Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

We wszystkich żywych komórkach zachodzą różnorodne reakcje chemiczne: anaboliczne lub kataboliczne, z którymi wiążą się przemiany energetyczne, stanowiące podłoże wszelkich zjawisk biologicznych.

Reakcje anaboliczne, zwane również reakcjami syntezy, wymagają dostarczenia energii w formie ATP. W ich wyniku z prostych związków powstają związki złożone. Przykładami procesów anabolicznych są glukoneogenezaglukoneogenezaglukoneogeneza oraz glikogenogenezaglikogenogenezaglikogenogeneza.

W wyniku reakcji katabolicznych, określanych również jako reakcje analizy lub rozpadu, energia zmagazynowana w wiązaniach związków złożonych zostaje uwolniona do środowiska w postaci ciepła lub jest wykorzystywana do wykonania pracy. Przykładami procesów katabolicznych są oddychanie tlenowe i beztlenowe oraz fermentacja alkoholowa. Całkowity wydatek energetycznycałkowity wydatek energetycznyCałkowity wydatek energetyczny (TEE, ang. total energy expenditure) – czyli energia (wyrażana w kilokaloriach – kcal) uwalniana podczas reakcji katabolicznych – wykorzystywany jest do wykonania określonej pracy oraz do podtrzymania procesów życiowych. Szybkość zużywania energii w celu utrzymania podstawowych procesów życiowych określana jest jako tempo przemiany materii lub tempo metabolizmu.

R1UeZg6YkhqTf1
Reakcje chemiczne i przemiana energii w procesach anabolicznych i katabolicznych.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ciekawostka

Pierwsze długoterminowe badania nad metabolizmem prowadził w 1614 r. włoski lekarz i fizyk Santorio Santorio. Dopiero ponad 100 lat później, w 1780 r., francuski fizyk i chemik Antoine Lavoisier dokonał pomiaru uwalnianej energii w postaci ciepła przez żywe organizmy.

Utrata energii podczas procesów katabolicznych rekompensowana jest poprzez energię dostarczaną wraz z pożywieniem. Jej ilość potrzebna do pokrycia dziennego wydatku energetycznego określana jest jako dzienne zapotrzebowanie energetyczne.

Ciekawostka

Wartość energetyczna pokarmu mierzona jest za pomocą metody kalorymetrii bezpośredniej. Pożywienie spalane jest w specjalnym urządzeniu zwanym bombą kalorymetryczną (lub bombą Berthelota) umieszczonym w kalorymetrze, czyli urządzeniu służącym do pomiaru ciepła. Ilość uzyskanego ciepła, mierzona w kaloriach (cal) lub kilokaloriach (kcal), określa ilość energii, jaką organizm przyswoi po strawieniu danego produktu.

R1CDA7CSVBrFi
Budowa kalorymetru.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑orange
1
Ważne!

1 kcal = 1000 cal

Tempo przemiany materii, czyli ilość zużytej energii (wyrażanej w kilokaloriach – kcal) w określonej jednostce czasu, może być mierzone za pomocą kalorymetrii bezpośredniej. Polega ona na zmierzeniu ilości oddawanego ciepła przez organizm człowieka lub zwierzęcia umieszczonego w urządzeniu zwanym kalorymetrem. Wydatek energetyczny człowieka najczęściej mierzony jest za pomocą metod kalorymetrii pośredniej. Należą do nich pomiar zużycia tlenu wykorzystywanego do strawienia pokarmu oraz pomiar produkcji dwutlenku węgla lub stosunku wytwarzanego dwutlenku węgla do pobranego tlenu.

R1HZOMOsWk2Jw1
Mapa myśli. Lista elementów:
  • Nazwa kategorii: Tempo przemiany materii
    • Elementy należące do kategorii Tempo przemiany materii
    • Nazwa kategorii: Kalorymetria pośrednia
      • Elementy należące do kategorii Kalorymetria pośrednia
      • Nazwa kategorii: Pomiar zużycia tlenu wykorzystywanego na strawienie pokarmu
      • Nazwa kategorii: Pomiar produkcji dwutlenku węgla lub stosunku wytwarzanego dwutlenku węgla do pobranego tlenu
      • Koniec elementów należących do kategorii Kalorymetria pośrednia
    • Nazwa kategorii: Kalorymetria bezpośrednia
      • Elementy należące do kategorii Kalorymetria bezpośrednia
      • Nazwa kategorii: Rejestrowanie oddawanego ciepła przez człowieka lub zwierzę za pomocą kalorymetru
      • Koniec elementów należących do kategorii Kalorymetria bezpośrednia
      Koniec elementów należących do kategorii Tempo przemiany materii
Źródło: licencja: CC BY-SA 3.0.

Do oceny tempa przemiany materii najczęściej stosuje się pomiar zużycia tlenu wykorzystanego na strawienie pokarmu. Przyjmuje się, że 1 l tlenu zużywany jest na zmetabolizowanie 4,5–5 kcal na 1 g białka lub węglowodanu oraz 9 kcal na 1 g tłuszczu. Tempo przemiany materii oblicza się wg poniższego wzoru:

bg‑orange

tempo przemiany materii (kcal/dobę) = L OIndeks dolny 2/dobę × kcal/L OIndeks dolny 2

gdzie:

L OIndeks dolny 2/dobę – ilość zużytego tlenu w litrach przez dobę

kcal/L OIndeks dolny 2 – litr zużytego tlenu

Pomiar tempa przemiany materii wykonuje się również poprzez obliczenie produkcji dwutlenku węgla bądź stosunku wytwarzanego dwutlenku węgla do pobranego tlenu, określanego jako współczynnik oddechowy (RQ, ang. respiratory quotient) lub wskaźnik wymiany oddechowej (RER, ang. respiratory exchange ratio). Wielkość współczynnika zależy od rodzaju substancji będącej źródłem energii, np. dla diety bogatej w cukry RQ wynosi 1, mieszanej – 0,8, bogatej w tłuszcze – 0,7. Przykładowo dla mężczyzny ważącego 70 kg, którego spoczynkowe zużycie tlenu wynosi 
430 l/dobę, RQ = 0,8. Oznacza to, że 1 l tlenu zużywany jest na spalenie 4,8 kcal. RQ oblicza się wg poniższego wzoru:

bg‑orange

RQ = VIndeks dolny COIndeks dolny 2 Indeks dolny koniec/VIndeks dolny OIndeks dolny 2 Indeks dolny koniec

gdzie:

RQ – współczynnik oddechowy

VIndeks dolny CO2 – objętość wydalanego COIndeks dolny 2

VIndeks dolny O2 – objętość pobranego OIndeks dolny 2

Czynniki wpływające na tempo przemiany materii

R4bJcw6ELDUcV1
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
Ciekawostka

Pierwsze wzmianki o otyłości i jej negatywnym wpływie na zdrowie pojawiły się w pracach Hipokratesa (460–375 r. p.n.e.).

W XVII w. otyłość była uznawana za oznakę witalności i płodności, stanowiła również przejaw wysokiego statusu materialnego.

Słownik

anabolizm
anabolizm

ogół reakcji endoenergetycznych, czyli reakcji, które wymagają dostarczenia energii, niezbędnej do syntezy złożonych produktów z prostych substratów

całkowity wydatek energetyczny
całkowity wydatek energetyczny

TEE (ang. total energy expenditure); ilość energii (w kcal) wykorzystywana do wykonania określonej pracy oraz do podtrzymania procesów życiowych

glikogenogeneza
glikogenogeneza

zachodzący w wątrobie proces syntezy glikogenu z glukozy

glukoneogeneza
glukoneogeneza

proces syntezy glukozy z niecukrowcowych prekursorów (np. mleczanu, aminokwasów)

katabolizm
katabolizm

ogół reakcji egzoenergetycznych, czyli reakcji, podczas których uwalniana jest energia pochodząca z rozpadu złożonych związków na proste cząsteczki

metabolizm
metabolizm

ogół reakcji chemicznych zachodzących w organizmach jedno- i wielokomórkowych; niektóre z nich wymagają dostarczania energii w postaci ATP – w ich wyniku powstają złożone związki; inne polegają na uwolnieniu energii zmagazynowanej w wiązaniach chemicznych w wyniku rozpadu złożonych związków

podstawowa przemiana materii – PPM
podstawowa przemiana materii – PPM

inaczej metabolizm podstawowy, podstawowy wydatek energetyczny; energia uwalniana podczas reakcji katabolicznych wykorzystywana do podstawowych procesów życiowych oraz wysiłku fizycznego

spoczynkowa przemiana materii
spoczynkowa przemiana materii

PPM mierzona po 12‑godzinnym spoczynku (na czczo)

tempo przemiany materii
tempo przemiany materii

szybkość zużywania energii (w kcal) wykorzystywanej w celu utrzymania podstawowych procesów życiowych