Predyspozycje i przeciwwskazania
Zawód pracownik obsługi hotelowej wymaga określonych predyspozycji fizycznych oraz zdolności i umiejętności. Ważne są także cechy osobowości. Przed wyborem tego kierunku kształcenia należy wykluczyć ewentualne przeciwwskazania zdrowotne.
W zawodzie pracownik obsługi hotelowej preferowane są następujące predyspozycje:
Wymagania fizyczne:
sprawność układu kostno‑stawowego,
wytrzymałość fizyczna,
dobra wytrzymałość i odporność na zmęczenie,
sprawność narządów wzroku, słuchu, równowagi.
Sprawność sensomotoryczna:
sprawne przechodzenie od jednej czynności do innej,
podzielność i koncentracja uwagi,
szybkie tempo pracy i refleks,
koordynacja wzrokowo - ruchowa,
spostrzegawczość.
Zdolności i umiejętności:
uzdolnienia manualne,
zręczność,
dobra pamięć,
podzielność uwagi.
Cechy osobowości:
dokładność,
cierpliwość,
sumienność,
kreatywność,
dyskrecja,
empatia,
komunikatywność,
wytrwałość,
opanowanie,
umiejętność podporządkowania się przełożonym,
odpowiedzialność,
samokontrola,
uczciwość.
Przeciwwskazaniami do pracy w zawodzie pracownik obsługi hotelowej mogą być:
nosicielstwo chorób zakaźnych,
nieprawidłowe widzenie barw,
zaburzenia równowagi i świadomości,
żylaki kończyn dolnych,
wady słuchu (głuchota, niedosłuch),
przewlekłe choroby układu krążenia,
wady kręgosłupa,
zaburzenia mowy.