Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
E-materiały do kształcenia zawodowego

Dzielenie i kształtowanie kęsów ciasta

SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich - Piekarz 751204 i Technik technologii żywności 314403

Netografia i bibliografia

Netografia

  • N1 Źródło: Strona internetowa Almanach cukierniczo-piekarski, Dzielenie i kształtowanie ciast pszennych, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/9.html [dostęp 29.11.2021 r.].

  • N2 Źródło: Strona internetowa Almanach cukierniczo-piekarski, Dzielenie i kształtowanie ciasta chlebowego, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/10.html [dostęp 29.11.2021 r.].

  • N3 Źródło: Strona internetowa czasopisma, Cukiernictwo i piekarstwo, https://cukiernictwoipiekarstwo.pl [dostęp 29.11.2021 r.].

  • N4 Źródło: Strona internetowa czasopisma, Przegląd piekarski i cukierniczy, http://ppic.pl/ [dostęp 29.11.2021 r.].

  • N5 Źródło: Strona internetowa ProfiPIEK, https://profipiek.pl [dostęp 29.11.2021 r.].

  • N6 Źródło: Szymon Kąkol, Almanach piekarski., Materiały dydaktyczne dla ucznia i nauczyciela, http://www.mamz.pl/almanach/ [dostęp 29.11.2021 r.].

Bibliografia

  • Ewa Giemza, Wytwarzanie ciasta oraz kształtowanie wyrobów piekarskich. Podręcznik do nauki zawodu piekarz, technik technologii żywności. Szkoła ponadgimnazjalna, tom 3.2, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 2016.

  • Krystyna Jarosz, Magazynowanie surowców piekarskich. Podręcznik do nauki zawodu piekarz, technik technologii żywienia. Szkoła ponadgimnazjalna, tom 3.1, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 2016.

  • Krystyna Jarosz, Przygotowanie kęsów ciasta do wypieku i wypiek ciasta. Podręcznik do nauki zawodu piekarz, technik technologii żywności, tom 3.3, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 2016.

  • Szymon Konkol, Almanach cukierniczo‑piekarski. Produkcja piekarska, tom 5, 2012.

  • Sylwia Łaba, Elżbieta Goryńska‑Goldmann, Poradnik dobrych praktyk ograniczania strat i marnotrawstwa żywności w produkcji piekarsko‑cukierniczej, Instytut Ochrony Środowiska i Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa 2020.

  • Piekarstwo i ciastkarstwo, red. Zygmunt Ambroziaka, Wydawnictwo Naukowo‑Techniczne, Warszawa 1998.

  • Aleksandra Raczkowska, Tomasz Rydzkowski, Analiza technik dzielenia i formowania kęsów ciasta chlebowego, Inżynieria i aparatura chemiczna nr 3, 2011, s. 69‑70.

  • Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, red. Tadeusz Trziszka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław 2009.