Barman, czyli jak sporządzać i podawać drinki (sztuka barmańska)
HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich w zawodach: kelner 513101 i technik usług kelnerskich 513102
Techniki sporządzania drinków
FILM INSTRUKTAŻOWY (TUTORIAL)
Aby uruchomić wersję z napisami w języku angielskim, należy nacisnąć przycisk „play” przy angielskim tytule filmu.
Aby wyświetlić napisy w filmie, należy je aktywować w menu w dolnej części ekranu.
1
Powiązane ćwiczenia
3. Techniki mieszania drinków
Wstaw w tekst
3. Techniki mieszania drinków
R1Q1Y5BcxHAgt2
Uzupełnij właściwymi słowami luki w zdaniach. 1. Stirring, 2. blendera elektrycznego, 3. Muddling, 4. łyżeczki barmańskiej, 5. muddlera, 6. Blending jest techniką sporządzania napojów mieszanych polegająca na mieszaniu składników w szklanicy barmańskiej wypełnionej lodem za pomocą 1. Stirring, 2. blendera elektrycznego, 3. Muddling, 4. łyżeczki barmańskiej, 5. muddlera, 6. Blending w celu odpowiedniego ich połączenia i schłodzenia drinka.
1. Stirring, 2. blendera elektrycznego, 3. Muddling, 4. łyżeczki barmańskiej, 5. muddlera, 6. Blending to technika polegająca na rozgniataniu owoców i ziół przy użyciu 1. Stirring, 2. blendera elektrycznego, 3. Muddling, 4. łyżeczki barmańskiej, 5. muddlera, 6. Blending, w celu wydobycia z nich pełnego smaku i aromatu oraz uwolnienia go do alkoholu.
1. Stirring, 2. blendera elektrycznego, 3. Muddling, 4. łyżeczki barmańskiej, 5. muddlera, 6. Blending to technika, w której do przygotowania drinka używamy 1. Stirring, 2. blendera elektrycznego, 3. Muddling, 4. łyżeczki barmańskiej, 5. muddlera, 6. Blending.
Uzupełnij właściwymi słowami luki w zdaniach. 1. Stirring, 2. blendera elektrycznego, 3. Muddling, 4. łyżeczki barmańskiej, 5. muddlera, 6. Blending jest techniką sporządzania napojów mieszanych polegająca na mieszaniu składników w szklanicy barmańskiej wypełnionej lodem za pomocą 1. Stirring, 2. blendera elektrycznego, 3. Muddling, 4. łyżeczki barmańskiej, 5. muddlera, 6. Blending w celu odpowiedniego ich połączenia i schłodzenia drinka.
1. Stirring, 2. blendera elektrycznego, 3. Muddling, 4. łyżeczki barmańskiej, 5. muddlera, 6. Blending to technika polegająca na rozgniataniu owoców i ziół przy użyciu 1. Stirring, 2. blendera elektrycznego, 3. Muddling, 4. łyżeczki barmańskiej, 5. muddlera, 6. Blending, w celu wydobycia z nich pełnego smaku i aromatu oraz uwolnienia go do alkoholu.
1. Stirring, 2. blendera elektrycznego, 3. Muddling, 4. łyżeczki barmańskiej, 5. muddlera, 6. Blending to technika, w której do przygotowania drinka używamy 1. Stirring, 2. blendera elektrycznego, 3. Muddling, 4. łyżeczki barmańskiej, 5. muddlera, 6. Blending.
Uzupełnij luki w zdaniach wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem. Każdy bar powinien być wyposażony w odpowiednie urządzenia, sprzęt i akcesoria niezbędne w pracy barmana. Bez wielu z nich trudno wyobrazić sobie sporządzanie napojów czy ich serwowanie.
Podczas przygotowywania drinków, barman wykonuje wiele czynności. Jedną z nich jest łączenie ze sobą składników drinków poprzez jego wstrząśnięcie, czyli 1. stirowanie, 2. on the rocks, 3. szprycowanie, 4. z twistem, 5. muddlerowanie, 6. shakerowanie. Aby sporządzić koktajl, w skład którego wchodzą cząstki świeżych owoców czy zioła, barman powinien wykonać 1. stirowanie, 2. on the rocks, 3. szprycowanie, 4. z twistem, 5. muddlerowanie, 6. shakerowanie, czyli rozgnieść poszczególne składniki napoju. Natomiast jeśli barman chce podać klientowi np. whisky z lodem i nalewa składnik bezpośrednio na lód umieszczony w szklance – wykonuje tzw. nalewanie 1. stirowanie, 2. on the rocks, 3. szprycowanie, 4. z twistem, 5. muddlerowanie, 6. shakerowanie.
Uzupełnij luki w zdaniach wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem. Każdy bar powinien być wyposażony w odpowiednie urządzenia, sprzęt i akcesoria niezbędne w pracy barmana. Bez wielu z nich trudno wyobrazić sobie sporządzanie napojów czy ich serwowanie.
Podczas przygotowywania drinków, barman wykonuje wiele czynności. Jedną z nich jest łączenie ze sobą składników drinków poprzez jego wstrząśnięcie, czyli 1. stirowanie, 2. on the rocks, 3. szprycowanie, 4. z twistem, 5. muddlerowanie, 6. shakerowanie. Aby sporządzić koktajl, w skład którego wchodzą cząstki świeżych owoców czy zioła, barman powinien wykonać 1. stirowanie, 2. on the rocks, 3. szprycowanie, 4. z twistem, 5. muddlerowanie, 6. shakerowanie, czyli rozgnieść poszczególne składniki napoju. Natomiast jeśli barman chce podać klientowi np. whisky z lodem i nalewa składnik bezpośrednio na lód umieszczony w szklance – wykonuje tzw. nalewanie 1. stirowanie, 2. on the rocks, 3. szprycowanie, 4. z twistem, 5. muddlerowanie, 6. shakerowanie.