Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Wyższe kwasy karboksylowewyższe kwasy karboksyloweWyższe kwasy karboksylowe to kwasy karboksylowe zawierające przynajmniej 10 atomów węgla w cząsteczce. Zwane są wyższymi kwasami tłuszczowymi, ze względu na to, że są składnikami naturalnych tłuszczów. Wyróżniamy wyższe kwasy karboksylowe nasycone (nie zawierające podwójnych wiązań między atomami węgla w cząsteczce) oraz nienasycone (zawierające przynajmniej jedno wielokrotne wiązanie między atomami węgla w cząsteczce).

R17JwHUP1O0xn
Mapa myśli. Lista elementów:
  • Nazwa kategorii: WYŻSZE KWASY KARBOKSYLOWE
    • Elementy należące do kategorii WYŻSZE KWASY KARBOKSYLOWE
    • Nazwa kategorii: NASYCONE
    • Nazwa kategorii: NIENASYCONE
    • Koniec elementów należących do kategorii WYŻSZE KWASY KARBOKSYLOWE
Nasycone kwasy karboksylowe posiadają pomiędzy atomami węgla wiązania pojedyncze, natomiast nienasycone mają przynajmniej jedno wiązanie wielokrotne łączące atomy węgla.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑yellow

Nasycone wyższe kwasy karboksylowe

Nasycone kwasy tłuszczowe zwykle są białymi, bezwonnymi ciałami stałymi, które nie rozpuszczają się w wodzie i nie ulegają dysocjacji elektrolitycznej.

Ry2mx3VfespW4
Kwas stearynowy to biała, bezwonna substancja, tłusta w dotyku. Kwasy tłuszczowe nie charakteryzują się intensywnym zapachem, ze względu na ich niską lotność, spowodowaną dużą ilością atomów węgla w cząsteczkach.
Źródło: Gmhofmann, dostępny w internecie: pl.wikipedia.org, licencja: CC BY-SA 3.0.
1

Wzór sumaryczny

Wzór uproszczony

Wzór półstrukturalny uproszczony

Nazwa systematyczna

Nazwa zwyczajowa

C16H32O2

C15H31-COOH

CH3-(CH2)14-COOH

kwas heksadekanowy

kwas palmitynowy

C17H34O2

C16H33-COOH

CH3-(CH2)15-COOH

kwas heptadekanowy

kwas margarynowy

C18H36O2

C17H35-COOH

CH3-(CH2)16-COOH

kwas oktadekanowy

kwas stearynowy

bg‑yellow

Nienasycone wyższe kwasy karboksylowe

R13wpFdF3PPsQ1
Nienasyconym kwasem tłuszczowym jest oliwa z oliwek.
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.

Nienasycone kwasy tłuszczowe zwykle są cieczami, nie rozpuszczają się w wodzie i nie ulegają dysocjacji elektrolitycznej.

1

Wzór sumaryczny

Wzór uproszczony

Nazwa systematyczna

Nazwa zwyczajowa

C18H34O2

C17H33-COOH

kwas cis-oktadec‑9‑enowy

kwas oleinowy

kwas omega‑9

C18H32O2

C17H31-COOH

kwas cis,cis-oktadeka‑9,12‑dienowy

kwas linolowy

kwas omega‑6

C18H30O2

C17H29-COOH

kwas cis,cis,cis-oktadeka‑9,12,15‑trienowy

kwas linolenowy

kwas omega‑3

ReJ9qtBNavH3n1
Kwas oleinowy, czyli kwas cis‑oktadec‑9-enowy, zawiera wiązanie podwójne między 9 a 10 atomem węgla oraz posiada konfigurację cis. Kwas linolowy, czyli kwas cis,cis‑oktadeka‑9,12‑dienowy, zawiera dwa wiązania podwójne, pierwsze między 9 a 10 atomem węgla, a drugie między 12 a 13. Oba wiązania podwójne posiadają konfigurację cis. Kwas linolowy, podwójne wiązanie między 9-10 oraz 12-13 atomem węgla, w konfiguacji cis. Kwas linolenowy, trzy wiązania podwójne między 9-10, 12-13 oraz 15-16 atomem węgla, trzy konfiguracje cis.
Ciekawostka

Ostatni atom węgla w łańcuchu kwasu oleinowego to atom węgla omega (omega). Traktując atom węgla omega jako pierwszy atom, wiązanie podwójne znajduje się między 9 a 10 atomem węgla i z tego względu kwas ten nazywa się kwasem omega -9.

bg‑yellow

Właściwości chemiczne wyższych kwasów karboksylowych

Kwasy tłuszczowe są dosyć bierne chemiczne:

  • ulegają spalaniu,

  • reagują z wodnymi roztworami wodorotlenków, a powstające sole nazywamy mydłamimydłamydłami, np.:

    C15H31-COOHkwas palmitynowy(kwas heksadekanowy) + KOH C15H31-COOKpalmitynian potasu(heksadekanian potasu) + H2O
    C17H35-COOHkwas stearynowy(kwas oktadekanowy) + NaOH C15H35-COONastearynian sodu(oktadekanian sodu) + H2O
    C17H33-COOHkwas oleinowy(kwas cis-oktadec-9-enianowy) + KOH C17H33-COOKoleinian potasu(cis-oktadec-9-enian potasu) + H2O
bg‑yellow

Odróżnianie kwasów nasyconych od nienasyconych

RKfjrkcsnPWtn1
1) Kwasy tłuszczowe nasycone: otrzymuje się w wyniku uwodornienia nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli po reakcji addycji elektrofilowej wodoru do nienasyconego wiązania podwójnego, przeprowadzonej w obecności katalizatora (Ni, Pt lub Pd). Ce 17 Ha 33-Ce o o ha dodać Ha 2 kat. strzałka w prawo Ce 17 Ha 35-Ce O O Ha. W powyższej reakcji z ciekłego kwasu oleinowego powstaje ciało stałe – kwas stearynowy. 2) Nienasycone kwasy tłuszczowe: reagują z bromem, jest to reakcja addycji elektrofilowej. W równaniu reakcji kwasu nienasyconego po dodaniu bromu powstaje kwas 9,10-dibromostearynowy. Równanie reakcji: jedna cząsteczka kwasu oleinowego dodać jedna cząsteczka bromu strzałka w prawo jedna cząsteczka kwasu 9,10 -dibromostearynowego Obserwując przebieg reakcji zauważyć można odbarwienie wody bromowej. 3) Nienasycone kwasy tłuszczowe: reagują z manganianem siedem potasu. Równanie pierwsze: 5 cząsteczek kwasu oleinowego dodać 8 cząsteczek manganianu potasu dodać 12 cząsteczek kwasu siarkowego strzałka w prawo jedna cząsteczka kwasu nonanowego dodać jedna cząsteczka kwasu nonanodiowego dodać 8 cząsteczek siarczanu manganu dodać cztery cząsteczki siarczanu potasu dodać 12 cząsteczek wody. Z kwasu oleinowego powstają dwa produkty organiczne: kwas nonanowy i kwas nonanodiowy. Równanie drugie: trzy cząsteczki kwasu oleinowego dodać 2 cząsteczki manganianu potasu dodać cztery cząsteczki wody strzałka w prawo trzy cząsteczki kwasu nonanowego dodać jedna cząsteczka kwasu nonanodiowego dodać jedna cząsteczka tlenku manganu cztery dodać cztery cząsteczki wodorotlenku potasu. Obserwując przebieg reakcji można zauważyć odbarwienie fioletowego roztworu.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Polecenie 1

Przeprowadź doświadczenie w laboratorium chemicznym. Rozwiąż problem badawczy i zweryfikuj hipotezę. W formularzu zapisz swoje obserwacje i wyniki, a następnie sformułuj wnioski.

R1FWcXgyOFJSj
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.

Badanie właściwości wyższych kwasów karboksylowych (odróżnianie kwasów nasyconych od nienasyconych).

Problem badawczy

Czy wyższe kwasy nasycone i nienasycone odbarwiają wodę bromową?

Hipoteza

Tylko wyższe kwasy nienasycone odbarwiają wodę bromową.

Sprzęt laboratoryjny:

  • dwie probówki;

  • trzy pipety Pasteura.

Odczynniki:

  • kwas palmitynowy;

  • kwas oleinowy;

  • woda bromowa.

Słownik

wyższe kwasy karboksylowe
wyższe kwasy karboksylowe

kwasy karboksylowe, które posiadają długi łańcuch węglowy

kwasy karboksylowe nasycone
kwasy karboksylowe nasycone

kwasy karboksylowe nie zawierające podwójnych wiązań między atomami węgla w cząsteczce

kwasy karboksylowe nienasycone
kwasy karboksylowe nienasycone

kwasy karboksylowe zawierające przynajmniej jedno wiązanie podwójne między atomami węgla w cząsteczce

konfiguracja cis
konfiguracja cis

rodzaj izomerii geometrycznej, w której podstawniki znajdują się po tej samej stronie płaszczyzny wiązania podwójnego lub pierścienia

mydła
mydła

sole wyższych kwasów karboksylowych

uwodornienie
uwodornienie

przyłączenie do związku mniej nasyconego atomów wodoru w celu uzyskania związku bardziej nasyconego

bromowanie
bromowanie

reakcja chemiczna, w której brom przyłącza się do cząsteczki związku chemicznego

addycja elektrofilowa
addycja elektrofilowa

reakcja chemiczna, rodzaj addycji (przyłączenia), w której związek chemiczny, posiadający deficyt elektronów, przyłącza się do związku posiadającego nadmiar elektronów

Bibliografia

Jelińska‑Kazimierczuk M., Megiel E., Teraz matura. Chemia.Vademecum, Warszawa 2015.

Kaznowski K., Chemia. Vademecum maturalne, Warszawa 2016.

Litwin M., Styka‑Wlazło Sz., Szymońska J., To jest chemia 2, Warszawa 2016.

McMurry J., Chemia organiczna. T. 4, tłum. H. Koroniak i inni, Warszawa 2018.

Mieszkowicz J., Męcik M., Wróblewska M., Matras K., ChemiaT. 3, Rzeszów 2019.

Morrison R. T., Boyd R. N., Chemia organicznaT. 1, tłum. W. Antkowiak i inni, Warszawa 1985.