Wirtualne laboratorium – I
Z dostępnych w wirtualnym laboratorium związków, otrzymaj wszystkie możliwe estry. Sformułuj problem badawczy i zweryfikuj własną hipotezę. W formularzu zanotuj swoje obserwacje i wyniki, a następnie zapisz wnioski. Następnie rozwiąż poniższe zadania.
W wirtualnym laboratorium badano powstawanie estrów. Zapoznaj się poniższym opisem doświadczenia, a następnie rozwiąż zamieszczone pod nim ćwiczenia.
Analiza eksperymentu:
Otrzymywanie estrów.
Problem badawczy:
Czy w reakcji kwasu karboksylowego z alkoholem w środowisku kwasowym powstają estry?
Hipoteza:
Estry powstają w reakcji odpowiedniego kwasu karboksylowego oraz alkoholu w środowisku kwasowym.
Sprzęt i szkło laboratoryjne:
probówki – podłużne U‑kształtne naczynia szklane służące do przeprowadzania prostych reakcji chemicznych;
pipety – wąskie rurki służące do pobierania i przenoszenia niewielkiej ilości cieczy przy pomocy ssawki;
statyw na probówki – prostokątny sprzęt laboratoryjny z rzędami otworów, w których umieszczane są probówki;
łaźnia wodna – może być zmontowana samodzielnie poprzez użycie zlewki wypełnionej wodą i umieszczenie jej w płaszczu grzejnym bądź można wykorzystać w tym celu termostat.
Odczynniki chemiczne:
pentanol; butanol; etanol; kwas octowy, kwas mrówkowy, kwas butanowy, stężony kwas siarkowy().
Przebieg doświadczenia:
1. Dodanie do probówki dwóch centymetrów sześciennych wybranego alkoholu.
2. Następnie dodanie do probówki z alkoholem dwóch centymetrów sześciennych wybranego kwasu karboksylowego.
3. Dodanie do probówki zawierającej mieszaninę alkoholu oraz kwasu karboksylowego kropli stężonego kwasu siarkowego().
4. Ogrzanie mieszaniny w łaźni wodnej.
5. Powtórzenie czynności dla wszystkich dostępnych alhoholi oraz kwasów.
Obserwacje:
Po ogrzaniu zawartości probówek zaobserwowano, że z ich wnętrza ulatniają się charakterystyczne słodkie, owocowe zapachy.
Wyniki:
Otrzymane produkty to octan etylu, octan butylu, octan pentylu, maślan etylu, maślan butylu, maślan pentylu, mrówczan etylu, mrówczan butylu oraz mrówczan pentylu.
Wnioski:
Estry powstają w reakcji odpowiedniego kwasu karboksylowego oraz alkoholu w środowisku kwasowym w warunkach ogrzewania. W doświadczeniu otrzymano dziewięć estrów o różnych zapachach, które ogólnie można określić jako słodkie oraz owocowe.
Jakie znaczenie ma obecność kwasu siarkowego()?