Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
11
Laboratorium 1

Z dostępnych w wirtualnym laboratorium związków, otrzymaj wszystkie możliwe estry. Sformułuj problem badawczy i zweryfikuj własną hipotezę. W formularzu zanotuj swoje obserwacje i wyniki, a następnie zapisz wnioski. Następnie rozwiąż poniższe zadania.

RPdchjDPv9RAG
RbBzQIC2BMgYD1
Wirtualne laboratorium pt. „Fabryka zapachów, czyli produkujemy estry”
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Podpowiedźgreenwhite
RVpKB2S8o433V
Analiza doświadczenia:. Problem badawczy: (Uzupełnij). Hipoteza: (Uzupełnij). Sprzęt laboratoryjny i odczynniki chemiczne: (Uzupełnij). Instrukcja wykonania doświadczenia: (Uzupełnij). Obserwacje: (Uzupełnij). Wyniki i wnioski: (Uzupełnij).

W wirtualnym laboratorium badano powstawanie estrów. Zapoznaj się poniższym opisem doświadczenia, a następnie rozwiąż zamieszczone pod nim ćwiczenia.

Analiza eksperymentu:

Otrzymywanie estrów.

Problem badawczy:

Czy w reakcji kwasu karboksylowego z alkoholem w środowisku kwasowym powstają estry?

Hipoteza:

Estry powstają w reakcji odpowiedniego kwasu karboksylowego oraz alkoholu w środowisku kwasowym.

Sprzęt i szkło laboratoryjne:

  • probówki – podłużne U‑kształtne naczynia szklane służące do przeprowadzania prostych reakcji chemicznych;

  • pipety – wąskie rurki służące do pobierania i przenoszenia niewielkiej ilości cieczy przy pomocy ssawki;

  • statyw na probówki – prostokątny sprzęt laboratoryjny z rzędami otworów, w których umieszczane są probówki;

  • łaźnia wodna – może być zmontowana samodzielnie poprzez użycie zlewki wypełnionej wodą i umieszczenie jej w płaszczu grzejnym bądź można wykorzystać w tym celu termostat.

Odczynniki chemiczne:

pentanol; butanol; etanol; kwas octowy, kwas mrówkowy, kwas butanowy, stężony kwas siarkowy(VI).

Przebieg doświadczenia:

1.     Dodanie do probówki dwóch centymetrów sześciennych wybranego alkoholu.

2.     Następnie dodanie do probówki z alkoholem dwóch centymetrów sześciennych wybranego kwasu karboksylowego.

3.     Dodanie do probówki zawierającej mieszaninę alkoholu oraz kwasu karboksylowego kropli stężonego kwasu siarkowego(VI).

4.     Ogrzanie mieszaniny w łaźni wodnej.

5.     Powtórzenie czynności dla wszystkich dostępnych alhoholi oraz kwasów.

Obserwacje:

Po ogrzaniu zawartości probówek zaobserwowano, że z ich wnętrza ulatniają się charakterystyczne słodkie, owocowe zapachy.

Wyniki:

Otrzymane produkty to octan etylu, octan butylu, octan pentylu, maślan etylu, maślan butylu, maślan pentylu, mrówczan etylu, mrówczan butylu oraz mrówczan pentylu.

Wnioski:

Estry powstają w reakcji odpowiedniego kwasu karboksylowego oraz alkoholu w środowisku kwasowym w warunkach ogrzewania. W doświadczeniu otrzymano dziewięć estrów o różnych zapachach, które ogólnie można określić jako słodkie oraz owocowe.

R1HMUEnpEBdNX
Zaznacz prawidłowe dokończenie zdania. Octan butylu przypomina zapach: Możliwe odpowiedzi: 1. amoniaku., 2. chlorowodoru., 3. bananów., 4. lawendy.
RshIi31Av5ZOQ
Ćwiczenie 1
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
Ćwiczenie 2

Jakie znaczenie ma obecność kwasu siarkowego(VI)?

R1TAuh3DoZV4i
Odpowiedź: (Uzupełnij).