Wirtualne laboratorium (WL‑I)
Określanie aktywności enzymów lizosomalnych w zależności od pH środowiska
Przeprowadź doświadczenie w laboratorium biologicznym. Rozwiąż problem badawczy, w formularzu zapisz wyniki, a następnie sformułuj wnioski i zweryfikuj hipotezę.
Zapoznaj się z opisem doświadczenia przeprowadzonego w laboratorium biologicznym. Rozwiąż problem badawczy, w formularzu zapisz wyniki, a następnie sformułuj wnioski i zweryfikuj hipotezę.
Temat: Określanie aktywności enzymów lizosomalnych w zależności od pH środowiska.
Problem badawczy: Jak pH środowiska wpływa na aktywność amylazy?
Hipoteza: Amylaza działa najefektywniej przy pH 6,5.
Sprzęt laboratoryjny:
statyw na probówki;
sześć probówek;
bagietki szklane;
pipety;
marker;
stoper.
Odczynniki:
płyn Lugola;
roztwór skrobi (kleik skrobiowy);
amylaza ślinowa (2 ml śliny);
trzy bufory o pH 5,5, 6,5 i 7,5.

Zasób interaktywny dostępny pod adresem https://zpe.gov.pl/a/D17h5VzvQ
Określenie aktywności enzymów lizosomalnych w zależności od pH środowiska
Instrukcja wykonania doświadczenia
1. Należy umieścić probówki w statywie i podpisz je markerem. W trzech probówkach będą przygotowywanie mieszaniny inkubacyjne, podpisane: M 5,5; M 6,5 i M 7,5, a w pozostałych trzech przeprowadzone zostaną poprowadzisz próby, więc należy je podpisać: P 5,5; P 6,6 i P 7,5.
2. Do trzech probówek podpisanych P 5,5; P 6,5 i P 7,5 odmierza się i wlewa po 0,5 ml płynu Lugola.
3. Do pustych probówek podpisanych M 5,5; M 6,5 i M 7,5 wlewa się po 2 ml buforu. Do pierwszej bufor o pH = 5,5, do drugiej bufor o pH = 6,5, do trzeciej bufor o pH = 7,5.
4. Do każdej z trzech probówek podpisanych M 5,5; M 6,5 i M 7,5 dodaje się 2 ml roztworu skrobi.
5. Do probówek M 5,5; M 6,5 i M 7,5 przenosi się po 0,2 ml śliny i miesza.
6. Szybko przenosi się 0,2 ml mieszaniny inkubacyjnej z probówki M 5,5 do probówki P 5,5, zawierającej płyn Lugola.
7. Następnie przenosi się taką samą objętość mieszaniny inkubacyjnej z probówki M 6,5 do probówki P 6,5 oraz mieszaniny inkubacyjnej z probówki M 7,5 do probówki P 7,5.
8. Włącza się stoper i obserwuje zabarwienia prób. Następnie zapisuje, po jakim czasie zniknie granatowe zabarwienie w poszczególnych probówkach.
Wyniki: Niebieskie zabarwienie zanikło najszybciej w probówce z pH 6,5 – po ok. 2,5 minuty. W pozostałych probówkach zabarwienie zanika znacznie później, po około 8 minutach.