Sprawdź się
Zaklasyfikuj wymienione poniżej tłuszcze ze względu na pochodzenie.
smalec, miks do smarowania, łój wołowy, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, margaryna</strong></strong></strong>, olej lniany, olej z pestek winogron, masło, tran, masło orzechowe, olestra, tłuszcz kakaowy, masło klarowane, olej z łososia, masło kokosowe, olej ryżowy, oliwa z oliwek
zwierzęce: | |
---|---|
roślinne: | |
modyfikowane chemicznie i mieszane: |
Zaznacz „Prawda”, jeśli uznasz, że zdanie jest prawdziwe, lub „Fałsz”, jeśli fałszywe.
Zdanie | Prawda | Fałsz |
Tran jest tłuszczem pochodzenia zwierzęcego, czyli występuje w stałym stanie skupienia. | □ | □ |
Olestra to naturalny produkt uzyskiwany z zarodków pszenicy. | □ | □ |
Łój wołowy, gęsi czy kaczy to tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. | □ | □ |
Miks do smarowania jest tłuszczem mieszanym, stanowiącym kombinację tłuszczów roślinnych ze zwierzęcymi. | □ | □ |
Margaryna to naturalny tłuszcz, w którym olej słonecznikowy stanowi największy procent masy. | □ | □ |
Zapisz pełne równanie reakcji, które zostało przedstawione na powyższym schemacie.
Na przedstawionym poniżej schemacie przedstawiono reakcję, której ulega pewna reszta kwasowa. Od jakiego kwasu pochodzi ta reszta kwasowa? Czy potrafisz ją zidentyfikować?
Zapoznaj się z opisem schematu, na którym przedstawiono reakcję, której ulega pewna reszta kwasowa. Od jakiego kwasu pochodzi ta reszta kwasowa? Czy potrafisz ją zidentyfikować?
Odpowiedz na poniższe pytanie, uzasadniając swoje zdanie.
Jaki charakter chemiczny ma przedstawiony poniżej tłuszcz?
Jaki charakter chemiczny ma opisany tłuszcz?
Oblicz maksymalną masę bromu, jaka przereaguje z tłuszczu, jeżeli wiesz, że jest on zbudowany z dwóch reszt kwasu oleinowego oraz jednej reszty kwasu palmitynowego. Wynik zaokrąglij do drugiego miejsca po przecinku.