Przeczytaj
Lizosomy – pęcherzyki trawienne
W układzie otwartym, jakim jest komórka, nieustannie zachodzą przeciwstawne procesy syntezy i rozkładu. Ich jednoczesny przebieg jest możliwy dzięki obecnym w komórce przedziałom błonowym, które rozdzielają te dwa typy reakcji. Jednym z takich przedziałów są lizosomylizosomy, zwane pęcherzykami trawiennymi. Można je określić układem trawiennym komórki.
Lizosomy to organelle komórkowe mające postać pęcherzyków. Są otoczone pojedynczą błoną białkowo‑lipidową, której białka pełnią funkcję strukturalną, ochronną, transportującą i receptorową.
Lokalizacja i budowa lizosomów
Lizosomy występują we wszystkich eukariotycznych komórkach zwierzęcych (z wyjątkiem erytrocytów) oraz u protistów zwierzęcopodobnych, np. ameby czy pantofelka.
Odpowiednikiem lizosomów w komórkach roślin i grzybów są wakuole lityczne (wegetatywne), a w komórkach roślinnych magazynujących tłuszcze (np. nasiona roślin oleistych, pyłki roślin) podobne funkcje pełnią oleosomy.
Zawarte w wakuolach litycznych enzymy – hydrolazyhydrolazy, uczestniczą w procesach rozkładu białek lub innych związków organicznych, a także mogą być wykorzystywane w procesie autofagiiautofagii. Pozyskują one substraty potrzebne do funkcjonowania organizmu.
Oleosomy (sferosomy) to pęcherzyki otoczone pojedynczą błoną białkowo‑lipidową i wypełnione kroplami tłuszczu. Ponieważ zawarte w nich lipazy uczestniczą w procesach trawienia tłuszczy, uważa się je za odpowiedniki lizosomów.
U prokariontów lizosomy nie występują. Bakterie wydzielają na zewnątrz enzymy syntetyzowane w cytoplazmie, rozkład makrocząsteczek odbywa się zatem poza organizmem. Powstałe produkty trawienia komórka wchłania i wykorzystuje do dalszego funkcjonowania.
Enzymy hydrolityczne – hydrolazy
We wnętrzu lizosomów znajduje się ok. 40 różnych enzymów katalizujących rozkład złożonych związków organicznych.
Enzym | Substrat | Produkt |
|---|---|---|
proteazy | białka | aminokwasy |
nukleazy | kwasy nukleinowe | nukleotydy |
glikozydazy | polisacharydy | cukry proste |
lipazy | tłuszcze | kwasy tłuszczowe, glicerol |
fosfatazy | fosforany związków organicznych | związek organiczny, reszta fosforanowa |
Enzymy te należą do grupy kwaśnych hydrolaz, co oznacza, że są aktywne jedynie w środowisku kwaśnym. Niskie pH (od 4,5 do 5,0) panujące we wnętrzu lizosomu jest utrzymywane dzięki białku błonowemu HIndeks górny ++-ATPazieHIndeks górny ++-ATPazie, które jest pompą protonową. Wykorzystując energię z hydrolizy ATP, transportuje ona jony HIndeks górny ++ z cytoplazmy do wnętrza lizosomu. W ten sposób zapewnia optymalne środowisko do działania enzymów lizosomalnych.


Błona pęcherzyka lizosomalnego wykazuje przystosowania pozwalające zabezpieczyć ją oraz inne organelle cytoplazmatyczne przed strawieniem. W jej skład wchodzą białka glikozylowane (glikoproteiny), które mają przyłączone kompleksy cukrowe. Dzięki odporności na działanie hydrolaz chronią błonę lizosomu oraz cytoplazmę i jej organelle przed uszkodzeniem enzymatycznym. Panujące w cytoplazmie środowisko zbliżone do obojętnego, o pH od 7,2 do 7,3, dezaktywuje enzymy lizosomalne, które mogłyby wydostać się z lizosomu w sytuacji uszkodzenia jego błony.
Aktywne hydrolazy uczestniczą w programowanej śmierci komórki (PCD - programmed cell death), degradując uszkodzone, niepotrzebne wewnątrzkomórkowe białka lub organelle komórkowe. Pozyskany w ten sposób materiał organiczny (monomery złożonych związków organicznych) gotowy do ponownego wykorzystania wraca do cytozolu. Dzieje się tak w procesach resorpcji kości, które zapewniają ich właściwe modelowanie i wzmacnianie. Komórki kościogubne (osteoklasty) i chrząstkogubne (chondroklasty) uwalniają do substancji międzykomórkowej wchodzącej w skład tkanki kostnej i chrzęstnej zawarte w lizosomach hydrolazy. Enzymy te trawią składniki organiczne istoty międzykomórkowej. Uwalnianie enzymów lizosomalnych zachodzi np. w przemrożonych ziemniakach (zmagazynowana skrobia jest rozkładana do glukozy, nadającej ziemniakom słodki smak) oraz podczas tzw. kruszenia mięsa (białka rozkładane są do prostszych związków, dzięki czemu mięso staje się kruche i delikatne).
W błonie lizosomu zlokalizowanych jest ok. 20 rodzajów białek transportujących. Przenoszą one do cytoplazmy produkty pochodzące z rozkładu związków organicznych oraz degradacji organelli komórkowych, np. mitochondriów. Produkty te mogą zostać powtórnie wykorzystane do syntezy innych substancji, zmagazynowane lub też usunięte poza obręb komórki.
Lizosomy to jedne z najbardziej zróżnicowanych struktur komórkowych. W zależności od rodzaju i funkcji komórki mają różny kształt i wielkość (kilka mikronów w makrofagach, od 0,5 do 1 mum w hepatocytach i neuronach). Ich liczba i miejsce występowania mogą się różnić nawet w komórkach tej samej tkanki. W hepatocytach i fibroblastach zajmują do ok. 0,5% objętości cytoplazmy, a w makrofagach do 2,5%. W większej ilości występują w tych hepatocytach, które znajdują się w bliskim sąsiedztwie kanalików żółciowych. We wnętrzu tych lizosomów obecne są produkty rozkładu związków organicznych, które zostają wraz z żółcią wydalone z komórki. W komórkach nabłonka kanalika nerkowego najwięcej lizosomów występuje w odcinku proksymalnym (kanaliku I rzędu), co ma związek z niszczeniem składników osocza krwi, które przeszły do moczu pierwotnego. Wszystkie lizosomy łączy jedna wspólna cecha, będąca lizosomalnym markerem – jest to obecność w ich wnętrzu enzymu kwaśnej fosfatazyfosfatazy.
Lizosomy pierwotne
Białka błonowe i enzymatyczne lizosomów są syntetyzowane w błonach siateczki śródplazmatycznej szorstkiej, gdzie powstające polipeptydy ulegają glikozylacji. Proces ten jest związany z przyłączeniem kompleksów cukrowych do białek, co w przypadku enzymów unieczynnia je, a w przypadku białek błonowych chroni przed strawieniem. W celu dalszej glikozylacji i modyfikacji białka są przesyłane do błon aparatu Golgiego. Tu glikoproteiny wbudowywane są w błony, z których następuje formowanie pęcherzyków i upakowywanie hydrolaz. Do fragmentu błony, który ma zostać przekształcony i odpączkowany jako pęcherzyk, włączane są cząsteczki klatrynyklatryny. Powstające w ten sposób pęcherzyki transportujące odrywają się od cystern aparatu Golgiego i tworzą lizosomy pierwotne. Kierowane są one następnie do pęcherzyków wypełnionych materiałem przeznaczonym do strawienia. Lizosomy łączą się z nimi i tworzą lizosomy wtórne, w których przy udziale hydrolaz odbywa się rozkład makrocząsteczek.
Lizosomy wtórne i trawienie wewnątrzkomórkowe
Zawarte w lizosomach enzymy hydrolityczne katalizują reakcje trawienia wewnątrzkomórkowego. Materiał, który podlega degradacji, pochodzi z zewnątrz i został pobrany przez komórkę na drodze endocytozyendocytozy: pinocytozypinocytozy lub fagocytozyfagocytozy bądź stanowi uszkodzone elementy cytoplazmatyczne komórki.

Ze względu na rolę, jaką pełnią w komórce, wśród lizosomów wtórnych można wyróżnić następujące lizosomy trawienne: autolizosomy i heterolizosomy. Autolizosomy powstają przez połączenie otoczonego fragmentem siateczki śródplazmatycznej własnego fragmentu komórki (np. uszkodzonego organellum) i lizosomu, natomiast heterolizosomy powstają w wyniku połączenia lizosomów pierwotnych z pęcherzykami zawierającymi pokarm pobrany na drodze endocytozy. Pęcherzyki te to endosomy (pinosomy, fagosomy).

W wyniku fuzji fagosomu, autofagosomu lub pinosomu z lizosomem pierwotnym powstaje lizosom wtórny, w którym przy udziale aktywnych hydrolaz zachodzi trawienie zawartości pęcherzyka. Powstałe produkty rozkładu: cukry proste, aminokwasy, nukleotydy przechodzą następnie do cytozolu, gdzie mogą zostać wykorzystane przez komórkę do syntezy innych potrzebnych związków. W podobny sposób w komórkach organizmu człowieka odbywa się transport i przetwarzanie cholesterolu. Związek ten w połączeniu z białkiem transportowany jest przez krew. W lizosomach komórek wątroby białko ulega rozkładowi, a uwolniony cholesterol staje się substratem potrzebnym do budowy błon biologicznych.
Autolizosomy powstają podczas rozkładu własnych organelli czy fragmentów błon i uczestniczą w dwóch procesach: autofagii – gdy niszczą uszkodzone organelle komórkowe, i autolizy – gdy trawią własne obumierające lub martwe komórki.
Najpierw tworzy się autofagosomautofagosom. Struktury komórkowe przeznaczone do degradacji, np. zbędne lub uszkodzone komórki czy uszkodzone mitochondria, zostają otoczone przez błonę białkowo‑lipidową pochodzącą z siateczki śródplazmatycznej, tworząc autofagosom. W wyniku fuzji błon autofagosomu i lizosomu powstają autolizosomy. Aktywne hydrolazy rozkładają struktury do makrocząstek, które po wchłonięciu do cytozolu zostają ponownie wykorzystane przez komórkę lub są z niej usuwane.
Autofagia odgrywa ważną rolę w embriogenezie i różnicowaniu się komórek warunkujących rozwój organizmu. Mechanizm recyklingu komórkowego naukowcy próbują wykorzystać w leczeniu nowotworów, chorób układu nerwowego, infekcji wirusowych i bakteryjnych.

Funkcje lizosomów
Mutacje w genach kodujących białka lizosomalne są przyczyną braku lub niedoboru aktywnych białek enzymatycznych, receptorowych czy transportujących. W efekcie dochodzi do nagromadzenia w lizosomach niezdegradowanych makrocząsteczek, co powoduje zaburzenia funkcjonowania komórek, tkanek i narządów, a także jest przyczyną ponad 50 różnych chorób, zwanych spichrzeniowymi.
Słownik
proces biologiczny polegający na kontrolowanym rozkładzie własnych makrocząsteczek i organelli komórkowych
pęcherzyk otaczający i transportujący do lizosomów niepotrzebne, uszkodzone elementy komórki, przeznaczone do degradacji
pobieranie cząsteczek pokarmowych do wnętrza komórki przez tworzenie pęcherzyków z błony komórkowej
typ endocytozy, w którym komórka pobiera duże cząstki pokarmowe poprzez wpuklenie błony komórkowej łącznie z pochłanianym fragmentem i utworzenie pęcherzyka, w którym następuje trawienie
enzymy należące do grupy hydrolaz; hydrolizują wiązania fosfoestrowe, w efekcie czego następuje defosforylacja cząsteczki estru fosforanowego; w zależności od pH środowiska, w którym są aktywne, wyróżnia się fosfatazy zasadowe i fosfatazy kwaśne
enzymy katalizujące rozkład wiązań w makrocząsteczkach w obecności wody
rozerwanie wiązania wysokoenergetycznego między resztami fosforanowymi w ATP w obecności wody z uwolnieniem energii
enzym białkowy, który katalizuje hydrolizę ATP, a energię powstałą w tym procesie wykorzystuje m.in. do transportu protonów z cytoplazmy do lizosomu
białko będące głównym składnikiem struktury opłaszczającej jamki klatrynowe, czyli wpuklenia błony komórkowej komórek eukariotycznych, będące miejscami endocytozy klatrynozależnej; jest także składnikiem płaszcza pęcherzyków transportujących powstałych w procesie endocytozy; cząsteczki klatryny są włączane do fragmentu błony, który ma zostać przekształcony i odpączkowany jako pęcherzyk
rodzaj organelli komórek eukariotycznych; lizosomy zawierają zespół ok. 50 enzymów hydrolitycznych (kwaśnych hydrolaz) zdolnych do rozkładu białek, wielocukrów, kwasów nukleinowych i lipidów; enzymy lizosomów funkcjonują w środowisku o pH ok. 5, utrzymywanym dzięki zlokalizowanym w błonie lizosomów pompom protonowym, które transportują jony wodorowe do wnętrza tych organelli
rodzaj endocytozy polegający na pobieraniu przez komórkę z otaczającego środowiska płynów lub określonego rodzaju makrocząsteczek