Uporządkuj w prawidłowej kolejności etapy trawienia wewnątrzkomórkowego z udziałem heterolizosomów. Elementy do uszeregowania: 1. Fuzja błon lizozymu pierwotnego i fagosomu, 2. Fagocytoza cząsteczki pokarmowej, 3. Powstanie lizosomu wtórnego, 4. Wewnątrzkomórkowe trawienie pobranych cząsteczek
Uporządkuj w prawidłowej kolejności etapy trawienia wewnątrzkomórkowego z udziałem heterolizosomów. Elementy do uszeregowania: 1. Fuzja błon lizozymu pierwotnego i fagosomu, 2. Fagocytoza cząsteczki pokarmowej, 3. Powstanie lizosomu wtórnego, 4. Wewnątrzkomórkowe trawienie pobranych cząsteczek
1
Ćwiczenie 2
RTcy8019PSK4R1
Spośród podanych niżej cech zaznacz na zielono cechy wspólne lizosomów pierwotnych i wtórnych, na czerwono cechy charakterystyczne tylko dla lizosomów pierwotnych, na niebiesko cechy charakterystyczne tylko dla lizosomów wtórnych. zawierają kwaśne hydrolazy ATPaza utrzymuje kwaśne środowisko wewnętrzne stanowią magazyn hydrolaz tworzą połączenia z fagosomem magazynują niestrawione składniki pokarmowe gromadzą się w bliskim sąsiedztwie z aparatem Golgiego
Spośród podanych niżej cech zaznacz na zielono cechy wspólne lizosomów pierwotnych i wtórnych, na czerwono cechy charakterystyczne tylko dla lizosomów pierwotnych, na niebiesko cechy charakterystyczne tylko dla lizosomów wtórnych. zawierają kwaśne hydrolazy ATPaza utrzymuje kwaśne środowisko wewnętrzne stanowią magazyn hydrolaz tworzą połączenia z fagosomem magazynują niestrawione składniki pokarmowe gromadzą się w bliskim sąsiedztwie z aparatem Golgiego
RPukH7NZRw52R
Cechy wspólne lizosomów pierwotnych i wtórnych Możliwe odpowiedzi: 1. Powstaje w wyniku połączenia z fagosomem., 2. Gromadzą się w pobliżu aparatu Golgiego., 3. H+-ATPaza utrzymuje kwaśne środowisko wewnątrz lizosomu., 4. Zawierają kwaśne hydrolazy., 5. Stanowią magazyn hydrolaz. Cechy charakterystyczne tylko dla lizosomów pierwotnych Możliwe odpowiedzi: 1. Powstaje w wyniku połączenia z fagosomem., 2. Gromadzą się w pobliżu aparatu Golgiego., 3. H+-ATPaza utrzymuje kwaśne środowisko wewnątrz lizosomu., 4. Zawierają kwaśne hydrolazy., 5. Stanowią magazyn hydrolaz. Cechy charakterystyczne tylko dla lizosomów wtórnych Możliwe odpowiedzi: 1. Powstaje w wyniku połączenia z fagosomem., 2. Gromadzą się w pobliżu aparatu Golgiego., 3. H+-ATPaza utrzymuje kwaśne środowisko wewnątrz lizosomu., 4. Zawierają kwaśne hydrolazy., 5. Stanowią magazyn hydrolaz.
Cechy wspólne lizosomów pierwotnych i wtórnych Możliwe odpowiedzi: 1. Powstaje w wyniku połączenia z fagosomem., 2. Gromadzą się w pobliżu aparatu Golgiego., 3. H+-ATPaza utrzymuje kwaśne środowisko wewnątrz lizosomu., 4. Zawierają kwaśne hydrolazy., 5. Stanowią magazyn hydrolaz. Cechy charakterystyczne tylko dla lizosomów pierwotnych Możliwe odpowiedzi: 1. Powstaje w wyniku połączenia z fagosomem., 2. Gromadzą się w pobliżu aparatu Golgiego., 3. H+-ATPaza utrzymuje kwaśne środowisko wewnątrz lizosomu., 4. Zawierają kwaśne hydrolazy., 5. Stanowią magazyn hydrolaz. Cechy charakterystyczne tylko dla lizosomów wtórnych Możliwe odpowiedzi: 1. Powstaje w wyniku połączenia z fagosomem., 2. Gromadzą się w pobliżu aparatu Golgiego., 3. H+-ATPaza utrzymuje kwaśne środowisko wewnątrz lizosomu., 4. Zawierają kwaśne hydrolazy., 5. Stanowią magazyn hydrolaz.
1
Ćwiczenie 3
Na podstawie schematu uzupełnij tekst tak, aby zawierał prawdziwe informacje.
RDsf2gpKxGUkF
Grafika przedstawia schemat działania H+-ATPazy. Wewnątrz ATPazy znajdują się kwaśne hydrolazy, nukleazy, proteazy, glikozydazy lipazy oraz fosfatazy, które sprawiają że środowisko wewnętrzne ma kwaśne pH równe pięć. Przepompowując protony z cytoplazmy o obojętnym pH równym około siedem przecinek dwa do wnętrza lizosomu przy użyciu ATP utrzymuje kwaśne pH optymalne dla działania hydrolaz.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Zapoznaj się z opisem poniższego wykresem oraz tekstem.
R1YBe2vD57wix
Grafika przedstawia zależność pomiędzy szybkością reakcji enzymatycznej a pH środowiska. Wykres rośnie od zera do poziomu określonego jako optimum dla pH optymalnego. Następnie wykres spada do wartości określonej jako pH. Denaturacja enzymu następuje w warunkach innych niż optymalne.
Wpływ pH środowiska na aktywność enzymu.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Pepsyna trawiąca białka jest aktywna w środowisku kwaśnym, jakie panuje w żołądku. Amylaza ślinowa trawiąca polisacharydy jest aktywna w obojętnym środowisku jamy ustnej.
R58tIvSBtS8zF
Na podstawie informacji przedstawionych na wykresie i w tekście wyjaśnij, dlaczego w dwunastnicy nie zachodzi proces trawienia białek. W odpowiedzi uwzględnij optimum działania enzymu oraz wpływ pH środowiska na jego aktywność. (Uzupełnij).
Przeanalizuj powyższy wykres i zastanów się, jak określona wartość pH środowiska wpływa na aktywność danego enzymu.
Optimum dla działania pepsyny trawiącej białko jest kwaśne pH środowiska. Pepsyna w zasadowym środowisku dwunastnicy ulega dezaktywacji, co uniemożliwia jej działanie i rozkład białek w tym odcinku przewodu pokarmowego.
21
Ćwiczenie 5
R1GFpEV0NVUMV
Rozerwanie błony lizosomu i uwolnienie enzymów hydrolitycznych prowadzi do szybkiej autolizy komórki. Oceń, czy powyższe stwierdzenie jest słuszne. Odpowiedź uzasadnij, podając jeden argument. (Uzupełnij).
Enzymy hydrolityczne zawarte w lizosomach do optymalnego działania wymagają środowiska o pH od 4,5 do 5. Jakie pH ma cytoplazma komórki? Jak pH cytoplazmy wpłynie na aktywność uwolnionych enzymów lizosomalnych? Pamiętaj, że musisz zweryfikować prawdziwość powyższego stwierdzenia.
Stwierdzenie nie jest prawdziwe. Enzymy lizosomalne są aktywne w kwaśnym środowisku (pH = 5). W cytoplazmie panuje pH zbliżone do obojętnego (7,2), więc uwolnione enzymy nie będą aktywne i nie dojdzie do szybkiej autolizy komórki.
Informacja do ćwiczeń 7, 8 i 9
R4c8eqmcbsiTL1
Grafika przedstawia proces uwalniania cholesterolu z cząsteczki LDL z udziałem lizosomów. Cząstka LDL, czyli lipoproteina o małej gęstości ma okrągły kształt, jej błona zbudowana jest z fosfolipidów oraz cholesterolu, a także białka. Jej wnętrze wypełniają cząsteczki estru cholesterolu. Na początku cząstki LDL przyłączają się do receptorów LDL, które znajdują się na błonie komórkowej. Następnie błona komórkowa w miejscu połączenia LDL z cholesterolem ulega wpukleniu, zachodzi endocytoza, w wyniku której powstaje pęcherzyk okryty klatryną, wewnątrz którego znajduje się cząsteczka LDL. Pęcherzyk następnie ulega fuzji z endosomem, w wyniku czego powstają endosomy wczesne, następuje odłączenie cząsteczki LDL od jej receptora. Następnie z endosomu odpączkowują pechęrzyki transportujące receptory LDL - są to endosomy recyklizacyjne. Ulegają one fuzji z błoną komórkową, w wyniku czego receptory LDL powracają na powierzchnię błony komórkowej. Cząsteczki LDL z endosomów wczesnych przenoszone są do lizosomu zawierającego enzymy hydrolityczne. Następnie z lizosomu zostaje uwolniony wolny cholesterol.
Uwalnianie cholesterolu z cząsteczki LDL z udziałem lizosomów.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1LAbdc1PJdlj2
Ćwiczenie 6
Łączenie par. Na podstawie rysunku oceń słuszność poniższych stwierdzeń.. Błona siateczki śródplazmatycznej tworzy pęcherzyk transportujący.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Cząsteczka cholesterolu ulega całkowitemu rozkładowi przy udziale hydrolaz.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Enzymy lizosomalne rozkładają białka.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Lizosomy trawią cząsteczki pobrane przez komórkę na drodze endocytozy.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Łączenie par. Na podstawie rysunku oceń słuszność poniższych stwierdzeń.. Błona siateczki śródplazmatycznej tworzy pęcherzyk transportujący.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Cząsteczka cholesterolu ulega całkowitemu rozkładowi przy udziale hydrolaz.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Enzymy lizosomalne rozkładają białka.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Lizosomy trawią cząsteczki pobrane przez komórkę na drodze endocytozy.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
31
Ćwiczenie 7
RVOsXkSGncMif
Transportowany we krwi cholesterol jest związany w białkiem i występuje w postaci lipoproteiny LDL. Komórka przy pomocy białek receptorowych rozpoznaje cząsteczkę LDL i pochłania ją na drodze endocytozy. Na podstawie rysunku wyjaśnij, skąd komórka czerpie cholesterol potrzebny do budowy błon biologicznych. Uwzględnij rolę lizosomów i nazwę enzymów hydrolitycznych uczestniczących w reakcji. (Uzupełnij).
RscC4CILtqP4A
Transportowany we krwi cholesterol związany jest z białkami – występuje w postaci lipoproteiny LDL. W lizosomach znajdują się enzymy rozkładające białka. Komórka na drodze endocytozy pobiera LDL i zamyka w pęcherzyku transportującym. Pęcherzyk transportujący łączy się z lizosomem pierwotnym zawierającym enzymy hydrolityczne, w tym proteazy trawiące białka.
Komórka na drodze endocytozy pobiera cząsteczkę cholesterolu w postaci LDL. Do powstałego pęcherzyka zawierającego LDL przyłącza się lizosom pierwotny, w którym znajdują się aktywne enzymy hydrolityczne, w tym proteazy trawiące białka. Białko związane z cholesterolem ulega rozkładowi, a uwolniony cholesterol przechodzi do cytoplazmy i jest wykorzystywany do budowy błon biologicznych.
31
Ćwiczenie 8
RJ0S8G8UPmSyw
Wyjaśnij, jaką rolę w przedstawionym na powyższym rysunku procesie odgrywa endosom. (Uzupełnij).
Przypomnij sobie, czym jest endosom. Z czego powstaje? Jak cząsteczka cholesterolu LDL dostaje się do wnętrza komórki?
Endosom transportuje do cytoplazmy pochłoniętą cząsteczkę LDL i kieruje ją do lizosomu pierwotnego, gdzie ulega ona trawieniu przy udziale enzymów lizosomalnych.