Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑red

Budowa a właściwości

RuAVgTZov533n1
Wzór ogólny alkoholi monohydroksylowych (R – grupa alkilowa)
Źródło: dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, domena publiczna.

Cząsteczka alkoholu zawiera hydrofilowąhydrofilowośćhydrofilową grupę -OHhydrofobowąhydrofobowośćhydrofobową resztę węglowodorową –R.

Alkohole można też traktować jako pochodne wody. W tym ujęciu zakładamy, że jeden z atomów wodoru w cząsteczce wody został zastąpiony grupą węglowodorową R. Na poniższym rysunku przedstawiono porównanie budowy cząsteczki wody i metanolu.

R1AK7BqrqyajD1
Porównanie budowy cząsteczki wody i metanolu. W alkoholu występuje wiązanie atomowe H-O silnie spolaryzowane i słabo spolaryzowane wiązanie C-O, z kolei w cząsteczce wody oba wiązania atomowe H-O są silnie spolaryzowane.
Źródło: GroMar Sp. z o.o, licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑red

Czy budowa determinuje podstawowe właściwości fizyczne alkoholi?

Właściwości fizyczne

Poniżej przedstawiono właściwości fizyczne wybranych, nasyconych, alifatycznych alkoholi. Czy wszystkie alkohole mają te same cechy fizyczne?

Zapoznaj się z opisem grafiki dotyczącej właściwości fizycznych wybranych, nasyconych, alifatycznych alkoholi. Czy wszystkie alkohole mają te same cechy fizyczne?

RRLPo1QVX6bCS1
Ilustracja interaktywna. Na ilustracji głównej jest wnętrze laboratorium z laborantką odwróconą tyłem. Opisano: 1. Metanol: C H 3 O H . Na ilustracji jest model cząsteczki: zbudowany jest z jednej czarnej kulki. Kulka łączy się po lewej stronie z trzema białymi kulkami, a po prawej stronie z czerwoną kulką, która łączy się z białą kulką. Metanol: bezbarwna ciecz o charakterystycznym zapachu (podobnym do etanolu) i piekącym smaku, bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w eterze i etanolu. Metanol to bardzo silna trucizna, dlatego nie wolno go pić ani wdychać jego oparów., 2. Etanol: C 2 H 5 O H . Na ilustracji jest model cząsteczki etanolu: łączą się ze sobą dwie czarne kulki. Kulka po lewej stronie łączy się z trzema białymi kulkami. Czarna kulka leżąca po prawej stronie łączy się na dole z dwiema białymi kulkami, a u góry z czerwoną kulką łączącą się z białą kulką. Etanol: bezbarwna, palna ciecz o charakterystycznym zapachu, bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie., 3. Dekan-1-ol: C 10 H 21 O H . Na ilustracji jest model cząsteczki: łańcuch główny jest zbudowany z dziesięciu czarnych kulek. Czarna kulka po lewej stronie łączy się na dole z dwiema białymi kulkami, a u góry z czerwoną kulką łączącą się z białą kulką. Czarna kulka po prawej stronie łańcucha łączy się z trzema białymi kulkami. Każda z pozostałych czarnych kulek łączy się z dwiema białymi kulkami. To oleista ciecz o nieprzyjemnym zapachu, słabo rozpuszczalna w wodzie., 4. Dodekan-1-ol: C 12 H 25 O H . Na ilustracji jest model cząsteczki: liczne połączone ze sobą czarne kulki łączą się na górze z białymi kulkami. Po prawej stronie łańcucha czarna kulka łączy się z czerwoną kulką. Ta z kolei łączy się z białą kulką. To bezbarwna krystaliczna substancja o nieprzyjemnym zapachu.
Poszczególne alkohole mogą na pierwszy rzut oka wyglądać podobnie.
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.
Polecenie 1

Przeanalizuj poniższy wykres i wyjaśnij, jak zmienia się temperatura wrzenia i topnienia alkoholi w szeregu homologicznym.

R16FIRzZdmZlM
Wykres kolumnowy. Lista elementów:
  • 1. zestaw danych:
    • Alkohol: metanol
    • Temperatura topnienia[°C]: -97.7; Podpis osi wartości: Temperatura (°C)
    • Temperatura wrzenia[°C]: 64.65; Podpis osi wartości: Temperatura (°C)
  • 2. zestaw danych:
    • Alkohol: etanol
    • Temperatura topnienia[°C]: -114.1; Podpis osi wartości: Temperatura (°C)
    • Temperatura wrzenia[°C]: 78.30; Podpis osi wartości: Temperatura (°C)
  • 3. zestaw danych:
    • Alkohol: dekan-1-ol
    • Temperatura topnienia[°C]: 6.9; Podpis osi wartości: Temperatura (°C)
    • Temperatura wrzenia[°C]: 230; Podpis osi wartości: Temperatura (°C)
  • 4. zestaw danych:
    • Alkohol: dodekan-1-ol
    • Temperatura topnienia[°C]: 23.5; Podpis osi wartości: Temperatura (°C)
    • Temperatura wrzenia[°C]: 259; Podpis osi wartości: Temperatura (°C)
R1bJZ3nTeotSh
Odpowiedź: (Uzupełnij).

Rozpuszczalność

Obecność silnie spolaryzowanego wiązania O-H determinuje właściwości fizyczne i chemiczne alkoholi. Silna polaryzacja wiązania O-H sprawia, że cząsteczki alkoholi są dipolami.

R1NYgL825IPLX
Cząsteczka metanolu ma charakter dipolowy. Jest to spowodowane rozdzieleniem ładunku, zwłaszcza w obszarze wiązania O-H.
Źródło: GroMar Sp. z o.o. na podstawie Krzeczkowska M., Loch J., Mizera A., Repetytorium chemia : Liceum - poziom podstawowy i rozszerzony, Wydawnictwo Szkolne PWN, Warszawa - Bielsko‑Biała 2010., licencja: CC BY-SA 3.0.

Istnienie wolnych par elektronowych atomu tlenu w cząsteczce alkoholu oraz jego silna elektroujemność umożliwiają tworzenie wiązań wodorowych pomiędzy cząsteczkami alkoholi i wody, a także pomiędzy cząsteczkami alkoholi.

Im krótszy łańcuch węglowy cząsteczki alkoholu, tym bardziej polarny jest jej charakter. Wraz ze wzrostem liczby atomów węgla w łańcuchu, czyli wzrostem wpływu tego łańcucha na właściwości związku, maleje rozpuszczalność w wodzie i reaktywność alkoholi. Dzieje się tak dlatego, że długi łańcuch węglowodorowy staje się dominującą częścią cząsteczki alkoholu. Wyższe alkohole równie dobrze rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych, np. w heksanie i innych węglowodorach. Wraz ze wzrostem liczby grup -OH w cząsteczce alkoholu, wzrasta ich rozpuszczalność w wodzie.

Zmiany właściwości alkoholi w szeregu homologicznymszereg homologicznyszeregu homologicznym przedstawiono na poniższych wykresach.

RYsZRUj64zTnE
Szereg homologiczny alkoholi monohydroksylowych
Źródło: GroMar Sp. z o.o. na podstawie Krzeczkowska M., Loch J., Mizera A., Repetytorium chemia : Liceum - poziom podstawowy i rozszerzony, Warszawa - Bielsko‑Biała 2010., licencja: CC BY-SA 3.0.

Pierwsze cztery, w szeregu homologicznym, nasycone alkohole monohydroksylowe mieszają się z wodą w każdym stosunku. Wynika to z ich zdolności do tworzenia z cząsteczkami wody wiązań wodorowych, z czym związane jest zjawisko kontrakcjikontrakcjazjawisko kontrakcji.

Kontrakcja

Mieszając etanol z wodą otrzymujemy mieszaninę, której objętość jest mniejsza od sumy objętości składników. Ta właściwość alkoholi wynika właśnie ze zjawiska kontrakcjikontrakcjakontrakcji.

R91XyNo1cYuo7
Graficzne przedstawienie zjawiska kontrakcji
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Obecność grup -OH prowadzi do asocjacji cząsteczek alkoholu, dzięki czemu nasycone alkohole monohydroksylowe mają temperatury wrzenia i topnienia odpowiednio wyższe od temperatur wrzenia i topnienia węglowodorów o tej samej liczbie atomów węgla w cząsteczce.

Dwa rodzaje oddziaływań, które wpływają na podwyższenie temperatur wrzenia i topnienia w cząsteczkach alifatycznych alkoholi w stosunku do odpowiednich alkanów, to wiązania wodorowe oraz oddziaływania dipol–diopl.

RlaTy6S88Dg6h
Graficzne przedstawienie wiązań wodorowych i oddziaływań dipol-dipol w cząsteczkach alkoholu
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Słownik

szereg homologiczny
szereg homologiczny

ciąg związków org. o cząsteczkach, które zawierają jednakowe grupy funkcyjne i mają taką samą budowę chem., natomiast różnią się między sobą o taką samą jednostkę strukturalną

kontrakcja
kontrakcja

(łac. contractio „skurczenie”, „ściągnięcie”) zmiana objętości przy mieszaniu niektórych rozpuszczających się wzajemnie cieczy, np. wody i alkoholu

hydrofobowość
hydrofobowość

(gr. hydro „woda”, phobos „strach”) właściwość substancji, która polega na niezdolności jej cząsteczek (lub ich części) do oddziaływania z rozpuszczalnikami polarnymi, głównie z wodą bądź grupami polarnymi innych cząsteczek; cecha makroskopowa materiałów obrazuje brak zdolności do zwilżania przez wodę

hydrofilowość
hydrofilowość

(gr. hydro „woda”, philia „lubić”) właściwość substancji, która polega na zdolności jej cząsteczek (lub ich części) do oddziaływania z rozpuszczalnikami polarnymi, głównie z wodą bądź grupami polarnymi innych związków; cecha makroskopowa materiałów obrazuje zdolność do zwilżania wodą

Bibliografia

Krzeczkowska M., Loch J., Mizera A., Repetytorium chemia. Liceum – poziom podstawowy i rozszerzony, Warszawa – Bielsko‑Biała 2010.