Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑gray2

Czym jest krystalizacja?

KrystalizacjakrystalizacjaKrystalizacja to proces powstawania ciał stałych z fazy ciekłej lub gazowej. Najczęściej temu procesowi ulegają ciecze (w określonych warunkach ciśnienia i temperatury). Przykładem krystalizacji, który możesz znać z natury, jest tworzenie się kamieni szlachetnych i złóż minerałów, takich jak szmaragd, szafir, rubin itd. Przykłady te możesz zobaczyć poniżej.

Krystalizacja to w wielu przypadkach pożądany i kontrolowany proces selektywnego rozdzielania, w którym tworzą się kryształy o ważnych ze względu zastosowania produktu cechach, takich jak np. rozmiar i kształt. Wśród przemysłowych zastosowań krystalizacji można wyróżnić np. produkcję cukru, soli kuchennej czy sody kalcynowanej. Spora część produktów farmaceutycznych jest oczyszczana za pomocą procesu krystalizacji. Krystalizacja nierzadko bywa również zjawiskiem niepożądanym. Przykładem jest powstawanie kamienia kotłowego, którego fotografię (wykonaną techniką mikroskopową) możesz zobaczyć poniżej.

RTnAMt3ukM48ZKamień kotłowy (mikrografia wykonana skaningowym mikroskopem elektronowym SEM). Warstwa osadu węglanu wapnia (CaCO3) i węglanu magnezu (MgCO3), powstająca w wyniku termicznego rozkładu wodorowęglanów wapnia i magnezu, zawartych w twardej wodzie. Osadza się m.in. na ściankach czajnika.
Kamień kotłowy (mikrografia wykonana skaningowym mikroskopem elektronowym SEM). Warstwa osadu węglanu wapnia (CaCO3) i węglanu magnezu (MgCO3), powstająca w wyniku termicznego rozkładu wodorowęglanów wapnia i magnezu, zawartych w twardej wodzie. Osadza się m.in. na ściankach czajnika.
Źródło: Stefandiller, dostępny w internecie: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3483872, licencja: CC BY-SA 3.0.

Niezwykle wysoka selektywność procesu krystalizacji wynika z bardzo regularnej struktury kryształów, w których bloki budulcowe (cząsteczki, jony lub atomy) są ułożone w uporządkowanej strukturze mikroskopowej. Utworzona sieć krystaliczna rozciąga się we wszystkich kierunkach. Ponieważ zanieczyszczenia często mają inny rozmiar i kształt niż produkt docelowy, zazwyczaj nie pasują do sieci krystalicznej. Mają one tendencję do pozostawania w fazie ciekłej, podczas gdy kryształy składają się prawie całkowicie z fragmentów żądanej substancji.

Kryształy z dobrze kontrolowanego procesu krystalizacji mogą mieć nawet sto czy tysiąc razy mniejsze stężenie zanieczyszczeń niż ciecz, z której wyrosły. Nawet po jednym etapie procesu krystalizacji kryształy mogą osiągnąć czystość powyżej 99%.

bg‑gray2

Przykłady naturalnych procesów krystalizacji

1
Tworzenie się naturalnych minerałów

Kryształ górski (gr.kapparhoύsigmataualfalambdalambdaomicronς, krystallos - lód) – jedna z najpospolitszych odmian kwarcu, tworząca się m.in. w warunkach hydrotermalnych.

RmGCdLD97yutC
Źródło: Didier Descouens, licencja: CC BY-SA 4.0.
Krystalizacja miodu

Miód jest roztworem przesyconym – a więc takim, w którym stężenie określonego składnika jest większe, niż wynosi jego rozpuszczalność w danych warunkach. Wartościowy miód w 80% składa się z różnych cukrów, a jedynie w 20% z wody.

RAKuPogHAMHLd
Źródło: pixabay.com, licencja: CC BY-SA 3.0.
Powstawanie kryształów kwasu moczowego w organizmach osób cierpiących na dnę moczanową

Ostre, wydłużone kryształki kwasu moczowego z próbki mazi stawowej sfotografowane pod mikroskopem, korzystającym ze światła spolaryzowanego.

RzDUWaAu4Lixv
Zdjęcie przedstawia kryształy kwasu moczowego sfotografowane za pomocą mikroskopu polaryzacyjnego. Kryształy w kolorze pomarańczowym lub niebieskim na różowym tle, swoim kształtem przypominają igły.
Źródło: Bobjgalindo, dostępny w internecie: wikimedia.org, licencja: CC BY-SA 4.0.
Powstawanie nacieków jaskiniowych

Przykładem krystalizacji jest również powstawanie nacieków jaskiniowych, m.in. stalaktytów. Proces ten możesz zobaczyć na animacji.

R1J6T5AEby0Tq
Stalaktyty w Jaskini Niedźwiedziej w Kletnie
Źródło: Jacek Halicki, Wikipedia, licencja: CC BY-SA 3.0.
R1IFuyx0MsTHcNacieki skalne powstają wskutek wytrącania się z spadających kropli węglanu wapnia. Proces ten zobrazowany w laboratorium przedstawiono na animacji.
Nacieki skalne powstają wskutek wytrącania się z spadających kropli węglanu wapnia. Proces ten zobrazowany w laboratorium przedstawiono na animacji.
Źródło: Wikipedia, licencja: CC BY 3.0.
Formowanie się płatków śniegu

Płatek śniegu to pojedynczy kryształ lodu, który osiąga wystarczającą wielkość i zdolność do łączenia się z innymi kryształami. Następnie spada na ziemię w postaci śniegu. Głównymi kształtami kryształów lodu są: igła, kolumna, płytki oraz dendryty. Śnieg wydaje się biały, pomimo że jest zrobiony z czystego lodu. Wynika to z rozproszonego odbicia światła przez małe kryształowe ściany płatków śniegu.

Ciekawostka

Zbliżenia kryształu śniegu widzianego pod mikroskopem SEM możesz zobaczyć poniżej.

Zbliżenia kryształu śniegu widzianego pod mikroskopem SEM. Zapoznaj się z opisem zdjęć.

bg‑gray2

Etapy procesu krystalizacji

W procesie krystalizacji możemy wyróżnić kilka etapów (faz), które prowadzą do powstania kryształu:

  1. zarodkowanie (nukleacja)nukleacja, zarodkowaniezarodkowanie (nukleacja) – wstępny etap tworzenia się nowej fazy z roztworu nasyconego. Czynnikiem rozpoczynającym proces zarodkowania może być obecność cząstek pyłów i innych substancji, bodziec mechaniczny (np. pocieranie szklanym pręcikiem ścian naczynia z roztworem) czy naświetlanie promieniowaniem jonizującym,

  2. propagacja krystalizacji – swobodny wzrost pojedynczych kryształów na skutek ruchu pojedynczych cząstek,

  3. powstawanie mikrostruktury krystalicznej – wzrost kryształu inicjowany przez kontakt z innymi istniejącymi kryształami,

  4. wzrost kryształu – zlepianie się pojedynczych kryształów w większe struktury.

Poniższy schemat przedstawia opisane wyżej etapy krystalizacji.

R1JqkgUwWRHYl1
Ilustracja interaktywna przedstawia etapy krystalizacji. Na początku schematu są pojedyncze żółte i niebieskie kulki. Zaczynają się ze sobą łączyć. To zarodkowanie (nukleacja). Tworzą coraz większą strukturę. To propagacja krystalizacji . Powstaje sześcian zbudowany z niebieskich i żółtych kulek. To powstawanie mikrostruktury krystalicznej. Następnie na schemacie jest bryła geometryczna. Przedstawia wzrost kryształu. Pomiędzy oddzielnymi kulkami na początku schematu a bryłą zaznaczono tworzenie wiązań chemicznych.
Etapy krystalizacji
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Poniżej przedstawiono film przedstawiający tworzenie się kryształów kwasu cytrynowego.

RUymmWjnsxomQ
Animacja przedstawia powstawanie kryształów kwasu cytrynowego. Na początku w centrum ekranu widoczny jest kryształ kwasu cytrynowego, który w jednej z płaszczyzn przyjmuje czworościanu. Wraz z upływem czasu kryształ powiększa swoją wielkość, zachowując przy tym swój kształt w tej samej płaszczyźnie. W płaszczyźnie prostopadłej również widoczny jest przyrost masy kryształu. Ostatecznie kryształ kwasu cytrynowego przyjmuje strukturę trójwymiarową.
bg‑gray2

Metody krystalizacji

Powolne ochładzanie

RrM8j2rSeFcxp1
Powolne ochładzanie
Źródło: GroMar sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Technika laboratoryjna tworzenia kryształów, polegająca na rozpuszczeniu ciała stałego w wysokiej temperaturze do uzyskania roztworu nasyconego. Mieszanina jest następnie filtrowana w celu usunięcia wszelkich nierozpuszczalnych zanieczyszczeń. Powstały przesącz pozostawia się do powolnego ochłodzenia. Proces jest następnie powtarzany w celu zwiększenia czystości, w technice znanej jako rekrystalizacjarekrystalizacjarekrystalizacja.

Powolne odparowywanie rozpuszczalnika

RSqHBnvqF494S1
Powolne odparowanie rozpuszczalnika
Źródło: GroMar sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Najprostsza metoda hodowli kryształów z roztworu. W tej technice związek rozpuszcza się w niewielkiej ilości rozpuszczalnika aż do uzyskania prawie nasyconego roztworu. Następnie układ pozostawia się w otwartym naczyniu, aby rozpuszczalnik odparował w ciągu następnych dni. Jeżeli nie mamy do czynienia ze szczególnie wrażliwymi substancjami wystarczy niezbyt szczelne zamknięcie naczynia z roztworem.

Dodawanie drugiego rozpuszczalnika w celu zmniejszenia rozpuszczalności substancji rozpuszczonej

R3evaejBYUkiN1
Dodawanie drugiego rozpuszczalnika w celu zmniejszenia rozpuszczalności substancji rozpuszczonej
Źródło: GroMar sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Podstawą tej metody jest różnica rozpuszczalności substancji w dwóch rozpuszczalnikach. Substancję rozpuszcza się w jednym z nich, a następnie dodaje się rozpuszczalnik o mniejszej gęstości, w którym ta substancja się nie rozpuszcza. Na skutek różnicy gęstości tworzą się dwie warstwy. Wraz z upływem czasu rozpuszczalniki mieszają się na zasadzie dyfuzjidyfuzjadyfuzji, co powoduje wytrącenie kryształów.

Dyfuzja par rozpuszczalników

R8warbc1Qq7b61
Dyfuzja par rozpuszczalników
Źródło: GroMar sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

W tej metodzie wykorzystuje się różnicę lotności rozpuszczalników. Zlewkę z roztworem krystalizowanej substancji w mniej lotnym rozpuszczalniku, w którym jest ona dobrze rozpuszczalna, umieszcza się w szczelnie zamkniętym naczyniu wypełnionym rozpuszczalnikiem bardziej lotnym. Pary rozpuszczalnika zewnętrznego, w którym krystalizowana substancja jest słabo rozpuszczalna, przemieszczają się wewnątrz układu na zasadzie dyfuzji. Wówczas następuje zmiana rozpuszczalności, dzięki czemu możliwe jest formowanie się kryształów.

bg‑gray2

Krystalizacja jako metoda oczyszczania związków

Krystalizacja to podstawowa metoda, którą stosuje się do oczyszczania i rozdzielania substancji stałych.

Wykorzystuje się w niej różnicę rozpuszczalności substancji i zanieczyszczeń w rozpuszczalniku. W praktyce substancję rozpuszcza się w określonym rozpuszczalniku do osiągnięcia jego temperatury wrzenia. Zanieczyszczenia barwne można usuwać poprzez dodatek węgla aktywnego, który po zaadsorbowaniu zanieczyszczeń usuwa się na gorąco poprzez sączenie. Czystość substancji określa się na podstawie wartości temperatury topnienia, którą można zmierzyć za pomocą odpowiedniej aparatury. Mały przedział temperatur topnienia jest charakterystyczny dla substancji czystych. Obecność zanieczyszczeń prowadzi do obniżenia temperatury topnienia, czyli jej depresji.

REm3t4o7yiEjNKrystalizowaną substancję umieszcza się w kolbie i dodaje kilka tzw. kamyczków wrzennych, które zapobiegają przegrzewaniu się cieczy. Następnie dodaje się niewielką ilość rozpuszczalnika, z którego prowadzi się krystalizację, w szyjce kolby umieszcza się chłodnicę zwrotną i zawartość kolby ogrzewa się do wrzenia. Jeśli substancja nie uległa rozpuszczeniu, dodaje się przez chłodnicę zwrotną kolejne, małe porcje rozpuszczalnika, doprowadzając roztwór do wrzenia. Czynności te powtarza się tak długo, aż cała substancja ulegnie rozpuszczeniu, lub dodawanie kolejnych porcji rozpuszczalnika nie zmieni ilości osadu.
Grafika przedstawia zestaw do krystalizacji. Na dole grafiki, na podeście jest umieszczone urządzenie grzewcze, nad nim stoi kolba okrągłodenna przymocowana do statywu. Do szyjki kolby jest przymocowana podłużna chłodnica zwrotna z oznaczonym wlotem wody u dołu i jej wylotem u góry. W środku chłodnicy znajduje się szklana rurka zbudowana z połączonych ze sobą kulek.
Krystalizowaną substancję umieszcza się w kolbie i dodaje kilka tzw. kamyczków wrzennych, które zapobiegają przegrzewaniu się cieczy. Następnie dodaje się niewielką ilość rozpuszczalnika, z którego prowadzi się krystalizację, w szyjce kolby umieszcza się chłodnicę zwrotną i zawartość kolby ogrzewa się do wrzenia. Jeśli substancja nie uległa rozpuszczeniu, dodaje się przez chłodnicę zwrotną kolejne, małe porcje rozpuszczalnika, doprowadzając roztwór do wrzenia. Czynności te powtarza się tak długo, aż cała substancja ulegnie rozpuszczeniu, lub dodawanie kolejnych porcji rozpuszczalnika nie zmieni ilości osadu.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Cechy rozpuszczalnika w procesie krystalizacji:

  • powinien wykazywać dużą zdolność rozpuszczania krystalizowanej substancji na gorąco i stosunkowo słabą w temperaturze pokojowej;

  • nie powinien reagować z substancją rozpuszczaną;

  • nie powinien być łatwopalny, toksyczny, drogi, powinien być łatwy do usunięcia z powierzchni kryształów (mieć stosunkowo niską temperaturę wrzenia).

bg‑gray2

Przykłady wykorzystywania procesu krystalizacji przez człowieka

Wstępna krystalizacja masła kakaowego

Choć może wydawać się, że obróbka wyrobów czekoladowych polega jedynie na stapianiu kawałków czekolady i ich ponownym zastyganiu, to jest to bardzo złożony proces. Jednym z ważniejszych etapów produkcji wyrobów czekoladowych jest wstępna krystalizacja zawartego w czekoladzie masła kakaowego. Polega ona na podgrzaniu czekolady do 45°C – temperatury gwarantującej rozpuszczenie wszystkich występujących w jej składzie form kryształów tłuszczu. Dzięki temu uzyskujemy homogeniczną strukturę rozpuszczonej czekolady. Następnie jest ona schładzana w kontrolowanych warunkach temperaturowych do 27°C. Później w celu wytworzenia jak największej ilości zalążków krystalizacji miesza się ją i podgrzewa do odpowiedniej dla rodzaju czekolady (mlecznej, białej lub deserowej) temperatury w celu usunięcia niepożądanych form kryształów.

Etap ten zapewnia jej piękny, satynowy połysk oraz odpowiednią łamliwość i stabilną krystaliczną strukturę. Jeżeli na sklepowej półce zauważymy czekoladę z szarym nalotem (tzw. wykwity dojrzewającego tłuszczu), oznacza to, że niewłaściwie przeprowadzono proces krystalizacji lub nie przeprowadzono go wcale. Idealnie przygotowana czekolada powinna również rozpuszczać się temperaturze około 34°C, czyli w ustach, a nie w dłoni.

Oczyszczanie farmaceutyków poprzez krystalizację

W przemyśle farmaceutycznym krystalizacja wykorzystywana jest do oczyszczania farmaceutyków. Pierwszym krokiem jest uzyskanie nasyconego roztworu oczyszczanej substancji w temperaturze wrzenia rozpuszczalnika. Z tak przygotowanego roztworu poprzez sączenie oddziela się nierozpuszczalne zanieczyszczenia. Następnie obniża się temperaturę uzyskanego przesączu. Jego ochłodzenie powoduje powstanie przesyconego roztworu, a nadmiar pożądanego związku chemicznego zostaje wydzielony w formie krystalicznej. Powstały osad odsącza się.

Dobrze dobrany rozpuszczalnik powinien wcale nie rozpuszczać zanieczyszczeń lub rozpuszczać je znacznie lepiej niż pożądaną substancję. W pierwszym przypadku proces oczyszczania wykonywany jest zgodnie z powyższym opisem. Natomiast w drugim przypadku po otrzymaniu nasyconego roztworu i sączeniu, przesącz zostaje odrzuconym, ponieważ to w nim znajdują się zanieczyszczenia.

Słownik

krystalizacja
krystalizacja

(łac. crystallus „kryształ”, z grec. krystallos „kryształ”) proces powstawania kryształów danej substancji z przesyconego roztworu lub przechłodzonego stopu; także: skupisko kryształów powstałe w wyniku tego procesu

rekrystalizacja
rekrystalizacja

powtórna krystalizacja przeprowadzana w celu dalszego oczyszczenia substancji

dyfuzja
dyfuzja

samorzutne przenikanie cząsteczek jednej substancji do drugiej, prowadzące do wyrównania stężenia

krzepnięcie
krzepnięcie

przemiana fazowa I rodzaju (przemiana fazowa) polegająca na przejściu substancji ze stanu ciekłego w krystaliczny stan stały

nukleacja, zarodkowanie
nukleacja, zarodkowanie

wstępny etap procesu tworzenia się nowej fazy

Bibliografia

Encyklopedia PWN

Litwin M., Styka‑Wlazło Sz., Szymońska J., To jest chemia 1, Warszawa 2013.

Vogel A. I., Preparatyka organiczna, Warszawa 2006, wyd. 3 zmienione.