Przeczytaj
Woda jest rozpuszczalnikiem substancji, które są nierównomiernie rozmieszczone w organizmie. Dlatego w sąsiadujących komórkach może występować różne stężenie roztworów. Woda ma zdolność spontanicznego przemieszczania się zgodnie z gradientem potencjałów wody przez błony półprzepuszczalne, takie jak plazmalemmaplazmalemma i tonoplasttonoplast. Ruch wody odbywa się zawsze z roztworu o niższym stężeniu rozpuszczonej substancji (roztwór hipotonicznyroztwór hipotoniczny) do roztworu o stężeniu wyższym (hipertonicznyhipertoniczny). Zjawisko to nosi nazwę osmozyosmozy, a jego celem jest wyrównanie stężenia w obu roztworach, tak aby znalazły się one w tzw. równowadze osmotycznej (roztwory izotoniczneroztwory izotoniczne).
W osmozie ważną rolę odgrywają substancje osmotycznie czynnesubstancje osmotycznie czynne, m.in. aminokwasy, cukry, alkohole wielowodorotlenowe oraz jony KIndeks górny ++, które zwiększają stężenie roztworu i wymuszają osmotyczny przepływ wody do niego. Ich zawartość w komórce pozwala więc na utrzymanie jej turgoruturgoru oraz zmniejsza podatność na plazmolizęplazmolizę.
Plazmoliza zachodzi w komórkach roślinnych umieszczonych w roztworach hipertonicznych. Proces ten polega na osmotycznym przemieszczaniu się wody przez błony półprzepuszczalne z wnętrza komórki do środowiska. W wyniku plazmolizy maleje objętość wakuoli, a następnie objętość komórki i zmniejsza się ciśnienie turgorowe. Kiedy ściana komórkowa nie może już ulec zmniejszeniu, dochodzi do odstawania protoplastuprotoplastu od ściany komórkowej.
Zjawisko plazmolizy dotyczy komórek, które mają ścianę komórkową. Nie zachodzi w komórkach zwierząt, otoczonych jedynie błoną komórkową. Komórki te po umieszczeniu w roztworze hipertonicznym kurczą się i ostatecznie rozpadają na skutek osmotycznego wypływu z nich wody. Komórki zwierzęce umieszczone w roztworze hipotonicznym pobierają osmotycznie wodę, co prowadzi do ich pęcznienia i ostatecznie do pęknięcia.
Odwadnianie osmotyczne produktów spożywczych przez plazmolizę pozwala zachować właściwości odżywcze i sensoryczne. Ponadto zapobiega uszkodzeniom ich struktury, do których może dojść podczas innych metod fizycznych i chemicznych.
Indeks dolny Źródło: Hanna Kowalska, Kinga Czajkowska, Joanna Cichowska, Katarzyna Skarżyńska, Zastosowanie odwadniania osmotycznego w produkcji żywności mało przetworzonejIndeks górny ®®, Postępy techniki przetwórstwa spożywczego, 2016, 1 Indeks dolny koniecŹródło: Hanna Kowalska, Kinga Czajkowska, Joanna Cichowska, Katarzyna Skarżyńska, Zastosowanie odwadniania osmotycznego w produkcji żywności mało przetworzonejIndeks górny ®®, Postępy techniki przetwórstwa spożywczego, 2016, 1
DeplazmolizaDeplazmoliza jest procesem odwrotnym do plazmolizy. Zachodzi osmotycznie przez błony półprzepuszczalne w komórkach roślinnych, w których zaszła plazmoliza, po znalezieniu się w roztworze hipotonicznym, z którego woda przemieszcza się do wnętrza komórki. W wyniku deplazmolizy ciśnienie turgorowe oraz objętość wakuoli i komórek rosną. Kiedy stężenie substancji rozpuszczonej w komórce jest takie samo jak w środowisku zewnętrznym, przepływ wody w obydwu kierunkach równoważy się. Warunkiem wystąpienia procesu deplazmolizy jest zachowanie żywotności przez protoplast komórki. Jeśli komórka roślinna zostanie umieszczona w roztworze o zbyt wysokim stężeniu substancji osmotycznie czynnej, dochodzi do jej śmierci i deplazmoliza nie jest możliwa na skutek nieodwracalnego uszkodzenia błony komórkowej.
Cechy porównawcze | PLAZMOLIZA | DEPLAZMOLIZA |
---|---|---|
Komórka umieszczona w roztworze | hipertonicznym | hipotonicznym |
Objętość wakuol i komórki | maleje | rośnie |
Turgor | maleje | rośnie |
Tab. 1. Porównanie plazmolizy i deplazmolizy
Zjawisko plazmolizy i deplazmolizy występuje także w warunkach fizjologicznych a nie jedynie eksperymentalnych. Niektóre komórki roślinne np. włośniki przenikając między cząsteczkami gleby o różnej dostępności wody, są ciągle w stanie plazmolizy lub deplazmolizy. Protoplasty komórek roślinnych regulują aktywnie swoją objętość w zmiennych warunkach osmotycznych środowiska.
Ekstrakty drożdżowe, czyli dodatki smakowe stosowane w produkcji żywności, otrzymuje się za pomocą dwóch metod – plazmolizy i autolizy. Autoliza polega na enzymatycznym rozerwaniu komórek drożdży piwowarskich, natomiast plazmoliza na zmianie ciśnienia osmotycznego w wyniku dodania soli i uwolnienia zawartości komórek drożdży piekarniczych.
Indeks dolny źródło: Bartłomiej Podpora, InterYeast. Vital – Krośniewice, Franciszek Świderski, Preparaty żywnościowe otrzymywane z odpadowych drożdży pofermentacyjnych jako przykład innowacjiIndeks górny ®®, Postępy techniki przetwórstwa spożywczego, 2010, 1, 94–99 Indeks dolny koniecźródło: Bartłomiej Podpora, InterYeast. Vital – Krośniewice, Franciszek Świderski, Preparaty żywnościowe otrzymywane z odpadowych drożdży pofermentacyjnych jako przykład innowacjiIndeks górny ®®, Postępy techniki przetwórstwa spożywczego, 2010, 1, 94–99
Słownik
powrót splazmolizowanej komórki roślinnej do stanu turgoru po przeniesieniu z roztworu hipertonicznego do roztworu hipotonicznego
jedna z odmian dyfuzji prostej; przepływ cząsteczek wody przez błonę półprzepuszczalną z roztworu o niższym stężeniu substancji rozpuszczonych do roztworu o wyższym stężeniu substancji rozpuszczonych
błona komórkowa
odklejanie protoplastu komórki roślinnej od ściany komórkowej na skutek osmotycznego wypływu wody w roztworze hipertonicznym
aktywna metabolicznie część komórki roślinnej; komórka pozbawiona ściany komórkowej
roztwór o stężeniu substancji osmotycznie czynnych, nieprzechodzących przez błonę, wyższym niż wewnątrz komórki
roztwór o niższym stężeniu niż drugi roztwór oddzielony od niego membraną półprzepuszczalną
roztwór o stężeniu substancji osmotycznie czynnych, nieprzechodzących przez błonę, takim samym jak wewnątrz komórki
niskocząsteczkowe związki organiczne oraz substancje mineralne, rozpuszczalne w wodzie i wywołujące ciśnienie osmotyczne
błona otaczająca wakuole
stopień uwodnienia komórki roślinnej i wynikający z niego stopień napięcia błony komórkowej