Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
R1Uwz4arN8fQs1
Ćwiczenie 1
Zaklasyfikuj wymienione poniżej tłuszcze ze względu na pochodzenie. zwierzęce: Możliwe odpowiedzi: 1. olej lniany, 2. olej ryżowy, 3. masło orzechowe, 4. masło kokosowe, 5. tran, 6. łój wołowy, 7. miks do smarowania, 8. olej z pestek winogron, 9. smalec, 10. masło, 11. olej z łososia, 12. olej rzepakowy, 13. margaryna, 14. masło klarowane, 15. oliwa z oliwek, 16. olej słonecznikowy, 17. tłuszcz kakaowy, 18. olestra roślinne: Możliwe odpowiedzi: 1. olej lniany, 2. olej ryżowy, 3. masło orzechowe, 4. masło kokosowe, 5. tran, 6. łój wołowy, 7. miks do smarowania, 8. olej z pestek winogron, 9. smalec, 10. masło, 11. olej z łososia, 12. olej rzepakowy, 13. margaryna, 14. masło klarowane, 15. oliwa z oliwek, 16. olej słonecznikowy, 17. tłuszcz kakaowy, 18. olestra modyfikowane chemicznie i mieszane: Możliwe odpowiedzi: 1. olej lniany, 2. olej ryżowy, 3. masło orzechowe, 4. masło kokosowe, 5. tran, 6. łój wołowy, 7. miks do smarowania, 8. olej z pestek winogron, 9. smalec, 10. masło, 11. olej z łososia, 12. olej rzepakowy, 13. margaryna, 14. masło klarowane, 15. oliwa z oliwek, 16. olej słonecznikowy, 17. tłuszcz kakaowy, 18. olestra
RyKBdlCtfGvh81
Ćwiczenie 2
Łączenie par. Zaznacz „Prawda”, jeśli uznasz, że zdanie jest prawdziwe, lub „Fałsz”, jeśli fałszywe.. Tran jest tłuszczem pochodzenia zwierzęcego, czyli występuje w stałym stanie skupienia.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Olestra to naturalny produkt uzyskiwany z zarodków pszenicy.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Łój wołowy, gęsi czy kaczy to tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Miks do smarowania jest tłuszczem mieszanym, stanowiącym kombinację tłuszczów roślinnych ze zwierzęcymi.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Margaryna to naturalny tłuszcz, w którym olej słonecznikowy stanowi największy procent masy.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
1
Ćwiczenie 3
R1cIBDyn3t7i421
Wymień po dwa przykłady tłuszczów płynnych i stałych.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1YFWWG0sfQsE
211
Ćwiczenie 4
R156M2TBxd09S
Bromowanie.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Zapisz pełne równanie reakcji, które zostało przedstawione na powyższym schemacie.

RG1RcYlcLtyMm
Równanie reakcji zapisz w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu.
2
Ćwiczenie 4
R1FLVCzRc0NzZ
21
Ćwiczenie 5

Na przedstawionym poniżej schemacie przedstawiono reakcję, której ulega pewna reszta kwasowa. Od jakiego kwasu pochodzi ta reszta kwasowa? Czy potrafisz ją zidentyfikować?

Zapoznaj się z opisem schematu, na którym przedstawiono reakcję, której ulega pewna reszta kwasowa. Od jakiego kwasu pochodzi ta reszta kwasowa? Czy potrafisz ją zidentyfikować?

RnZOicPHkVIBF
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RGHr6Ka2Fbn0O1
Uzupełnij zdanie, wybierając poprawną odpowiedź spośród wymienionych. Reakcji tej uległa reszta kwasowa kwasu 1. oleinowego, 2. palmitynowego, 3. linolowego, 4. linolenowego, 5. stearynowego.
21
Ćwiczenie 6

Odpowiedz na poniższe pytanie, uzasadniając swoje zdanie.

Jaki charakter chemiczny ma przedstawiony poniżej tłuszcz?

Jaki charakter chemiczny ma opisany tłuszcz?

RUffTzcyxiLH2
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RvTXaHlndl0N3
Odpowiedź: (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 7
RnZOicPHkVIBF
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1UI5gST1bTym
Dokończ poniższe zdanie, zakreślając poprawne odpowiedzi spośród wymienionych. W razie potrzeby poszukaj potrzebnych informacji w dostępnych źródłach. Reakcja przedstawiona powyższym schematem zachodzi wg mechanizmu substytucji nukleofilowejaddycji elektrofilowejaddycji nukleofilowej, w której elektrofilemnukleofilemrodnikiem jest Br-Br+H+.
311
Ćwiczenie 8

Oblicz maksymalną masę bromu, jaka przereaguje z 34,5 g tłuszczu, jeżeli wiesz, że jest on zbudowany z  dwóch reszt kwasu oleinowego oraz jednej reszty kwasu palmitynowego. Wynik zaokrąglij do drugiego miejsca po przecinku.

R18PnJ0WC0Dl1
Reakcja: (Uzupełnij) Obliczenia: (Uzupełnij).
Rrtei0vdVbw08
(Uzupełnij).