Remind yourself from the Natural Sciences lesson about water concentration states.
Look around you and divide the objects, taking into account their state of matter.
The substances may exist (at a certain temperature and at the appropriate pressure) in one of the three basic states of aggregation:
solid
a liquid,
gas.
A change in the physical state of the substance is made at a specific temperature. Let's look at this phenomenon on the example of water.
Rp1ffk5UXR1pu
Interaktywna grafika zawiera cztery interaktywne elementy opisane w następujący sposób: 1. Water: change in physical state: Substance may change the state of aggregation at a certain temperature and pressure conditions.This is the case with for example water. 2. Melting point (solidification) of water: The ice melts, i.e. it goes from solid to liquid at 0 stopni C at a standard pressure of 1 am. Opis wzbogacony jest ilustracją która przedstawia topniejące sople z których kapie woda. 3. Boiling point: water boils, i.e. it goes from liquid to gaseous state at 100 stopni C at a standard pressure of 1 atm. Opis wzbogacony jest ilustracją przedstawiającą wybuch wulkanu do wody. Ze skały wulkanicznej trzema strumieniami spływa do morza lawa, natomiast nad skałą wulkaniczną unosi się para. 4. Condensing temperature: Water in the gaseous state ,i.e. water vapor, at a certain pressure condenses at a temperature which is called the dew point temperature. This is the point where the water content in the air reaches as a result of cooling the saturation state and below this temperature is becomes saturated and condenses or resublizes. When the saturation level is reached, mists, clouds, precipitation and latent rainfall arise. Opis wzbogacony jest ilustracją prezentującą krople wody na szybie.
Interaktywna grafika zawiera cztery interaktywne elementy opisane w następujący sposób: 1. Water: change in physical state: Substance may change the state of aggregation at a certain temperature and pressure conditions.This is the case with for example water. 2. Melting point (solidification) of water: The ice melts, i.e. it goes from solid to liquid at 0 stopni C at a standard pressure of 1 am. Opis wzbogacony jest ilustracją która przedstawia topniejące sople z których kapie woda. 3. Boiling point: water boils, i.e. it goes from liquid to gaseous state at 100 stopni C at a standard pressure of 1 atm. Opis wzbogacony jest ilustracją przedstawiającą wybuch wulkanu do wody. Ze skały wulkanicznej trzema strumieniami spływa do morza lawa, natomiast nad skałą wulkaniczną unosi się para. 4. Condensing temperature: Water in the gaseous state ,i.e. water vapor, at a certain pressure condenses at a temperature which is called the dew point temperature. This is the point where the water content in the air reaches as a result of cooling the saturation state and below this temperature is becomes saturated and condenses or resublizes. When the saturation level is reached, mists, clouds, precipitation and latent rainfall arise. Opis wzbogacony jest ilustracją prezentującą krople wody na szybie.
Expand the next tabs and read information about water changing its physical state.
Water: change in physical state Substances may change the state of aggregation at a certain temperature and pressure conditions. This is the case with, for example, water.
Melting point (solidification) of water The ice melts, i.e. it goes from solid to liquid at 0°C at a standard pressure of 1 atm.
Boiling point Water boils, i.e. it goes from liquid to gaseous state at 100°C at a standard pressure of 1 atm.
Condensing temperature Water in the gaseous state, i.e. water vapor, at a certain pressure condenses at a temperature which is called the dew point temperature. This is the point where the water content in the air reaches as a result of cooling the saturation state, and below this temperature it becomes saturated and condenses or resublizes. When the saturation level is reached, mists, clouds, precipitation and latent rainfall arise.
Sometimes a solid substance transforms directly into gas, bypassing the liquid state (sublimation) and vice versa - the gas can directly go into a solid state without condensation or solidification (desublimation).
Rry4trrWRxnlI
Ilustracja przedstawia w sposób schematyczny zmiany stanów skupienia. Na środku znajdują się kolorowe okienka, na których jest napisane: stały (solid), ciekły (liquid) i gazowy (gas). Sublimacja (sublimation) prowadzi do zmiany stanu stałego w gazowy. Resublimacja (desublimation) jest procesem odwrotnym. Natomiast wewnątrz stan stały zamienia się w ciekły poprzez topnienie (melting), a ciekły w stały (freezing) poprzez krzepnięcie. Stan ciekły zmienia się w gazowy poprzez wrzenie i parowanie (boiling and evaporating), a stan gazowy w ciekły zmienia się poprzez kondensacje (condensation), czyli skraplanie.
Task 2
Before you watch the film „Solid or liquid”, formulate a research question and a hypothesis. Write down the observations and conclusions. During the projection pay attention to the properties of the test substance.
R1IQmpPMo51SY
Wykonaj ćwiczenie zgodnie z poleceniem.
Wykonaj ćwiczenie zgodnie z poleceniem.
Analysis of the experiment: „Solid or liquid”
R1Dc5HCvaX6Db
Film pokazuje eksperyment. Będziesz potrzebować: skrobię ziemniaczaną, wodę, miskę, łyżkę. Do wody dodajemy skrobię w takiej ilości by utworzyła się mieszanina o kosnystencji mokrego piasku. Tworzy się masa, która pod wpływem nacisku staje się twarda. Można zrobić z niej kulkę, ale kiedy eksperymentator zwalnia uścisk, ciecz przepływa mu między palcami.
Film pokazuje eksperyment. Będziesz potrzebować: skrobię ziemniaczaną, wodę, miskę, łyżkę. Do wody dodajemy skrobię w takiej ilości by utworzyła się mieszanina o kosnystencji mokrego piasku. Tworzy się masa, która pod wpływem nacisku staje się twarda. Można zrobić z niej kulkę, ale kiedy eksperymentator zwalnia uścisk, ciecz przepływa mu między palcami.
Film pokazuje eksperyment. Będziesz potrzebować: skrobię ziemniaczaną, wodę, miskę, łyżkę. Do wody dodajemy skrobię w takiej ilości by utworzyła się mieszanina o kosnystencji mokrego piasku. Tworzy się masa, która pod wpływem nacisku staje się twarda. Można zrobić z niej kulkę, ale kiedy eksperymentator zwalnia uścisk, ciecz przepływa mu między palcami.
What do we include in the physical properties of the substance?
RxBNwuajbtvM1
Ilustracja przedstawia drzewko z rozpisanymi właściwościami fizycznymi (physical properties): gęstością (density), plastycznością (plasticity), przewodnictwem elektrycznym i termicznym (electrical and thermal conductivity), kolorem (colour), twardością (hardness), stanem fizycznym (physical state), punktem wrzenia i topnienia (boiling and melting point), rozpuszczalnością (solubility), rozpuszczalnością w wodzie (solubility in water) oraz plastycznością (ducktility).
Physical properties physicalphysical properties of the substancePhysical properties physical - characteristics of the substance:
state of aggregation;
colour;
type of surface: shiny, matt, rough, porous;
hardness;
change in the shape of the body under the influence of forces: brittleness (permanent deformation with disintegration into smaller pieces); resilience (change in shape under the influence of low force and return to its original shape); malleability (permanent deformation of metals, but without breaking down into smaller pieces);
solubility in water and other solvents (liquid, solid and gas);
heat conductivity;
electrical conductivity;
magnetic properties;
boiling point;
melting temperature;
density.
Task 3
Look at the physical properties of gold. What do you think other substances may have similar properties?
RaSfNZpoLq4ES
Ilustracja przedstawia koło, podzielone na kolorowe kawałki. W środku znajduje się mniejsze koło, w którym narysowana jest sztabka złota (gold). Kolorowe kawałki koła prezentują właściwości fizyczne złota. Jest to najbardziej kowalny metal (the most malleable metal). Ma połysk metaliczny (metalic gloss). Jego gęstość wynosi dziewiętnaście przecinek dwadzieścia osiem gram na centymetr sześcienny (density 19,28 g/cm3). Jest to najbardziej plastyczny metal (the most ductile metal), jego temperatura topnienia wynosi tysiąc czterdzieści sześć stopni Celsjusza (melting point: 1046 degrees Celsius), jego temperatura wrzenia wynosi dwa tysiące osiemset stopni Celsjusza (boiling point two thousands eight hundred degrees Celsius), ma żółty kolor (yellow color) i stan stały (solid).
Task 4
Find the similarities and differences in the physical properties of any three substances: compare their colours, state of aggregation, solubility in water. Plan the experience, carry it out, and make observations and conclusions in a notebook.
Badanie właściwości fizycznych wybranych substancji1
Experiment 1
Research problem
How can the physical properties of substances and their mixtures be identified?
Hypothesis
The physical properties of substances and their mixtures can be identified by means of the senses, e.g. eyesight.
You will need
rock salt,
sugar,
flour,
a piece of chalk,
water,
copper wire,
iron tailor's pin,
7 Petri dishes,
7 beakers,
baguette.
Instruction
Place the spoons on the 5 Petri dishes one by one: rock salt, sugar, flour, crushed chalk, water. Place a piece of copper wire on the 6th dish and an iron tailor pin on the 7th.
Determine the state of aggregation and colour of the substances tested.
Pour half the volume of water into the beakers, add the test substances from Petri dishes and stir the baguette. Determine the solubility of the substance in water.
Summary
Przedstaw obserwacje wynikające z realizacji eksperymentu w formie notatki.
Przedstaw obserwacje wynikające z realizacji eksperymentu w formie notatki.
Observations needed for the experiment are presented in the form of a table.
Substance
Physical state
Colour
Solubility in water
R1H8oXogy4nqt1
Exercise 1
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem abstraktu.
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem abstraktu.
Select all the answers that describe the physical properties of a copper plate. Use the table of properties of selected chemicals in the book manual.
solid
it does not conduct electricity
has a density 8,93 g/cm3
it conducts electricity and heat well
red-brown, with a metallic sheen
fragile
malleable
boiling point 2570oC, melting temperature 1085oC
R175FKraMiBNu1
Exercise 2
Wysłuchaj nagrania abstraktu, ułóż do niego pytania i zadaj je koledze.
Wysłuchaj nagrania abstraktu, ułóż do niego pytania i zadaj je koledze.
Select all responses that are physical properties of an aluminum sheet. Use the table of properties of selected chemicals in the book manual.
it does not conduct electricity
has a density 2,70 g/cm3
it conducts electricity and heat well
silvery white, with a metallic sheen
solid
malleable
boiling point 2520oC, melting temperature 660oC
Summary
The world consists of various substances that have a permanent composition and specific properties.
Substances can be identified based on their properties.
Each substance has its own physical properties, eg physical state, colour, water solubility, and chemical, e.g. taste, odor, flammability.
Substances may be present in three states of aggregation.
The uses of substances result from their characteristic properties, both physical and chemical (eg sugar is sweet, so we use it for sweetening, carbon dioxide does not support combustion, so it is used as a fire extinguisher in some types of fire extinguishers).
R18Tcfx8PL0qw1
Grafika przedstawiająca tablicę szkolną, na której znajdują się zdania do dokończenia. Finish selected sentences. 1 It was easy for me (uzupełnij). 2 It was difficult for me (uzupełnij). 3 Today I learned (uzupełnij). 4 I understood that (uzupełnij). 5 It surprised me (uzupełnij). 6. Today I found out (uzupełnij). 7. I was interested in (uzupełnij). 8. I still have to repeat (uzupełnij).
Grafika przedstawiająca tablicę szkolną, na której znajdują się zdania do dokończenia. Finish selected sentences. 1 It was easy for me (uzupełnij). 2 It was difficult for me (uzupełnij). 3 Today I learned (uzupełnij). 4 I understood that (uzupełnij). 5 It surprised me (uzupełnij). 6. Today I found out (uzupełnij). 7. I was interested in (uzupełnij). 8. I still have to repeat (uzupełnij).
Source: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Homework
Task 5.1
Look for the density values, melting and boiling points for gold, platinum and silver in the chemical tables, then compare them with each other, comparing the data in the table.
Keywords
properties of the substance, physical properties
R11qz9cvIzZuB
Exercise 3
Match the pairs: English words with Polish definition. ductility Możliwe odpowiedzi: 1. charakterystyczne cechy danej substancji, takie jak: stan skupienia, barwa, rozpuszczalność (rozpuszczanie to zjawisko fizyczne), przewodnictwo elektryczne, przewodnictwo cieplne, temperatury wrzenia i topnienia, twardość, kruchość, kowalność, połysk, gęstość, właściwości magnetyczne, 2. to liczba gramów substancji stałych, ciekłych i gazowych, które można rozpuścić w 100 gramach wody w danej temperaturze, 3. właściwość charakteryzująca substancje stałe, np. metale, które pod wpływem kucia ulegają odkształceniu, tworząc cienkie blaszki, a nawet folie, 4. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia ze stałego na ciekły (topi się); temperatura topnienia zależy od ciśnienia w otoczeniu, 5. cechy substancji, które można określić na podstawie jej zachowania wobec innych substancji; do właściwości chemicznych zaliczamy m.in.: palność, reaktywność, zapach, smak, 6. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia z ciekłego na gazowy (wrze); im niższe jest ciśnienie atmosferyczne, tym niższa jest temperatura wrzenia cieczy, 7. rodzaj jednorodnej materii (o stałym składzie chemicznym) o określonych właściwościach (cechach charakterystycznych, np. stan skupienia, w danych warunkach, barwa, twardość, palność), np. woda, żelazo, miedź, glin, 8. właściwość substancji stałych lub materiałów, które pod wpływem uderzenia rozpadają się na małe kawałki fragility Możliwe odpowiedzi: 1. charakterystyczne cechy danej substancji, takie jak: stan skupienia, barwa, rozpuszczalność (rozpuszczanie to zjawisko fizyczne), przewodnictwo elektryczne, przewodnictwo cieplne, temperatury wrzenia i topnienia, twardość, kruchość, kowalność, połysk, gęstość, właściwości magnetyczne, 2. to liczba gramów substancji stałych, ciekłych i gazowych, które można rozpuścić w 100 gramach wody w danej temperaturze, 3. właściwość charakteryzująca substancje stałe, np. metale, które pod wpływem kucia ulegają odkształceniu, tworząc cienkie blaszki, a nawet folie, 4. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia ze stałego na ciekły (topi się); temperatura topnienia zależy od ciśnienia w otoczeniu, 5. cechy substancji, które można określić na podstawie jej zachowania wobec innych substancji; do właściwości chemicznych zaliczamy m.in.: palność, reaktywność, zapach, smak, 6. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia z ciekłego na gazowy (wrze); im niższe jest ciśnienie atmosferyczne, tym niższa jest temperatura wrzenia cieczy, 7. rodzaj jednorodnej materii (o stałym składzie chemicznym) o określonych właściwościach (cechach charakterystycznych, np. stan skupienia, w danych warunkach, barwa, twardość, palność), np. woda, żelazo, miedź, glin, 8. właściwość substancji stałych lub materiałów, które pod wpływem uderzenia rozpadają się na małe kawałki solubility Możliwe odpowiedzi: 1. charakterystyczne cechy danej substancji, takie jak: stan skupienia, barwa, rozpuszczalność (rozpuszczanie to zjawisko fizyczne), przewodnictwo elektryczne, przewodnictwo cieplne, temperatury wrzenia i topnienia, twardość, kruchość, kowalność, połysk, gęstość, właściwości magnetyczne, 2. to liczba gramów substancji stałych, ciekłych i gazowych, które można rozpuścić w 100 gramach wody w danej temperaturze, 3. właściwość charakteryzująca substancje stałe, np. metale, które pod wpływem kucia ulegają odkształceniu, tworząc cienkie blaszki, a nawet folie, 4. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia ze stałego na ciekły (topi się); temperatura topnienia zależy od ciśnienia w otoczeniu, 5. cechy substancji, które można określić na podstawie jej zachowania wobec innych substancji; do właściwości chemicznych zaliczamy m.in.: palność, reaktywność, zapach, smak, 6. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia z ciekłego na gazowy (wrze); im niższe jest ciśnienie atmosferyczne, tym niższa jest temperatura wrzenia cieczy, 7. rodzaj jednorodnej materii (o stałym składzie chemicznym) o określonych właściwościach (cechach charakterystycznych, np. stan skupienia, w danych warunkach, barwa, twardość, palność), np. woda, żelazo, miedź, glin, 8. właściwość substancji stałych lub materiałów, które pod wpływem uderzenia rozpadają się na małe kawałki substance Możliwe odpowiedzi: 1. charakterystyczne cechy danej substancji, takie jak: stan skupienia, barwa, rozpuszczalność (rozpuszczanie to zjawisko fizyczne), przewodnictwo elektryczne, przewodnictwo cieplne, temperatury wrzenia i topnienia, twardość, kruchość, kowalność, połysk, gęstość, właściwości magnetyczne, 2. to liczba gramów substancji stałych, ciekłych i gazowych, które można rozpuścić w 100 gramach wody w danej temperaturze, 3. właściwość charakteryzująca substancje stałe, np. metale, które pod wpływem kucia ulegają odkształceniu, tworząc cienkie blaszki, a nawet folie, 4. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia ze stałego na ciekły (topi się); temperatura topnienia zależy od ciśnienia w otoczeniu, 5. cechy substancji, które można określić na podstawie jej zachowania wobec innych substancji; do właściwości chemicznych zaliczamy m.in.: palność, reaktywność, zapach, smak, 6. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia z ciekłego na gazowy (wrze); im niższe jest ciśnienie atmosferyczne, tym niższa jest temperatura wrzenia cieczy, 7. rodzaj jednorodnej materii (o stałym składzie chemicznym) o określonych właściwościach (cechach charakterystycznych, np. stan skupienia, w danych warunkach, barwa, twardość, palność), np. woda, żelazo, miedź, glin, 8. właściwość substancji stałych lub materiałów, które pod wpływem uderzenia rozpadają się na małe kawałki melting temperature Możliwe odpowiedzi: 1. charakterystyczne cechy danej substancji, takie jak: stan skupienia, barwa, rozpuszczalność (rozpuszczanie to zjawisko fizyczne), przewodnictwo elektryczne, przewodnictwo cieplne, temperatury wrzenia i topnienia, twardość, kruchość, kowalność, połysk, gęstość, właściwości magnetyczne, 2. to liczba gramów substancji stałych, ciekłych i gazowych, które można rozpuścić w 100 gramach wody w danej temperaturze, 3. właściwość charakteryzująca substancje stałe, np. metale, które pod wpływem kucia ulegają odkształceniu, tworząc cienkie blaszki, a nawet folie, 4. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia ze stałego na ciekły (topi się); temperatura topnienia zależy od ciśnienia w otoczeniu, 5. cechy substancji, które można określić na podstawie jej zachowania wobec innych substancji; do właściwości chemicznych zaliczamy m.in.: palność, reaktywność, zapach, smak, 6. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia z ciekłego na gazowy (wrze); im niższe jest ciśnienie atmosferyczne, tym niższa jest temperatura wrzenia cieczy, 7. rodzaj jednorodnej materii (o stałym składzie chemicznym) o określonych właściwościach (cechach charakterystycznych, np. stan skupienia, w danych warunkach, barwa, twardość, palność), np. woda, żelazo, miedź, glin, 8. właściwość substancji stałych lub materiałów, które pod wpływem uderzenia rozpadają się na małe kawałki boiling point Możliwe odpowiedzi: 1. charakterystyczne cechy danej substancji, takie jak: stan skupienia, barwa, rozpuszczalność (rozpuszczanie to zjawisko fizyczne), przewodnictwo elektryczne, przewodnictwo cieplne, temperatury wrzenia i topnienia, twardość, kruchość, kowalność, połysk, gęstość, właściwości magnetyczne, 2. to liczba gramów substancji stałych, ciekłych i gazowych, które można rozpuścić w 100 gramach wody w danej temperaturze, 3. właściwość charakteryzująca substancje stałe, np. metale, które pod wpływem kucia ulegają odkształceniu, tworząc cienkie blaszki, a nawet folie, 4. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia ze stałego na ciekły (topi się); temperatura topnienia zależy od ciśnienia w otoczeniu, 5. cechy substancji, które można określić na podstawie jej zachowania wobec innych substancji; do właściwości chemicznych zaliczamy m.in.: palność, reaktywność, zapach, smak, 6. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia z ciekłego na gazowy (wrze); im niższe jest ciśnienie atmosferyczne, tym niższa jest temperatura wrzenia cieczy, 7. rodzaj jednorodnej materii (o stałym składzie chemicznym) o określonych właściwościach (cechach charakterystycznych, np. stan skupienia, w danych warunkach, barwa, twardość, palność), np. woda, żelazo, miedź, glin, 8. właściwość substancji stałych lub materiałów, które pod wpływem uderzenia rozpadają się na małe kawałki chemical properties of the substance Możliwe odpowiedzi: 1. charakterystyczne cechy danej substancji, takie jak: stan skupienia, barwa, rozpuszczalność (rozpuszczanie to zjawisko fizyczne), przewodnictwo elektryczne, przewodnictwo cieplne, temperatury wrzenia i topnienia, twardość, kruchość, kowalność, połysk, gęstość, właściwości magnetyczne, 2. to liczba gramów substancji stałych, ciekłych i gazowych, które można rozpuścić w 100 gramach wody w danej temperaturze, 3. właściwość charakteryzująca substancje stałe, np. metale, które pod wpływem kucia ulegają odkształceniu, tworząc cienkie blaszki, a nawet folie, 4. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia ze stałego na ciekły (topi się); temperatura topnienia zależy od ciśnienia w otoczeniu, 5. cechy substancji, które można określić na podstawie jej zachowania wobec innych substancji; do właściwości chemicznych zaliczamy m.in.: palność, reaktywność, zapach, smak, 6. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia z ciekłego na gazowy (wrze); im niższe jest ciśnienie atmosferyczne, tym niższa jest temperatura wrzenia cieczy, 7. rodzaj jednorodnej materii (o stałym składzie chemicznym) o określonych właściwościach (cechach charakterystycznych, np. stan skupienia, w danych warunkach, barwa, twardość, palność), np. woda, żelazo, miedź, glin, 8. właściwość substancji stałych lub materiałów, które pod wpływem uderzenia rozpadają się na małe kawałki physical properties of the substance Możliwe odpowiedzi: 1. charakterystyczne cechy danej substancji, takie jak: stan skupienia, barwa, rozpuszczalność (rozpuszczanie to zjawisko fizyczne), przewodnictwo elektryczne, przewodnictwo cieplne, temperatury wrzenia i topnienia, twardość, kruchość, kowalność, połysk, gęstość, właściwości magnetyczne, 2. to liczba gramów substancji stałych, ciekłych i gazowych, które można rozpuścić w 100 gramach wody w danej temperaturze, 3. właściwość charakteryzująca substancje stałe, np. metale, które pod wpływem kucia ulegają odkształceniu, tworząc cienkie blaszki, a nawet folie, 4. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia ze stałego na ciekły (topi się); temperatura topnienia zależy od ciśnienia w otoczeniu, 5. cechy substancji, które można określić na podstawie jej zachowania wobec innych substancji; do właściwości chemicznych zaliczamy m.in.: palność, reaktywność, zapach, smak, 6. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia z ciekłego na gazowy (wrze); im niższe jest ciśnienie atmosferyczne, tym niższa jest temperatura wrzenia cieczy, 7. rodzaj jednorodnej materii (o stałym składzie chemicznym) o określonych właściwościach (cechach charakterystycznych, np. stan skupienia, w danych warunkach, barwa, twardość, palność), np. woda, żelazo, miedź, glin, 8. właściwość substancji stałych lub materiałów, które pod wpływem uderzenia rozpadają się na małe kawałki
Match the pairs: English words with Polish definition. ductility Możliwe odpowiedzi: 1. charakterystyczne cechy danej substancji, takie jak: stan skupienia, barwa, rozpuszczalność (rozpuszczanie to zjawisko fizyczne), przewodnictwo elektryczne, przewodnictwo cieplne, temperatury wrzenia i topnienia, twardość, kruchość, kowalność, połysk, gęstość, właściwości magnetyczne, 2. to liczba gramów substancji stałych, ciekłych i gazowych, które można rozpuścić w 100 gramach wody w danej temperaturze, 3. właściwość charakteryzująca substancje stałe, np. metale, które pod wpływem kucia ulegają odkształceniu, tworząc cienkie blaszki, a nawet folie, 4. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia ze stałego na ciekły (topi się); temperatura topnienia zależy od ciśnienia w otoczeniu, 5. cechy substancji, które można określić na podstawie jej zachowania wobec innych substancji; do właściwości chemicznych zaliczamy m.in.: palność, reaktywność, zapach, smak, 6. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia z ciekłego na gazowy (wrze); im niższe jest ciśnienie atmosferyczne, tym niższa jest temperatura wrzenia cieczy, 7. rodzaj jednorodnej materii (o stałym składzie chemicznym) o określonych właściwościach (cechach charakterystycznych, np. stan skupienia, w danych warunkach, barwa, twardość, palność), np. woda, żelazo, miedź, glin, 8. właściwość substancji stałych lub materiałów, które pod wpływem uderzenia rozpadają się na małe kawałki fragility Możliwe odpowiedzi: 1. charakterystyczne cechy danej substancji, takie jak: stan skupienia, barwa, rozpuszczalność (rozpuszczanie to zjawisko fizyczne), przewodnictwo elektryczne, przewodnictwo cieplne, temperatury wrzenia i topnienia, twardość, kruchość, kowalność, połysk, gęstość, właściwości magnetyczne, 2. to liczba gramów substancji stałych, ciekłych i gazowych, które można rozpuścić w 100 gramach wody w danej temperaturze, 3. właściwość charakteryzująca substancje stałe, np. metale, które pod wpływem kucia ulegają odkształceniu, tworząc cienkie blaszki, a nawet folie, 4. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia ze stałego na ciekły (topi się); temperatura topnienia zależy od ciśnienia w otoczeniu, 5. cechy substancji, które można określić na podstawie jej zachowania wobec innych substancji; do właściwości chemicznych zaliczamy m.in.: palność, reaktywność, zapach, smak, 6. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia z ciekłego na gazowy (wrze); im niższe jest ciśnienie atmosferyczne, tym niższa jest temperatura wrzenia cieczy, 7. rodzaj jednorodnej materii (o stałym składzie chemicznym) o określonych właściwościach (cechach charakterystycznych, np. stan skupienia, w danych warunkach, barwa, twardość, palność), np. woda, żelazo, miedź, glin, 8. właściwość substancji stałych lub materiałów, które pod wpływem uderzenia rozpadają się na małe kawałki solubility Możliwe odpowiedzi: 1. charakterystyczne cechy danej substancji, takie jak: stan skupienia, barwa, rozpuszczalność (rozpuszczanie to zjawisko fizyczne), przewodnictwo elektryczne, przewodnictwo cieplne, temperatury wrzenia i topnienia, twardość, kruchość, kowalność, połysk, gęstość, właściwości magnetyczne, 2. to liczba gramów substancji stałych, ciekłych i gazowych, które można rozpuścić w 100 gramach wody w danej temperaturze, 3. właściwość charakteryzująca substancje stałe, np. metale, które pod wpływem kucia ulegają odkształceniu, tworząc cienkie blaszki, a nawet folie, 4. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia ze stałego na ciekły (topi się); temperatura topnienia zależy od ciśnienia w otoczeniu, 5. cechy substancji, które można określić na podstawie jej zachowania wobec innych substancji; do właściwości chemicznych zaliczamy m.in.: palność, reaktywność, zapach, smak, 6. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia z ciekłego na gazowy (wrze); im niższe jest ciśnienie atmosferyczne, tym niższa jest temperatura wrzenia cieczy, 7. rodzaj jednorodnej materii (o stałym składzie chemicznym) o określonych właściwościach (cechach charakterystycznych, np. stan skupienia, w danych warunkach, barwa, twardość, palność), np. woda, żelazo, miedź, glin, 8. właściwość substancji stałych lub materiałów, które pod wpływem uderzenia rozpadają się na małe kawałki substance Możliwe odpowiedzi: 1. charakterystyczne cechy danej substancji, takie jak: stan skupienia, barwa, rozpuszczalność (rozpuszczanie to zjawisko fizyczne), przewodnictwo elektryczne, przewodnictwo cieplne, temperatury wrzenia i topnienia, twardość, kruchość, kowalność, połysk, gęstość, właściwości magnetyczne, 2. to liczba gramów substancji stałych, ciekłych i gazowych, które można rozpuścić w 100 gramach wody w danej temperaturze, 3. właściwość charakteryzująca substancje stałe, np. metale, które pod wpływem kucia ulegają odkształceniu, tworząc cienkie blaszki, a nawet folie, 4. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia ze stałego na ciekły (topi się); temperatura topnienia zależy od ciśnienia w otoczeniu, 5. cechy substancji, które można określić na podstawie jej zachowania wobec innych substancji; do właściwości chemicznych zaliczamy m.in.: palność, reaktywność, zapach, smak, 6. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia z ciekłego na gazowy (wrze); im niższe jest ciśnienie atmosferyczne, tym niższa jest temperatura wrzenia cieczy, 7. rodzaj jednorodnej materii (o stałym składzie chemicznym) o określonych właściwościach (cechach charakterystycznych, np. stan skupienia, w danych warunkach, barwa, twardość, palność), np. woda, żelazo, miedź, glin, 8. właściwość substancji stałych lub materiałów, które pod wpływem uderzenia rozpadają się na małe kawałki melting temperature Możliwe odpowiedzi: 1. charakterystyczne cechy danej substancji, takie jak: stan skupienia, barwa, rozpuszczalność (rozpuszczanie to zjawisko fizyczne), przewodnictwo elektryczne, przewodnictwo cieplne, temperatury wrzenia i topnienia, twardość, kruchość, kowalność, połysk, gęstość, właściwości magnetyczne, 2. to liczba gramów substancji stałych, ciekłych i gazowych, które można rozpuścić w 100 gramach wody w danej temperaturze, 3. właściwość charakteryzująca substancje stałe, np. metale, które pod wpływem kucia ulegają odkształceniu, tworząc cienkie blaszki, a nawet folie, 4. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia ze stałego na ciekły (topi się); temperatura topnienia zależy od ciśnienia w otoczeniu, 5. cechy substancji, które można określić na podstawie jej zachowania wobec innych substancji; do właściwości chemicznych zaliczamy m.in.: palność, reaktywność, zapach, smak, 6. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia z ciekłego na gazowy (wrze); im niższe jest ciśnienie atmosferyczne, tym niższa jest temperatura wrzenia cieczy, 7. rodzaj jednorodnej materii (o stałym składzie chemicznym) o określonych właściwościach (cechach charakterystycznych, np. stan skupienia, w danych warunkach, barwa, twardość, palność), np. woda, żelazo, miedź, glin, 8. właściwość substancji stałych lub materiałów, które pod wpływem uderzenia rozpadają się na małe kawałki boiling point Możliwe odpowiedzi: 1. charakterystyczne cechy danej substancji, takie jak: stan skupienia, barwa, rozpuszczalność (rozpuszczanie to zjawisko fizyczne), przewodnictwo elektryczne, przewodnictwo cieplne, temperatury wrzenia i topnienia, twardość, kruchość, kowalność, połysk, gęstość, właściwości magnetyczne, 2. to liczba gramów substancji stałych, ciekłych i gazowych, które można rozpuścić w 100 gramach wody w danej temperaturze, 3. właściwość charakteryzująca substancje stałe, np. metale, które pod wpływem kucia ulegają odkształceniu, tworząc cienkie blaszki, a nawet folie, 4. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia ze stałego na ciekły (topi się); temperatura topnienia zależy od ciśnienia w otoczeniu, 5. cechy substancji, które można określić na podstawie jej zachowania wobec innych substancji; do właściwości chemicznych zaliczamy m.in.: palność, reaktywność, zapach, smak, 6. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia z ciekłego na gazowy (wrze); im niższe jest ciśnienie atmosferyczne, tym niższa jest temperatura wrzenia cieczy, 7. rodzaj jednorodnej materii (o stałym składzie chemicznym) o określonych właściwościach (cechach charakterystycznych, np. stan skupienia, w danych warunkach, barwa, twardość, palność), np. woda, żelazo, miedź, glin, 8. właściwość substancji stałych lub materiałów, które pod wpływem uderzenia rozpadają się na małe kawałki chemical properties of the substance Możliwe odpowiedzi: 1. charakterystyczne cechy danej substancji, takie jak: stan skupienia, barwa, rozpuszczalność (rozpuszczanie to zjawisko fizyczne), przewodnictwo elektryczne, przewodnictwo cieplne, temperatury wrzenia i topnienia, twardość, kruchość, kowalność, połysk, gęstość, właściwości magnetyczne, 2. to liczba gramów substancji stałych, ciekłych i gazowych, które można rozpuścić w 100 gramach wody w danej temperaturze, 3. właściwość charakteryzująca substancje stałe, np. metale, które pod wpływem kucia ulegają odkształceniu, tworząc cienkie blaszki, a nawet folie, 4. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia ze stałego na ciekły (topi się); temperatura topnienia zależy od ciśnienia w otoczeniu, 5. cechy substancji, które można określić na podstawie jej zachowania wobec innych substancji; do właściwości chemicznych zaliczamy m.in.: palność, reaktywność, zapach, smak, 6. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia z ciekłego na gazowy (wrze); im niższe jest ciśnienie atmosferyczne, tym niższa jest temperatura wrzenia cieczy, 7. rodzaj jednorodnej materii (o stałym składzie chemicznym) o określonych właściwościach (cechach charakterystycznych, np. stan skupienia, w danych warunkach, barwa, twardość, palność), np. woda, żelazo, miedź, glin, 8. właściwość substancji stałych lub materiałów, które pod wpływem uderzenia rozpadają się na małe kawałki physical properties of the substance Możliwe odpowiedzi: 1. charakterystyczne cechy danej substancji, takie jak: stan skupienia, barwa, rozpuszczalność (rozpuszczanie to zjawisko fizyczne), przewodnictwo elektryczne, przewodnictwo cieplne, temperatury wrzenia i topnienia, twardość, kruchość, kowalność, połysk, gęstość, właściwości magnetyczne, 2. to liczba gramów substancji stałych, ciekłych i gazowych, które można rozpuścić w 100 gramach wody w danej temperaturze, 3. właściwość charakteryzująca substancje stałe, np. metale, które pod wpływem kucia ulegają odkształceniu, tworząc cienkie blaszki, a nawet folie, 4. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia ze stałego na ciekły (topi się); temperatura topnienia zależy od ciśnienia w otoczeniu, 5. cechy substancji, które można określić na podstawie jej zachowania wobec innych substancji; do właściwości chemicznych zaliczamy m.in.: palność, reaktywność, zapach, smak, 6. temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia z ciekłego na gazowy (wrze); im niższe jest ciśnienie atmosferyczne, tym niższa jest temperatura wrzenia cieczy, 7. rodzaj jednorodnej materii (o stałym składzie chemicznym) o określonych właściwościach (cechach charakterystycznych, np. stan skupienia, w danych warunkach, barwa, twardość, palność), np. woda, żelazo, miedź, glin, 8. właściwość substancji stałych lub materiałów, które pod wpływem uderzenia rozpadają się na małe kawałki
Match the pairs: English words with Polish definition.
to liczba gramów substancji stałych, ciekłych i gazowych, które można rozpuścić w 100 gramach wody w danej temperaturze, temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia z ciekłego na gazowy (wrze); im niższe jest ciśnienie atmosferyczne, tym niższa jest temperatura wrzenia cieczy, właściwość charakteryzująca substancje stałe, np. metale, które pod wpływem kucia ulegają odkształceniu, tworząc cienkie blaszki, a nawet folie, właściwość substancji stałych lub materiałów, które pod wpływem uderzenia rozpadają się na małe kawałki, temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia ze stałego na ciekły (topi się); temperatura topnienia zależy od ciśnienia w otoczeniu, rodzaj jednorodnej materii (o stałym składzie chemicznym) o określonych właściwościach (cechach charakterystycznych, np. stan skupienia, w danych warunkach, barwa, twardość, palność), np. woda, żelazo, miedź, glin, charakterystyczne cechy danej substancji, takie jak: stan skupienia, barwa, rozpuszczalność (rozpuszczanie to zjawisko fizyczne), przewodnictwo elektryczne, przewodnictwo cieplne, temperatury wrzenia i topnienia, twardość, kruchość, kowalność, połysk, gęstość, właściwości magnetyczne, cechy substancji, które można określić na podstawie jej zachowania wobec innych substancji; do właściwości chemicznych zaliczamy m.in.: palność, reaktywność, zapach, smak
plastyczność – właściwość charakteryzująca substancje stałe, np. metale, które pod wpływem kucia ulegają odkształceniu, tworząc cienkie blaszki, a nawet folie
substancja – rodzaj jednorodnej materii (o stałym składzie chemicznym) o określonych właściwościach (cechach charakterystycznych, np. stan skupienia, w danych warunkach, barwa, twardość, palność), np. woda, żelazo, miedź, glin
temperatura topnienia – temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia ze stałego na ciekły (topi się); temperatura topnienia zależy od ciśnienia w otoczeniu
temperatura wrzenia – temperatura, w której substancja zmienia stan skupienia z ciekłego na gazowy (wrze); im niższe jest ciśnienie atmosferyczne, tym niższa jest temperatura wrzenia cieczy
właściwości chemiczne substancji – cechy substancji, które można określić na podstawie jej zachowania wobec innych substancji; do właściwości chemicznych zaliczamy m.in.: palność, reaktywność, zapach, smak
właściwości fizyczne substancji – charakterystyczne cechy danej substancji, takie jak: stan skupienia, barwa, rozpuszczalność (rozpuszczanie to zjawisko fizyczne), przewodnictwo elektryczne, przewodnictwo cieplne, temperatury wrzenia i topnienia, twardość, kruchość, kowalność, połysk, gęstość, właściwości magnetyczne