Przeczytaj
Znaczenie wody
Woda jest głównym składnikiem organizmów. Jej zawartość w protoplazmie komórek wynosi około 85–90%, a w organellach takich jak mitochondria około 50%. Stanowi także około 60–70% masy ludzkiego ciała. Natomiast ciało meduzy zawiera jej aż 95–97%. Znaczne ilości wody mają warzywa i owoce, zwłaszcza soczyste – ogórek 97%, cukinia 96%, arbuz, papryka, truskawka 92%. Najmniej wody zawierają nasiona i zarodniki: 5–7%.
Dla organizmów żywych niebezpieczny jest zarówno nadmiar, jak i niedobór wody w komórkach. Nadmiar grozi komórce spęcznieniem, które prowadzić może nawet do pękania ścian komórkowych, niedobór stwarza ryzyko niekorzystnego przebiegu procesów fizjologicznych, np. zaburzenia równowagi jonowej.
Woda jest środowiskiem, w którym zachodzą wszystkie najważniejsze procesy życiowe organizmów. Należy do nich m.in. zdolność rozpuszczania oraz możliwość transportu różnych substancji w organizmie – produktów przemiany materii, substancji pokarmowych, hormonów, witamin itp. Istotne znaczenie, zwłaszcza dla zwierząt stałocieplnych, ma także duża pojemność cieplna wody chroniąca przed gwałtownymi zmianami temperatury.
Prawidłowe funkcjonowanie organizmu zależy od utrzymania odpowiedniej równowagi wodnej między ilością wody pobranej a utraconej. U roślin woda jest tracona głównie poprzez transpirację, u zwierząt i ludzi m.in. wskutek oddychania, przez skórę w trakcie pocenia, przez przewód pokarmowy z niestrawionymi składnikami pożywienia lub przez narządy wydalnicze z końcowymi produktami metabolizmu.
Źródła wody dla roślin i zwierząt
Podstawowym źródłem wody dla zwierząt jest woda pobierana w postaci płynu. Musi to być jednak woda słodka, bowiem słona wywiera niekorzystny wpływ na procesy fizjologiczne (plazmoliza, nadmiar sodu w organizmie). W przypadku ograniczonej dostępności wody słodkiej jej głównym źródłem jest pokarm, np. miękkie części roślin lub bezkręgowce o dużej zawartości wody. Ważna dla utrzymania równowagi wodnej organizmu jest także tzw. woda metabolicznawoda metaboliczna powstająca jako końcowy produkt utleniania związków organicznych. Głównym źródłem wody metabolicznej są tłuszcze – zwierzęta żywiące się pokarmem bogatym w tłuszcz lub wytwarzające duże ilości tzw. tłuszczu zapasowego wykorzystują te związki jako źródła wody.
Rośliny lądowe korzystają głównie z wody zawartej w glebie. Pobierają wodę włośnikamiwłośnikami korzeni. Rośliny zielne czerpią wodę z powierzchniowej warstwy gleby do głębokości około 50 cm natomiast drzewa do ok. 2 m. Nadziemne części roślin są zdolne do pobierania wody z opadów atmosferycznych jedynie w niewielkim stopniu ze względu na pokrycie kutikulą. Pobieranie wody przez pędy jest możliwe dzięki hydatodomhydatodom, czyli szparkom wodnym.
Wpływ zróżnicowanych warunków wodnych na organizmy
Wiele rejonów Ziemi cierpi na niedobór lub nadmiar wody, co ogranicza możliwość rozwoju organizmów żywych. Rośliny i zwierzęta występujące w określonych, abiotycznych warunkach środowiska są na ogół do nich przystosowane. Takie grupy organizmów nazywane są formami ekologicznymiformami ekologicznymi. Organizmy zaadaptowane do danych warunków środowiska mają podobny zestaw cech fizjologicznych, anatomicznych, morfologicznych umożliwiających im przetrwanie, choć należą do różnych gatunków. Na przykład ograniczają one transpirację (parowanie wody) w ciągu dnia, a w nocy adsorbują rosę, a także wytrzymują okresy uśpienia. Spójrzmy, w jaki sposób nadmiar lub niedobór wody wpływa na cechy roślin i zwierząt.
Rośliny wykazują duży stopień adaptacji do warunków wodnych panujących w środowisku. Na tej podstawie wśród roślin wyróżnia się m.in. hydrofity, higrofity, kserofity, efemerydy i wiele innych.
Hydrofity to rośliny ziemnowodnerośliny ziemnowodne oraz rośliny całkowicie zanurzone w wodzie lub mające liście pływające na powierzchni wody. Pobierają one wodę i niezbędne składniki mineralne całą powierzchnią ciała. Ich zanurzone liście są wąskie, długie, wstęgowate i giętkie, dzięki czemu nie stawiają oporu prądom wody.
Z kolei liście utrzymujące się na powierzchni wody wykształciły przede wszystkim cechy zapobiegające zanurzeniu – są płaskie, w górnej części pokryte woskiem, dzięki czemu woda z nich spływa. Mają drobne włoski, między którymi gromadzi się powietrze utrzymujące liść na powierzchni wody (grążel żółty, grzybień biały).
Higrofity to rośliny porastające siedliska o dużej wilgotności gleby i powietrza występujące np. w dolnych piętrach wilgotnych lasów tropikalnych i w trwale wilgotnych miejscach w innych strefach klimatycznych. Ich system korzeniowy ze względu na łatwą dostępność wody w glebie jest z reguły słabo rozwinięty. Natomiast części nadziemne – cienkie, delikatne, pozbawione grubej warstwy kutikuli – są przystosowane do intensywnej transpiracjitranspiracji, dzięki której odprowadzają nadmiar wody z tkanek.
Nasycone wodą podłoże jest z reguły mało stabilne i pozbawione tlenu. Dlatego niektóre gatunki (np. cypryśnik błotny, gatunki namorzynowe) wykształciły korzenie oddechowekorzenie oddechowe, utrzymujące się ponad powierzchnią gruntu, oraz korzenie podporowekorzenie podporowe (szkarpowe) stabilizujące roślinę w podłożu (np. figowiec, puchowiec, palma krocząca).
Kserofity występują w suchych siedliskach i przystosowały się do niedoboru wody, w różny sposób. U sukulentów występuje gromadzenie wody w zgrubiałych pędach (kaktusy, wilczomlecze) lub liściach (agawy, aloesy, grubosze, rozchodniki), które wypełnia tzw. miękisz wodny. Zmniejszenie strat wody wskutek transpiracji następuje m.in. dzięki wykształceniu cierni (kolców) będących silnie zredukowanymi liśćmi. Cecha ta jest charakterystyczna np. dla kaktusów. Sukulenty mają także płytki i silnie rozgałęziony system korzeniowy, który w okresie opadów pozwala na szybkie pobranie wody z powierzchniowych poziomów gleby.
Sklerofity (suchorośla) dostosowały się do niedoboru wody poprzez silne ograniczenie parowania oraz zdolność pobierania wody z głębszych warstw podłoża. Sprzyja temu palowa budowa systemu korzeniowego. Ograniczenie transpiracji jest natomiast możliwe dzięki pokryciu powierzchni łodyg i liści kutikulą, woskami i tzw. kutneremkutnerem – gęstymi włoskami rozpraszającymi światło i ograniczającymi transpirację. Niektóre z roślin mają połyskliwą powierzchnię odbijającą promienie słoneczne, co także zabezpiecza przed przegrzaniem i nadmiernym parowaniem (mahonia, laurowiśnia, ostrokrzew). W przeciwieństwie do sukulentów nie są przystosowane do gromadzenia wody w okresach, kiedy jest jej pod dostatkiem. Takie cechy ma np. roślinność twardolistna, śródziemnomorska.
We florze pustynnej duży udział mają efemerydy, które pojawiają się w okresie opadów. Rośliny jednoroczne niekorzystny okres suszy spędzają w uśpieniu w postaci nasion zagrzebanych w glebie. Po opadach szybko kiełkują, przechodzą pełny cykl rozwojowy i wydają nasiona, które mogą przetrwać kolejny okres suszy. Rośliny wieloletnie (geofity) okres suszy spędzają w postaci ukrytych pod ziemią bulw, cebul, kłączy, z których po deszczu rozwijają się części nadziemne.
W strefach klimatów suchych z powodu dużego parowania często występują gleby zasolone, charakteryzujące się wysokim stężeniem chlorków, węglanów i siarczanów sodu oraz magnezu. W warunkach tych pojawiają się halofity (słonorośla), do których należą m.in. saksauł, solanka, soliród, tamaryszek i inne. Mogą one rozwijać się dzięki wysokiemu ciśnieniu osmotycznemuciśnieniu osmotycznemu płynu komórkowego, gromadzeniu wody w mięsistych organach oraz wydalaniu nadmiaru soli przy pomocy gruczołów wydzielniczych.
Także epifityepifity wykształciły szereg przystosowań do pobierania wody i składników odżywczych bez kontaktu z podłożem. Mają one m.in.: korzenie powietrzne, na których wykształca się welamenwelamen służący absorpcji wody z powietrza, zgrubiałe pędy magazynujące wodę i sole mineralne (storczykowate, epifityczne kaktusy), liście pokryte włoskami tarczowatymi albo w kształcie lejka lub rozetki, których funkcją jest gromadzenie i pobieranie wody (paprocie, bromeliowate) i wiele innych.
Również zwierzęta wykazują przystosowania do nadmiaru lub niedoboru wody. Polegają one m.in. na umiejętności wykorzystywania alternatywnych źródeł wody, gromadzeniu wody w organach, wykształceniu zachowań obniżających zużycie wody i wielu innych. Zwierzęta żyjące w skrajnie niekorzystnych warunkach pustynnych wykształciły takie zachowania, dzięki którym ograniczają ilość zużywanej wody. Na przykład w ciągu dnia, kiedy temperatura powietrza i gruntu jest największa, przebywają pod ziemią, w norach, gdzie jest większa wilgotność i mniejsza temperatura niż na powierzchni, a zaczynają być aktywne dopiero po zachodzie słońca. Wiele zwierząt wykształciło umiejętność zapadania w ciągu dnia w stan anabiozyanabiozy, co pozwala im na zmniejszenie zużycia wody, przy obniżonej aktywności i obniżonym metabolizmie. Niektóre zwierzęta żyjące na pustyni wykazują wyjątkową odporność na brak dostępu do wody pitnej ze względu na możliwość uzyskania wody z innych dostępnych substancji odżywczych, np. składników pokarmowych o dużej zawartości tłuszczu, białka i węglowodanów, z których w wyniku procesów metabolicznych powstaje woda.
Z kolei zwierzęta wodne wykształciły szereg cech pozwalających im na życie w tym środowisku. Do najważniejszych należy zdolność oddychania tlenem rozpuszczonym w wodzie, którą zawdzięczają skrzelom.
Istotne jest również przystosowanie mające na celu efektywne poruszanie się w wodzie (opływowy kształt ciała, pokrycie łuskami i śluzem zmniejszającym opór wody, obecność płetw lub błon pławnych i wiele innych). Niektóre z tych cech mają także zwierzęta ziemnolądowe (pokrycie śluzem płazów, błony pławne itp.).
Słownik
odwracalny, przejściowy stan ograniczenia funkcji życiowych organizmu występujący w okresie niekorzystnych warunków zewnętrznych, np. deficytu wody
ciśnienie na granicy dwóch roztworów o różnych stężeniach, oddzielonych przegrodą półprzepuszczalną, np. błoną komórkową
rośliny rosnące na gałęziach lub pniach innych roślin, wykorzystywanych jako podpory; nie prowadzą pasożytniczego trybu życia, odżywiają się samodzielnie
zróżnicowanie budowy morfologicznej, anatomicznej i fizjologii roślin wynikające z abiotycznych czynników środowiskowych (wilgotności, światła)
struktury w roślinach mające za zadanie usuwanie nadmiaru wody
korzenie wyrastające ponad powierzchnię ziemi/wody przystosowane do doprowadzania tlenu do systemu korzeniowego. Występują głównie w strefie międzyzwrotnikowej (np. u gatunków namorzynowych)
wąskie, prostopadłe do pnia i rozszerzające się ku dołowi korzenie drzew wykształcające się u drzew o płytkim systemie korzeniowym
gęste, martwe, miękkie włoski wypełnione powietrzem pokrywające skórkę liści i łodyg
gatunki występujące np. w strefie wahań poziomu wody reprezentowane przez formy lądowe i wodne różniące się cechami morfologicznymi, np. pokrojem i kształtem liści
parowanie wody z powierzchni roślin, liści lub skórki i kutikuli
gąbczasta warstwa obumarłych komórek skórki na korzeniach powietrznych epifitów służąca do gromadzenia i wychwytywania wody z powietrza
cienkościenne, cylindryczne, długie, komórki skórki korzenia występujące u lądowych roślin naczyniowych w pobliżu wierzchołka korzenia
woda powstająca wewnątrz żyjącego organizmu wskutek zachodzących w nim procesów metabolicznych – utleniania energetycznych substancji pobieranych z pożywieniem