Procesy życiowe organizmów
Oddychanie organizmów
W języku potocznym oddychanie oznacza jedynie wdychanie i wydychanie powietrza. Czynności te – poprawnie nazywane wymianą gazową – polegają na dostarczaniu organizmowi tlenu i usuwaniu z niego dwutlenku węgla. Jednak oddychanie obejmuje również szereg innych procesów, przeprowadzanych w każdej komórce ciała. Dzięki niemu w komórkach uwalniana jest niezbędna do życia energia. Jest to tzw. oddychanie komórkowe. Jak ono przebiega?
Oddychanie komórkoweOddychanie komórkowe jest procesem warunkującym życie, gdyż pozwala organizmom korzystać z energii zawartej w pokarmie. Proces ten zachodzi we wszystkich żywych komórkach.
Większość komórek żyjących w środowisku bogatym w tlen oddycha tlenowo.
Przy ograniczonym dostępie do tlenu niektóre komórki roślinne i zwierzęce, a także pewne bakterie i grzyby prowadzą zamiast oddychania tlenowego - fermentacjęfermentację.
Oddychanie tlenowe dostarcza kilkakrotnie więcej energii niż fermentacja.
Do oddychania tlenowego niezbędny jest tlen
Oddychanie tlenowe przeprowadzają rośliny i zwierzęta (oprócz pasożytów jelitowych), a także większość mikroorganizmów i grzybów.
W komórkach eukariotycznych proces ten zachodzi w cytozolu i mitochondriach -strukturach, których funkcję można porównać z działaniem elektrowni.

Film dostępny pod adresem /preview/resource/RiRiWDctOmd25
Animacji do materiału lekcyjnego zatytułowana: "Przebieg oddychania komórkowego".
Główną substancją wykorzystywaną w czasie oddychania tlenowego jest cukier –glukoza. Kiedy w organizmie jej zabraknie to wykorzystane są inne cukry i tłuszcze, a czasami również białka.
Podczas oddychania tlenowego glukoza jest stopniowo rozkładana do dwutlenku węgla i wody. Uwalniana jest wtedy energia, która wykorzystywana jest do różnych procesów życiowych, np. poruszania się, utrzymania temperatury ciała czy wzrostu. Część energii rozpraszana jest także w postaci ciepła.
Dwutlenek węgla jest usuwany podczas wymiany gazowej, zaś woda może zostać wykorzystana przez organizm.

W wyniku oddychania komórkowego w organizmie człowieka może powstać ponad pół litra wody dziennie.
Zastanów się i wyjaśnij, dlaczego organizm pozbawiony tlenu umiera po kilku minutach mimo obecności w komórkach pokarmu.
Dzięki wymianie gazowej organizm pobiera tlen i wydala dwutlenek węgla
Oddychaniu tlenowemu towarzyszy wymiana gazowa, która polega na dostarczaniu do organizmu tlenu i usuwaniu z niego dwutlenku węgla. Niewielkie organizmy pobierają tlen i wydalają dwutlenek węgla całą powierzchnią ciała. Dużym organizmom wielokomórkowym służą do tego specjalne narządy oddechowe, np. skrzela u zwierząt wodnych i płuca u lądowych.
U roślin wymiana gazowa zachodzi przez aparaty szparkowe, które zazwyczaj znajdują się na spodniej stronie liści.
Intensywność oddychania zależy od aktywności życiowej organizmu.
Najsłabiej oddychają nasiona lub zarodniki roślin będące w stanie „uśpienia”. Kiedy zaczynają kiełkowaćkiełkować, wzrasta ich zapotrzebowanie na energię, zatem musi się również zwiększyć natężenie oddychania.
Najintensywniej oddychają młode komórki będące w okresie wzrostu.
W różnych komórkach zapotrzebowanie na energię nie jest jednakowe i zależy przede wszystkim od pełnionej przez nie funkcji. Komórki mięśni czy mózgu są bardziej aktywne, dlatego potrzebują więcej tlenu niż komórki skóry.
Nasiona gromadzą substancje odżywcze dla nowych roślin
Nasiona są organami roślin, które powstają w wyniku rozmnażania płciowego i służą do rozprzestrzeniania się gatunku w środowisku.
Nasiona składają się z łupiny nasiennej, zarodkazarodka oraz tkanki odżywczej.
Łupina nasienna okrywa zarodek wraz z substancjami odżywczymi i chroni je przed niekorzystnym działaniem środowiska, np. przed zbyt wysoką lub zbyt niską temperaturą. Zarodek jest zawiązkiem przyszłej rośliny. W początkowych etapach wzrostu i rozwoju czerpie on energię ze zmagazynowanej tkanki odżywczej, nazywanej także bielmem.
W warunkach dostępu do wody, tlenu i odpowiedniej temperatury nasiona pochłaniają wodę i pęcznieją, co prowadzi do pęknięcia łupiny nasiennej. Dzięki temu zarodek może pobierać tlen z otoczenia i rozpocząć kiełkowanie, będące procesem, w którym zarodek wykształca korzeń, a następnie łodygę i liście nowej rośliny, zwanej siewką. Po wykształceniu liści oraz w obecności światła roślina będzie mogła przeprowadzać fotosyntezę i kontynuować wzrost i rozwój.

Przeprowadź doświadczenie dotyczące procesów oddechowych w kiełkujących nasionach. Zanotuj wyniki i wnioski. Zweryfikuj hipotezę.
Co będzie potrzebne?
nasiona fasoli
2 termosy
2 termometry
zlewka z wodą
zlewka
bibuła
zegar
marker

Zasób interaktywny dostępny pod adresem https://zpe.gov.pl/a/Dv6roPbjn
Na podstawie wyników doświadczenia przedstawionych w poniższej tabeli narysuj wykres liniowy wskazujący zależność temperatury w próbach nr 1 i 2 od czasu trwania obserwacji w trzygodzinnych odstępach.
Czas [godz.] | Temperatura [°C] | |
|---|---|---|
Próba nr 1 (nasiona suche) | Próba nr 2 (nasiona moczone) | |
0 | 25 | 25 |
3 | 25 | 26 |
6 | 25 | 27 |
9 | 25 | 29 |
12 | 25 | 30 |
Fermentacja dostarcza energii organizmom żyjącym w środowiskach z małą ilością tlenu
Fermentacja polega na rozkładzie substancji pokarmowych, np. glukozy bez udziału tlenu. Zachodzi ona u niektórych bakterii, grzybów i pasożytów żyjących w jelitach zwierząt, czasem również w komórkach mięśniowych.
Fermentacja odbywa się w cytozolu. Najbardziej znana jest fermentacja alkoholowa przeprowadzana przez drożdże. W jej wyniku zachodzi rozkład cukru na alkohol etylowy i dwutlenek węgla, a także uzyskiwana jest energia.
W warunkach niedostatecznego dostępu tlenu w komórkach mięśni zachodzi fermentacja mlekowa. Taką fermentację prowadzą również bakterie występujące w mleku i niektóre bakterie żyjące w układzie pokarmowym człowieka. W procesie tym energia jest uwalniana wskutek przemiany glukozy w kwas mlekowy.
Komórki, w których przebiega fermentacja uzyskują znacznie mniej energii niż komórki oddychające tlenowo.

Oddychanie tlenowe | Fermentacja |
rozkład glukozy na dwutlenek węgla i wodę | rozkład glukozy na alkohol etylowy i dwutlenek węgla (fermentacja alkoholowa) lub kwas mlekowy (fermentacja mlekowa) |
uwalnianie dużej ilości energii | uwalnianie małej ilości energii |
przebieg w cytozolu i mitochondriach | przebieg w cytozolu |
Przeprowadź obserwację, aby dowiedzieć się jaki gaz powstaje podczas fermentacji alkoholowej.
Problem badawczy: Jaki gaz powstaje podczas fermentacji alkoholowej?
mała grudka drożdży (pół łyżeczki do herbaty)
1 łyżka cukru
letnia woda
mała butelka szklana lub plastikowa
balonik
kubek
świeczka
Rozprowadź drożdże w niewielkiej ilości wody z cukrem.
Mieszaninę wlej do butelki i naciągnij na szyjkę butelki balon pozbawiony powietrza.
Tak wykonany zestaw doświadczalny ustaw w ciepłym miejscu.
Po upływie około godziny zdejmij balon z szyjki butelki i szybko wyciśnij jego zawartość do kubka.
„Wylej” zawartość kubka na płomień świeczki.

Fermentacja jest procesem wykorzystywanym przez człowieka


W przyrodzie istnieją organizmy żyjące wyłącznie w środowisku beztlenowym – tlen jest dla nich zabójczy. Należą do nich m.in. bakterie jadu kiełbasianego i tężca, które zagrażają zdrowiu człowieka.
Oddychanie komórkowe a fotosynteza
Oddychanie i fotosynteza to procesy ściśle od siebie zależne.
Rośliny podczas fotosyntezy produkują substancje pokarmowe i tlen, które są niezbędne i dla nich, i dla większości organizmów cudzożywnych do uwalniania energii w procesie oddychania.
Podczas oddychania organizmów powstaje dwutlenek węgla i woda, które wykorzystywane są przez rośliny do fotosyntezy.
Rośliny oddychają nieprzerwanie i w dzień, i w nocy. Organizmy te do oddychania wykorzystują tylko niewielką część tlenu wytwarzanego w procesie fotosyntezy, reszta jest wydalana do atmosfery.

Zasób interaktywny dostępny pod adresem https://zpe.gov.pl/a/Dv6roPbjn

David Latimer posadził w dużej butli roślinę – trzykrotkę. W 1972 r. po raz ostatni ją podlał, po czym zamknął butlę i ustawił blisko okna.
Podczas dnia woda paruje i skrapla się na ściankach butli, a nocą wraca do podłoża, dzięki czemu utrzymana jest stała wilgotność.
David Latimer od czasu do czasu obraca butlę, aby światło padało na wszystkie liście trzykrotki.
W butli wykształcił się samowystarczalny system. Roślina produkuje tlen, zużywa zaś dwutlenek węgla, który stale powstaje w jej komórkach i w komórkach mikroorganizmów glebowych podczas oddychania.
To ważne!
Oddychanie komórkowe polega na rozkładzie substancji pokarmowych i uwolnieniu zgromadzonej w nich energii.
Oddychanie tlenowe przebiega w obecności tlenu.
Fermentacja zachodzi w środowisku, w którym brakuje tlenu lub jest go niewiele.
Przebieg oddychania tlenowego można w uproszczeniu zapisać w następujący sposób:
Rb1WFNImH3bjm
Oddychanie tlenowe.Źródło: Krzysztof Jaworski, licencja: CC BY-SA 3.0.Aby zaszła fermentacja, niezbędna jest glukoza. Podczas fermentacji alkoholowej powstają alkohol etylowy, dwutlenek węgla i uwalniana jest energia, a podczas fermentacji mlekowej powstaje kwas mlekowy i uwalniana jest energia.
Dwutlenek węgla i woda powstające w wyniku oddychania są niezbędne do zajścia procesu fotosyntezy, natomiast cukry i tlen powstałe podczas fotosyntezy są niezbędne do procesu oddychania komórkowego.
Na pożegnanie
pobieranie przez komórki tlenu i usuwanie dwutlenku węgla.
rozkład składników pokarmowych do wody i dwutlenku węgla.
uwolnienie energii z pokarmu w obecności tlenu.
wymiana gazowa w płucach.
Wybierz produkty oddychania komórkowego.
- światło
- pokarm
- energia
- woda
- dwutlenek węgla
Spośród podanych nazw produktów spożywczych wybierz te, które powstały w wyniku procesu fermentacji.
- ciasto drożdżowe
- naleśniki
- kiszona papryka
- twarożek
- jajka faszerowane
- wino
- pieczony kurczak
- suszone pomidory

Ułóż zestaw 5 zadań dla innych uczniów korzystających z tego podręcznika, które sprawdzą wiedzę o oddychaniu komórkowym organizmów. Do każdego pytania w zadaniu podaj 4 proponowane odpowiedzi, ale tylko jedna ma być prawidłowa. Pytanie z odpowiedziami wyślij Twojemu nauczycielowi, który włączy je do quizu Milionerzy.
Za Tobą część modułu o oddychaniu komórkowym. Wróć do polecenia na stronie „Na dobry początek.” i dopisz brakujące definicje. Pamiętaj, żeby nie kopiować słownika, ale wyjaśnić każde słowo kluczowe w miarę możliwości swoimi słowami.