Układ pokarmowy i przebieg procesów trawiennych
Kategorie
Biologia
Szkoła podstawowa IV-VIII
Słowa kluczowe
aminokwasy egzogenne aminokwasy endogenne amylaza anoreksja białka białka niepełnowartościowe białka pełnowartościowe bilans energetyczny błonnik BMI budowa układu pokarmowego budowa zęba bulimia cholesterol choroba wrzodowa cukry dieta wegetariańska dieta zbilansowana dodatki do żywności dwunastnica emulgacja enzymy trawienne fermentacja gardło glikogen glukoza gruczoły trawienne jama ustna jelito cienkie jelito grube język kalorie kły kosmki jelitowe krtań lipaza makroelementy mikroelementy mikrokosmki nowotwór (rak) jelita grubego odbytnica otwór odbytowy paradontoza pepsyna perystaltyka jelit pęcherzyk żółciowy płyn Lugola próchnica przedtrzonowe przełyk przewód pokarmowy siekacze skrobia sok trzustkowy sole mineralne substancje konserwujące ślina ślinianki talerz zdrowego żywienia tłuszcze trawienie trawienie chemiczne trawienie mechaniczne trypsyna trzonowe trzustka wątroba wchłanianie wchłanianie białek węglowodany witaminy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach witaminy rozpuszczalne w wodzie woda wrzody wskaźnik GDA wykrywanie białka wykrywanie skrobi wykrywanie tłuszczy wyrostek robaczkowy WZW A WZW B WZW C zapobieganie nowotworom zapotrzebowanie energetyczne zatrucie pokarmowe zęby zęby mleczne zęby stałe żołądek żółć
Materiał dotyczy układu pokarmowego i zawiera:
1. Wprowadzenie "Na dobry początek" z poleceniem.
2. Właściwą część materiału z informacjami, multimediami i ćwiczeniami interaktywnymi związanymi z substancjami pokarmowymi, budową układu pokarmowego i przebiegiem trawienia w poszczególnych jego odcinkach, zasadami zdrowego odżywiania oraz profilaktyką chorób układu pokarmowego, ujęte w rozdziały:
- Substancje pokarmowe;
- Budowa układu pokarmowego;
- Jak trawiony jest pokarm;
- Właściwe odżywianie warunkiem zdrowia;
- Profilaktyka chorób układu pokarmowego.
3. Podsumowanie "To ważne!".
4. Ćwiczenia i polecenia.
5. Słownik.