R1H2yIQIMxD5O
Na ilustracji znajduje się stół z surowych desek zastawiony jedzeniem. Pod skosem postawiona jest taca z bułkami, frytkami, kilkoma rodzajami sosów oraz z różnymi rodzajami pieczonego mięsa. Obok widoczna jest taca z winogronem i ananasem oraz bukiet kwiatów. W prawym dolnym rogu zdjęcia znajduje się deska do krojenia z laskami cynamonu i plastrami suszonej cytryny, a obok niej dwa skrzyżowane widelce. W prawym górnym rogu widać butelkę alkoholu z karafką. Taca z jedzeniem częściowo leży na pasiastym, zwiniętym obrusie.

Układ pokarmowy i przebieg procesów trawiennych

Mało zróżnicowana i niezdrowa dieta może doprowadzić do różnorodnych problemów zdrowotnych.
Źródło: pixabay, domena publiczna.

Profilaktyka chorób układu pokarmowego

Układ pokarmowy umożliwia pobieranie, trawienie oraz wchłanianie związków odżywczych pochodzących z pożywienia. Substancje te są następnie rozprowadzane po organizmie i wykorzystywane przez komórki. Nieprawidłowe funkcjonowanie narządów wchodzących w skład układu pokarmowego może zaburzyć te procesy, a tym samym wpłynąć na pracę innych układów narządów.

R1a900nUbfN2h
Jelita człowieka.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Aby mieć zdrowe zęby niezbędna jest ich poprawna pielęgnacja

Właściwie pielęgnowane zdrowe zęby umożliwiają prawidłową pracę układu pokarmowego, przygotowując pożywienie do trawienia. Ponadto wspomagają proces mówienia.

Zaniedbane zęby pokrywa płytka nazębna złożona z resztek pożywienia oraz miliardów bakterii, które mają tu idealne warunki do rozwoju: dostatek pokarmu i wilgoci oraz stałą temperaturę. Paciorkowce, rozkładając cukry, wytwarzają kwasy, które obniżają pH jamy ustnej i niszczą szkliwo. W ten sposób w zębie powstają ubytki, w których z czasem zbiera się coraz więcej osadu, co prowadzi do powiększenia zmiany. Gdy zostanie odsłonięta miazga, pojawia się silny ból, a leczenie tak zaawansowanego stanu może się skończyć usunięciem zęba. Ubytki zębów są objawem zakaźnej i groźnej dla zdrowia choroby zwanej próchnicąpróchnica zębówpróchnicą.

1
Ćwiczenie 1

Wyjaśnij, dlaczego tuż przed szczotkowaniem zębów nie należy pić soków owocowych i napojów gazowanych.

RAJZSSEZo9nSv
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Aby zapobiegać próchnicy, trzeba regularnie usuwać płytkę nazębną, szczotkując zęby przez co najmniej 3 minuty około pół godziny po każdym posiłku (lub przynajmniej rano i wieczorem). W czyszczeniu zębów pomaga nie tylko szczoteczka o właściwie dobranej twardości, wymieniana co 2‑3 miesiące, ale również nitka dentystycznapłyn do higieny jamy ustnej. Szczotkując i czyszcząc zęby nitką, należy zadbać, by nie kaleczyć dziąseł.

Bardzo ważne jest również regularne usuwanie kamienia nazębnego, czyli  zmineralizowanej formy płytki nazębnej (składającej się z wapnia, fosforu, resztek jedzenia, białka oraz bakterii próchnicowych), która osadza się na zębach. Tworzący się kamień nazębny zapewnia dodatkowe miejsce do rozwoju bakterii, a to z kolei może prowadzić do poważniejszych problemów np. chorób dziąseł takich jak paradontozaparadontozaparadontoza, której wynikiem jest rozchwianie zębów, a nawet ich utrata. Zwykłe szczotkowanie nie jest w stanie usunąć tego osadu. W tym celu należy udać się do dentysty, który wykona zabieg usuwania kamienia nazębnego (skaling lub piaskowanie).

Anoreksja i bulimia prowadzą do utraty masy ciała

Choroby dotyczące zaburzeń odżywiania to m.in. anoreksjaanoreksjaanoreksjabulimiabulimiabulimia.

Anoreksja (jadłowstręt psychiczny) to choroba polegająca na ograniczeniu jedzenia. Najczęściej ma ona podłoże psychiczne, może towarzyszyć chorobom nowotworowymnowotwórnowotworowym, zaburzeniom pracy układu pokarmowego, depresji. Z niedożywienia bierze się anemia, spadek odporności organizmu, zaburzenia hormonalne (np. pracy układu rozrodczego), uszkodzenia wątroby, nerek. Wycieńczenie organizmu może prowadzić do śmierci.

RAYhE4aRwhh301
Anoreksja to choroba o podłożu psychicznym
Źródło: Tomorrow Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Bulimia (żarłoczność psychiczna) to choroba, której przyczyną są zaburzenia psychiczne, depresja czy traumatyczne przeżycia. Osoby cierpiące na bulimię mają okresowe, niekontrolowane napady jedzenia. Objadaniu się towarzyszy lęk przed przytyciem, dlatego też zaraz po zjedzeniu chorzy prowokują wymioty lub przyjmują środki przeczyszczające. Bulimia prowadzi do spadku masy ciała, zaburzeń pracy sercagospodarki wodnej, niedoborów składników mineralnych, a częste wymioty (kwaśna treść pokarmowa) niszczą błonę śluzową przewodu pokarmowego i przyczyniają się do próchnicy zębów.

Leczenie anoreksji i bulimii wymaga wsparcia ze strony bliskich oraz opieki lekarzy – psychiatry oraz dietetyka.

Ciekawostka

Wśród osób z zaburzeniami odżywiania są również takie, które jedzą w nocy: wstają z łóżka nawet po kilka razy i wyjadają dosłownie wszystko, co znajduje się w domu. Jak się okazuje, rano nie pamiętają o tym, że jadły, a jednym z dowodów nocnej uczty są resztki jedzenia.

Polecenie 1
Rmq60pNGoFwRs
Przygotuj się do udziału w dyskusji na temat przyczyn zaburzeń odżywiania. Wyszukaj w dostępnych źródłach informacje na temat sposobów pomocy osobom chorym na anoreksję i bulimię. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 2
R1X97B4EIVWC0
Czy zgadzasz się z twierdzeniem Anthelma Brillant‑Savarina: "Losy narodów zależą od sposobów ich odżywiania"? Podaj argumenty potwierdzające jego tezę. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Choroby układu pokarmowego mogą być powodowane przez wirusy, bakterie i pasożyty

Zbilansowana dietazbilansowana dietaZbilansowana dieta, aktywność fizyczna oraz higiena zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu pokarmowego. Jednak niektóre z nich są trudne do uniknięcia, ponieważ wywołują je rozprzestrzeniające się w środowisku czynniki zakaźne takie jak wirusywirusywirusybakteriebakteriabakterie. Inne zaś mogą być spowodowane zmianami w materiale genetycznym, prowadzącymi do powstania nowotworunowotwórnowotworu w narządach układu pokarmowego.

W filmie omówione zostały przyczyny, objawy oraz profilaktyka wybranych chorób układu pokarmowego (WZW A, WZW B, WZW C, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, zatrucia pokarmowe, rak jelita grubego), z uwzględnieniem głównych dróg zakażenia wywołującymi je bakteriami i wirusami oraz sposobów leczenia.

RNWlqF3UZvEEZ
Film dotyczący chorób układu pokarmowego i zasad ich profilaktyki.
1
Ćwiczenie 3

Obejrzyj film i wyjaśnij, co oznacza pojęcie „choroba brudnych rąk”.

RezWlIDMd5qVy
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 4

Na podstawie informacji zawartych w filmie wyjaśnij, co jest przyczyną raka jelita grubego.

RjSnfS106zbXr
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 5

Na podstawie filmu wymień jak najwięcej czynników ryzyka zachorowania na choroby układu pokarmowego.

Rimv0NdNeqTOk
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 2
R1W1IZILTvmny
Ilustracja interaktywna przedstawia kolaż 9 zdjęć z numerkami obrazujących działania profilaktyczne, które zapobiegają chorobom układu pokarmowego. Pierwsze zdjęcie przedstawia aktywność fizyczną. Ilustruje to postać biegacza. Drugie zdjęcie podpisane jest jako zbilansowana dieta bogata w błonnik. Zdjęcie przedstawia miseczki zawierające owoce, orzechy oraz płatki śniadaniowe. Trzeci numer to higiena osobista (mycie rąk). Zdjęcie przedstawia mycie rąk. Czwarty numer to mycie warzyw i owoców. Zdjęcie przedstawia mycie warzyw: kukurydzy, marchwi i buraków. Piąte zdjęcie ilustruje unikanie palenia papierosów. Zdjęcie przedstawia popielniczkę pełną papierosów. Szóste zdjęcie ilustruje unikanie kontaktów z krwią zakażonej osoby. Zdjęcie przedstawia zużyte strzykawki. Siódmy numer to unikanie przypadkowych kontaktów seksualnych. Zdjęcie przedstawia dwie prezerwatywy na jasnym tle. Ósmy numer to unikanie przyjmowania leków bez konieczności. Zdjęcie przedstawia dłoń pełną tabletek. W tle znajdują się opakowania leków. Dziewiąte zdjęcie ilustruje szczepienia ochronne. Zdjęcie przedstawia podawanie zastrzyku w ramię człowieka.
Działania profilaktyczne, które zapobiegają chorobom układu pokarmowego.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Podaj przykłady chorób przewodu pokarmowego, których można uniknąć stosując przedstawione w powyższej infografice zasady profilaktyki.

RL5diuDmXt7s0

To ważne!

  • Dbanie o higienę jamy ustnej oraz regularne wizyty u stomatologa pozwalają na zachowanie zdrowia jamy ustnej oraz uniknięcia wielu problemów zdrowotnych, takich jak próchnica czy paradontoza.

  • Anoreksjabulimia to choroby dotyczące zaburzenia odżywiania o podłożu psychicznym, które skutkują silnym wyniszczeniem organizmu.

  • Działania profilaktyczne, które można podjąć w celu zmniejszenia ryzyka chorób układu pokarmowego to m.in. zdrowa dieta, przestrzeganie higieny przygotowywania i spożywania pokarmów, unikanie stresu i używek, regularna aktywność fizyczna oraz szczepienia ochronne.

Nazwa choroby

Przyczyna

Objawy

Leczenie

Profilaktyka

Zatrucie pokarmowe

Spożycie pokarmów lub płynów zakażonych bakteriami np. salmonellą,
gronkowcem złocistym lub wydzielanymi przez
nie toksynamitoksynatoksynami np. laseczki jadu kiełbasianego

Nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka, gorączka

Odpowiednie nawodnienie organizmu, stosowanie probiotyków, właściwa dieta

Przestrzeganie higieny przygotowywania i spożywania pokarmów, obróbka termiczna pokarmów, zwierzęta domowe należy trzymać z dala od jedzenia, miejsca przechowywania i przygotowywania posiłków

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
(wrzody żołądka i dwunastnicy)

Zakażenie bakterią Helicobacter pylori, palenie papierosów,
stres, niewłaściwa dieta, niektóre leki przeciwbólowe i przeciwzapalne

Ból żołądka szczególnie na czczo, uczucie pieczenia w przewodzie pokarmowym

Podawanie antybiotyków i leków zmniejszających wydzielanie kwasu solnego w żołądku, zaprzestanie palenia papierosów, właściwa dieta

Unikanie stresu, palenia papierosów, stosowania leków przeciwbólowych i przeciwzapalnych właściwa dieta

Rak jelita grubego

Genetyczne i środowiskowe (palenie tytoniu, brak aktywności fizycznej, dieta uboga w błonnik),
które powodują zmiany w materiale genetycznym komórek błony śluzowej jelita grubego

Krwawienie z przewodu pokarmowego, biegunki, zaparcia, anemia, utrata masy ciała

Operacyjne usunięcie zmienionych tkanek, często z odcinkiem jelita grubego, chemioterapia

Aktywność fizyczna. Regularne spożywanie owoców i warzyw, ograniczenie spożywania tłuszczów pochodzenia zwierzęcego

Wirusowe zapalenie wątroby typu A 
WZW A

Zakażenie drogą pokarmową (zakażona woda, żywność umyta zakażoną wodą) wirusem typu A (HAV)

Brak apetytu, nudności wymioty, zażółcenie skóry i białkówki oka

Odpowiednie nawodnienie organizmu, właściwa dieta

Szczepienia ochronne, picie wody przegotowanej

Wirusowe zapalenie wątroby typu B 
WZW B

Zakażenie wirusem typu B (HBV) przez krew, kontakty seksualne, z matki na dziecko w czasie porodu

Najczęściej przebieg jest bezobjawowy, w stadium zaawansowanym zażółcenie białek oczu i skóry, wymioty, ból w prawym podżebrzu

Właściwie dobrana dieta nie obciążająca wątroby, podawanie leków przeciwwirusowych

Szczepienia ochronne, unikanie kontaktu z krwią osoby zarażonej, unikanie przypadkowych kontaktów seksualnych

Wirusowe zapalenie wątroby typu C
WZW C

Zakażenie wirusem typu C (HCV) przez krew, głównie podczas wykonywania zabiegów medycznych:
stomatologicznych, badanie krwi, tatuaże

Najczęściej przebieg jest bezobjawowy, utrata masy ciała, niewydolność wątroby

Właściwie dobrana dieta nie obciążająca wątroby, podawanie leków przeciwwirusowych

Unikanie kontaktu z krwią osoby zarażonej, unikanie przypadkowych kontaktów seksualnych

Na pożegnanie

Ćwiczenie 6
R1BoOYsyn3V3t
zadanie interaktywne
Źródło: Monika Zaleska-Szczygieł, licencja: CC BY 3.0.
Ćwiczenie 7
R1EsaAS3vuOKa
Łączenie par. Zaznacz prawidłową odpowiedź: są najczęstszą przyczyną biegunki u dzieci i niemowląt, prowadzącą do niebezpiecznego dla życia odwodnienia. Możliwe odpowiedzi: wirusy, bakterie. Są główną przyczyną wrzodów żołądka. Możliwe odpowiedzi: wirusy, bakterie. Są najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych. Możliwe odpowiedzi: wirusy, bakterie.
Źródło: Inga Wójtowicz, licencja: CC BY-SA 3.0.
R1Rf2cfuN1gmp
Ćwiczenie 8
Uzupełnij tekst tak, żeby informacje w nim zawarte były prawdziwe. 1. palenia papierosów, 2. Profilaktyka, 3. błonnik, 4. zbilansowanej diety, 5. diagnostyka to działania mające na celu zapobieganie zachorowaniu na daną chorobę, np. raka jelita grubego, m. in. poprzez unikanie 1. palenia papierosów, 2. Profilaktyka, 3. błonnik, 4. zbilansowanej diety, 5. diagnostyka oraz przestrzeganie 1. palenia papierosów, 2. Profilaktyka, 3. błonnik, 4. zbilansowanej diety, 5. diagnostyka, bogatej w 1. palenia papierosów, 2. Profilaktyka, 3. błonnik, 4. zbilansowanej diety, 5. diagnostyka. Natomiast 1. palenia papierosów, 2. Profilaktyka, 3. błonnik, 4. zbilansowanej diety, 5. diagnostyka
Źródło: Inga Wójtowicz, licencja: CC BY 3.0.
Ćwiczenie 9
R1Y8Im8X6KbBL
Przyporządkuj zasady unikania podanych chorób układu pokarmowego do odpowiedniej nazwy choroby. Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy Możliwe odpowiedzi: 1. Unikanie palenia papierosów, 2. Unikanie stresu, 3. Unikanie jedzenia i picia ze wspólnych naczyń z osobą zakażoną;, 4. Unikanie przyjmowania leków bez konieczność, 5. Prawidłowe przechowywanie pokarmów, 6. Zbilansowana dieta;, 7. Gotowanie pokarmów, 8. Aktywność fizyczna, 9. Przestrzeganie zasad higieny; Zatrucia pokarmowe Możliwe odpowiedzi: 1. Unikanie palenia papierosów, 2. Unikanie stresu, 3. Unikanie jedzenia i picia ze wspólnych naczyń z osobą zakażoną;, 4. Unikanie przyjmowania leków bez konieczność, 5. Prawidłowe przechowywanie pokarmów, 6. Zbilansowana dieta;, 7. Gotowanie pokarmów, 8. Aktywność fizyczna, 9. Przestrzeganie zasad higieny; Rak jelita grubego Możliwe odpowiedzi: 1. Unikanie palenia papierosów, 2. Unikanie stresu, 3. Unikanie jedzenia i picia ze wspólnych naczyń z osobą zakażoną;, 4. Unikanie przyjmowania leków bez konieczność, 5. Prawidłowe przechowywanie pokarmów, 6. Zbilansowana dieta;, 7. Gotowanie pokarmów, 8. Aktywność fizyczna, 9. Przestrzeganie zasad higieny;
Źródło: Inga Wójtowicz, licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 10
R1I1cZCwNjKsA
Uzupełnij tabelę.
Źródło: Inga Wójtowicz, licencja: CC BY-SA 3.0.
R1eUFpxnLyNIP
Uzupełnij tekst odpowiednimi słowami.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 11
RQj8PQSP5vHIh
Łączenie par. Oceń prawdziwość poniższych stwierdzeń i zaznacz odpowiedź Prawda lub Fałsz.. Leki przeciwzapalne i przeciwgorączkowe mogą prowadzić do uszkodzenia narządów wewnętrznych. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Antybiotyki są stosowane do leczenia chorób przewodu pokarmowego wywołanych przez bakterie i wirusy. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Chemioterapia umożliwia wyniszczenie komórek nowotworowych. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Źródło: Inga Wójtowicz, licencja: CC BY-SA 3.0.
Rz5KcKEXtCC70
Ćwiczenie 12
Do podanych chorób dopasuj metody diagnostyczne, którymi można je wykryć. Nowotwór jelita grubego Możliwe odpowiedzi: 1. Badanie kału na obecność pasożytów, 2. Badania krwi na obecność wirusowego materiału genetycznego, 3. Gastroskopia, 4. Kolonoskopia, badanie kału na obecność krwi utajonej Zakażenie wirusem zapalenia wątroby Możliwe odpowiedzi: 1. Badanie kału na obecność pasożytów, 2. Badania krwi na obecność wirusowego materiału genetycznego, 3. Gastroskopia, 4. Kolonoskopia, badanie kału na obecność krwi utajonej Zakażenie tasiemcem Możliwe odpowiedzi: 1. Badanie kału na obecność pasożytów, 2. Badania krwi na obecność wirusowego materiału genetycznego, 3. Gastroskopia, 4. Kolonoskopia, badanie kału na obecność krwi utajonej Wrzody żołądka i dwunastnicy Możliwe odpowiedzi: 1. Badanie kału na obecność pasożytów, 2. Badania krwi na obecność wirusowego materiału genetycznego, 3. Gastroskopia, 4. Kolonoskopia, badanie kału na obecność krwi utajonej
Źródło: Inga Wójtowicz, licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 13

Uzasadnij, że choroby układu pokarmowego mogą doprowadzić do nieprawidłowego funkcjonowania innych narządów wewnętrznych organizmu.

R11xw1itQeVDf
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 14

Wyjaśnij, dlaczego palenie papierosów może prowadzić do rozwoju raka jelita grubego.

Ry6ZQYNOx2XVa
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 3

Ułóż zestaw 3 zadań dla innych uczniów korzystających z tego podręcznika, które sprawdzą wiedzę o profilaktyce chorób układu pokarmowego. Do każdego pytania w zadaniu podaj 4 proponowane odpowiedzi, ale tylko jedna ma być prawidłowa. Pytanie z odpowiedziami wyślij Twojemu nauczycielowi, który włączy je do quizu Milionerzy.

R11iE9Xyz2IBQ
Polecenie 4

Za Tobą moduł o układzie pokarmowym człowieka. Wróć do polecenia na stronie „Na dobry początek” i dopisz brakujące definicje. Pamiętaj, żeby nie kopiować słownika, ale wyjaśnić każde słowo kluczowe w miarę możliwości swoimi słowami.

próchnica zębów
próchnica zębów

choroba zakaźna powodująca niszczenie (rozpad) tkanek twardych zęba, wywołana przede wszystkim przez bakterie obecne w płytce nazębnej

paradontoza
paradontoza

choroba miękkich tkanek otaczających ząb wywołująca stany zapalne dziąseł i powodująca wypadanie zębów

anoreksja
anoreksja

jadłowstręt psychiczny, choroba cywilizacyjna; zaburzenia odżywiania na tle psychicznym, które polegają na nieprawidłowym postrzeganiu własnego ciała i podejmowaniu celowych działań prowadzących do obniżenia jego masy; jej skutkiem jest wyniszczenie organizmu a nawet śmierć

bulimia
bulimia

żarłoczność psychiczna, choroba cywilizacyjna; zaburzenia odżywiania na tle psychicznym, polegające na okresowym pochłanianiu ogromnych ilości pokarmu i wywoływaniu wymiotów

nowotwór
nowotwór

nieprawidłowo rozrastająca się tkanka, zbudowana ze zmutowanych komórek nowotworowych

zbilansowana dieta
zbilansowana dieta

inaczej zrównoważona dieta, zawierająca składniki odżywcze z różnych grup w odpowiednich proporcjach, dostosowanych do potrzeb danej osoby; ogólne wskazówki na temat komponowana takiej diety zawiera piramida zdrowego żywienia

wirusy
wirusy

zakaźna cząsteczka infekująca wszystkie formy życia, która nie jest zdolna do namnażania poza komórką gospodarza

bakteria
bakteria

organizm jednokomórkowy o prostej budowie

toksyna
toksyna

substancja chemiczna wytwarzana przez organizmy żywe, trująca dla innych organizmów