Przeczytaj
Peroksysomy – występowanie i budowa
Drobne, kuliste organella komórkowe określane mianem peroksysomówperoksysomów występują w cytozolucytozolu komórek zwierzęcych (z wyjątkiem czerwonych krwinek, czyli erytrocytów) i roślinnych, głównie w bliskim sąsiedztwie mitochondriów i chloroplastów. W organizmie człowieka najliczniej występują w komórkach wątroby i kanalików nerkowych.
Peroksysomy mają postać pęcherzyków otoczonych jedną błoną białkowo‑lipidową. W ich wnętrzu znajdują się enzymy, które katalizują reakcje utleniania różnych substratów organicznych, np. lipidów.
Produktem ubocznym tych reakcji jest toksyczny nadtlenek wodorunadtlenek wodoru HIndeks dolny 22OIndeks dolny 22. Peroksysomy zabezpieczają organelle komórkowe przed szkodliwym działaniem tego związku – występujący w ich wnętrzu enzym katalazakatalaza natychmiast neutralizuje nadtlenek wodoru, rozkładając go do tlenu i wody.
↑
2 H indeks dolny 2 koniec indeksu dolnego O strzałka w prawo, nad strzałką katalaza, dalej za strzałką 2 H indeks dolny 2 O dodać O indeks dolny 2 koniec indeksu dolnego strzałka w górę
Katalaza stanowi 20% białek peroksysomalnych i jest jednym z najszybciej działających enzymów.
Peroksysomy w komórkach zwierzęcych
Peroksysomy mają ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Neutralizacja szkodliwego nadtlenku wodoru nie jest jedynym procesem, w którym uczestniczą zawarte we wnętrzu tych organelli enzymy.
Tlen uwolniony w reakcjach rozkładu HIndeks dolny 22OIndeks dolny 22 bierze udział w kolejnych reakcjach, utleniając inne substraty. Na przykład alkohol etylowy ulega utlenieniu do mniej szkodliwego aldehydu octowego.
Zachodzące w peroksysomach reakcje utleniania zużywają około 20% tlenu wykorzystywanego przez komórkę. Podczas tych reakcji dochodzi do uwalniania energii, która nie jest magazynowana w postaci ATP, tylko ulega rozproszeniu w postaci ciepła.
Inny enzym, oksydaza moczanowaoksydaza moczanowa (urykaza), która występuje w peroksysomach komórek wątroby ssaków z wyjątkiem małp człekokształtnych i człowieka, katalizuje reakcje rozkładu kwasu moczowego do alantoiny.
kwas moczanowy dodać 2 H indeks dolny 2 O dodać O indeks dolny 2 koniec indeksu dolnego strzałka równoważna, nad strzałką oksydaza moczanowa, dalej za strzałką, alantoina dodać C O indeks dolny 2 koniec indeksu dolnego dodać H indeks dolny 2 koniec indeksu dolnego O indeks dolny 2 koniec indeksu dolnego
Peroksysomy w komórkach roślinnych
Peroksysomy w komórkach roślinnych przypominają peroksysomy w komórkach zwierzęcych, ale są bardziej zróżnicowane pod względem pełnionej funkcji. W komórkach nasion oleistych, magazynujących tłuszcze (lipidy) jako materiał zapasowy, występują peroksysomy nazywane glioksysomamiglioksysomami. Zawierają one enzymy, które w cyklu glioksalowymcyklu glioksalowym podczas kiełkowania nasion przekształcają zmagazynowane tłuszcze w cukry (sacharozę), stanowiące źródło węgla i energii dla rozwijającej się siewki.
Glioksysomy są aktywne ok. jednego, dwóch tygodni, do momentu, aż siewka wytworzy liście, w których w procesie fotosyntezy zacznie produkować cukry. Wtedy glioksysomy przekształcają się w peroksysomy liściowe. Układają się obok mitochondriów i chloroplastów i uczestniczą w fotooddychaniufotooddychaniu oraz rozkładzie nadtlenku wodoru.
Glioksysomy pojawiają się również w komórkach starzejących się tkanek, gdzie prawdopodobnie uczestniczą w rozkładzie lipidów błon obumierających komórek.
Peroksysomy występują w brodawkach korzeniowych roślin bobowatych (dawniej zwanych motylkowymi), np. łubinu. Jest to miejsce bytowania symbiotycznych bakterii, które mają zdolność do wiązania azotu atmosferycznego.
W szczytowych komórkach strzępek grzybów należących do podstawczaków i workowców, w porach przegród oddzielających komórki strzępek, znajdują się drobne pęcherzyki. Ich rola polega na zamykaniu porów, gdy strzępki ulegają rozerwaniu, co wiąże się z uszkodzeniem ścian komórkowych. Ma to zapobiec wypłynięciu cytoplazmy z komórki i oddzielić uszkodzoną części strzępki. Pęcherzykami tymi są ciałka Woroninaciałka Woronina, uznawane przez naukowców za wyspecjalizowane peroksysomy.
Słownik
wyspecjalizowane peroksysomy występujące w szczytowych komórkach strzępek grzybów należących do podstawczaków i workowców; ich funkcją jest zamykanie porów gdy strzępki ulegają rozerwaniu, co zapobiega wypłynięciu cytoplazmy z komórki, oddzielając uszkodzoną części strzępki
szereg przemian biochemicznych umożliwiający przemianę tłuszczów w cukry; zachodzi w glioksysomach
cytoplazma podstawowa, tzn. część płynna cytoplazmy, w której znajdują się organelle komórkowe
proces zachodzący na świetle u roślin, podczas którego pobierają one tlen, a oddają dwutlenek węgla; przebiega w warunkach dużego stężenia tlenu oraz małego stężenia dwutlenku węgla i jest procesem ograniczającym wydajność fotosyntezy
rodzaj peroksysomów występujących w komórkach nasion roślin oleistych oraz grzybów; zawierają enzymy, które przekształcają tłuszcze będące materiałem zapasowym w cukry, stanowiące źródło energii dla kiełkującej siewki
enzym z grupy oksydoreduktaz uczestniczący w rozkładzie nadtlenku wodoru do wody i tlenu
HIndeks dolny 22OIndeks dolny 22; nieorganiczny związek chemiczny będący reaktywną formą tlenu, który w formie wody utlenionej bywa stosowany m.in. jako środek odkażający
enzym uczestniczący w rozkładzie kwasu moczowego do alantoiny
(ang. hydrogen peroxide – nadtlenek wodoru) drobne pęcherzyki otoczone pojedynczą błoną białkowo‑lipidową, występujące w komórkach roślinnych i zwierzęcych; zawierają enzymy uczestniczące w reakcjach utleniania różnych substratów