Przeczytaj
Tłuszcze, pod względem chemicznym, to estry gliceroluglicerolu oraz tzw. kwasów tłuszczowych, czyli wyższych kwasów karboksylowych, takich jak np. kwas palmitynowykwas palmitynowy, stearynowystearynowy czy wiele innych.
Występują trzy główne kryteria klasyfikacji tłuszczów, jednak należy pamiętać, że są one ściśle ze sobą związane. Tłuszcze dzieli się ze względu na pochodzenie, stan skupienia oraz charakter chemiczny.
Pochodzenie
Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego
Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, czyli tzw. tłuszcze zwierzęce, to produkty pochodzenia naturalnego, uzyskiwane z tkanki tłuszczowej i mięsa zwierząt oraz mleka.

Są to tłuszcze zawierające witaminy, takie jak A,D, E, K oraz stanowiące bogate źródło energii. Zalicza się do nich następujące tłuszcze: masło, smalec, masło klarowane, łój wołowy, kaczy oraz gęsi, czy olej z łososia lub tran.
Tłuszcze pochodzenia roślinnego
Tłuszcze pochodzenia roślinnego, czyli tzw. tłuszcze roślinne, to produkty pochodzenia naturalnego, uzyskiwane głównie z nasion, owoców oraz pestek roślin. Stanowią bogate źródło witamin A i E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega‑3omega‑3 oraz omega‑6omega‑6.

Tłuszcze pozyskuje się z nasion roślin, takich jak np. słonecznik, soja, siemię lniane czy rzepak. Natomiast owoce, które są źródłem tłuszczów to, np. awokado, oliwka, rokitnik czy palma oleista. Pestki dyni czy winogron, a także orzechy włoskie, laskowe, kokosowe lub nerkowca, również stanowią źródło do pozyskania tłuszczów. Co więcej, nawet zarodki roślinne wykorzystywane są do otrzymania tłuszczów, np. z zarodków kukurydzianych otrzymywany jest olej kukurydziany, a z otrębów ryżowych z zarodkami – olej ryżowy.
Tłuszcze roślinne modyfikowane chemicznie
Margaryna stanowi typowy tłuszcz modyfikowany chemicznie. Jest to emulsja tłuszczowo‑wodna, otrzymywana głównie w reakcji katalitycznegokatalitycznego uwodornienia tłuszczów roślinnych, które w tej mieszaninie stanowią od około 40 do 80% masy. Reakcja uwodornienia polega na przyłączaniu wodoru do danego związku chemicznego, skutkiem czego jest zerwanie wiązań wielokrotnych pomiędzy węglami występującymi w tym związku. Reakcja ta wymaga często zastosowania wysokiego ciśnienia oraz katalizatorów takich jak nikiel Raneya czy żelazo, a jej skutkiem jest otrzymanie tłuszczu nasyconego, który wykazuje się większą sztywnością łańcucha, niż substrat (tłuszcz nienasycony).

Ciekawym tłuszczem modyfikowanym chemicznie jest olestra (olean), czyli substancja, która została stworzona przez globalny koncern Procter&Gamble jako bezkaloryczny odpowiednik tłuszczu. Powstaje w wyniku reakcji sacharozy z kwasami tłuszczowymi. Olestra, jak dotąd, nie została dopuszczona do sprzedaży w krajach Unii Europejskiej.

Tłuszcze mieszane
Tłuszcze mieszane to kombinacja tłuszczów roślinnych i zwierzęcych. Jako produkty spożywcze, nazywane są „miksami do smarowania”. Stanowią połączenie naturalnych tłuszczów roślinnych z masłem, czyli tłuszczem zwierzęcym.
Mieszanina łoju wołowego, różnych olejów roślinnych i oleju palmowego to tzw. frytura, stanowiąca tłuszcz kuchenny i wykorzystywana do smażenia.

Stan skupienia
Tłuszcze o stałym stanie skupienia

Tłuszcze o stałym stanie skupienia to głównie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.
Wyjątek stanowi tran, który jest tłuszczem ciekłym, otrzymywanym z wątroby niektórych ryb (np. z dorszy czy rekinów) i tkanki tłuszczowej niektórych ssaków morskich (np. z wielorybów czy fok).
Tłuszcze o ciekłym stanie skupienia

Tłuszcze o ciekłym stanie skupienia to głównie tłuszcze pochodzenia roślinnego.
Wyjątkami są masła: kakaowe, orzechowe czy kokosowe, które w temperaturze pokojowej występują w stałym stanie skupienia.
Charakter chemiczny
Tłuszcze nasycone
Tłuszcze nasycone pochodzą od nasyconych wyższych kwasów karboksylowych, czyli takich, w których pomiędzy atomami węgla występują jedynie wiązania pojedyncze.
Takie tłuszcze są najczęściej pochodzenia zwierzęcego, co oznacza, że występują głównie w stałym stanie skupienia.
Poniżej przedstawione zostały wzory kreskowe oraz uproszczone dwóch tłuszczów nasyconych:
palmitynianu gliceroluglicerolu (heksadekanianu propano-,,-triolu), który jest zbudowany z reszt kwasowych kwasu palmitynowego (o wzorze sumarycznym );

stearynianu glicerolu (oktadekanianu propano-,,-triolu), który jest zbudowany z reszt kwasowych kwasu stearynowego (o wzorze sumarycznych ).

Tłuszcze nienasycone
Tłuszcze nienasycone pochodzą od nienasyconych wyższych kwasów karboksylowych, czyli takich, w których pomiędzy atomami węgla występuje jedno lub więcej wiązań wielokrotnych.
Takie tłuszcze są najczęściej pochodzenia roślinnego, więc głównie są cieczami.
Poniżej przedstawione zostały wzory kreskowe oraz uproszczone dwóch tłuszczów nienasyconych:
oleinianu glicerolu (oktadek‑9-enianu propano-,,-triolu), który jest zbudowany z reszt kwasowych kwasu oleinowego (o wzorze sumarycznych );

linolanu glicerolu (oktadek‑9,12‑dienianu propano-,,-triolu), który jest zbudowany z reszt kwasowych kwasu linolowego (o wzorze sumarycznych ).

Słownik
(niem. Essig „ocet” i Äther „eter”) są to związki chemiczne, które powstają w wyniku działania alkoholu lub fenolu na kwas w reakcji zwanej estryfikacją
(gr. glykys „słodki”) alkohol polihydroksylowy, zawierający trzy grupy hydroksylowe; jego nazwa systematyczna to propano-,,-triol; powszechnie znany jest również pod nazwą gliceryna.
kwasy karboksylowe, które zawierają długie łańcuchy węglowe, zbudowane z ponad atomów węgla
woda bromowa, czyli wodny roztwór bromu
to reakcja addycji elektrofilowej wodoru do węglowodorów nienasyconych, posiadających wiązania wielokrotne pomiędzy atomami węgla, pod wpływem katalizatora, którym może być pallad, platyna lub nikiel
Bibliografia
Danikiewicz W., Część III. Chemia organiczna, Warszawa 2009.
Dudek‑Różycki K., Płotek M., Wichur T., Węglowodory. Repetytorium i zadania, Kraków 2020.
Dudek‑Różycki K., Płotek M., Wichur T., Związki organiczne zawierające azot oraz wielofunkcyjne pochodne węglowodorów. Repetytorium i zadania, Kraków 2021.
Dudek‑Różycki K., Płotek M., Wichur T., Kompendium terminologii oraz nazewnictwa związków organicznych. Poradnik dla nauczycieli i uczniów, Kraków 2020.
Kaznowski K., Chemia. Vademecum maturalne, Warszawa 2016.
McMurry J., Chemia organiczna, Warszawa 2000.
McMurry J., Chemia organiczna, Warszawa 2016.