jasnego rumu, 26. 20-30 ml syropu ziemniaczanego, 27. 6 listków mięty, 28. 1 łyżeczka miodu (najlepiej płynnego), 29. 20 ml naparu miętowego, 30. 60 ml Martini Bianco, 31. 60 ml jasnego rumu, 32. 60 ml wódki czystej, 33. 100 ml wody, 34. 20 ml whisky, 35. 6 listków melisy, 36. 20 ml soku z pomarańczowego Vermut Grog Możliwe odpowiedzi: 1. 20 ml soku z cytryny, 2. sól/pieprz, 3. 20 ml soku z limonki, 4. 40 ml soku żurawinowego, 5. goździki, 6. 20 ml likieru Cointreau lub Triple Sec, 7. 10 łyżeczek miodu (najlepiej płynnego), 8. 100 ml wody niegazowanej, 9. 20-30 ml syropu cukrowego, 10. 100 ml ginu, 11. 120 ml Martini Bianco, 12. 40 ml wódki czystej, 13. 20 ml soku z limonki, 14. 3 plasterki jabłka, 15. 60 ml Jim Beam Burbon, 16. 45 ml soku z limonki, 17. 40 ml soku malinowego, 18. 5 plasterków ogórka, 19. plasterek awokado, 20. plasterek pomarańczy, 21. 45 ml soku z cytryny, 22. 120 ml Jim Beam Burbon, 23. 20 ml naparu rumiankowego, 24. 100 ml wody gazowanej, 25. 20 ml jasnego rumu, 26. 20-30 ml syropu ziemniaczanego, 27. 6 listków mięty, 28. 1 łyżeczka miodu (najlepiej płynnego), 29. 20 ml naparu miętowego, 30. 60 ml Martini Bianco, 31. 60 ml jasnego rumu, 32. 60 ml wódki czystej, 33. 100 ml wody, 34. 20 ml whisky, 35. 6 listków melisy, 36. 20 ml soku z pomarańczowego Niepasujące elementy Możliwe odpowiedzi: 1. 20 ml soku z cytryny, 2. sól/pieprz, 3. 20 ml soku z limonki, 4. 40 ml soku żurawinowego, 5. goździki, 6. 20 ml likieru Cointreau lub Triple Sec, 7. 10 łyżeczek miodu (najlepiej płynnego), 8. 100 ml wody niegazowanej, 9. 20-30 ml syropu cukrowego, 10. 100 ml ginu, 11. 120 ml Martini Bianco, 12. 40 ml wódki czystej, 13. 20 ml soku z limonki, 14. 3 plasterki jabłka, 15. 60 ml Jim Beam Burbon, 16. 45 ml soku z limonki, 17. 40 ml soku malinowego, 18. 5 plasterków ogórka, 19. plasterek awokado, 20. plasterek pomarańczy, 21. 45 ml soku z cytryny, 22. 120 ml Jim Beam Burbon, 23. 20 ml naparu rumiankowego, 24. 100 ml wody gazowanej, 25. 20 ml jasnego rumu, 26. 20-30 ml syropu ziemniaczanego, 27. 6 listków mięty, 28. 1 łyżeczka miodu (najlepiej płynnego), 29. 20 ml naparu miętowego, 30. 60 ml Martini Bianco, 31. 60 ml jasnego rumu, 32. 60 ml wódki czystej, 33. 100 ml wody, 34. 20 ml whisky, 35. 6 listków melisy, 36. 20 ml soku z pomarańczowego
11
Instrukcja korzystania z program ćwiczeniowego do projektowania przez dobieranie

Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie: Sztuka barmańska - sporządzam i podaję drinki zawiera polecenie w formie pisemnej, jak również w formie audio.

Dla wygody korzystania z programu ćwiczeniowego należy kliknąć ikonę trybu pełnoekranowego, znajdującego się w prawym górnym rogu ekranu.

R1J7rghvr83pQ
Widok trybu pełnoekranowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

W górnej części ekranu, na żółtej belce, znajdują się dwa przyciski z dwoma poziomami trudności: „Łatwy” i „Trudny”. Użytkownik w dowolnej kolejności może wybrać jeden z nich. Następnie z menu, po prawej stronie programu, użtkownik rozwija pojedynczym kliknięciem listę „Nazwa napoju”. Rodzaj możliwych do wybrania napojów zależy od wybranego wcześniej poziomu trudności. W centralnej części programu pojawi się nazwa i zdjęcie wybranego napoju. Po kliknięciu na któryś z przycisków, po lewej stronie ekranu pojawia się biblioteka, z której należy dobrać/zaznaczyć/przeciągnąć odpowiednie produkty/parametry dopasowane do wybranego uprzednio poziomu trudności. Do produktów/parametrów tych należą: składniki drinków. W momencie kiedy użytkownik jest pewien, że zostały wybrane wszystkie właściwe składniki i ich dokładna ilość potrzebna do skomponowania wybranego napoju, należy kliknąć przycisk „Sprawdź” znajdujący się na dole okna programu. Tym samym otrzyma informację o swoich postępach.

Prawidłowe odpowiedzi zostaną zaznaczone na zielono, błędne odpowiedzi - na czerwono.

R1ax3Gf5aNdLj
Widok ekranu programu ćwiczeniowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Tuż obok przycisku „Sprawdź” znajduje się „Kalkulator ilości składników”, który może pomóc użytkownikowi w obliczeniach. Strzałkami w górę lub w dół uzytkownik wybiera odpowiednią ilość danego składnika.

Poniżej górnej belki znajduje się przycisk „Polecenie”, po kliknięciu na który pojawia się opis kolejnych kroków do wykonania.

Na dolnym pasku ekranu znajdują się ikony „Instrukcji” programu ćwiczeniowego zawierająca wszystkie instrukcje techniczne niezbędne do korzystania z programu ćwiczeniowego; oraz ikona „Lista kroków”, która w dowolnym momencie umożliwia zapisanie postępów pracy i pobranie pliku na komputer.

R43awbYihKH0I
Widok ikon programu ćwiczeniowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

W dolnym pasku ekranu znajdują się także ikony, które umożliwiają zapisanie całej swojej pracy - ikona „Zapisz efekty pracy”; wykonanie zrzutu ekranu - ikona „Zrzut ekranu”; oraz ponownego wykonania ćwiczenia - ikona „Spróbuj ponownie”. Po wykonaniu zadania, niezależnie od uzyskanego wyniku, pojawi się informacja zwrotna. Po najechaniu myszką na dany przycisk pojawia się podpowiedź o funkcji tego przycisku.

RnrJjzzjUkTpm
Widok ikon programu ćwiczeniowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

W programie znajduje się również baza wiedzy, tabela kojarzenia smaków, która umożliwia porównywanie obliczeń z normami oraz link do galerii zdjęć.

RgIlc1ul8gYOf
Widok ikon programu ćwiczeniowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

W przypadku korzystania wyłącznie z klawiatury należy użyć poniższych klawiszy:

  • Tab - poruszanie się do przodu po elementach

  • Shift + Tab - poruszanie się do tyłu po elementach

  • Spacja - podnoszenie i upuszczanie elementów

  • Escape - anulowanie przeciągania

  • Strzałki - przenoszenie elementów do sąsiadujących stref upuszczania

Instnieje możliwość wyboru języka napisów i audio z pośród języka angielskiego oraz języka niemieckiego.

en
P4oEm3fuf
de
PNhqBiG3C

Powiązane ćwiczenia

1
Materiały powiązane