Przeczytaj
Tłuszcze
Pod względem chemicznym są to estryestry wyższych kwasów karboksylowych (tzw. kwasów tłuszczowych) oraz alkoholu polihydroksylowegoalkoholu polihydroksylowego – glicerolu. Poniżej przedstawiono wzór glicerolu (nazwa systematyczna propano-,,-triolu), trzy ogólne wzory kwasów tłuszczowych (gdzie oznacza resztę kwasu tłuszczowego) oraz powstający w wyniku ich połączenia wzór ogólny tłuszczów, w którym na czerwono zaznaczone zostało wiązanie estrowe.
Jeśli cząsteczka glicerolu (propano-,,-triolu) posiada trzy grupy hydroksylowe, które mogą tworzyć trzy wiązania estrowe z trzema grupami karboksylowymi pochodzącymi od kwasów tłuszczowych, to w cząsteczce tłuszczu można wyróżnić część pochodzącą od alkoholu oraz część pochodzącą od kwasów.
Tłuszcze w języku powszechnym nazywamy glicerydami, ale ich poprawna nazwa to triacylowe pochodne gliceryny, ponieważ posiadają trzy ugrupowania acylowe, które można przedstawić wzorem ogólnym:
Glicerol
Alkohol zawierający trzy grupy hydroksylowe. Jego nazwa systematyczna to
propano-,,-triol. Powszechnie znany jest również pod nazwą gliceryna. Poniżej przedstawiono wzór kreskowy i przestrzenny glicerolu, w którym szare kulki to atomy węgla, białe – wodoru, a czerwone – tlenu.
Kwasy karboksylowe wchodzące w skład tłuszczów
Kwasy tłuszczowe, poza nielicznymi wyjątkami, są związkami o prostych i długich łańcuchach węglowych, zawierających parzystą liczbę atomów węgla. Najliczniej występującymi wyższymi kwasami karboksylowymi w tłuszczach są:
kwasy tłuszczowe o charakterze nasyconym (pomiędzy atomami węgla występują jedynie wiązania pojedyncze) i stałym stanie skupienia;
Nazwa zwyczajowa | kwas palmitynowy | kwas stearynowy |
---|---|---|
Nazwa systematyczna | kwas heksadekanowy | kwas oktadekanowy |
Wzór sumaryczny | ||
Wzór półstrukturalny |
kwasy tłuszczowe o charakterze nienasyconym (pomiędzy atomami węgla występują wiązania wielokrotne), w których cząsteczkach wokół wiązania podwójnego występuje konfiguracja . Są to kwasy o ciekłym stanie skupienia.
Nazwa zwyczajowa | kwas oleinowy | kwas linolowy | kwas linolenowy |
---|---|---|---|
Nazwa systematyczna | kwas ()–oktadec––enowy | kwas (,)–oktadec–,–dienowy | kwas (,, |
Wzór sumaryczny |
Wzory półstrukturalne wybranych kwasów tłuszczowych
Stan skupienia tłuszczów
Typowymi przedstawicielami tłuszczów zwierzęcych są tripalmitynian glicerolu oraz tristearynian glicerolu. Są to tłuszcze stałe, ponieważ ich cząsteczki zbudowane są z nasyconych kwasów tłuszczowych o stałym stanie skupienia. Natomiast trioleinian glicerolu oraz trilinolenian glicerolu to główni przedstawiciele tłuszczów roślinnych o ciekłym stanie skupienia. Bardzo często mamy również do czynienia z tłuszczami mieszanymi. Zawierają one reszty kwasowe różnych kwasów tłuszczowych, takich jak np. -oleilo--palmitylo--stearynian glicerolu. Ich cząsteczki można przedstawić na wiele sposobów, m.in. rysując wzory uproszczone, półstrukturalne czy kreskowe.
Słownik
związki chemiczne, które powstają podczas oddziaływania alkoholu na kwas w procesie reakcji zwanej estryfikacją
alkohole posiadające w swojej cząsteczce więcej niż jedną grupę hydroksylową
grupa funkcyjna, powstająca przez oderwanie się przynajmniej jednej grupy hydroksylowej, zazwyczaj od kwasu karboksylowego
atom tlenu w grupie karbonylowej, czyli grupie funkcyjnej, składającej się z atomu węgla połączonego wiązaniem podwójnym z atomem tlenu
Bibliografia
Danikiewicz W., Część III. Chemia organiczna, Warszawa 2009.
Dudek–Różycki K., Płotek M., Wichur T., Węglowodory. Repetytorium i zadania, Kraków 2020.
Dudek–Różycki K., Płotek M., Wichur T., Związki organiczne zawierające azot oraz wielofunkcyjne pochodne węglowodorów. Repetytorium i zadania, Kraków 2021.
Dudek–Różycki K., Płotek M., Wichur T., Kompendium terminologii oraz nazewnictwa związków organicznych. Poradnik dla nauczycieli i uczniów, Kraków 2020.
Kaznowski K., CHEMIA Vademecum maturalne, Warszawa 2016.
McMurry J., Chemia organiczna, Warszawa 2000.
McMurry J., Chemia organiczna, Warszawa 2016.
Morrison R. T., Boyd R. N., Chemia organiczna, Warszawa 1985.