1. Barman, czyli jak sporządzać i podawać drinki - test podsumowujący
Test
1. Barman, czyli jak sporządzać i podawać drinki - test podsumowujący
3Rozwiąż test wyboru, zaznaczając jedną poprawną odpowiedź spośród podanych.203095Jeśli prawidłowo odpowiedziałeś na większość pytań, możesz być z siebie dumny. Oznacza to, że dokładnie zapoznałeś się z przygotowanym materiałem.Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Jeśli popełniłeś błędy, wróć do treści e‑zasobu i zapoznaj się z nim ponownie. Zobacz także: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Dzięki temu następnym razem poprawnie rozwiążesz zadanie. Powodzenia!
Test
Rozwiąż test wyboru, zaznaczając jedną poprawną odpowiedź spośród podanych.
Liczba pytań:
20
Limit czasu:
30 min
Pozostało prób:
1/1
Twój ostatni wynik:
-
Rozwiąż test wyboru, zaznaczając jedną poprawną odpowiedź spośród podanych.
Pytanie
1/20
Pozostało czasu
0:00
Twój ostatni wynik
-
Który z poniższych elementów NIE JEST dodatkiem komplementarnym? Możliwe odpowiedzi: 1. Rurka papierowa., 2. Kolorowa szpadka., 3. Czerwona maraska., 4. Kolorowa parasolka koktajlowa.
Campari Bitter to Możliwe odpowiedzi: 1. gorzki likier., 2. likier owocowy., 3. wódka stołowa naturalna., 4. wódka gatunkowa naturalna.
Co może być głównym składnikiem drinków mieszanych? Możliwe odpowiedzi: 1. Angostura Bitters., 2. Grenadina., 3. Orange Bitters., 4. Tequila.
Kiedy zazwyczaj serwowany jest drink Shirley Temple? Możliwe odpowiedzi: 1. O każdej porze dnia., 2. Przed posiłkiem., 3. Po posiłku., 4. Po południu.
Na bazie którego składnika przygotowywany jest koktajl Black Russian? Możliwe odpowiedzi: 1. Wina., 2. Rumu., 3. Wódki czystej., 4. Piwa.
Który z drinków należy do kategorii koktajli aperitifowych? Możliwe odpowiedzi: 1. Golden Cadillac., 2. Negroni., 3. Daiquiri., 4. Alexander.
Drinkiem noszącym też nazwę Panama, najprawdopodobniej stworzonym dla cara Rosji, jest Możliwe odpowiedzi: 1. Piña Colada., 2. Alexander., 3. White Lady., 4. Bronx.
Który z drinków należy podać w kieliszku koktajlowym? Możliwe odpowiedzi: 1. Bloody Mary., 2. Rusty Nail., 3. Bacardi Cocktail., 4. Black Russian.
Flipy to drinki sporządzane z Możliwe odpowiedzi: 1. całego jaja lub samego żółtka., 2. whisky lub whiskey., 3. mleka lub słodkiej śmietanki., 4. tylko bezalkoholowych składników.
Co jest głównym (bazowym) składnikiem w Rusty Nail? Możliwe odpowiedzi: 1. Wytrawny szampan., 2. Wytrawny gin., 3. Tequila., 4. Szkocka whisky.
Wódkę i Kahluę w odpowiednich proporcjach wlewamy do szklaneczki typu old fashioned, mieszamy, dodajemy 2-3 kostki lodu i ponownie mieszamy. Zdanie opisuje sposób wykonania drinka o nazwie Możliwe odpowiedzi: 1. Mojito., 2. Black Russian., 3. Garibaldi., 4. White Russian.
Przy użyciu którego sprzętu wykonuje się muddling, czyli rozgniatanie cząstek owoców i ziół? Możliwe odpowiedzi: 1. Muddlera., 2. Shakera., 3. Jiggera., 4. Łyżki barmańskiej.
Zdjęcie przedstawia jeden z najbardziej znanych napojów mieszanych. Jest nim
Zdjęcie przedstawia jeden z najbardziej znanych napojów mieszanych. Jest nim
Źródło: domena publiczna.
Zdjęcie przedstawia jeden ze sprzętów barmańskich. Jest to
Zdjęcie przedstawia jeden ze sprzętów barmańskich. Jest to
Źródło: domena publiczna.
Dokonując segregacji śmieci, należy pamiętać, że kolorem brązowym oznaczone są kosze przeznaczone na Możliwe odpowiedzi: 1. szkło., 2. odpady mieszane., 3. odpady bio., 4. papier.
Zadaniem składników szprycujących jest Możliwe odpowiedzi: 1. nadanie orzeźwiającego charakteru drinkowi oraz rozcieńczenie go., 2. wzbogacenie smaku napoju, czasem także złagodzenie go, gdy jest zbyt ostry czy kwaśny., 3. nadanie odpowiedniego aromatu drinkowi., 4. wzbogacenie wyglądu sporządzanych napojów.
Bazą, którego z podanych napojów, jest biały rum? Możliwe odpowiedzi: 1. Kir., 2. Bellini., 3. Daiquiri., 4. Bloody Mary.
Stopki to kieliszki, w których podajemy Możliwe odpowiedzi: 1. zarówno wódkę czystą jak i tzw. shoty., 2. long drinks i soft drinks., 3. piwa zagraniczne., 4. napoje gorące.
W którym szkle podawane są drinki warstwowe? Możliwe odpowiedzi: 1. Kieliszkach koktajlowych., 2. Tumblerach niskich., 3. Kieliszkach typu pousse cafe., 4. Szklankach collinsowych.
Jakie urządzenia potrzebne w barze przestawiają zdjęcia? Dobierz odpowiednie nazwy.
Jakie urządzenia potrzebne w barze przestawiają zdjęcia? Dobierz odpowiednie nazwy.
ResKruFuEo6Aw2
Połącz w pary urządzenia używane w barze z ich właściwymi opisami. ekspres do kawy Możliwe odpowiedzi: 1. Służy do miksowania koktajli, ubijania śmietany lub nawet kruszenia lodu. Składa się z podstawy oraz przymocowanego do niej kielicha – pojemnika z przymocowanymi na dnie nożami., 2. Obudowa tego urządzanie kształtem przypomina pudełko o zaokrąglonych kątach. W środku znajduje się czynnik chłodzący, wyjmowany zbiornik na wodę oraz koszyk bądź szufladka na produkt końcowy., 3. Składa się z podstawy, kielicha oraz zamocowanej na nim obrotowej głowicy, na której umieszcza się przekrojone produkty., 4. Urządzenie składające się z niewielkiego kielicha na górze, podstawy wraz z napędem na środku oraz szuflady na gotowy produkt na dole., 5. Może być na przykład ciśnieniowy. Gorący napój przyrządza się dzięki kolbie, w której znajdują się zmielone ziarna, i przez którą przechodzi gorąca woda. elektryczna wyciskarka do owoców Możliwe odpowiedzi: 1. Służy do miksowania koktajli, ubijania śmietany lub nawet kruszenia lodu. Składa się z podstawy oraz przymocowanego do niej kielicha – pojemnika z przymocowanymi na dnie nożami., 2. Obudowa tego urządzanie kształtem przypomina pudełko o zaokrąglonych kątach. W środku znajduje się czynnik chłodzący, wyjmowany zbiornik na wodę oraz koszyk bądź szufladka na produkt końcowy., 3. Składa się z podstawy, kielicha oraz zamocowanej na nim obrotowej głowicy, na której umieszcza się przekrojone produkty., 4. Urządzenie składające się z niewielkiego kielicha na górze, podstawy wraz z napędem na środku oraz szuflady na gotowy produkt na dole., 5. Może być na przykład ciśnieniowy. Gorący napój przyrządza się dzięki kolbie, w której znajdują się zmielone ziarna, i przez którą przechodzi gorąca woda. kruszarka do lodu Możliwe odpowiedzi: 1. Służy do miksowania koktajli, ubijania śmietany lub nawet kruszenia lodu. Składa się z podstawy oraz przymocowanego do niej kielicha – pojemnika z przymocowanymi na dnie nożami., 2. Obudowa tego urządzanie kształtem przypomina pudełko o zaokrąglonych kątach. W środku znajduje się czynnik chłodzący, wyjmowany zbiornik na wodę oraz koszyk bądź szufladka na produkt końcowy., 3. Składa się z podstawy, kielicha oraz zamocowanej na nim obrotowej głowicy, na której umieszcza się przekrojone produkty., 4. Urządzenie składające się z niewielkiego kielicha na górze, podstawy wraz z napędem na środku oraz szuflady na gotowy produkt na dole., 5. Może być na przykład ciśnieniowy. Gorący napój przyrządza się dzięki kolbie, w której znajdują się zmielone ziarna, i przez którą przechodzi gorąca woda. kostkarka do lodu Możliwe odpowiedzi: 1. Służy do miksowania koktajli, ubijania śmietany lub nawet kruszenia lodu. Składa się z podstawy oraz przymocowanego do niej kielicha – pojemnika z przymocowanymi na dnie nożami., 2. Obudowa tego urządzanie kształtem przypomina pudełko o zaokrąglonych kątach. W środku znajduje się czynnik chłodzący, wyjmowany zbiornik na wodę oraz koszyk bądź szufladka na produkt końcowy., 3. Składa się z podstawy, kielicha oraz zamocowanej na nim obrotowej głowicy, na której umieszcza się przekrojone produkty., 4. Urządzenie składające się z niewielkiego kielicha na górze, podstawy wraz z napędem na środku oraz szuflady na gotowy produkt na dole., 5. Może być na przykład ciśnieniowy. Gorący napój przyrządza się dzięki kolbie, w której znajdują się zmielone ziarna, i przez którą przechodzi gorąca woda. blender czyli mikser elektryczny Możliwe odpowiedzi: 1. Służy do miksowania koktajli, ubijania śmietany lub nawet kruszenia lodu. Składa się z podstawy oraz przymocowanego do niej kielicha – pojemnika z przymocowanymi na dnie nożami., 2. Obudowa tego urządzanie kształtem przypomina pudełko o zaokrąglonych kątach. W środku znajduje się czynnik chłodzący, wyjmowany zbiornik na wodę oraz koszyk bądź szufladka na produkt końcowy., 3. Składa się z podstawy, kielicha oraz zamocowanej na nim obrotowej głowicy, na której umieszcza się przekrojone produkty., 4. Urządzenie składające się z niewielkiego kielicha na górze, podstawy wraz z napędem na środku oraz szuflady na gotowy produkt na dole., 5. Może być na przykład ciśnieniowy. Gorący napój przyrządza się dzięki kolbie, w której znajdują się zmielone ziarna, i przez którą przechodzi gorąca woda.
Połącz w pary urządzenia używane w barze z ich właściwymi opisami. ekspres do kawy Możliwe odpowiedzi: 1. Służy do miksowania koktajli, ubijania śmietany lub nawet kruszenia lodu. Składa się z podstawy oraz przymocowanego do niej kielicha – pojemnika z przymocowanymi na dnie nożami., 2. Obudowa tego urządzanie kształtem przypomina pudełko o zaokrąglonych kątach. W środku znajduje się czynnik chłodzący, wyjmowany zbiornik na wodę oraz koszyk bądź szufladka na produkt końcowy., 3. Składa się z podstawy, kielicha oraz zamocowanej na nim obrotowej głowicy, na której umieszcza się przekrojone produkty., 4. Urządzenie składające się z niewielkiego kielicha na górze, podstawy wraz z napędem na środku oraz szuflady na gotowy produkt na dole., 5. Może być na przykład ciśnieniowy. Gorący napój przyrządza się dzięki kolbie, w której znajdują się zmielone ziarna, i przez którą przechodzi gorąca woda. elektryczna wyciskarka do owoców Możliwe odpowiedzi: 1. Służy do miksowania koktajli, ubijania śmietany lub nawet kruszenia lodu. Składa się z podstawy oraz przymocowanego do niej kielicha – pojemnika z przymocowanymi na dnie nożami., 2. Obudowa tego urządzanie kształtem przypomina pudełko o zaokrąglonych kątach. W środku znajduje się czynnik chłodzący, wyjmowany zbiornik na wodę oraz koszyk bądź szufladka na produkt końcowy., 3. Składa się z podstawy, kielicha oraz zamocowanej na nim obrotowej głowicy, na której umieszcza się przekrojone produkty., 4. Urządzenie składające się z niewielkiego kielicha na górze, podstawy wraz z napędem na środku oraz szuflady na gotowy produkt na dole., 5. Może być na przykład ciśnieniowy. Gorący napój przyrządza się dzięki kolbie, w której znajdują się zmielone ziarna, i przez którą przechodzi gorąca woda. kruszarka do lodu Możliwe odpowiedzi: 1. Służy do miksowania koktajli, ubijania śmietany lub nawet kruszenia lodu. Składa się z podstawy oraz przymocowanego do niej kielicha – pojemnika z przymocowanymi na dnie nożami., 2. Obudowa tego urządzanie kształtem przypomina pudełko o zaokrąglonych kątach. W środku znajduje się czynnik chłodzący, wyjmowany zbiornik na wodę oraz koszyk bądź szufladka na produkt końcowy., 3. Składa się z podstawy, kielicha oraz zamocowanej na nim obrotowej głowicy, na której umieszcza się przekrojone produkty., 4. Urządzenie składające się z niewielkiego kielicha na górze, podstawy wraz z napędem na środku oraz szuflady na gotowy produkt na dole., 5. Może być na przykład ciśnieniowy. Gorący napój przyrządza się dzięki kolbie, w której znajdują się zmielone ziarna, i przez którą przechodzi gorąca woda. kostkarka do lodu Możliwe odpowiedzi: 1. Służy do miksowania koktajli, ubijania śmietany lub nawet kruszenia lodu. Składa się z podstawy oraz przymocowanego do niej kielicha – pojemnika z przymocowanymi na dnie nożami., 2. Obudowa tego urządzanie kształtem przypomina pudełko o zaokrąglonych kątach. W środku znajduje się czynnik chłodzący, wyjmowany zbiornik na wodę oraz koszyk bądź szufladka na produkt końcowy., 3. Składa się z podstawy, kielicha oraz zamocowanej na nim obrotowej głowicy, na której umieszcza się przekrojone produkty., 4. Urządzenie składające się z niewielkiego kielicha na górze, podstawy wraz z napędem na środku oraz szuflady na gotowy produkt na dole., 5. Może być na przykład ciśnieniowy. Gorący napój przyrządza się dzięki kolbie, w której znajdują się zmielone ziarna, i przez którą przechodzi gorąca woda. blender czyli mikser elektryczny Możliwe odpowiedzi: 1. Służy do miksowania koktajli, ubijania śmietany lub nawet kruszenia lodu. Składa się z podstawy oraz przymocowanego do niej kielicha – pojemnika z przymocowanymi na dnie nożami., 2. Obudowa tego urządzanie kształtem przypomina pudełko o zaokrąglonych kątach. W środku znajduje się czynnik chłodzący, wyjmowany zbiornik na wodę oraz koszyk bądź szufladka na produkt końcowy., 3. Składa się z podstawy, kielicha oraz zamocowanej na nim obrotowej głowicy, na której umieszcza się przekrojone produkty., 4. Urządzenie składające się z niewielkiego kielicha na górze, podstawy wraz z napędem na środku oraz szuflady na gotowy produkt na dole., 5. Może być na przykład ciśnieniowy. Gorący napój przyrządza się dzięki kolbie, w której znajdują się zmielone ziarna, i przez którą przechodzi gorąca woda.
Połącz w pary tekst z ilustracjami Połącz w pary tekst z ilustracjami
6. Narzędzia barmańskie
R5sziEhrso1CS1
Które narzędzia barmańskie prezentują poszczególne zdjęcia? Przyporządkuj nazwy narzędzi do prezentowanych zdjęć.
Które narzędzia barmańskie prezentują poszczególne zdjęcia? Przyporządkuj nazwy narzędzi do prezentowanych zdjęć.
RuqtbWIjebn6Q1
RiF8jww7Nf6IH1
Połącz w pary poszczególne sprzęty barmańskie z ich właściwym opisami. shaker bostoński Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem. shaker klasyczny Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem. szczypce do lodu Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem. jigger Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem. muddler Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem. kubki miarowe Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem. łyżka barmańska Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem. korkociąg Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem. sitko barmańskie Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem. nalewak Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem. szufelka do lodu Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem.
Połącz w pary poszczególne sprzęty barmańskie z ich właściwym opisami. shaker bostoński Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem. shaker klasyczny Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem. szczypce do lodu Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem. jigger Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem. muddler Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem. kubki miarowe Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem. łyżka barmańska Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem. korkociąg Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem. sitko barmańskie Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem. nalewak Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem. szufelka do lodu Możliwe odpowiedzi: 1. Inaczej dozownik – stosuje się go przy dozowaniu whisky lub składników drinków., 2. Wygląda podobnie jak łyżka kuchenna, lecz jest dużo dłuższa i często ma stopkę., 3. Metalowe akcesorium w kształcie klepsydry, służące do mierzenia ilości poszczególnych składników potrzebnych do sporządzenia drinków., 4. Służy do rozgniatania owoców, ziół lub przypraw. Ma kształt walca., 5. Służy do oddzielania płynu od lodu przy wylewaniu zawartość z kubka mikserowego lub shakera., 6. Składa się z kubka metalowego i szklanicy barmańskiej., 7. Dozuje się nią kostki lodu., 8. Wyglądają jak małe dzbanki, a na ściankach mają narysowaną skalę., 9. Przypominają nieco dwie łyżki połączone dolnymi końcówkami., 10. Składa się z pojemnika na płyn, wieczka z sitem i zakrętki., 11. Służy do otwierania butelek wina. Jego cechą charakterystyczną jest metalowa spirala z ostrym końcem.
Jakie szkło, stosowane w barze do podawania napojów mieszanych, przedstawiają zdjęcia? Dobierz poprawne nazwy.
Jakie szkło, stosowane w barze do podawania napojów mieszanych, przedstawiają zdjęcia? Dobierz poprawne nazwy.
Rzlmxh9QyosKH2
Połącz w pary poszczególne typy szkła stosowanego w barze z ich właściwymi opisami. szklanka typu old fashioned Możliwe odpowiedzi: 1. Szkło o długiej nóżce i czaszy w kształcie odwróconego stożka., 2. Szkło wysokie i bardzo wąskie, na stopce. Służy do podawania drinków warstwowych. Jego pojemność waha się od 120 do 180 ml., 3. Szkło niskie, z grubszą podstawą, ma proste lub lekko ścięte boki, mogą być w nich także fantazyjne wyżłobienia. Pojemność waha się od 180 ml do 300 ml., 4. Szkło niewielkie, ale bardzo popularne, a większości znany jako kieliszek do wódki. Ma niemal wszystkie możliwe kształty, a jego pojemności wahają się od 25 ml do 60 ml. stopka Możliwe odpowiedzi: 1. Szkło o długiej nóżce i czaszy w kształcie odwróconego stożka., 2. Szkło wysokie i bardzo wąskie, na stopce. Służy do podawania drinków warstwowych. Jego pojemność waha się od 120 do 180 ml., 3. Szkło niskie, z grubszą podstawą, ma proste lub lekko ścięte boki, mogą być w nich także fantazyjne wyżłobienia. Pojemność waha się od 180 ml do 300 ml., 4. Szkło niewielkie, ale bardzo popularne, a większości znany jako kieliszek do wódki. Ma niemal wszystkie możliwe kształty, a jego pojemności wahają się od 25 ml do 60 ml. kieliszek koktajlowy Możliwe odpowiedzi: 1. Szkło o długiej nóżce i czaszy w kształcie odwróconego stożka., 2. Szkło wysokie i bardzo wąskie, na stopce. Służy do podawania drinków warstwowych. Jego pojemność waha się od 120 do 180 ml., 3. Szkło niskie, z grubszą podstawą, ma proste lub lekko ścięte boki, mogą być w nich także fantazyjne wyżłobienia. Pojemność waha się od 180 ml do 300 ml., 4. Szkło niewielkie, ale bardzo popularne, a większości znany jako kieliszek do wódki. Ma niemal wszystkie możliwe kształty, a jego pojemności wahają się od 25 ml do 60 ml. kieliszek pousse cafe Możliwe odpowiedzi: 1. Szkło o długiej nóżce i czaszy w kształcie odwróconego stożka., 2. Szkło wysokie i bardzo wąskie, na stopce. Służy do podawania drinków warstwowych. Jego pojemność waha się od 120 do 180 ml., 3. Szkło niskie, z grubszą podstawą, ma proste lub lekko ścięte boki, mogą być w nich także fantazyjne wyżłobienia. Pojemność waha się od 180 ml do 300 ml., 4. Szkło niewielkie, ale bardzo popularne, a większości znany jako kieliszek do wódki. Ma niemal wszystkie możliwe kształty, a jego pojemności wahają się od 25 ml do 60 ml.
Połącz w pary poszczególne typy szkła stosowanego w barze z ich właściwymi opisami. szklanka typu old fashioned Możliwe odpowiedzi: 1. Szkło o długiej nóżce i czaszy w kształcie odwróconego stożka., 2. Szkło wysokie i bardzo wąskie, na stopce. Służy do podawania drinków warstwowych. Jego pojemność waha się od 120 do 180 ml., 3. Szkło niskie, z grubszą podstawą, ma proste lub lekko ścięte boki, mogą być w nich także fantazyjne wyżłobienia. Pojemność waha się od 180 ml do 300 ml., 4. Szkło niewielkie, ale bardzo popularne, a większości znany jako kieliszek do wódki. Ma niemal wszystkie możliwe kształty, a jego pojemności wahają się od 25 ml do 60 ml. stopka Możliwe odpowiedzi: 1. Szkło o długiej nóżce i czaszy w kształcie odwróconego stożka., 2. Szkło wysokie i bardzo wąskie, na stopce. Służy do podawania drinków warstwowych. Jego pojemność waha się od 120 do 180 ml., 3. Szkło niskie, z grubszą podstawą, ma proste lub lekko ścięte boki, mogą być w nich także fantazyjne wyżłobienia. Pojemność waha się od 180 ml do 300 ml., 4. Szkło niewielkie, ale bardzo popularne, a większości znany jako kieliszek do wódki. Ma niemal wszystkie możliwe kształty, a jego pojemności wahają się od 25 ml do 60 ml. kieliszek koktajlowy Możliwe odpowiedzi: 1. Szkło o długiej nóżce i czaszy w kształcie odwróconego stożka., 2. Szkło wysokie i bardzo wąskie, na stopce. Służy do podawania drinków warstwowych. Jego pojemność waha się od 120 do 180 ml., 3. Szkło niskie, z grubszą podstawą, ma proste lub lekko ścięte boki, mogą być w nich także fantazyjne wyżłobienia. Pojemność waha się od 180 ml do 300 ml., 4. Szkło niewielkie, ale bardzo popularne, a większości znany jako kieliszek do wódki. Ma niemal wszystkie możliwe kształty, a jego pojemności wahają się od 25 ml do 60 ml. kieliszek pousse cafe Możliwe odpowiedzi: 1. Szkło o długiej nóżce i czaszy w kształcie odwróconego stożka., 2. Szkło wysokie i bardzo wąskie, na stopce. Służy do podawania drinków warstwowych. Jego pojemność waha się od 120 do 180 ml., 3. Szkło niskie, z grubszą podstawą, ma proste lub lekko ścięte boki, mogą być w nich także fantazyjne wyżłobienia. Pojemność waha się od 180 ml do 300 ml., 4. Szkło niewielkie, ale bardzo popularne, a większości znany jako kieliszek do wódki. Ma niemal wszystkie możliwe kształty, a jego pojemności wahają się od 25 ml do 60 ml.