Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑red

Estry i budowa ich cząsteczek

Grupa związków organicznychzwiązki organicznezwiązków organicznych. Powstają w wyniku reakcji kondensacjireakcji kondensacji reakcji kondensacji kwasów i alkoholi lub fenoli. Wzór ogólny estrów to R1COOR2.

bg‑red

Nazewnictwo estrów

Nazwy estrów składają się z dwóch członów. Pierwsze słowo pochodzi od kwasu, a drugie od alkoholu lub fenolu. Przykładem jest mrówczan (metanian) etylu, otrzymywany w wyniku reakcji estryfikacji kwasu mrówkowego (metanowego) i etanolu.

bg‑red

Reakcja estryfikacji

Doświadczenie nr 1

Polecenie 1

Zapoznaj się z poniższym doświadczeniem. Zapisz obserwacje oraz wnioski.

Schemat:

R2cuLbmC3bjBv
Schemat doświadczenia, w którym przeprowadzono reakcję kwasu octowego z etanolem
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RRXbT2tIozZly
Problem badawczy: Czy produkt reakcji kwasu octowego (etanowego) z etanolem jest substancją trudno rozpuszczalną w wodzie?. Hipoteza: Produkt reakcji kwasu octowego (etanowego) z etanolem jest trudno rozpuszczalny w wodzie. Sprzęt i odczynniki laboratoryjne: probówki (dwie sztuki); zlewka; palnik;trójnóg laboratoryjny; siatka ceramiczna; zakraplacz (trzy sztuki); etanol (alkohol etylowy) C2H5OH; kwas octowy (kwas etanowy) CH3COOH; stężony kwas siarkowy(VI) H2SO4; woda H2O. Instrukcja wykonania doświadczenia: 1. Do probówki należy wlać 2 cm3 alkoholu etylowego. 2. Do tej samej probówki należy wlać 2 cm3 kwasu octowego (etanowego). 3. Dodać kilka kropli stężonego kwasu siarkowego(VI). 4. Probówkę z uzyskaną mieszaniną włożyć do zlewki z gorącą wodą. 5. Pozostawić na chwilę. 6. Przygotować probówkę z wodą zimną. 7. Przelać ogrzewaną ciecz do probówki z zimną wodą. Obserwacje: (Uzupełnij) Wnioski: (Uzupełnij).

Równanie reakcji chemicznej:

R18FSfe0sNftG
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Jak przebiega reakcja estryfikacji?

Reakcję chemiczną, w której powstają estry, nazywa się reakcją estryfikacji. Substratami jest kwas i alkohol (lub fenol). Produktami jest ester i woda.

RVBciiFdwgkzl
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
Ogólny schemat równania reakcji estryfikacji
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Reakcja przebiega w obecności stężonego kwasu siarkowego(VI), który pełni rolę katalizatora, gdyż dostarcza protonów. Ze względu na właściwości higroskopijne, wiąże wodę. Przesuwa równowagę reakcji „w prawo” w kierunku produktów.

Przykłady reakcji estryfikacji

  1. Kwasu propanowego (propionowy) z pentanolem:

RPeps1Cxg8vNy
Reakcja kwasu propanowego z pentanolem. Nazwa powstałego estru: Propionian pentylu (propanian pentylu)
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
  1. Kwasu butanowego (masłowego) z oktanolem:

RUqHeq0o0Xc14
Reakcja kwasu butanowego z oktanolem. Nazwa powstałego estru: maślan oktylu (butanian oktylu)
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
  1. Kwasu propanowego (propionowy) z etanolem:

R83v74wC9IMVW
Reakcja kwasu propanowego z etanolem. Nazwa powstałego estru: propionian etylu (propanian etylu)
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑red

Charakterystyczne zapachy estrów

RreEr3zKKQpOx
Poszczególne estry mogą mieć bardzo różny zapach.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., opracowano na podstawie www.pl.wikipedia.org, https://www.facebook.com/CiekawostkiOPoranku/, licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑red

Podsumowanie

Estry powstają w wyniku reakcji estryfikacji, a jej rezultatem jest otrzymanie nowego zapachu. Zapachy, które towarzyszą powstaniu estrów, kojarzą się z kwiatami i owocami. W przyrodzie to właśnie w tych częściach roślin znajdują się te związki chemiczne. Ze względu na przyjemny zapach, estry znalazły zastosowanie między innymi do produkcji perfumperfumy perfum. Przemysł chemiczny obniżył koszty ich syntezy, co pozwoliło na zwiększenie dostępności dawniej luksusowego produktu.

R1bFBiJZQFUMA
Zapachy wykorzystywane są również do poprawy kondycji fizycznej i psychicznej.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Słownik

chemia organiczna
chemia organiczna

dziedzina chemii badająca budowę, właściwości i reakcje organicznych związków chemicznych. W zasięgu zainteresowania tej gałęzi chemii jest również opracowywanie różnorodnych metod syntezy tych połączeń atomów

nos perfumeryjny
nos perfumeryjny

zawód polegający na komponowaniu perfum. Jest zawodem niszowym i prestiżowym. Osoba wykonująca tę pracę musi mieć bardzo czuły węch. Perfumiarz stwarza kompozycje zapachowe, służące również do nadawania przyjemnego zapachu pomieszczeniom czy środkom czystości

perfumy
perfumy

(fr. par fumée „przez dym”) kosmetyki mające za zadanie nadać, np. przyjemnego zapachu naszemu ciału. Produkty te charakteryzują się silną koncentracją i długotrwałym utrzymywaniem się zapachu. W czasie produkcji ilość użytego rozpuszczalnika jest ograniczona do absolutnego minimum

reakcji kondensacji
reakcji kondensacji

w chemii rodzaj reakcji. Dochodzi w niej do połączenia substratów w większą cząsteczkę. Powstaje tzw. produkt główny. Wynikiem reakcji mogą być również małe cząsteczki produktu/produktów o drugorzędnym znaczeniu

związki organiczne
związki organiczne

związki chemiczne, zawierające w swojej cząsteczce węgiel. Wyjątek stanowią najprostsze związki tradycyjne, które są zaliczane do związków nieorganicznych, np. tlenek węgla(II) CO lub tlenek węgla(IV) CO2

Bibliografia

Bernard P., Orwat K., Dudek K., O hydrolizie soli, „Chemia w szkole” 6, 2014, s. 22–25.

Ćwiczenia laboratoryjne. Teoria. Olejki eteryczne i terpeny. Analiza produktów pochodzenia naturalnego, Gdańsk 2013.

Dondela B., Chrząstek L., Wybrane estry zapachowe stosowane w kosmetyce, „Prace Naukowe Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie” 2009, 13, s. 29–34.

Kocjan R., Chemia analityczna. T. 2. Podręcznik dla studentów, Warszawa 2000.

Materiały do ćwiczeń laboratoryjnych z chemii organicznej dla studentów biologii. Wydanie II poprawione i uzupełnione, pod red. A. Jarczewskiego, Poznań 2007.

Szczepaniak W., Metody instrumentalne w analizie chemicznej, Warszawa 2005.

Szwaczko K., Chemia związków zapachowych i podstawy perfumerii. Część I. Synteza i izolacja aromatycznych związków zapachowych.

https://farmacja.cm.uj.edu.pl/cm/uploads/2019/02/Estryfikacja.pdf

https://dydaktyka.akademiasieci.pl/_media/home/psamulkiewicz/lab_estry.pdf

http://www.ztch.umcs.lublin.pl/materialy/cw_14_ztch.pdf

http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Estry/

https://epodreczniki.open.agh.edu.pl/tiki-index.php?page=Estry (dostęp: 08.08.2018).