Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
E-materiały do kształcenia zawodowego

Barman, czyli jak sporządzać i podawać drinki (sztuka barmańska)

HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich w zawodach: kelner 513101 i technik usług kelnerskich 513102

Standardowe napoje mieszane

GALERIA ZDJĘĆ

Spis treści

Spis treści

  1. Drinki uniwersalneDrinki uniwersalne

  2. Drinki na aperitifDrinki na aperitif

  3. Drinki deseroweDrinki deserowe

1

1. Drinki uniwersalne

1,21
Shirley Temple
R1w2Jc8KibA5t
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.

Kategoria – soft drinki

All day – o każdej porze dnia

Jeden z napojów mieszanych bezalkoholowych, rekomendowanych przez IBA. Nazywany jest „koktajlem małej gwiazdy” na cześć imienia jednej z najmłodszych gwiazd Hollywood.

Składniki bezalkoholowe

Baza alkoholowa

Dekoracja drinka

270 ml Ginger Ale

30 ml Grenadine

brak

maraski – wisienki maraskino

Sposób wykonania:

Składniki wlewamy do wypełnionego lodem dużego kieliszka koktajlowego lub szklanki typu highball, lekko mieszamy i dekorujemy 2‑3 kolorowymi maraskami. Całość uzupełniamy słomką.

Daiquiri
R9RCx4PAdQ7HQ
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.

Kategoria – cocktail (na bazie rumu)

All day – o każdej porze dnia

Nazwa tego napoju pochodzi od kubańskiej plaży o tej samej nazwie – Daiquiri.

Składniki bezalkoholowe

Baza alkoholowa

Dekoracja drinka

20 ml soku z limonki

10 ml syropu cukrowego

40 ml jasnego rumu Bacardi

limonka – plaster lub cząstka

Sposób wykonania:

W celu schłodzenia szkła do kieliszka koktajlowego wsypujemy lód. Następnie przesypujemy go do shakera. Do shakera wlewamy wszystkie składniki i energicznie wstrząsamy. Zawartość przecedzamy przez sitko barmańskie do schłodzonego kieliszka. Do wykończenia drinka posłuży cząstka limonki.

Bronx
ROW1MU6PzbZrv
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.

Kategoria – cocktail (na bazie ginu)

All day – o każdej porze dnia

Nazwa pochodzi od ogrodu zoologicznego znajdującego się w Bronxie. Wynalazcą tego koktajlu był Johnnie Solan, barman z hotelu na Manhattanie.

Składniki bezalkoholowe

Baza alkoholowa

Dekoracja drinka

20 ml soku z pomarańczy

30 ml Dry Gin

10 ml Vermouth Martini Dry

10 ml Vermouth Martini Rosso

plaster pomarańczy, twist ze skórki pomarańczy

Sposób wykonania:

Napój wykonujemy w shakerze. Wszystkie składniki odmierzamy, wlewamy do kubka shakera wypełnionego lodem, wstrząsamy 8‑10 sekund. Przecedzamy do schłodzonego wcześniej kieliszka koktajlowego. Garnirujemy plastrem pomarańczy lub twistem ze skórki pomarańczy.

French Connection
R1PDwNKHgPgQY
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.

Kategoria – cocktail (na bazie brandy)

All day – o każdej porze dnia

Koktajl z lat 70. Nazwa pochodzi od filmu “French Connection” z 1971 roku z Genem Hackmanem w roli głównej.

Składniki bezalkoholowe

Baza alkoholowa

Dekoracja drinka

brak

45 ml Grand Cru Cognac

45 ml Amaretto

Sposób wykonania:

Odmierzone składniki drinka wlewamy bezpośrednio do wypełnionej 3‑4 kostkami lodu szklanki typu old fashioned. Delikatnie mieszamy.

Dry Martini
R1VCF1TKB6LlM
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.

Kategoria – cocktail (na bazie ginu)

All day – o każdej porze dnia

Najpopularniejsza historia powstania tego drinka wskazuje na miasto Martinez w Kalifornii, gdzie według historyków napój został wynaleziony w połowie XIX wieku. Pierwszy raz został przyrządzony na prośbę jednego z poszukiwaczy złota, który otrzymał go w miejscowym barze zamiast zamówionego szampana.

Inna z historii powstania tego drinka mówi, że jego autorem był barman z Nowego Yorku nazwisku Martini. Miało to podobno miejsce w 1915 roku.

Składniki bezalkoholowe

Baza alkoholowa

Dekoracja drinka

brak

80 ml Dry Gin

20 ml Vermouth Martini Dry

zielone oliwki

Sposób wykonania:

Do szklanicy barmańskiej wlewamy oba składniki z dużą ilością kostek lodu i stirujemy. Następnie przelewamy do wcześniej schłodzonego kieliszka koktajlowego. Na koniec drink dekorujemy zieloną oliwką.

Mint Julep
RqwLvpshCxCE8
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.

Kategoria – cocktail na bazie whiskey

All day – o każdej porze dnia

Miętowy drink Julep powstał na południu Stanów Zjednoczonych w XVIII wieku. W 1784 roku jego nazwa pierwszy raz pojawiła się w kontekście leku na ból brzucha! Od 1938 roku Julep jest promowany jako oficjalny napój Kentucky Derby.

Składniki bezalkoholowe

Baza alkoholowa

Dekoracja drinka

20‑30 ml syropu cukrowego lub cukier

100 ml wody gazowanej

4 listki mięty

kruszony lód

60 ml Burbon Whiskey

listki mięty

Sposób wykonania:

Do szkła typu long wrzucamy listki mięty, które - używając muddlera - rozgniatamy z cukrem lub z syropem i wodą. Następnie szkło wypełniamy do około 1/4 wysokości kruszonym lodem, dodajemy Bourbon Whiskey i stirujemy. Drink możemy udekorować listkami mięty. Całość uzupełniamy słomką.

Black Velvet
R1aRyGYoNoJqg
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.

Kategoria – soft drinki

All day – o każdej porze dnia

Koktajl powstał w klubie dżentelmeńskim Brooks Club w Londynie w 1861 roku z powodu śmierci księcia Alberta. Został stworzony, aby wyrazić wspólną żałobę arystokracji (co miał symbolizować szampan) oraz ludu (co miało symbolizować ciemne piwo). Dzięki takim składnikom, koktajl ma dwie warstwy, z których górna z ciemnego piwa miała być symbolem opaski żałobnej.

Składniki bezalkoholowe

Baza alkoholowa

Dekoracja drinka

-

60 ml wytrawnego szampana

60 ml ciemnego piwa stout

-

Sposób wykonania:

Schłodzone piwo wlewamy do wysokiego kieliszka (np. od szampana), a następnie powoli dodajemy mocno schłodzony szampan. Koktajl delikatnie mieszamy łyżką barową przez około 2‑3 sekundy.

Mojito
RCUo70i1wlvuy
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.

Kategoria – long drinks

All day – o każdej porze dnia

Drink powstał prawdopodobnie w Hawanie, na Kubie, w połowie XVI wieku. Powstanie receptury drinka związane jest z postacią Sir Francisa Drake’a, który upodobał sobie napój przygotowywany na bazie tafii, czyli taniego rumu z trzciny cukrowej. Do napoju zwykł on dodawać cukier oraz limonkę. Wszystkie składniki drinka były jednak znane dużo wcześniej. Powszechnie wiadomo, że rdzenni mieszkańcy wykorzystywali składniki, z których składa się drink, w obawie przed różnymi chorobami tropikalnymi, np. sok z limonki pito, aby zapobiec szkorbutowi i czerwonce, zaś niewolnicy pracujący na polach trzciny cukrowej spożywali powszechnie guarapo, czyli sok z trzciny używany w Mojito.

Składniki bezalkoholowe

Baza alkoholowa

Dekoracja drinka

3‑4 ćwiartki limonki lub 20 ml świeżego soku z limonki

6‑8 listków mięty

2 łyżeczki cukru brązowego

40 ml wody gazowanej

kruszony lód

40 ml rumu Bacardi White

listki mięty

cząstka limonki

brązowy cukier

Sposób wykonania:

Limonkę należy dokładnie umyć i pokroić na półksiężyce, a następnie włożyć do wysokiej szklanki typu long, dodać brązowy cukier i listki mięty. Całość rozgniatamy używając muddlera tak, aby wycisnąć cały sok z limonki. Do połowy wysokości szklanki dodajemy kruszony lód i wodę gazowaną, a potem wlewamy rum i resztę wody. Całość delikatnie stirujemy w celu połączenia składników. Do wykończenia drinka posłuży odrobina brązowego cukru, którym posypujemy wierzch napoju, plaster lub cząstka limonki ułożona na lodzie oraz listek mięty. Całość uzupełniamy słomką.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

2

2. Drinki na aperitif

1,21
Negroni
R1Tk03l9Sk1d1
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.

Kategoria – cocktail aperitifowy

Before dinner – przed obiadem/kolacją, przed posiłkiem

Na temat historii powstania tego drinka krąży wiele opowieści. Jedna z nich mówi, że powstał w 1919 roku we Florencji na żądanie hrabiego Camilla Negroniego, którego przyjaciel barman wzmocnił jego ulubiony koktajl Americano, zastępując wodę gazowaną ginem. Rodzina Negroni twierdzi jednak, że hrabia nigdy nie istniał, a wynalazcą słynnego napoju jest generał i hrabia Pascal Olivier de Negroni. Według tej legendy drink powstał jako mikstura na lepsze trawienie dla żony hrabiego Pascala w 1857 roku w Senegalu.

Składniki bezalkoholowe

Baza alkoholowa

Dekoracja drinka

brak

30 ml Dry Gin

30 ml Vermouth Martini Bianco

30 ml Campari Bitterr

1/2 plastra pomarańczy

Sposób wykonania:

Szklankę typu old fashioned napełniamy 2‑3 kostkami lodu. Wlewamy składniki drinka w równych proporcjach i mieszamy. Dekorujemy połową plastra pomarańczy. Podajemy z mieszadełkiem.

Garibaldi
RSAmA21uuT7yp
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.

Kategoria – cocktail aperitifowy

Before dinner – przed obiadem/kolacją, przed posiłkiem

Koktajl powstał w XIX wieku w Mediolanie. Nazwa drinka pochodzi od słynnego włoskiego generała Giuseppe Garibaldiego.

Składniki bezalkoholowe

Baza alkoholowa

Dekoracja drinka

70 ml soku pomarańczowego

30 ml Campari Bitter

1/2 plastra pomarańczy, twist ze skórki pomarańczy

Sposób wykonania:

Składniki wlewamy do schłodzonej i wypełnionej lodem szklanki typu old fashioned. Mieszamy, dopełniamy sokiem. Dekorujemy połówką plastra pomarańczy lub twistem ze skórki pomarańczy.

Aperol Spritz
R11TTLeILqDou
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.

Kategoria – cocktail aperitifowy

Before dinner – przed obiadem/kolacją, przed posiłkiem

Pomysł na drink powstał na początku XIX wieku i jest związany z wkroczeniem – podczas wojen napoleońskich – austriackiej armii do północno‑wschodnich Włoch (w region Wenecji). Wówczas austriaccy żołnierze zaczęli do alkoholu dolewać wody, czyli „spryskiwać” go wodą (po niemiecku „spritzen”). Dlatego na samym początku drink nosił krótką nazwę Spritz. Natomiast Aperol powstał na początku XX wieku w wytwórni braci Barbieri w Padwie. Słynny dzisiaj koktajl Aperol Spritz pojawił się w latach 50. XX wieku.

Składniki bezalkoholowe

Baza alkoholowa

Dekoracja drinka

30 ml wody gazowanej

plaster pomarańczy

60 ml Aperol

90 ml Prosecco

-

Sposób wykonania:

Kieliszek do wina napełniamy kostkami lodu, dodajemy plaster pomarańczy, a następnie w odpowiednich proporcjach wlewamy: Aperol, Prosecco i wodę gazowaną. Koktajl możemy udekorować cząstkami pomarańczy. Całość uzupełniamy słomką.

Campari Soda
RxcYdpSwcO6PK
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.

Kategoria – cocktail aperitifowy

Before dinner – przed obiadem/kolacją, przed posiłkiem

Kultowy drink i jego butelka zostały zaprojektowane przez Fortunato Depero w 1932 roku. Od tego czasu napój jest uważany za pierwszy na świecie koktajl gazowany. Warto wiedzieć, że kilka lat po premierze Campari Soda, aby zwiększyć popularność napoju, zaprojektowano automaty Campari Soda na monety, które ustawione zostały w różnych miejscach publicznych.

Składniki bezalkoholowe

Baza alkoholowa

Dekoracja drinka

120 ml wody gazowanej

40 ml campari

20 ml Martini Rosso

twist ze skórki cytryny

Sposób wykonania:

Do szklanki typu short z 2/3 kostkami lodu wlewamy dwa składniki alkoholowe, następnie dopełniamy wodą gazowaną. Do dekoracji dodajemy twist ze skórki cytryny.

Mimosa
R3kwfJ2gyhzkU
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.

Kategoria – cocktaile szampańskie

Before dinner – przed obiadem/kolacją, przed posiłkiem

Koktajl najprawdopodobniej powstał w 1925 roku w hotelu Ritz Paris Frank Meier w Paryżu. Nazwa pochodzi od koloru kwiatu mimozy, do którego napój jest podobny.

Składniki bezalkoholowe

Baza alkoholowa

Dekoracja drinka

30 ml soku pomarańczowego

60 ml Champagne Brut

10 ml Bols Dry Orange Curacao

plaster, cząstka pomarańczy

Sposób wykonania:

Do schłodzonego kieliszka szampańskiego typu flute nalewamy sok i likier, następnie dolewamy schłodzonego, wytrawnego szampana. Lekko mieszamy łyżką barmańską. Drink można garnirować np. plastrem pomarańczy.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

3

3. Drinki deserowe

1,21
Brandy Alexander
R1d2OKiSFKHZX
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.

Kategoria – cocktaile (na bazie brandy)

After dinner – po obiedzie/kolacji, po posiłku

Drink nazywany również Panama. Na temat pochodzenia tego napoju mieszanego krąży wiele historii. Jedna z nich mówi, że powstał na cześć cara Rosji Aleksandra II, a inna, że powstał w Londynie, przyrządzony specjalnie na wesele księżniczki Mary.

Składniki bezalkoholowe

Baza alkoholowa

Dekoracja drinka

30 ml słodkiej śmietanki

30 ml brandy

30 ml Bols Creme De Cacao (biały)

mielona gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:

Drink przyrządzamy z trzech składników, które w równych ilościach wlewamy do shakera. Shakerujemy z lodem, przecedzamy do kieliszka koktajlowego, a wierzch koktajlu oprószamy mieloną gałką muszkatołową.

Black Russian
RcXAtNvakHwzQ
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.

Kategoria – cocktaile (na bazie wódki)

After dinner – po obiedzie/kolacji, po posiłku

Drink stworzony w 1949 roku w Belgii przez barmana Gustava Topsa dla amerykańskiej pani ambasador w Luksemburgu. Nazwa napoju pochodzi najprawdopodobniej zarówno od koloru likieru kawowego, używanego do jego przyrządzania, jak i od głównego składnika drinka którego czołowym eksporterem była wtedy Rosja.

Składniki bezalkoholowe

Baza alkoholowa

Dekoracja drinka

10 ml syropu cukrowego

40 ml wódki czystej

20 ml likieru Kahlua

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach wlewamy do szklanki typu old fashioned, mieszamy, dodajemy 2‑3 kostki lodu i ponownie mieszamy.

Bellini
R1Qwu3CtFbP2m
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.

Kategoria – cocktaile szampańskie

After dinner – po obiedzie/kolacji, po posiłku

Koktajl został wymyślony w 1948 roku przez Giuseppe Ciprianiego - właściciela Harry's Bar. Legenda mówi, że nadał on koktajlowi nazwę na cześć weneckiego malarza - Giovanniego Belliniego, którego twórczością się zachwycił.

Składniki bezalkoholowe

Baza alkoholowa

Dekoracja drinka

30 ml puree z brzoskwiń

70 ml Champagne Brut

cząstka brzoskwini

Sposób wykonania:

Do schłodzonego kieliszka szampańskiego typu flute nalewamy puree z brzoskwiń, dolewamy schłodzonego, wytrawnego szampana. Lekko mieszamy łyżką barmańską. Drink można garnirować cząstką brzoskwini.

Rob Roy
R1IX6mhNAERM9
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.

Kategoria – cocktail (na bazie whisky/whiskey)

After dinner – po obiedzie/kolacji, po posiłku

Drink stworzony na nowojorskim Manhattanie w 1984 roku z okazji premiery filmu, którego głównym bohaterem był XVII‑wieczny szkocki bohater ludowy – Rob Roy MacGregor. Ten niecodzienny bohater to złodziejaszek, który niczym legendarny Robin Hood, okradał bogatych i rozdawał biednym.

Składniki bezalkoholowe

Baza alkoholowa

Dekoracja drinka

brak

60 ml Scotch Whisky

40 ml Vermouth Martini Bianco lub Rosso

1 dash (8‑10 kropli) Angostura Bitters

maraska - wisienka maraskino

Sposób wykonania:

Do kubka shakera wypełnionego lodem odmierzamy składniki w podanych proporcjach. Po 8‑10 sekundach shakerowania napój przelewamy do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dekorujemy maraską.

Bacardi Cocktail
R1IVOUD3YUKlB
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.

Kategoria – cocktail (na bazie rumu)

After dinner – po obiedzie/kolacji, po posiłku

Koktajl Bacardi powstał na Kubie w 1917 roku. Aby mógł nosić nazwę Bacardi, do jego sporządzenia musi być użyty oryginalny rum Bacardi.

Składniki bezalkoholowe

Baza alkoholowa

Dekoracja drinka

30 ml soku z cytryn

10 ml Grenadine

60 ml Bacardi Rum (White)

maraska - wisienka maraskino

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki wlewamy do shakera z lodem. Wstrząsamy 8‑10 sekund i przecedzamy do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Całość dekorujemy maraską.

Rusty Nail
RemcXN9tPG1M5
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.

Kategoria – cocktail (na bazie whisky/whiskey)

After dinner – po obiedzie/kolacji, po posiłku

Inna nazwa drinka to zardzewiały gwóźdź. Jego powstanie jest często przypisywane barmanom z klubu 21 na Manhattanie w początkach lat sześćdziesiątych.

Składniki bezalkoholowe

Baza alkoholowa

Dekoracja drinka

brak

45 ml Scotch Whisky

25 ml likieru szkockiego Drambuie (na bazie whisky z czystego słodu, aromatyzowanego miodem z wrzosu i ziołami)

twist ze skórki cytryny

Sposób wykonania:

Do szklanki typu old fashioned na 2 kostki lodu wlewamy oba składniki i lekko mieszamy łyżką barmańską. Dodajemy twist ze skórki cytryny.

Kir
Rl8bwwLSv0EiQ
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.

Kategoria – cocktail (na bazie wina)

After dinner –  po obiedzie/kolacji, po posiłku

Nazwa pochodzi od nazwiska Félixa Kira, który na początku XX wieku był burmistrzem Dijon we Francji.

Składniki bezalkoholowe

Baza alkoholowa

Dekoracja drinka

brak

90 ml wina białego wytrawnego

10 ml Crème de Cassis (likier na bazie czarnych porzeczek)

Sposób wykonania:

Na spód kieliszka do wina wlewamy schłodzony Crème de Cassis, a następnie dopełniamy drink białym winem, również mocno schłodzonym.

Old Fashioned
Rc8DoCt0a8fRt
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.

Kategoria – old fashioned

After dinner – po obiedzie/kolacji, po posiłku

Nazwa tego drinka oznacza „staromodny”, a stworzył go barman pracujący w barze w stanie Kentucky, który odwiedzali tylko miłośnicy picia Burbonów. Pułkownik James E. Pepeer tak w nim zasmakował, że przywiózł przepis do Nowego Yorku, gdzie zyskał on prawdziwą sławę.

Składniki bezalkoholowe

Baza alkoholowa

Dekoracja drinka

1 kostka cukru

1 dash (8‑10 kropli) wody sodowej

50 ml Bourbon Whiskey lub Scotch Whisky lub Rye Whiskey

2‑3 dash (24‑30 kropli) Angostura Bitters

1/2 plastra pomarańczy, twist ze skórki cytryny, czerwona maraska, mieszadełko

Sposób wykonania:

Do sporządzenia tego napoju potrzebujemy muddlera lub łyżki barowej, którymi należy rozetrzeć, aż do rozpuszczenia kostkę cukru zwilżoną wodą sodową i Angosturą Bitters w szklance typu old fashioned. Następnie dodajemy 3‑4 kostki lodu i wlewamy whisky/whiskey. Ozdabiamy połową plastra pomarańczy, twistem wykonanym ze skórki cytryny oraz czerwoną maraską.

White Russian
REObYVKpCQ2Tw
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.

Kategoria – cocktaile (na bazie wódki)

After dinner – po obiedzie/kolacji, po posiłku

Drink jest modyfikacją znanego koktajlu Black Russian. Historia drinka sięga 1949 roku, kiedy Gustave Tops, barman z Belgii, wykonał drink na bazie wódki z dodatkiem likieru kawowego. Do kanonu drink White Russian wszedł 21 listopada 1965 roku, gdy jego nazwa została opublikowana na stronach dziennika „Oakland Tribune”.

Składniki bezalkoholowe

Baza alkoholowa

Dekoracja drinka

30 ml śmietanki, najlepiej 30%

40 ml wódki czystej

20 ml likieru kawowego Kahlua

-

Sposób wykonania:

Wódkę i likier kawowy Kahlua wlewamy do szklanki typu short napełnionej kostkami lodu. Następnie całość stirujemy. Na wierzch, po wypukłej stronie łyżki barmańskiej, wlewamy ostrożnie śmietankę tak, aby nie zmieszała się z pozostałymi składnikami. Przed wlaniem śmietankę można delikatnie napowietrzyć.

Cuba Libre
R1LGQmwXXcJ8o
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.

Kategoria – cocktaile (na bazie rumu)

After dinner – po obiedzie/kolacji, po posiłku

Drink powstał na Kubie, na przełomie XIX/XX wieku. Podczas wojny amerykańsko‑hiszpańskiej w 1898 roku symbolicznie połączono ingrediencje napoju, a Amerykanie – jako wyraz solidarności z narodem walczącym o niepodległość – nazwali go Cuba Libre.

Składniki bezalkoholowe

Baza alkoholowa

Dekoracja drinka

120 ml napoju typu cola

sok z 1/2 limonki

40 ml białego rumu

-

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki, w odpowiednich proporcjach, w kolejności: rum, sok z limonki i napój typu cola, wlewamy do szklanki typu old fashioned napełnionej kostkami lodu. Całość mieszamy łyżką barmańską. Gotowy drink uzupełniamy słomką.

Cosmopolitan
Rxm6hvCfJ7f04
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.

Kategoria – cocktaile (na bazie wódki)

After dinner – po obiedzie/kolacji, po posiłku

Pomysł na drink miał narodzić się pod koniec lat 70. XX wieku w małym miasteczku w stanie Massachusetts. Swoją niesamowitą popularność zyskał jednak w latach 90. XX wieku, a wpłynęły na nią: prosty sposób połączenia składników oraz doskonały balans smakowy. Dużą rolę w popularyzacji drinka odegrała również Carrie Bradshow, główna bohaterka serialu „Seks w wielkim mieście”.

Składniki bezalkoholowe

Baza alkoholowa

Dekoracja drinka

20 ml soku z limonki

40 ml soku żurawinowego

40 ml wódki czystej

20 ml likieru Cointreau

pasek skórki z cytryny

Sposób wykonania:

Drinka przyrządzamy, rozpoczynając od wsypania lodu do kieliszka koktajlowego celem schłodzenia go. Następnie wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach wraz z lodem wlewamy do shakera. Całość energicznie shakerujemy. Ze schłodzonego kieliszka wysypujemy lód i przez sitko barmańskie przelewamy do niego całą zawartość shakera. Do dekoracji i dla dodatkowego aromatu możemy użyć paska skórki z cytryny, który łamiemy nad kieliszkiem. Dzięki użyciu ognia podczas łamania skórki z cytryny, wydobywamy z niej dodatkowe aromaty.

Long Island Iced Tea
R3Pocf9Ftwvgm
Zawartość nagrania audio jest tożsama z treścią znajdującą się poniżej nagrania.

Kategoria – long drink

After dinner – po obiedzie/kolacji, po posiłku

Drink ma dwie alternatywne historie, jedną z Long Island w stanie Nowy Jork, zaś drugą z Long Island w stanie Tennessee. Robert Butts twierdził, że stworzył przepis na drink na konkurs w 1972 roku, podczas gdy pracował w Oak Beach Inn na Long Island w stanie Nowy Jork. Alternatywna wersja głosi, że drink powstał w latach 20. XX wieku w okresie prohibicji w Stanach Zjednoczonych, w Long Island w Kingsport w stanie Tennessee. Napój miał zostać następnie zmodyfikowany przez Ransoma Bishopa, który dodał do niego colę, cytrynę i limonkę.

Składniki bezalkoholowe

Baza alkoholowa

Dekoracja drinka

20 ml soku z cytryny

10 ml syropu cukrowego

60 ml napoju typu cola

20 ml wódki czystej

20 ml likieru Cointreau lub Triple Sec

20 ml Tequili Silver

20 ml białego rumu Bacardi

20 ml ginu Bombay Sapphire

plaster cytryny

twist ze skórki cytryny

Sposób wykonania:

Drinka przyrządzamy, rozpoczynając od wsypania kostek lodu do szklanki typu long. Następnie wszystkie składniki, oprócz napoju typu cola, w odpowiednich proporcjach, wlewamy do shakera i dodajemy kostki lodu. Całość energicznie shakerujemy. Maksymalnie do 1/3 wysokości szklanki wlewamy napój typu cola i delikatnie dolewamy zawartość shakera. Do dekoracji możemy użyć plastra cytryny lub twista ze skórki cytryny. Całość uzupełniamy słomką.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

Powiązane ćwiczenia

1
Materiały powiązane