Wirtualne laboratorium – I
Przeprowadź doświadczenie w wirtualnym laboratorium chemicznym. Rozwiąż problem badawczy i zweryfikuj hipotezę. W formularzu zapisz obserwacje i wyniki, a następnie sformułuj wnioski.

Zasób interaktywny dostępny pod adresem https://zpe.gov.pl/a/DDEzBRJ20
Problem badawczy: czy można odróżnić tłuszcze nasycone od tłuszczów nienasyconych za pomocą reakcji z roztworem bromu?
Hipoteza: tłuszcz nienasycony odbarwia roztwór bromu, a tłuszcz nasycony nie reaguje z roztworem bromu.
Wyniki:
Wnioski:
Równanie reakcji chemicznej:
Odpowiedź zapisz w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu.
Przeprowadzono doświadczenie w wirtualnym laboratorium chemicznym. Zapoznaj się problemem badawczym i zweryfikowaną hipotezą, podanymi obserwacjami i wynikami, a także sformułowanymi wnioskami.
Analiza doświadczenia: Jak klasyfikuje się tłuszcze?
Problem badawczy: Czy można odróżnić tłuszcze nasycone od tłuszczów nienasyconych za pomocą reakcji z roztworem bromu?
Hipoteza: Tłuszcz nienasycony odbarwia roztwór bromu, a tłuszcz nasycony nie reaguje z roztworem bromu.
Sprzęt laboratoryjny:
probówki – podłużne naczynia szklane do przeprowadzania prostych reakcji chemicznych;
statyw na probówki – prostokątny sprzęt laboratoryjny z rzędami otworów, w których umieszczane są probówki;
pipety Pasteura – wąskie rurki służące do pobierania i przenoszenia niewielkiej ilości cieczy przy pomocy ssawki;
metalowe łyżeczki – służące do pobierania i przenoszenia niewielkich ilości substancji stałych;
korki służące do zatykania probówek.
Odczynniki chemiczne:
masło;
olej rzepakowy;
roztwór bromu w czterochlorku węgla.
Wykonanie:
Do jednej z probówek wprowadzono niewielką ilość masła (za pomocą łyżeczki), a do drugiej około dwa mililitry oleju rzepakowego.
Następnie do obu naczyń dodano po około dwa mililitry roztworu bromu w czterochlorku węgla.
Probówki zamknięto korkami i energicznie wytrząśnięto. Odłożono do statywu i odczekano aż mieszaniny się ustabilizują.
Obserwacje:
W probówce, w której znajdowało się masło po dodaniu roztworu bromu nie zaobserwowano zmian.
Po dodaniu roztworu bromu do probówki zawierającej olej rzepakowy mieszanina stała się bezbarwna.
Wyniki:
Olej rzepakowy ulega reakcji z roztworem bromu w tetrachlorometanie, z kolei masło nie ulega reakcji.
Wnioski:
Olej rzepakowy jest tłuszczem nienasyconym, ponieważ reaguje z roztworem bromu i go odbarwia. Masło jest tłuszczem nasyconym, ponieważ nie reaguje z roztworem bromu.
kowalencyjne spolaryzowane, tetrachlorometanie, kowalencyjne niespolaryzowane, niepolarnym, koordynacyjne, chloroformie, dichlorometanie, wodorowe, polarnym
W doświadczeniu chemicznym zamiast użyto roztworu bromu w .........................................................., ponieważ lepiej rozpuszcza się w rozpuszczalniku .......................................................... niż .........................................................., ze względu na występujące wiązanie .......................................................... pomiędzy atomami bromu.