RxZoQPmHwqAqo
Zdjęcie przedstawia fragment blaszki liściowej zielonego liścia. Widoczna jest nerwacja.

Procesy życiowe organizmów

W zielonych liściach odbywa się proces fotosyntezy, dzięki któremu roślina zdobywa substancje odżywcze
Źródło: Maksim, licencja: CC BY 3.0.

Oddychanie organizmów

W języku potocznym oddychanie oznacza jedynie wdychanie i wydychanie powietrza. Czynności te – poprawnie nazywane wymianą gazową – polegają na dostarczaniu organizmowi tlenu i usuwaniu z niego dwutlenku węgla. Jednak oddychanie obejmuje również szereg innych procesów, przeprowadzanych w każdej komórce ciała. Dzięki niemu w komórkach uwalniana jest niezbędna do życia energia. Jest to tzw. oddychanie komórkowe. Jak ono przebiega?

Oddychanie komórkoweoddychanie komórkoweOddychanie komórkowe jest procesem warunkującym życie, gdyż pozwala organizmom korzystać z energii zawartej w pokarmie.  Proces ten zachodzi we wszystkich żywych komórkach.

  • Większość komórek żyjących w środowisku bogatym w tlen oddycha tlenowo.

  • Przy ograniczonym dostępie do tlenu niektóre komórki roślinne i zwierzęce, a także pewne bakterie i grzyby prowadzą zamiast oddychania tlenowego -  fermentacjęfermentacjafermentację.

  • Oddychanie tlenowe dostarcza kilkakrotnie więcej energii niż fermentacja.

Do oddychania tlenowego niezbędny jest tlen

Oddychanie tlenowe przeprowadzają rośliny i zwierzęta (oprócz pasożytów jelitowych), a także większość mikroorganizmów i grzybów.

W komórkach eukariotycznych proces ten zachodzi w cytozolumitochondriach -strukturach, których funkcję można porównać z działaniem elektrowni.

RiRiWDctOmd251
Animacji do materiału lekcyjnego zatytułowana: "Przebieg oddychania komórkowego".

Główną substancją wykorzystywaną w czasie oddychania tlenowego jest cukier –glukoza. Kiedy w organizmie jej zabraknie to wykorzystane są inne cukry i tłuszcze, a czasami również białka.

Podczas oddychania tlenowego glukoza jest stopniowo rozkładana do dwutlenku węglawody. Uwalniana jest wtedy energia, która wykorzystywana jest do różnych procesów życiowych, np. poruszania się, utrzymania temperatury ciała czy wzrostu. Część energii rozpraszana jest także w postaci ciepła.

Dwutlenek węgla jest usuwany podczas wymiany gazowej, zaś woda może zostać wykorzystana przez organizm.

R1RzziAwxlDNn1
Co powstaje podczas oddychania tlenowego?
Źródło: Andrzej Bogusz, licencja: CC BY-SA 3.0.
Ciekawostka

W wyniku oddychania komórkowego w organizmie człowieka może powstać ponad pół litra wody dziennie.

1
Ćwiczenie 1

Zastanów się i wyjaśnij, dlaczego organizm pozbawiony tlenu umiera po kilku minutach mimo obecności w komórkach pokarmu.

RzbczYG7XI5fv
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Dzięki wymianie gazowej organizm pobiera tlen i wydala dwutlenek węgla

Oddychaniu tlenowemu towarzyszy wymiana gazowa, która polega na dostarczaniu do organizmu tlenu i usuwaniu z niego dwutlenku węgla. Niewielkie organizmy pobierają tlen i wydalają dwutlenek węgla całą powierzchnią ciała. Dużym organizmom wielokomórkowym służą do tego specjalne narządy oddechowe, np. skrzela u zwierząt wodnych i płuca u lądowych.

U roślin wymiana gazowa zachodzi przez aparaty szparkowe, które zazwyczaj znajdują się na spodniej stronie liści.

Ciekawostka

Intensywność oddychania zależy od aktywności życiowej organizmu.

  • Najsłabiej oddychają nasiona lub zarodniki roślin będące w stanie „uśpienia”. Kiedy zaczynają kiełkowaćkiełkowaniekiełkować, wzrasta ich zapotrzebowanie na energię, zatem musi się również zwiększyć natężenie oddychania.

  • Najintensywniej oddychają młode komórki będące w okresie wzrostu.

  • W różnych komórkach zapotrzebowanie na energię nie jest jednakowe i zależy przede wszystkim od pełnionej przez nie funkcji. Komórki mięśni czy mózgu są bardziej aktywne, dlatego potrzebują więcej tlenu niż komórki skóry.

1
Ćwiczenie 2
R1NbTcrfFWjtQ
Zimą, kiedy na zewnątrz panuje mróz, chuchamy na zmarznięte dłonie, aby je rozgrzać. Wyjaśnij, co sprawia, że powietrze wydychane z płuc ma wyższą temperaturę od temperatury otoczenia? (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Nasiona gromadzą substancje odżywcze dla nowych roślin

Nasiona są organami roślin, które powstają w wyniku rozmnażania płciowego i służą do rozprzestrzeniania się gatunku w środowisku.

Nasiona składają się z łupiny nasiennej, zarodkazarodekzarodka oraz tkanki odżywczej.

Łupina nasienna okrywa zarodek wraz z substancjami odżywczymi i chroni je przed niekorzystnym działaniem środowiska, np. przed zbyt wysoką lub zbyt niską temperaturą. Zarodek jest zawiązkiem przyszłej rośliny. W początkowych etapach wzrostu i rozwoju czerpie on energię ze zmagazynowanej tkanki odżywczej, nazywanej także bielmem.

W warunkach dostępu do wody, tlenu i odpowiedniej temperatury nasiona pochłaniają wodę i pęcznieją, co prowadzi do pęknięcia łupiny nasiennej. Dzięki temu zarodek może pobierać tlen z otoczenia i rozpocząć kiełkowanie, będące procesem, w którym zarodek wykształca korzeń, a następnie łodygę i liście nowej rośliny, zwanej siewką. Po wykształceniu liści oraz w obecności światła roślina będzie mogła przeprowadzać fotosyntezę i kontynuować wzrost i rozwój.

R2Z5GE6rLNBc81
Kiełkujące nasiono. Substancje zapasowe zmagazynowane w nasionach są najpierw rozkładane, a następnie transportowane w formie glukozy (cukru) do zarodka, który je wykorzystuje jako źródło energii do wzrostu i rozwoju w młodą roślinę.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
11
Laboratorium 1

Przeprowadź doświadczenie dotyczące procesów oddechowych w kiełkujących nasionach. Zanotuj wyniki i wnioski. Zweryfikuj hipotezę.

Co będzie potrzebne?

  • nasiona fasoli

  • 2 termosy

  • 2 termometry

  • zlewka z wodą

  • zlewka

  • bibuła

  • zegar

  • marker

RVwJWjebN0GYD
Symulacja interaktywna przedstawia procesy oddechowe w kiełkujących nasionach. Po kliknięciu przycisku rozpocznij pojawia się ekran, na którym widać stół laboratoryjny z różnymi sprzętami. W górnym lewym rogu widać przycisk ze znakiem zapytania. Po kliknięciu na niego wyświetla się instrukcja. Punkt pierwszy. Wsyp do zlewki trzydzieści nasion fasoli i zalej wodą. Odstaw na noc w temperaturze pokojowej. Odsącz z nadmiaru wody. Punkt drugi. Przygotuj dwa termosy i podpisz je: „Nasiona suche” oraz „Nasiona namoczone”. Punkt trzecia. Do termosu podpisanego „Nasiona namoczone” wsyp trzydzieści sztuk namoczonych nasion. Punkt czwarty. Do drugiego termosu wsyp trzydzieści sztuk suchych nasion. Punkt piaty. W obudwu termosach umieść po jednym termometrze, a następnie oba termosy szczelnie zamknij. Punkt szósty. Co trzy godziny odczytuj temperaturę w obu termosach. Pomiar przeprowadź czterokrotnie. Wyniki notuj w tabeli. Po każdym pomiarze zamknij termos. Po wyłączeniu instrukcji następuje powrót do ekranu ze stołem laboratoryjnym. W górnym lewym rogu znajduje się drugi przycisk przedstawiający podkładkę z kartką. Po kliknięciu na niego pojawia się spis przebiegu doświadczenia. Trzeba w nim wpisać temperatury obu termosów (czyli tego z suchymi i tego z zamoczonymi nasionami) po trzech, sześciu, dziewięciu i dwunastu godzinach. Po wyjściu ze spisu następuje powrót do stołu laboratoryjnego. Widać na nim dwa termosy, dwie zlewki, jedna wypełniona wodą, dwa termometry, nasiona fasoli, cylinder miarowy, kolbę okrągłodenną, bagietki, bibułę, skalpel oraz marker. Na ścianie wisi zegar. Na początku należy do suchej zlewki wsypać trzydzieści nasion. Zalewamy je wodą z drugiej zlewki i pozostawiamy na noc. Po upływie nocy odsączamy nasiona na bibule. Oba termosy podpisujemy. Jeden jako nasiona suche, drugi jako nasiona namoczone. Wrzucamy do nich odpowiednie nasiona. Następnie do obu termosów wkładamy po jednym termometrze. Zamykamy termosy. Po trzech godzinach temperatura dla nasion suchych jest następująca: 25 stopni Celsjusza, a dla nasion namoczonych: 27 i pół stopnia Celsjusza. Po odczycie zamykamy ponownie termosy i czekamy trzy godziny. W sumie po sześciu godzinach temperatura dla nasion suchych jest następująca: 20 stopni Celsjusza, a dla nasion namoczonych: 30 stopni Celsjusza. Po odczycie zamykamy ponownie termosy i czekamy trzy godziny. W sumie po dziewięciu godzinach temperatura dla nasion suchych jest następująca: 20 stopni Celsjusza, a dla nasion namoczonych: 32 i pół stopnia Celsjusza. Po odczycie zamykamy ponownie termosy i czekamy trzy godziny. W sumie po dwunastu godzinach temperatura dla nasion suchych jest następująca: 20 stopni Celsjusza, a dla nasion namoczonych: 35 stopni Celsjusza. Doświadczenie zostaje zakończone.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R2csty9XSBFRU
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 3

Na podstawie wyników doświadczenia przedstawionych w poniższej tabeli narysuj wykres liniowy wskazujący zależność temperatury w próbach nr 1 i 2 od czasu trwania obserwacji w trzygodzinnych odstępach.

Czas [godz.]

Temperatura [°C]

Próba nr 1 (nasiona suche)

Próba nr 2 (nasiona moczone)

0

25

25

3

25

26

6

25

27

9

25

29

12

25

30

RVFF5ZP36Yfl3
Na podstawie wyników doświadczenia przedstawionych w tabeli narysuj wykres liniowy wskazujący zależność temperatury w próbach nr 1 i 2 od czasu trwania obserwacji w trzygodzinnych odstępach. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 4
Rddhuut3VIMxw
Podaj, która próba ( 1 czy 2) jest próbą kontrolną, a która jest próbą badawczą w powyższym doświadczeniu. Odpowiedź swoją uzasadnij. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 5
R9NPbzmTgyHdE
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Fermentacja dostarcza energii organizmom żyjącym w środowiskach z małą ilością tlenu

Fermentacja polega na rozkładzie substancji pokarmowych, np. glukozy bez udziału tlenu. Zachodzi ona u niektórych bakterii, grzybów i pasożytów żyjących w jelitach zwierząt, czasem również w komórkach mięśniowych.

  • Fermentacja odbywa się w cytozolu. Najbardziej znana jest fermentacja alkoholowa przeprowadzana przez drożdże. W jej wyniku zachodzi rozkład cukru na alkohol etylowydwutlenek węgla, a także uzyskiwana jest energia.

  • W warunkach niedostatecznego dostępu tlenu w komórkach mięśni zachodzi fermentacja mlekowa. Taką fermentację prowadzą również bakterie występujące w mleku i niektóre bakterie żyjące w układzie pokarmowym człowieka. W procesie tym energia jest uwalniana wskutek przemiany glukozy w kwas mlekowy.

  • Komórki, w których przebiega fermentacja uzyskują znacznie mniej energii niż komórki oddychające tlenowo.

Rn4EAJDYAktYj
Rodzaje fermentacji: alkoholowa i mlekowa.
Źródło: Krzysztof Jaworski, licencja: CC BY-SA 3.0.
Porównanie oddychania tlenowego i fermentacji

Oddychanie tlenowe

Fermentacja

rozkład glukozy na dwutlenek węgla i wodę

rozkład glukozy na alkohol etylowy i dwutlenek węgla (fermentacja alkoholowa) lub kwas mlekowy (fermentacja mlekowa)

uwalnianie dużej ilości energii

uwalnianie małej ilości energii

przebieg w cytozolu i mitochondriach

przebieg w cytozolu

1
Obserwacja 1

Przeprowadź obserwację, aby dowiedzieć się jaki gaz powstaje podczas fermentacji alkoholowej.

Problem

Problem badawczy: Jaki gaz powstaje podczas fermentacji alkoholowej?

Hipoteza
R5cOThdq65J4I
Hipoteza 1 Podczas fermentacji alkoholowej powstaje tlen., Hipoteza 2 Podczas fermentacji alkoholowej powstaje dwutlenek węgla.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Co będzie potrzebne
  • mała grudka drożdży (pół łyżeczki do herbaty)

  • 1 łyżka cukru

  • letnia woda

  • mała butelka szklana lub plastikowa

  • balonik

  • kubek

  • świeczka

Instrukcja
  1. Rozprowadź drożdże w niewielkiej ilości wody z cukrem.

  2. Mieszaninę wlej do butelki i naciągnij na szyjkę butelki balon pozbawiony powietrza.

  3. Tak wykonany zestaw doświadczalny ustaw w ciepłym miejscu.

  4. Po upływie około godziny zdejmij balon z szyjki butelki i szybko wyciśnij jego zawartość do kubka.

  5. „Wylej” zawartość kubka na płomień świeczki.

R11I9MXL6R6Pu
Drożdże produkują gaz.
Źródło: Szlomo Lejb, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.
R1UAGKmlnsJ9K
Wyniki: (Uzupełnij). Wnioski: (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Fermentacja jest procesem wykorzystywanym przez człowieka

Rv6ziXInOnbBr
Wykorzystanie procesu fermentacji.
Źródło: Andrzej Bogusz, licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 6
RorrDisL0lNmB
Ogórki kiszone
Źródło: PhotoMIX-Company, Pixabay, domena publiczna.
R1H1KRZWPVXrY
Podaj nazwę procesu wykorzystywanego w produkcji kiszonek. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 7
R1bG6GeIetijO
Wyjaśnij, dlaczego ciasto drożdżowe wyrasta. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ciekawostka

W przyrodzie istnieją organizmy żyjące wyłącznie w środowisku beztlenowym – tlen jest dla nich zabójczy. Należą do nich m.in. bakterie jadu kiełbasianego i tężca, które zagrażają zdrowiu człowieka.

Oddychanie komórkowe a fotosynteza

  • Oddychanie i fotosynteza to procesy ściśle od siebie zależne.

  • Rośliny podczas fotosyntezy produkują substancje pokarmowe i tlen, które są niezbędne i dla nich, i dla większości organizmów cudzożywnych do uwalniania energii w procesie oddychania.

  • Podczas oddychania organizmów powstaje dwutlenek węgla i woda, które wykorzystywane są przez rośliny do fotosyntezy.

  • Rośliny oddychają nieprzerwanie i w dzień, i w nocy. Organizmy te do oddychania wykorzystują tylko niewielką część tlenu wytwarzanego w procesie fotosyntezy, reszta jest wydalana do atmosfery.

R1DE1ZXJcWJqB
Grafika interaktywna przedstawia zależność pomiędzy fotosyntezą a oddychaniem. W dzień duża pomarańczowa strzałka u góry symbolizuje energię słoneczną, która jest potrzebna do fotosyntezy, symbol: zielony czworokąt. Poniżej znajdują się cztery szare czworokąty z napisami: pokarm, tlen, dwutlenek węgla, woda. Od niebieskiego czworokąta, symbolu oddychania, w dół odchodzi duża żółta strzałka z napisem: energia. Pomiędzy czworokątami poruszają się strzałki, ukazujące zależności między nimi. W nocy duża pomarańczowa strzałka symbolizująca energię słoneczną znika, przez co nie zachodzi fotosynteza. Widoczne są cztery szare czworokąty z napisami: pokarm, tlen, dwutlenek węgla, woda. Od niebieskiego czworokąta, symbolu oddychania, w dół odchodzi duża żółta strzałka z napisem: energia. Pomiędzy czworokątami poruszają się strzałki, ukazujące zależności między nimi.
Fotosynteza i oddychanie.
Źródło: Andrzej Bogusz, Michał Szymczak, licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 8
R17AWoaR9a1rs
Określ prawdopodobne skutki trzymania dużej liczby roślin doniczkowych w sypialni. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ciekawostka
R14fslAYljcAW1
Samowystarczalny ogród w szkle (zwany też lasem w słoiku) możesz zrobić samodzielnie.
Źródło: Lucy Serafi, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 4.0.

David Latimer posadził w dużej butli roślinę – trzykrotkę. W 1972 r. po raz ostatni ją podlał, po czym zamknął butlę i ustawił blisko okna.

Podczas dnia woda paruje i skrapla się na ściankach butli, a nocą wraca do podłoża, dzięki czemu utrzymana jest stała wilgotność.

David Latimer od czasu do czasu obraca butlę, aby światło padało na wszystkie liście trzykrotki.

W butli wykształcił się samowystarczalny system. Roślina produkuje tlen, zużywa zaś dwutlenek węgla, który stale powstaje w jej komórkach i w komórkach mikroorganizmów glebowych podczas oddychania.

To ważne!

  • Oddychanie komórkowe polega na rozkładzie substancji pokarmowych i uwolnieniu zgromadzonej w nich energii.

  • Oddychanie tlenowe przebiega w obecności tlenu.

  • Fermentacja zachodzi w środowisku, w którym brakuje tlenu lub jest go niewiele.

  • Przebieg oddychania tlenowego można w uproszczeniu zapisać w następujący sposób:

    Rb1WFNImH3bjm
    Oddychanie tlenowe.
    Źródło: Krzysztof Jaworski, licencja: CC BY-SA 3.0.
  • Aby zaszła fermentacja, niezbędna jest glukoza. Podczas fermentacji alkoholowej powstają alkohol etylowy, dwutlenek węgla i uwalniana jest energia, a podczas fermentacji mlekowej powstaje kwas mlekowy i uwalniana jest energia.

  • Dwutlenek węgla i woda powstające w wyniku oddychania są niezbędne do zajścia procesu fotosyntezy, natomiast cukry i tlen powstałe podczas fotosyntezy są niezbędne do procesu oddychania komórkowego.

Na pożegnanie

Ćwiczenie 9
RnmTwYuIdl8ld
Wskaż twierdzenie, które najdokładniej wyjaśnia, czym jest oddychanie komórkowe. Oddychanie komórkowe to proces, w którym następuje

pobieranie przez komórki tlenu i usuwanie dwutlenku węgla.
rozkład składników pokarmowych do wody i dwutlenku węgla.
uwolnienie energii z pokarmu w obecności tlenu.
wymiana gazowa w płucach.
Źródło: Brygida Baranowska, licencja: CC BY 3.0.
Ćwiczenie 10
R1HOlPCIvCPG81
Wybierz produkty oddychania komórkowego. Możliwe odpowiedzi: 1. Światło., 2. Pokarm., 3. Energia., 4. Woda., 5. Dwutlenek węgla.
Źródło: Brygida Baranowska, licencja: CC BY 3.0.
Ćwiczenie 11
RZxEmedHXBGpT
Energia uwalniana w procesie oddychania komórkowego pochodzi z: Możliwe odpowiedzi: 1. pokarmu., 2. tlenu., 3. wody., 4. dwutlenku węgla.
Źródło: Brygida Baranowska, licencja: CC BY 3.0.
Ćwiczenie 12
R1Fws9okzZ3VW
zadanie interaktywne
Źródło: Alicja Kasińska, licencja: CC BY 3.0.
Ćwiczenie 13
RAsyEVVUubPqY1
zadanie interaktywne
Źródło: Alicja Kasińska, licencja: CC BY 3.0.
Ćwiczenie 14
R47VSCuFaoOJw1
zadanie interaktywne
Źródło: Alicja Kasińska, licencja: CC BY 3.0.
Ćwiczenie 15
R1d6IeUVa8bHP
Zaznacz zdania, które zawierają fałszywe informacje na temat fermentacji.
Źródło: Ilona Kruk, licencja: CC BY 3.0.
Ćwiczenie 16
R1c3mrGcz46sq
Łączenie par. Zaznacz pola w kolumnach, jeśli dana cecha odpowiada podanym procesom.. Wymaga obecności tlenu.. Możliwe odpowiedzi: Oddychanie tlenowe, Fermentacja. Wydzielana jest stosunkowo duża ilość energii.. Możliwe odpowiedzi: Oddychanie tlenowe, Fermentacja. Zachodzi u drożdży, gdy brak jest tlenu.. Możliwe odpowiedzi: Oddychanie tlenowe, Fermentacja. Zachodzi w cytozolu.. Możliwe odpowiedzi: Oddychanie tlenowe, Fermentacja. Zachodzi w mitochondrium.. Możliwe odpowiedzi: Oddychanie tlenowe, Fermentacja
Źródło: Ilona Kruk, licencja: CC BY 3.0.
1
Ćwiczenie 17
RLzj0132jCWSz
Zawartość tlenu i dwutlenku węgla w wodzie stawu.
Źródło: Andrzej Bogusz, licencja: CC BY-SA 3.0.
R17stJkmXCyt1
Wyjaśnij przyczyny zmian stężenia tlenu i dwutlenku węgla obserwowane w ciągu doby w wodzie stawu. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 18
RmAE2qXnR8ziv
Uzupełnij tabelę.
R1PwWflj8zXp4
Ćwiczenie 19
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
ReFevoX0KlhlE
Ćwiczenie 20
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
11
Ćwiczenie 21
Rkl82WL7H5WMH1
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RAISSeEent9bc
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1Maobuz2lI7T
Ćwiczenie 22
Uzupełnij poniższy tekst, tak aby przedstawiał prawdziwe informacje. W każdym zdaniu wybierz poprawny fragment.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R16Q7XJRucFDz
Ćwiczenie 23
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 24
RHfw8DY2cNYt5
Na planszy widnieje wykres linowy. Dolna skala przedstawia dni od 0 do 15. Górna liczba wykiełkowanych nasion od 0 do 150. Zielona linia przedstawia nasiona brokułu bez tlenu, żółta nasiona sałaty bez tlenu, różowa nasiona brokułu z tlenem, fioletowa nasiona sałaty z tlenem. Linia zielona i żółta przez 15 dni znajdowała się na na poziomie 0. Linia różowa przez pierwszy i drugi dzień znajdowała się na poziomie 0, potem zaczęła wzrastać. Na trzecim dniu wynosiło 3, na piątym 5, na siódmym 40, na dziewiątym 60 i od trzynastego do piętnastego dnia wynosiło 90. Linia fioletowa na pierwszym dniu wynosiła 0, na trzecim 60, na piątym 85, na siódmym 90 i od dziewiątego do piętnastego wynosiło 100.
Liczba wykiełkowanych nasion brokułu i sałaty po 3, 5, 7, 9, 11 i 15 dniach.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1Rf5UdgN0bOc
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 25
RhhO4YPv2scYL
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 26
RdkrNx5UtmMId
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 1

Ułóż zestaw 5 zadań dla innych uczniów korzystających z tego podręcznika, które sprawdzą wiedzę o oddychaniu komórkowym organizmów. Do każdego pytania w zadaniu podaj 4 proponowane odpowiedzi, ale tylko jedna ma być prawidłowa. Pytanie z odpowiedziami wyślij Twojemu nauczycielowi, który włączy je do quizu Milionerzy.

R1HZCtLWbrPDE
Polecenie 2

Za Tobą część modułu o oddychaniu komórkowym. Wróć do polecenia na stronie „Na dobry początek.” i dopisz brakujące definicje. Pamiętaj, żeby nie kopiować słownika, ale wyjaśnić każde słowo kluczowe w miarę możliwości swoimi słowami.

oddychanie komórkowe
oddychanie komórkowe

ciąg reakcji chemicznych zachodzących w każdej żywej komórce, polegających na rozkładzie substancji pokarmowych i uwolnieniu zgromadzonej w nich energii

fermentacja
fermentacja

beztlenowy rozkład cukrów związany z uwalnianiem energii, podczas którego powstają kwas mlekowy (fermentacja mlekowa) lub alkohol etylowy i dwutlenek węgla (fermentacja alkoholowa)

kiełkowanie
kiełkowanie

proces, w czasie którego z nasiona rozwija się roślina

zarodek
zarodek

zawiązek nowego organizmu rozwijający się z zapłodnionej komórki jajowej (zygoty); początkowe stadium rozwoju organizmu; u roślin to zawiązek nowego osobnika znajdujący się w nasieniu