bg‑azure

In this section you are going to learn about the specific activities of the slow food network: those designed at preserving the knowledge about food but also those that relate to a harmonious relation between individuals, food and our planet. If you want to learn more about the projects in the Slow Food movement, here is the presentation!

W tej sekcji zapoznasz się z kolejnymi inicjatywami organizacji Slow Food, nie tylko tymi, które skoncentrowane są na wiedzy o konsumpcji, lecz także takimi, które skupione są na harmonijnej korelacji między człowiekiem, naszą planetą i żywieniem. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat projektów w ruchu Slow Food, poniższa prezentacja ci w tym pomoże!

R1NXITPIWbxYY
Slow food also means simple ingredients
Slow food oznacza również proste składniki
Źródło: dostępny w internecie: www.unsplash.com [dostęp 16.02.2022], domena publiczna.
Exercise 1
R19UovOhH4rOe
Drag and drop the following expressions to match concepts connected to Slow Food with their definitions. taste education Możliwe odpowiedzi: 1. the approach to food preparation that considers the sustainability of a food source, 2. food characteristic of a certain place, 3. an approach to food preparation that minimises the amount of rubbish, 4. an attempt to expose people to unfamiliar foods, 5. practices connected to food preparation specific to a given region, 6. a period you spend with someone without getting distracted by other matters, 7. a list of endangered regional foods regional food Możliwe odpowiedzi: 1. the approach to food preparation that considers the sustainability of a food source, 2. food characteristic of a certain place, 3. an approach to food preparation that minimises the amount of rubbish, 4. an attempt to expose people to unfamiliar foods, 5. practices connected to food preparation specific to a given region, 6. a period you spend with someone without getting distracted by other matters, 7. a list of endangered regional foods culinary tradition Możliwe odpowiedzi: 1. the approach to food preparation that considers the sustainability of a food source, 2. food characteristic of a certain place, 3. an approach to food preparation that minimises the amount of rubbish, 4. an attempt to expose people to unfamiliar foods, 5. practices connected to food preparation specific to a given region, 6. a period you spend with someone without getting distracted by other matters, 7. a list of endangered regional foods eco gastronomy Możliwe odpowiedzi: 1. the approach to food preparation that considers the sustainability of a food source, 2. food characteristic of a certain place, 3. an approach to food preparation that minimises the amount of rubbish, 4. an attempt to expose people to unfamiliar foods, 5. practices connected to food preparation specific to a given region, 6. a period you spend with someone without getting distracted by other matters, 7. a list of endangered regional foods Ark of Taste Możliwe odpowiedzi: 1. the approach to food preparation that considers the sustainability of a food source, 2. food characteristic of a certain place, 3. an approach to food preparation that minimises the amount of rubbish, 4. an attempt to expose people to unfamiliar foods, 5. practices connected to food preparation specific to a given region, 6. a period you spend with someone without getting distracted by other matters, 7. a list of endangered regional foods low-waste Możliwe odpowiedzi: 1. the approach to food preparation that considers the sustainability of a food source, 2. food characteristic of a certain place, 3. an approach to food preparation that minimises the amount of rubbish, 4. an attempt to expose people to unfamiliar foods, 5. practices connected to food preparation specific to a given region, 6. a period you spend with someone without getting distracted by other matters, 7. a list of endangered regional foods quality time Możliwe odpowiedzi: 1. the approach to food preparation that considers the sustainability of a food source, 2. food characteristic of a certain place, 3. an approach to food preparation that minimises the amount of rubbish, 4. an attempt to expose people to unfamiliar foods, 5. practices connected to food preparation specific to a given region, 6. a period you spend with someone without getting distracted by other matters, 7. a list of endangered regional foods
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1

Analyse the presentation and do the exercises below.

RyndiTnA5jpar

The Earth Markets involve small‑scale producers who sell local, seasonal and sustainably produced food directly to consumers

R1MHaShsxHXUC
Źródło: dostępny w internecie: https://www.pexels.com/ [dostęp 26.05.2022], domena publiczna.
TRANSCRIPTazurewhite
RJkMCnqmefhMv

The Ark of Taste is a catalogue that gathers together thousands of traditional products at risk of extinction from all over the world.

R1O5aeZRSfb5y
Źródło: dostępny w internecie: https://www.pexels.com/ [dostęp 26.05.2022], domena publiczna.
TRANSCRIPTazurewhite
R182AvFWq2C9z

A network of chefs protecting food biodiversity across the world.

R15A3qggNbltw1
Na zdjęciu po lewej stronie widzimy korpus ubranego na biało mężczyzny i jego oprószone mąką ręce. Dłonie znajdują się w wiklinowym koszyku wyściełanym białym materiałem. Obok kilka innych, takich samych koszyków.
TRANSCRIPTazurewhite
RjdYzRxCXmif9

The school offers an innovative multidisciplinary model that combines humanities and sciences with sensory training and first‑hand experience.

RE8Ups4JGvq5o
Źródło: dostępny w internecie: https://en.wikipedia.org/wiki/University_of_Gastronomic_Sciences#/media/File:Universit%C3%A0_Scienze_Gastronomiche_(esterno).jpg [dostęp 26.05.2022], domena publiczna.
TRANSCRIPTazurewhite
R1Ka46kEQrNLv

The world is home to over 2,000 types of cheese, all with different shapes, colours and flavours.

RXvrfE3yGcDrC
Źródło: dostępny w internecie: https://unsplash.com/ [dostęp 26.05.2022], domena publiczna.
TRANSCRIPTazurewhite
RR9g1AiWLtjfW

„IF ALL MANKIND WERE TO DISAPPEAR, THE WORLD WOULD REGENERATE BACK TO THE RICH STATE OF EQUILIBRIUM THAT EXISTED TEN THOUSAND YEARS AGO. IF INSECTS WERE TO VANISH, THE ENVIRONMENT WOULD COLLAPSE INTO CHAOS.” Edward O. Wilson, biologist

Rx6mNSb8lrHgV
Krótki filmik przedstawia kielich kwiatu o żółtych płatkach, w środku którego widoczna jest pszczoła zapylająca kwiatek i trącająca pomarańczowe pręciki. Wokół widoczne są zielone listki kwiatka.
TRANSCRIPTazurewhite
RGSajsGRZEFGi

Do you know which ecosystem your fish comes from? Or who caught your fish? Do you have a trusted fishmonger who helps you choose what to buy?

R1BsebTT31Hko
Źródło: dostępny w internecie: https://www.pexels.com/ [dostęp 26.05.2022], domena publiczna.
TRANSCRIPTazurewhite
Rikv8vGdLlJaq

Imagine that the land your family has farmed for generations is taken away from you, purchased by wealthy companies to produce food or bio‑fuels, or simply as an investment for other people, often living far away.

R1FsBH4QOmu4y1
Źródło: James Baltz, dostępny w internecie: https://unsplash.com/ [dostęp 6.06.2022], domena publiczna.
TRANSCRIPTazurewhite
RQ2kdrPmsIR5C

Enjoying food with your loved ones.

R10PcFyj5yzx11
Krótki filmik przedstawia widok z góry na drewniany stół, na którym stoi jedzenie oraz na osiem osób spożywających posiłek. Przed każdą osobą widoczny jest biały talerz z nałożonym jedzeniem. Na stole widoczne są również: półmisek z połówkami awokado, dwie miski z sałatą, deska z trzema bagietkami, miseczka z oliwkami, szklanki z napojami oraz miseczka z pomidorami. Jedna z osób podnosi miskę z pomidorami i częstuje pozostałych.
TRANSCRIPTazurewhite
Rb4Y4iXCGijTL

Good food needs soil, seeds, water, nourishment, flavour, culture and time.

R6Zj4krkSDcfk1
Źródło: dostępny w internecie: freepik.com [dostęp 3.06.2022], domena publiczna.
TRANSCRIPTazurewhite
Lektor volume
Music volume
R1FwNS7uSz0SJ
Exercise 2
Study the presentation above. Drag and drop the elements to fill in the sentences. There are two elements that you do not need. a) Earth markets is an 1. planet, 2. cooperate, 3. sustainable, 4. food, 5. local, 6. courses, 7. knowledge, 8. international, 9. dying food network of markets, producers and makers.
b) The Ark of Taste embraces 1. planet, 2. cooperate, 3. sustainable, 4. food, 5. local, 6. courses, 7. knowledge, 8. international, 9. dying, unique products.
c) The Chefs’ Alliance is a network of chefs who 1. planet, 2. cooperate, 3. sustainable, 4. food, 5. local, 6. courses, 7. knowledge, 8. international, 9. dying with restaurants to promote food diversity.
d) The University of Gastronomic Sciences runs many 1. planet, 2. cooperate, 3. sustainable, 4. food, 5. local, 6. courses, 7. knowledge, 8. international, 9. dying on food.
e) The slow cheese movement preserves the 1. planet, 2. cooperate, 3. sustainable, 4. food, 5. local, 6. courses, 7. knowledge, 8. international, 9. dying of making cheese.
f) The slow bees project aims to save the bees and other insects from 1. planet, 2. cooperate, 3. sustainable, 4. food, 5. local, 6. courses, 7. knowledge, 8. international, 9. dying out.
g) The slow fish movement educates the public about 1. planet, 2. cooperate, 3. sustainable, 4. food, 5. local, 6. courses, 7. knowledge, 8. international, 9. dying fishing.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Exercise 3

Consider the extracts from the presentation about the slow food activities once again and pay attention to specific details. Then, choose all the correct answers. There may be more than one correct answer in each point.

  1. RE0Qj055K2UC6
    Zdjęcie przedstawia czarnoskórą kobietę sprzedającą pomidory. Kobieta jest ubrana w różową bluzkę i kolorową spódnicę, a na głowie ma przewiązaną chustę w biało-żółte paski. W lewej dłoni trzyma talerzyk z umytymi pomidorami. Prawą dłoń ma mokrą i dotyka nią pomidorów na talerzyku. Poniżej jej dłoni widoczna jest duża zielono-niebieska misa, w której pływają w wodzie pomidory oraz dwa małe talerzyki. W tle za nią widoczny jest stragan z ustawionymi w różnych pojemnikach pomidorami oraz czerwoną papryką. W głębi widoczne są pojemniki z czosnkiem cebulą oraz dwa plastikowe wiaderka.
    Źródło: dostępny w internecie: www.pexels.com [dostęp 16.02.2022], domena publiczna.

  2. RShi3zt76dmHp
    Zdjęcie przedstawia stojącą na wprost dziewczynkę. Dziewczynka ma długie, ciemne, lekko pofalowane włosy, jest uśmiechnięta, ubrana w czerwoną koszulę z krótkim rękawem i zielone szorty. W ugiętych i lekko podniesionych rękach trzyma pęczek marchwi. W tle widoczne są rozmyte pola oraz wzgórza.
    Źródło: dostępny w internecie: www.pexels.com [dostęp 16.02.2022], domena publiczna.

  3. RRfbmy28zhc4s
    Zdjęcie przedstawia dwóch mężczyzn w średnim wieku, w zapinanych koszulach i błękitnych fartuchach, którzy stoją przy stole kucharskim. Pierwszy z nich jedną dłonią trzyma patelnię, a drugą tubę z czerwonym płynem, który wylewa na patelnię.
    Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

  4. R1Af3nNaVh6sS
    Zdjęcie przedstawia monumentalny, zabytkowy budynek z czerwonej cegły oraz przylegający do niego park. Budynek widoczny jest po prawej stronie. Zbudowany jest z dwóch wysokich pięter, z oknami zakończonymi u góry ostrymi łukami, oraz dwóch wysokich wież. Wzdłuż budynku biegnie pas zielonej trawy, szary chodnik, a następnie zielony teren z wysokimi drzewami. W głębi widoczne są postaci idące chodnikiem.
    Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

  5. R1X2deCWcYtN8
    Zdjęcie przedstawia okrągły ser pleśniowy z wykrojonym, trójkątnym fragmentem oraz przezroczystą miseczkę z białym sosem, w który włożona jest łyżeczka.
    Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

  6. R1YPdsGwPw5At
    Zdjęcie przedstawia plaster miodu, na którym siedzą pszczoły.
    Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

  7. RnjbvOszHDskC
    Zdjęcie przedstawia hinduską starszą kobietę siedzącą na ladzie na targu rybnym. Kobieta ma siwe, związane z tyłu włosy, ubrana jest w pomarańczową bluzkę i różowo-fioletowe szerokie spodnie oraz szarfę. Wokół niej widoczne są kolorowe miski i tace, na których widoczne są różne gatunki świeżych ryb, krewetki, kalmary. W tle widoczne są postaci trzech innych kobiet, które siedzą przy swoich stanowiskach na targu.
    Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

R1ROLiRmn2lJk
Exercise 4
Based on the multimedium above, type in the missing words. Good morning, we are here with Mariano Corazzo, one of the members of the    1. STu uzupełnij FTu uzupełnij     organisation in Genoa, Italy. Q: Hi Mariano, can you tell us a bit about how the     2. mTu uzupełnij     started? A: Well, it’s when another fast food     3. cTu uzupełnij     was trying to set up their shop in the centre of our old town. That’s when I said I have to do something. It’s when I joined my first     4. cTu uzupełnij,     that is, a branch of the Slow Food movement in Genoa. Q: What do you do there? A: Well, there are a lot of activities. I am working closely with the    5. UTu uzupełnij oTu uzupełnij GTu uzupełnij STu uzupełnij     nearby, in Pollenzo. Me and a group of students are working on gathering the recipes from the local restaurants and people from small villages. We look at the traditional ways of cooking food, cooperating with anthropologists from the    6. ATu uzupełnij oTu uzupełnij TTu uzupełnij     project. Q: Great. Do you do anything in your own city? A: Yes, actually, since Genoa is a seaside resort, we eat a lot of seafood. Hence, we try to cooperate with local fishermen as part of the 7.     STu uzupełnij FTu uzupełnij     project. We teach them about    8. sTu uzupełnij fTu uzupełnij     and help them in achieving     9. fTu uzupełnij     prices and deals by connecting them to local restaurants. There are also    10. bTu uzupełnij     who run courses at the local school about marine life and seafood, and ways of protecting them. Q: That sounds great. Would you like to say anything else to our readers? A: Well, I would like everyone to remember that we depend on our food, and on our planet to provide us with food. Without all the plants, the earth and the animals we wouldn’t be able to survive. We need to slow down and start caring about them. And, most importantly, establish a healthy connection with the    11. eTu uzupełnij.     This is our revolution! Please have a look at our website where you will find more information about slow food!
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Exercise 5

Imagine you want to join a local slow food convivium in your area. Write a short cover letter (100–150 words) in which you explain why you want to join and which of the movement’s activities are particularly interesting to you.

Include the following:

  • introduce yourself and your background;

  • include information about how you’ve heard about slow food;

  • give reasons why you would like to join;

  • outline an activity of the movement which interests you the most.

Exam tipazurewhite
R13SKWYTpzNTo
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.