Techniki sporządzania drinków
Sztuka barmańska - sporządzam i podaję drinki
Standardowe napoje mieszane
GALERIA ZDJĘĆ
Spis treści
Drinki uniwersalne1Drinki uniwersalne
Drinki na aperitif2Drinki na aperitif
Drinki deserowe3Drinki deserowe
1. Drinki uniwersalne
Kategoria – soft drinki
All day – o każdej porze dnia
Jeden z napojów mieszanych bezalkoholowych, rekomendowanych przez IBA. Nazywany jest „koktajlem małej gwiazdy” na cześć imienia jednej z najmłodszych gwiazd Hollywood.
Składniki bezalkoholowe | Baza alkoholowa | Dekoracja drinka |
---|---|---|
270 ml Ginger Ale 30 ml Grenadine | brak | maraski – wisienki maraskino |
Sposób wykonania:
Składniki wlewamy do wypełnionego lodem dużego kieliszka koktajlowego lub szklanki typu highball, lekko mieszamy i dekorujemy 2‑3 kolorowymi maraskami. Całość uzupełniamy słomką.
Kategoria – cocktail (na bazie rumu)
All day – o każdej porze dnia
Nazwa tego napoju pochodzi od kubańskiej plaży o tej samej nazwie – Daiquiri.
Składniki bezalkoholowe | Baza alkoholowa | Dekoracja drinka |
---|---|---|
20 ml soku z limonki 10 ml syropu cukrowego | 40 ml jasnego rumu Bacardi | limonka – plaster lub cząstka |
Sposób wykonania:
W celu schłodzenia szkła do kieliszka koktajlowego wsypujemy lód. Następnie przesypujemy go do shakera. Do shakera wlewamy wszystkie składniki i energicznie wstrząsamy. Zawartość przecedzamy przez sitko barmańskie do schłodzonego kieliszka. Do wykończenia drinka posłuży cząstka limonki.
Kategoria – cocktail (na bazie ginu)
All day – o każdej porze dnia
Nazwa pochodzi od ogrodu zoologicznego znajdującego się w Bronxie. Wynalazcą tego koktajlu był Johnnie Solan, barman z hotelu na Manhattanie.
Składniki bezalkoholowe | Baza alkoholowa | Dekoracja drinka |
---|---|---|
20 ml soku z pomarańczy | 30 ml Dry Gin 10 ml Vermouth Martini Dry 10 ml Vermouth Martini Rosso | plaster pomarańczy, twist ze skórki pomarańczy |
Sposób wykonania:
Napój wykonujemy w shakerze. Wszystkie składniki odmierzamy, wlewamy do kubka shakera wypełnionego lodem, wstrząsamy 8‑10 sekund. Przecedzamy do schłodzonego wcześniej kieliszka koktajlowego. Garnirujemy plastrem pomarańczy lub twistem ze skórki pomarańczy.
Kategoria – cocktail (na bazie brandy)
All day – o każdej porze dnia
Koktajl z lat 70. Nazwa pochodzi od filmu “French Connection” z 1971 roku z Genem Hackmanem w roli głównej.
Składniki bezalkoholowe | Baza alkoholowa | Dekoracja drinka |
---|---|---|
brak | 45 ml Grand Cru Cognac 45 ml Amaretto | – |
Sposób wykonania:
Odmierzone składniki drinka wlewamy bezpośrednio do wypełnionej 3‑4 kostkami lodu szklanki typu old fashioned. Delikatnie mieszamy.
Kategoria – cocktail (na bazie ginu)
All day – o każdej porze dnia
Najpopularniejsza historia powstania tego drinka wskazuje na miasto Martinez w Kalifornii, gdzie według historyków napój został wynaleziony w połowie XIX wieku. Pierwszy raz został przyrządzony na prośbę jednego z poszukiwaczy złota, który otrzymał go w miejscowym barze zamiast zamówionego szampana.
Inna z historii powstania tego drinka mówi, że jego autorem był barman z Nowego Yorku nazwisku Martini. Miało to podobno miejsce w 1915 roku.
Składniki bezalkoholowe | Baza alkoholowa | Dekoracja drinka |
---|---|---|
brak | 80 ml Dry Gin 20 ml Vermouth Martini Dry | zielone oliwki |
Sposób wykonania:
Do szklanicy barmańskiej wlewamy oba składniki z dużą ilością kostek lodu i stirujemy. Następnie przelewamy do wcześniej schłodzonego kieliszka koktajlowego. Na koniec drink dekorujemy zieloną oliwką.
Kategoria – cocktail na bazie whiskey
All day – o każdej porze dnia
Miętowy drink Julep powstał na południu Stanów Zjednoczonych w XVIII wieku. W 1784 roku jego nazwa pierwszy raz pojawiła się w kontekście leku na ból brzucha! Od 1938 roku Julep jest promowany jako oficjalny napój Kentucky Derby.
Składniki bezalkoholowe | Baza alkoholowa | Dekoracja drinka |
---|---|---|
20‑30 ml syropu cukrowego lub cukier 100 ml wody gazowanej 4 listki mięty kruszony lód | 60 ml Burbon Whiskey | listki mięty |
Sposób wykonania:
Do szkła typu long wrzucamy listki mięty, które - używając muddlera - rozgniatamy z cukrem lub z syropem i wodą. Następnie szkło wypełniamy do około 1/4 wysokości kruszonym lodem, dodajemy Bourbon Whiskey i stirujemy. Drink możemy udekorować listkami mięty. Całość uzupełniamy słomką.
Kategoria – soft drinki
All day – o każdej porze dnia
Koktajl powstał w klubie dżentelmeńskim Brooks Club w Londynie w 1861 roku z powodu śmierci księcia Alberta. Został stworzony, aby wyrazić wspólną żałobę arystokracji (co miał symbolizować szampan) oraz ludu (co miało symbolizować ciemne piwo). Dzięki takim składnikom, koktajl ma dwie warstwy, z których górna z ciemnego piwa miała być symbolem opaski żałobnej.
Składniki bezalkoholowe | Baza alkoholowa | Dekoracja drinka |
---|---|---|
- | 60 ml wytrawnego szampana 60 ml ciemnego piwa stout | - |
Sposób wykonania:
Schłodzone piwo wlewamy do wysokiego kieliszka (np. od szampana), a następnie powoli dodajemy mocno schłodzony szampan. Koktajl delikatnie mieszamy łyżką barową przez około 2‑3 sekundy.
Kategoria – long drinks
All day – o każdej porze dnia
Drink powstał prawdopodobnie w Hawanie, na Kubie, w połowie XVI wieku. Powstanie receptury drinka związane jest z postacią Sir Francisa Drake’a, który upodobał sobie napój przygotowywany na bazie tafii, czyli taniego rumu z trzciny cukrowej. Do napoju zwykł on dodawać cukier oraz limonkę. Wszystkie składniki drinka były jednak znane dużo wcześniej. Powszechnie wiadomo, że rdzenni mieszkańcy wykorzystywali składniki, z których składa się drink, w obawie przed różnymi chorobami tropikalnymi, np. sok z limonki pito, aby zapobiec szkorbutowi i czerwonce, zaś niewolnicy pracujący na polach trzciny cukrowej spożywali powszechnie guarapo, czyli sok z trzciny używany w Mojito.
Składniki bezalkoholowe | Baza alkoholowa | Dekoracja drinka |
---|---|---|
3‑4 ćwiartki limonki lub 20 ml świeżego soku z limonki 6‑8 listków mięty 2 łyżeczki cukru brązowego 40 ml wody gazowanej kruszony lód | 40 ml rumu Bacardi White | listki mięty cząstka limonki brązowy cukier |
Sposób wykonania:
Limonkę należy dokładnie umyć i pokroić na półksiężyce, a następnie włożyć do wysokiej szklanki typu long, dodać brązowy cukier i listki mięty. Całość rozgniatamy używając muddlera tak, aby wycisnąć cały sok z limonki. Do połowy wysokości szklanki dodajemy kruszony lód i wodę gazowaną, a potem wlewamy rum i resztę wody. Całość delikatnie stirujemy w celu połączenia składników. Do wykończenia drinka posłuży odrobina brązowego cukru, którym posypujemy wierzch napoju, plaster lub cząstka limonki ułożona na lodzie oraz listek mięty. Całość uzupełniamy słomką.
Kategoria – cocktail aperitifowy
Before dinner – przed obiadem/kolacją, przed posiłkiem
Na temat historii powstania tego drinka krąży wiele opowieści. Jedna z nich mówi, że powstał w 1919 roku we Florencji na żądanie hrabiego Camilla Negroniego, którego przyjaciel barman wzmocnił jego ulubiony koktajl Americano, zastępując wodę gazowaną ginem. Rodzina Negroni twierdzi jednak, że hrabia nigdy nie istniał, a wynalazcą słynnego napoju jest generał i hrabia Pascal Olivier de Negroni. Według tej legendy drink powstał jako mikstura na lepsze trawienie dla żony hrabiego Pascala w 1857 roku w Senegalu.
Składniki bezalkoholowe | Baza alkoholowa | Dekoracja drinka |
---|---|---|
brak | 30 ml Dry Gin 30 ml Vermouth Martini Bianco 30 ml Campari Bitterr | 1/2 plastra pomarańczy |
Sposób wykonania:
Szklankę typu old fashioned napełniamy 2‑3 kostkami lodu. Wlewamy składniki drinka w równych proporcjach i mieszamy. Dekorujemy połową plastra pomarańczy. Podajemy z mieszadełkiem.
Kategoria – cocktail aperitifowy
Before dinner – przed obiadem/kolacją, przed posiłkiem
Koktajl powstał w XIX wieku w Mediolanie. Nazwa drinka pochodzi od słynnego włoskiego generała Giuseppe Garibaldiego.
Składniki bezalkoholowe | Baza alkoholowa | Dekoracja drinka |
---|---|---|
70 ml soku pomarańczowego | 30 ml Campari Bitter | 1/2 plastra pomarańczy, twist ze skórki pomarańczy |
Sposób wykonania:
Składniki wlewamy do schłodzonej i wypełnionej lodem szklanki typu old fashioned. Mieszamy, dopełniamy sokiem. Dekorujemy połówką plastra pomarańczy lub twistem ze skórki pomarańczy.
Kategoria – cocktail aperitifowy
Before dinner – przed obiadem/kolacją, przed posiłkiem
Pomysł na drink powstał na początku XIX wieku i jest związany z wkroczeniem – podczas wojen napoleońskich – austriackiej armii do północno‑wschodnich Włoch (w region Wenecji). Wówczas austriaccy żołnierze zaczęli do alkoholu dolewać wody, czyli „spryskiwać” go wodą (po niemiecku „spritzen”). Dlatego na samym początku drink nosił krótką nazwę Spritz. Natomiast Aperol powstał na początku XX wieku w wytwórni braci Barbieri w Padwie. Słynny dzisiaj koktajl Aperol Spritz pojawił się w latach 50. XX wieku.
Składniki bezalkoholowe | Baza alkoholowa | Dekoracja drinka |
---|---|---|
30 ml wody gazowanej plaster pomarańczy | 60 ml Aperol 90 ml Prosecco | - |
Sposób wykonania:
Kieliszek do wina napełniamy kostkami lodu, dodajemy plaster pomarańczy, a następnie w odpowiednich proporcjach wlewamy: Aperol, Prosecco i wodę gazowaną. Koktajl możemy udekorować cząstkami pomarańczy. Całość uzupełniamy słomką.
Kategoria – cocktail aperitifowy
Before dinner – przed obiadem/kolacją, przed posiłkiem
Kultowy drink i jego butelka zostały zaprojektowane przez Fortunato Depero w 1932 roku. Od tego czasu napój jest uważany za pierwszy na świecie koktajl gazowany. Warto wiedzieć, że kilka lat po premierze Campari Soda, aby zwiększyć popularność napoju, zaprojektowano automaty Campari Soda na monety, które ustawione zostały w różnych miejscach publicznych.
Składniki bezalkoholowe | Baza alkoholowa | Dekoracja drinka |
---|---|---|
120 ml wody gazowanej | 40 ml campari 20 ml Martini Rosso | twist ze skórki cytryny |
Sposób wykonania:
Do szklanki typu short z 2/3 kostkami lodu wlewamy dwa składniki alkoholowe, następnie dopełniamy wodą gazowaną. Do dekoracji dodajemy twist ze skórki cytryny.
Kategoria – cocktaile szampańskie
Before dinner – przed obiadem/kolacją, przed posiłkiem
Koktajl najprawdopodobniej powstał w 1925 roku w hotelu Ritz Paris Frank Meier w Paryżu. Nazwa pochodzi od koloru kwiatu mimozy, do którego napój jest podobny.
Składniki bezalkoholowe | Baza alkoholowa | Dekoracja drinka |
---|---|---|
30 ml soku pomarańczowego | 60 ml Champagne Brut 10 ml Bols Dry Orange Curacao | plaster, cząstka pomarańczy |
Sposób wykonania:
Do schłodzonego kieliszka szampańskiego typu flute nalewamy sok i likier, następnie dolewamy schłodzonego, wytrawnego szampana. Lekko mieszamy łyżką barmańską. Drink można garnirować np. plastrem pomarańczy.
Kategoria – cocktaile (na bazie brandy)
After dinner – po obiedzie/kolacji, po posiłku
Drink nazywany również Panama. Na temat pochodzenia tego napoju mieszanego krąży wiele historii. Jedna z nich mówi, że powstał na cześć cara Rosji Aleksandra II, a inna, że powstał w Londynie, przyrządzony specjalnie na wesele księżniczki Mary.
Składniki bezalkoholowe | Baza alkoholowa | Dekoracja drinka |
---|---|---|
30 ml słodkiej śmietanki | 30 ml brandy 30 ml Bols Creme De Cacao (biały) | mielona gałka muszkatołowa |
Sposób wykonania:
Drink przyrządzamy z trzech składników, które w równych ilościach wlewamy do shakera. Shakerujemy z lodem, przecedzamy do kieliszka koktajlowego, a wierzch koktajlu oprószamy mieloną gałką muszkatołową.
Kategoria – cocktaile (na bazie wódki)
After dinner – po obiedzie/kolacji, po posiłku
Drink stworzony w 1949 roku w Belgii przez barmana Gustava Topsa dla amerykańskiej pani ambasador w Luksemburgu. Nazwa napoju pochodzi najprawdopodobniej zarówno od koloru likieru kawowego, używanego do jego przyrządzania, jak i od głównego składnika drinka którego czołowym eksporterem była wtedy Rosja.
Składniki bezalkoholowe | Baza alkoholowa | Dekoracja drinka |
---|---|---|
10 ml syropu cukrowego | 40 ml wódki czystej 20 ml likieru Kahlua | – |
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach wlewamy do szklanki typu old fashioned, mieszamy, dodajemy 2‑3 kostki lodu i ponownie mieszamy.
Kategoria – cocktaile szampańskie
After dinner – po obiedzie/kolacji, po posiłku
Koktajl został wymyślony w 1948 roku przez Giuseppe Ciprianiego - właściciela Harry's Bar. Legenda mówi, że nadał on koktajlowi nazwę na cześć weneckiego malarza - Giovanniego Belliniego, którego twórczością się zachwycił.
Składniki bezalkoholowe | Baza alkoholowa | Dekoracja drinka |
---|---|---|
30 ml puree z brzoskwiń | 70 ml Champagne Brut | cząstka brzoskwini |
Sposób wykonania:
Do schłodzonego kieliszka szampańskiego typu flute nalewamy puree z brzoskwiń, dolewamy schłodzonego, wytrawnego szampana. Lekko mieszamy łyżką barmańską. Drink można garnirować cząstką brzoskwini.
Kategoria – cocktail (na bazie whisky/whiskey)
After dinner – po obiedzie/kolacji, po posiłku
Drink stworzony na nowojorskim Manhattanie w 1984 roku z okazji premiery filmu, którego głównym bohaterem był XVII‑wieczny szkocki bohater ludowy – Rob Roy MacGregor. Ten niecodzienny bohater to złodziejaszek, który niczym legendarny Robin Hood, okradał bogatych i rozdawał biednym.
Składniki bezalkoholowe | Baza alkoholowa | Dekoracja drinka |
---|---|---|
brak | 60 ml Scotch Whisky 40 ml Vermouth Martini Bianco lub Rosso 1 dash (8‑10 kropli) Angostura Bitters | maraska - wisienka maraskino |
Sposób wykonania:
Do kubka shakera wypełnionego lodem odmierzamy składniki w podanych proporcjach. Po 8‑10 sekundach shakerowania napój przelewamy do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dekorujemy maraską.
Kategoria – cocktail (na bazie rumu)
After dinner – po obiedzie/kolacji, po posiłku
Koktajl Bacardi powstał na Kubie w 1917 roku. Aby mógł nosić nazwę Bacardi, do jego sporządzenia musi być użyty oryginalny rum Bacardi.
Składniki bezalkoholowe | Baza alkoholowa | Dekoracja drinka |
---|---|---|
30 ml soku z cytryn 10 ml Grenadine | 60 ml Bacardi Rum (White) | maraska - wisienka maraskino |
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wlewamy do shakera z lodem. Wstrząsamy 8‑10 sekund i przecedzamy do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Całość dekorujemy maraską.
Kategoria – cocktail (na bazie whisky/whiskey)
After dinner – po obiedzie/kolacji, po posiłku
Inna nazwa drinka to zardzewiały gwóźdź. Jego powstanie jest często przypisywane barmanom z klubu 21 na Manhattanie w początkach lat sześćdziesiątych.
Składniki bezalkoholowe | Baza alkoholowa | Dekoracja drinka |
---|---|---|
brak | 45 ml Scotch Whisky 25 ml likieru szkockiego Drambuie (na bazie whisky z czystego słodu, aromatyzowanego miodem z wrzosu i ziołami) | twist ze skórki cytryny |
Sposób wykonania:
Do szklanki typu old fashioned na 2 kostki lodu wlewamy oba składniki i lekko mieszamy łyżką barmańską. Dodajemy twist ze skórki cytryny.
Kategoria – cocktail (na bazie wina)
After dinner – po obiedzie/kolacji, po posiłku
Nazwa pochodzi od nazwiska Félixa Kira, który na początku XX wieku był burmistrzem Dijon we Francji.
Składniki bezalkoholowe | Baza alkoholowa | Dekoracja drinka |
---|---|---|
brak | 90 ml wina białego wytrawnego 10 ml Crème de Cassis (likier na bazie czarnych porzeczek) | – |
Sposób wykonania:
Na spód kieliszka do wina wlewamy schłodzony Crème de Cassis, a następnie dopełniamy drink białym winem, również mocno schłodzonym.
Kategoria – old fashioned
After dinner – po obiedzie/kolacji, po posiłku
Nazwa tego drinka oznacza „staromodny”, a stworzył go barman pracujący w barze w stanie Kentucky, który odwiedzali tylko miłośnicy picia Burbonów. Pułkownik James E. Pepeer tak w nim zasmakował, że przywiózł przepis do Nowego Yorku, gdzie zyskał on prawdziwą sławę.
Składniki bezalkoholowe | Baza alkoholowa | Dekoracja drinka |
---|---|---|
1 kostka cukru 1 dash (8‑10 kropli) wody sodowej | 50 ml Bourbon Whiskey lub Scotch Whisky lub Rye Whiskey 2‑3 dash (24‑30 kropli) Angostura Bitters | 1/2 plastra pomarańczy, twist ze skórki cytryny, czerwona maraska, mieszadełko |
Sposób wykonania:
Do sporządzenia tego napoju potrzebujemy muddlera lub łyżki barowej, którymi należy rozetrzeć, aż do rozpuszczenia kostkę cukru zwilżoną wodą sodową i Angosturą Bitters w szklance typu old fashioned. Następnie dodajemy 3‑4 kostki lodu i wlewamy whisky/whiskey. Ozdabiamy połową plastra pomarańczy, twistem wykonanym ze skórki cytryny oraz czerwoną maraską.
Kategoria – cocktaile (na bazie wódki)
After dinner – po obiedzie/kolacji, po posiłku
Drink jest modyfikacją znanego koktajlu Black Russian. Historia drinka sięga 1949 roku, kiedy Gustave Tops, barman z Belgii, wykonał drink na bazie wódki z dodatkiem likieru kawowego. Do kanonu drink White Russian wszedł 21 listopada 1965 roku, gdy jego nazwa została opublikowana na stronach dziennika „Oakland Tribune”.
Składniki bezalkoholowe | Baza alkoholowa | Dekoracja drinka |
---|---|---|
30 ml śmietanki, najlepiej 30% | 40 ml wódki czystej 20 ml likieru kawowego Kahlua | - |
Sposób wykonania:
Wódkę i likier kawowy Kahlua wlewamy do szklanki typu short napełnionej kostkami lodu. Następnie całość stirujemy. Na wierzch, po wypukłej stronie łyżki barmańskiej, wlewamy ostrożnie śmietankę tak, aby nie zmieszała się z pozostałymi składnikami. Przed wlaniem śmietankę można delikatnie napowietrzyć.
Kategoria – cocktaile (na bazie rumu)
After dinner – po obiedzie/kolacji, po posiłku
Drink powstał na Kubie, na przełomie XIX/XX wieku. Podczas wojny amerykańsko‑hiszpańskiej w 1898 roku symbolicznie połączono ingrediencje napoju, a Amerykanie – jako wyraz solidarności z narodem walczącym o niepodległość – nazwali go Cuba Libre.
Składniki bezalkoholowe | Baza alkoholowa | Dekoracja drinka |
---|---|---|
120 ml napoju typu cola sok z 1/2 limonki | 40 ml białego rumu | - |
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki, w odpowiednich proporcjach, w kolejności: rum, sok z limonki i napój typu cola, wlewamy do szklanki typu old fashioned napełnionej kostkami lodu. Całość mieszamy łyżką barmańską. Gotowy drink uzupełniamy słomką.
Kategoria – cocktaile (na bazie wódki)
After dinner – po obiedzie/kolacji, po posiłku
Pomysł na drink miał narodzić się pod koniec lat 70. XX wieku w małym miasteczku w stanie Massachusetts. Swoją niesamowitą popularność zyskał jednak w latach 90. XX wieku, a wpłynęły na nią: prosty sposób połączenia składników oraz doskonały balans smakowy. Dużą rolę w popularyzacji drinka odegrała również Carrie Bradshow, główna bohaterka serialu „Seks w wielkim mieście”.
Składniki bezalkoholowe | Baza alkoholowa | Dekoracja drinka |
---|---|---|
20 ml soku z limonki 40 ml soku żurawinowego | 40 ml wódki czystej 20 ml likieru Cointreau | pasek skórki z cytryny |
Sposób wykonania:
Drinka przyrządzamy, rozpoczynając od wsypania lodu do kieliszka koktajlowego celem schłodzenia go. Następnie wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach wraz z lodem wlewamy do shakera. Całość energicznie shakerujemy. Ze schłodzonego kieliszka wysypujemy lód i przez sitko barmańskie przelewamy do niego całą zawartość shakera. Do dekoracji i dla dodatkowego aromatu możemy użyć paska skórki z cytryny, który łamiemy nad kieliszkiem. Dzięki użyciu ognia podczas łamania skórki z cytryny, wydobywamy z niej dodatkowe aromaty.
Kategoria – long drink
After dinner – po obiedzie/kolacji, po posiłku
Drink ma dwie alternatywne historie, jedną z Long Island w stanie Nowy Jork, zaś drugą z Long Island w stanie Tennessee. Robert Butts twierdził, że stworzył przepis na drink na konkurs w 1972 roku, podczas gdy pracował w Oak Beach Inn na Long Island w stanie Nowy Jork. Alternatywna wersja głosi, że drink powstał w latach 20. XX wieku w okresie prohibicji w Stanach Zjednoczonych, w Long Island w Kingsport w stanie Tennessee. Napój miał zostać następnie zmodyfikowany przez Ransoma Bishopa, który dodał do niego colę, cytrynę i limonkę.
Składniki bezalkoholowe | Baza alkoholowa | Dekoracja drinka |
---|---|---|
20 ml soku z cytryny 10 ml syropu cukrowego 60 ml napoju typu cola | 20 ml wódki czystej 20 ml likieru Cointreau lub Triple Sec 20 ml Tequili Silver 20 ml białego rumu Bacardi 20 ml ginu Bombay Sapphire | plaster cytryny twist ze skórki cytryny |
Sposób wykonania:
Drinka przyrządzamy, rozpoczynając od wsypania kostek lodu do szklanki typu long. Następnie wszystkie składniki, oprócz napoju typu cola, w odpowiednich proporcjach, wlewamy do shakera i dodajemy kostki lodu. Całość energicznie shakerujemy. Maksymalnie do 1/3 wysokości szklanki wlewamy napój typu cola i delikatnie dolewamy zawartość shakera. Do dekoracji możemy użyć plastra cytryny lub twista ze skórki cytryny. Całość uzupełniamy słomką.
Powrót do spisu treściSpis treściPowrót do spisu treści
Powiązane ćwiczenia
- 2. Rodzaje drinkówPołącz w pary tekst z ilustracjami
Połącz w pary tekst z ilustracjami
Połącz w pary tekst z ilustracjami
Połącz w pary tekst z ilustracjami2. Rodzaje drinkówR1SPtc3GitChq1 R1PzpYnGEqd1P R6Yp0rzbUM5Jo RorhphGpFtd1l RrNN0DtvWf6cv1 RlMslaJwQ8vky Rq9UBdQgAl00m RuO3bc3T8deIQ Galeria zdjęć – Standardowe napoje mieszaneDNtAHbXKTGaleria zdjęć – Standardowe napoje mieszane
- 4. Składniki napojów mieszanychGrupuj elementy4. Składniki napojów mieszanych
RSvjVqJDli7kp1 Sekwencje filmowe – Podstawy miksologiiD13JbZ0yqSekwencje filmowe – Podstawy miksologii