bg‑orange

Kataliza

Kataliza to zjawisko przyspieszenia reakcji chemicznej pod wpływem obecności niewielkiej ilości katalizatora.

Katalizatory to substancje chemiczne, które po dodaniu do układu reakcyjnego przyspieszają (katalizują) reakcję, przy czym się nie zużywają. Należą do nich enzymy.

Kataliza zachodząca z udziałem enzymów jest niezbędna do zachodzenia procesów życiowych.

bg‑orange

Enzymy

R1dwDR4i8oHlB1
Przykładem enzymu jest dehydrogenaza alkoholowa, która katalizuje odwracalnąreakcję utleniania alkoholi do aldehydów i ketonów oraz redukcji aldehydów do odpowiednich alkoholi.
Źródło: Dcinthiya, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 4.0.

Enzymy (inaczej biokatalizatory) to zazwyczaj białka (rzadziej cząsteczki RNA) zdolne do obniżania energii aktywacji, a tym samym przyspieszania przebiegu reakcji chemicznej. Tylko nieliczne z nich są białkami prostymi, zawierającymi w swojej budowie wyłącznie aminokwasy. Większość enzymów to białka złożone.

Związki te charakteryzuje silnie zróżnicowana budowa przestrzenna. Łańcuch polipeptydowy o zdeterminowanej genetycznie sekwencji aminokwasów (strukturze pierwszorzędowej) ulega sfałdowaniu, przybierając unikatową strukturę drugo- i trzeciorzędową. Uporządkowana i charakterystyczna dla danego enzymu budowa przestrzenna (konformacjakonformacjakonformacja) określa rodzaj katalizowanej reakcji chemicznej oraz jej regulację.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz w e‑materiale Budowa, działanie i funkcje enzymów.

Ciekawostka

Nazwy zwyczajowe enzymów, zakończone przyrostkiem „-aza”, często mówią o katalizowanej reakcji i/lub o substracie biorącym w niej udział, np. dehydrogenaza mleczanowa katalizuje odwracalną reakcję redukcji pirogronianu do mleczanu.

bg‑orange

Kataliza enzymatyczna

Enzym łączy się z substratemsubstratsubstratem zgodnie z modelem indukcyjnego dopasowania. W momencie zbliżania się substratu do enzymu następuje zmiana kształtu centrum aktywnegocentrum aktywnecentrum aktywnego, które dopasowuje się do cząsteczki substratu. Dochodzi do przemieszczenia grup funkcyjnych aminokwasów centrum aktywnego w pozycje, w których ich zdolność katalizowania reakcji jest zwiększona. Elastyczność centrum aktywnego pociąga za sobą zmianę konformacji całej cząsteczki enzymu.

RvWvXlvTkUzuD1
Schemat przedstawiający ideę modelu indukowanego dopasowania. Zakłada ona, że grupy aminokwasów, które tworzą centrum aktywne, podlegają ciągłej rearanżacji przestrzennej i w ten sposób dopasowują swoją pozycję do wiązanego substratu, co umożliwia proces katalizy.
Źródło: Karol Głąb (zmodyfikowano), Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.

Kataliza enzymatyczna zostanie omówiona na przykładzie reakcji syntezy dwóch substratów.

Każdy substrat dąży do osiągnięcia stanu, w którym poziom energii swobodnejenergia swobodnaenergii swobodnej cząsteczki będzie jak najniższy. Przeprowadzenie reakcji chemicznej wiąże się z koniecznością aktywacji substratów, czyli dostarczenia cząsteczkom energii – tzw. energii aktywacjienergia aktywacjienergii aktywacji. Dochodzi wówczas do powstania krótkotrwałego stanu przejściowego, w którym reagujące cząsteczki substratów mają wysoki poziom energii swobodnej. W tym nietrwałym stanie przejściowym następuje przekształcenie substratów i powstanie produktówproduktproduktów reakcji.

Energia aktywacji może być dostarczana substratom np. w postaci ciepła – przez podgrzanie środowiska reakcji. Jednak układy biologiczne, takie jak komórki organizmu człowieka, funkcjonują we względnie niskiej temperaturze. Przyspieszenie reakcji chemicznej zachodzącej na terenie komórki poprzez podniesienie temperatury środowiska reakcji jest niemożliwe – doprowadziłoby to do denaturacji białek strukturalnych i w konsekwencji do śmierci organizmu.

Mechanizm działania enzymów opiera się na obniżeniu progu energii aktywacji katalizowanej reakcji, dzięki czemu substraty biorące w niej udział mogą osiągnąć stan przejściowy, a następnie przekształcić się w produkt w temperaturze, która jest optymalna dla organizmu. W obecności enzymów katalizowana reakcja chemiczna może przebiegać od 10Indeks górny 6 do 10Indeks górny 12 razy szybciej.

R1Nt2LCff70Ov1
Zmiany energii swobodnej w czasie reakcji chemicznej. Przeprowadzenie substratów (S) w stan przejściowy (S*) wymaga dużych nakładów energii niezbędnej do pokonania progu aktywacji. Składniki reakcji chemicznej w stanie przejściowym są przekształcane w produkty końcowe (P). Enzym obniża energię aktywacji reakcji przez utworzenie alternatywnej ścieżki reakcji ze stanem pośrednim (ES*) o mniejszej energii. Obniżenie energii aktywacji zwiększa szybkość reakcji.
Źródło: Karol Głąb, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑green

Szybkość procesu enzymatycznego

Szybkość procesu enzymatycznego zależy od następujących czynników:

  • łatwość tworzenia kompleksu enzymu z substratem (powinowactwo enzymu do substratu);

  • stężenie enzymu i substratu;

  • temperatura;

  • stężenie jonów wodorowych;

  • obecność enzymatycznych aktywatorówenzymatyczne aktywatoryenzymatycznych aktywatorów oraz enzymatycznych inhibitorówenzymatyczne inhibitoryenzymatycznych inhibitorów.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz w e‑materiale Czynniki wpływające na aktywność enzymów.

bg‑green

Swoistość enzymów

Enzymy wykazują swoistość substratową. Niektóre reagują tylko z jednym związkiem (np. dehydrogenaza mleczanowa działa tylko na L‑mleczan, nie utlenia D‑mleczanu), inne są mniej swoiste i działają na określoną grupę związków (np. fosfataza jest swoista wobec substratów mających wiązania estrowe). Swoistość enzymu zależy od budowy substratu. Substrat musi zawierać wiązanie, na które działa dany enzym, oraz grupę funkcyjną (lub grupy funkcyjne) umożliwiającą odpowiednie połączenie się enzymu z substratem i zapoczątkowanie katalizowanej reakcji.

Dodatkowo enzymy wykazują swoistość względem katalizowanej reakcji (tzw. specyficzność kierunkową) – określony enzym katalizuje na ogół pojedynczą reakcję (np. oksydaza cytochromowa, która katalizuje redukcję tlenu cząsteczkowego) lub grupę podobnych przemian chemicznych (np. glukozo‑6-fosforan, który może ulegać różnym przemianom, takim jak: utlenienie, izomeryzacja lub mutarotacja).

Słownik

centrum aktywne
centrum aktywne

część enzymu bezpośrednio zaangażowana w przebieg reakcji chemicznej; zawiera grupy funkcyjne kilku aminokwasów łączące się z substratem lub substratami za pomocą słabych wiązań niekowalencyjnych

energia aktywacji
energia aktywacji

ilość energii, której potrzebuje układ reagujących ze sobą substancji, niezbędna do zapoczątkowania pomiędzy nimi reakcji chemicznej; różnica w energii swobodnej między stanem przejściowym a substratem

energia swobodna
energia swobodna

część energii układu biologicznego, która może wykonać pracę, gdy temperatura i ciśnienie są jednolite w całym układzie

enzymatyczne aktywatory
enzymatyczne aktywatory

substancje umożliwiające lub wzmagające aktywność katalityczną enzymów

enzymatyczne inhibitory
enzymatyczne inhibitory

substancje hamujące aktywność katalityczną enzymów

konformacja
konformacja

(łac. conformatio – ukształtowanie) każde możliwe rozmieszczenie atomów cząsteczki, które może się zmienić w inne w wyniku rotacji tych atomów wokół wiązań pojedynczych

produkt
produkt

substancja chemiczna powstała w wyniku reakcji chemicznej

substrat
substrat

substancja chemiczna ulegająca przekształceniu w czasie reakcji chemicznej