RxZoQPmHwqAqo
Zdjęcie przedstawia fragment blaszki liściowej zielonego liścia. Widoczna jest nerwacja.

Procesy życiowe organizmów

W zielonych liściach odbywa się proces fotosyntezy, dzięki któremu roślina zdobywa substancje odżywcze
Źródło: Maksim, licencja: CC BY 3.0.

Odżywianie organizmów - cudzożywność

Zwierzęta, grzyby, większość bakterii i niektóre protistyprotistyprotistycudzożywnecudzożywność cudzożywne. Ich pokarm stanowią substancje pokarmowe wytworzone przez inne organizmy.

Organizmy cudzożywne nie potrafią same wytwarzać pokarmu

Pokarm pobrany przez organizm musi odżywić każdą komórkę jego ciała. Dlatego duże porcje pokarmu są najpierw rozdrabniane, następnie zaś rozkładane na związki proste, tylko bowiem w tej formie mogą one zostać wchłonięte do wnętrza komórek. Proces rozkładu dużych cząstek pokarmu na mniejsze, które mogą być wchłonięte jest nazywany trawieniemtrawienietrawieniem i odbywa się pod wpływem enzymów trawiennychenzymy trawienneenzymów trawiennych. Są to specjalne białka, które przyspieszają rozkład związków złożonych na związki proste.

Trawienie wewnętrzne zachodzi wewnątrz organizmu, w układzie pokarmowym, jak np. u ssakówssakissaków. Trawienie zewnętrzne odbywa się poza organizmem i występuje na przykład u grzybów.

RCsVpKkCDXban
Trawienie wewnętrzne na przykładzie królika i trawienie zewnętrzne na przykładzie pieczarki
Źródło: Andrzej Bogusz, licencja: CC BY 3.0.
Ciekawostka

Pająki trawią pokarm na zewnątrz swojego organizmu. Zwierzęta te wstrzykują ofiarom soki trawienne zawierające enzymy, które rozkładają ciało ofiary do formy półpłynnej. Powstała w ten sposób papka jest wsysana przez drapieżnika.

R3wh6qVsOCLpx
Pająk wydziela enzymy trawienne do ciała ofiary
Źródło: kuno, Pixabay, domena publiczna.

Organizmy cudzożywne mogą zjadać inne organizmy

Zwierzęta roślinożerne odżywiają się roślinami. Rzadko zjadają je w całości – zazwyczaj odgryzają ich części, np. liście, owoce, nadziemne części trawy, korę drzew, nasiona, nektar lub pyłek. Celuloza, budująca ściany komórkowe roślin, jest dla roślinożercówroślinożercaroślinożerców trudna do strawienia, ponieważ zwierzęta te nie wytwarzają specjalnych białek, które mogłyby ją rozłożyć. W układzie pokarmowym niektórych roślinożerców żyją bakterie umożliwiające trawienie celulozy.

Pokarm roślinny, chociaż jest łatwo dostępny, dostarcza stosunkowo niewiele energii, dlatego roślinożercy muszą go zjeść bardzo dużo.

RK2bTWoyuuiOw
Sarna jest roślinożerna – żywi się trawami, ziołami i owocami leśnymi
Źródło: Umberto Nicoletti, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-NC-SA 4.0.
R12HTMcy1XdLC
Jedynym pożywieniem roślinożernego koali są liście eukaliptusa
Źródło: Nicki Mannix, Flickr, licencja: CC BY-NC-SA 4.0.

Zwierzęta mięsożerne odżywiają się mięsem innych zwierząt. Do mięsożerców należą drapieżnikidrapieżnikdrapieżniki, które polują na inne organizmy, i padlinożercypadlinożercapadlinożercy – gatunki, które nie polują, ale żywią się ciałami martwych zwierząt, np. resztkami pozostawionymi przez drapieżniki.

Zdobycie pokarmu przez mięsożercówmięsożercamięsożerców jest znacznie trudniejsze niż w przypadku roślinożerców, dlatego też organizmy muszą mieć do tego różnorodne przystosowania.

R1K1OqJaSZdzn
Biedronka jest drapieżnym owadem zjadającym mszyce. Ma aparat gębowy typu gryzącego
Źródło: Gilles San Martin, Flickr, licencja: CC BY-NC-SA 4.0.
R2116e1mFJ3Co
Mięśnie ssaków drapieżnych, takich jak lwy, są silne, co pozwala tym zwierzętom dogonić uciekającą ofiarę. Schwytanie jej ułatwiają pazury. Duże, ostre kły służą drapieżnikom do walki, chwytania, przytrzymywania i rozrywania zdobyczy
Źródło: Luca Galuzzi, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 2.5.
R17ZLwWaDINb9
Padlinożerne sępy żywią się resztkami pozostawionymi przez drapieżniki. Są przystosowane do pobierania takiego rodzaju pokarmu. Mają bardzo dobry wzrok, dlatego wznoszą się wysoko, aby móc wypatrywać padliny na jak największym terenie. Kiedy sęp znajdzie martwe zwierzę, rozszarpuje jego ciało za pomocą mocnych szponów i hakowato zakrzywionego dzioba. Głowa i szyja sępów pozbawione są piór, co ułatwia im zagłębianie się w otwory wydziobane w ciele martwego zwierzęcia, w celu dostania się do głębiej położonych części, które zwykle są świeższe i nienaruszone przez larwy owadów. Żołądek sępa produkuje silny kwas, który strawi praktycznie wszystko i unieszkodliwia bakterie
Źródło: .waldec, Flickr, licencja: CC BY-NC-SA 4.0.
Ciekawostka

Niektóre gatunki roślin występujące na glebach ubogich w azot chwytają owady, z których pozyskują ten niezbędny im do życia pierwiastek. Są to tzw. rośliny owadożerne (mięsożerne). Należą do nich m.in. występująca w Polsce rosiczka i amerykańska muchołówka.

RMWbNSFk32BYl
Film przedstawia liść rosiczki, który unieruchamia owada.
R1WnsoqDxJksY
Film przedstawia muchołówkę, która liśćmi łapie muchę.

Zwierzęta wszystkożernewszystkożercawszystkożerne zjadają pożywienie zarówno roślinne, jak i zwierzęce. Często zjadają ten rodzaj pokarmu, który jest bardziej dostępny w środowisku w danym momencie.

RCIWg1LaBmzfP
Wrony są wszystkożerne. Zjadają gryzonie, jaszczurki, żaby, ryby, pisklęta i jaja ptaków, gąsienice i chrząszcze, jak również trawy, zboża, różne jagody. Żywią się też padliną, niekiedy odbierając ofiary innym ptakom
Źródło: GerifalteDelSabana, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 4.0.
RPxBkqz2YD4fC
Pożywieniem wszystkożernych niedźwiedzi są jagody i grzyby, padlina, czasem drobne zwierzęta
Źródło: Allan Harris, Flickr, licencja: CC BY-NC-ND 2.0.

Organizmy cudzożywne mogą odżywiać się kosztem żywicieli

Organizmy pasożytnicze pobierają pokarm z ciał osobników innych gatunków, nazywanych żywicielami. Niektóre pasożytypasożytpasożyty osiedlają się na powierzchni żywicieli (pasożyty zewnętrzne), inne – w ich wnętrzu (pasożyty wewnętrzne). Pasożyty starają się nie doprowadzić do śmierci żywiciela, ponieważ dopóki on żyje, zapewnia im dostęp do pokarmu.

RC4msKBK8wFIT
Pijawka jest pasożytem zewnętrznym zwierząt – odżywia się ich krwią
Źródło: Manuel Krueger-Krusche, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-NC-SA 4.0.

Pasożytami mogą być także rośliny, które korzystają z wody, soli mineralnych i substancji wytworzonych w procesie fotosyntezy przez inne organizmy. Wśród roślin wyróżnia się pasożyty, które w ogóle nie przeprowadzają fotosyntezy i wszystkie niezbędne substancje czerpią z organizmu żywiciela, oraz półpasożyty, które przeprowadzają fotosyntezę, a z organizmu żywiciela pobierają tylko niektóre substancje, np. wodę i sole mineralne.

RI5l8kus2ThW0
Łuskiewnik różowy jest roślinnym pasożytem. Substancje pokarmowe oraz wodę z solami mineralnymi pobiera za pomocą ssawek z korzeni drzew
Źródło: Björn S., Flickr, licencja: CC BY-NC-SA 4.0.
R1MQr1nrJfdY5
Jemioła jest półpasożytem. Rośnie na konarach i pniach drzew. Wytwarza specjalne ssawki, którymi pobiera wodę wraz z solami mineralnymi
Źródło: Małgorzata Miłaszewska, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.

Cudzożywność to też odżywianie się szczątkami innych organizmów

SaprobiontysaprobiontSaprobionty to organizmy odżywiające się martwą materią organiczną. Należą do nich niewielkie zwierzęta glebowe (np. dżdżownice)  i wodne (np. rureczniki), które rozdrabniają obecne w środowisku martwe szczątki organiczne oraz bakteriegrzyby, które ostatecznie rozkładają je na proste substancje mineralne.

Żywiąc się szczątkami organicznymi saprobionty zapobiegają ich gromadzeniu się w środowisku. Dodatkowo, dzięki działaniu bakterii i grzybów, pierwiastki budujące kiedyś ciała żywych organizmów trafiają z powrotem do środowiska i mogą być ponownie wykorzystywane do wzrostu i rozwoju innych organizmów.

R12Xh8aLMBeUZ
Dżdżownice to saprobionty. Odżywiają się glebą zawierającą szczątki roślin i zwierząt
Źródło: Holger Casselmann, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-NC-SA 4.0.
R6TZrCzTwv8oU
Grzyby to saprobionty. Rozkładają ściółkę i pozyskują z niej substancje odżywcze
Źródło: Onderwijsgek, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-NC-SA 4.0.

To ważne!

  • Do organizmów cudzożywnych należą wszystkożercy, mięsożercy, roślinożercy, pasożytysaprobionty.

  • Organizmy cudzożywne wykazują szereg różnych przystosowań do schwytania pokarmu.

  • Aby wchłonąć substancje pokarmowe, organizmy cudzożywne najpierw muszą je strawić, czyli rozłożyć na składniki proste.

  • Wyróżnia się trawienie wewnętrzne, które zachodzi wewnątrz organizmu, w układzie pokarmowym oraz trawienie zewnętrzne, które odbywa się poza organizmem.

Na pożegnanie

R8IdxDfRz3fMo
Ćwiczenie 1
zadanie interaktywne
Źródło: Ośrodek Rozwoju Edukacji, licencja: CC BY 3.0.
Ćwiczenie 2
RRSdmwA6MSz7b
zadanie interaktywne
Źródło: Alicja Kasińska, licencja: CC BY 3.0.
REyw0r1tT0WdX
Ćwiczenie 3
Oceń prawdziwość stwierdzeń i zaznacz odpowiedź Prawda lub Fałsz.
Źródło: Ośrodek Rozwoju Edukacji, licencja: CC BY 3.0.
1
Ćwiczenie 4

Biorąc pod uwagę sposób odżywiania, zaklasyfikuj do odpowiednich grup następujące organizmy: człowiek, jemioła, stonka, tygrys, bakterie wywołujące próchnicę zębów.

R1I17XgFhurof
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 1

Ułóż zestaw 5 zadań, sprawdzających wiedzę o cudzożywności dla innych uczniów korzystających z tego podręcznika. Do każdego pytania w zadaniu podaj 4 proponowane odpowiedzi, ale tylko jedna ma być prawidłowa. Pytanie z odpowiedziami wyślij Twojemu nauczycielowi, który włączy je do quizu Milionerzy.

RBU6Pw0IZ7GS5
Polecenie 2

Wiesz już czym różni się samożywność od cudzożywności. Wróć do polecenia na stronie „Na dobry początek” i dopisz brakujące definicje. Pamiętaj, żeby nie kopiować słownika, ale wyjaśnić każde słowo kluczowe w miarę możliwości swoimi słowami.

protisty
protisty

grupa organizmów, które mają cechy odróżniające je od grup: zwierząt, roślin, grzybów, bakterii; skupia organizmy jedno- i wielokomórkowe, samożywne i cudzożywne

cudzożywność
cudzożywność

inaczej heterotrofizm; sposób odżywiania się organizmów polegający na korzystaniu ze związków organicznych wytworzonych przez organizmy samożywne lub inne organizmy cudzożywne

trawienie
trawienie

proces rozkładu wielkocząsteczkowych związków organicznych na związki proste w celu wchłonięcia i przyswojenia ich przez organizm

enzymy trawienne
enzymy trawienne

substancje wydzielane w układzie pokarmowym, które rozkładają związki złożone do prostszych form

ssaki
ssaki

gromada stałocieplnych kręgowców, których młode żywią się wydzieliną gruczołów mlekowych matki

roślinożerca
roślinożerca

organizm cudzożywny odżywiający się pokarmem roślinnym

drapieżnik
drapieżnik

organizm cudzożywny żywiący się ciałem upolowanego zwierzęcia

padlinożerca
padlinożerca

zwierzę odżywiające się padliną (ciałami martwych zwierząt)

mięsożerca
mięsożerca

organizm cudzożywny odżywiający się żywymi lub martwymi tkankami zwierzęcymi

wszystkożerca
wszystkożerca

zwierzę odżywiające się zarówno pokarmem roślinnym, jak i zwierzęcym

pasożyt
pasożyt

organizm cudzożywny żyjący kosztem żywego organizmu innego gatunku (żywiciela)

saprobiont
saprobiont

organizm cudzożywny odżywiający się martwą materią organiczną