Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑cyan

Ziemia – „błękitna planeta”

Woda w stanie ciekłym pokrywa 70% naszej planety. Widać to doskonale z perspektywy kosmicznej, dlatego Ziemia nazywana jest „błękitną planetą”. Niestety, tylko 1% to woda słodka, zdatna do picia dla ludzi. Cząsteczka wody – dwa atomy wodoru połączone z atomem tlenu – wykazuje anomalie w porównaniu z substancjami o podobnej masie molowej, a jej obecność jest konieczna do podtrzymania życia w takiej postaci, jaką znamy. Właśnie z tego powodu poszukując życia na innych planetach wypatrujemy na nich śladów wody.

Rx4gZv8A0iZaB
Na Europie, jednym z księżyców Jowisza, jest ponad dwa razy więcej wody w stanie płynnym niż na Ziemi, a na Tytanie, czyli największym księżycu Saturna – prawie 11 razy. Ponadto występuje tam także woda w postaci lodu.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., PHL @ UPR Arecibo, licencja: CC BY-NC-SA 3.0.
bg‑cyan

Właściwości wody i jej znaczenie dla organizmów

bg‑azure

Rozpuszczanie związków chemicznych

Rxs6eGLpmNntX1
Ilustracja przedstawia cząsteczkę wody, składającą się z atomu tlenu w centralnej części oraz dwóch atomów tlenu, znajdujących się po obu stronach atomu wodoru. 1. atom tlenu cząstkowy ładunek ujemny, 2. atom wodoru cząstkowy ładunek dodatni, 3. atom wodoru cząstkowy ładunek dodatni, 4. silnie spolaryzowane wiązanie elektrony w wiązaniu silnie przesunięte w stronę atomu tlenu, 5. silnie spolaryzowane wiązanie elektrony w wiązaniu silnie przesunięte w stronę atomu tlenu
Cząsteczka wody ma nietypowe właściwości fizyczne i chemiczne. Ze względu na ułożenie budujących ją atomów jest dipolem, czyli cząsteczką dwubiegunową – jeden z jej biegunów naładowany jest dodatnio, a drugi ujemnie.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Cząsteczki wody są silnie związane ze sobą, ale mają też zdolność przyłączania się do innych cząsteczek. To sprawia, że woda jest uniwersalnym rozpuszczalnikiem, czyli z łatwością rozrywa wiązania chemiczne, np. niektórych alkoholi czy soli mineralnych.

REJQoo6DrVh2x1
Grafika przedstawia wiązania wodorowe między cząsteczkami trzech substancji: metanolu, czyli rozpuszczalnego związku polarnego, wody czyli rozpuszczalnika oraz roztworu metanolu w wodzie. Cząsteczki metanolu połączone są ze sobą wiązaniami wodorowymi. Cząsteczki wody tak samo. W przypadku roztworu metanolu w wodzie część wiązań między cząsteczkami metanolu oraz część wiązań między cząsteczkami wody ulega rozerwaniu, a następnie cząsteczki metanolu oraz cząsteczki wody łączą się ze sobą wiązaniami wodorowymi.
W ciekłym metanolu występują wiązania wodorowe (zaznaczone kolorem jasnoczerwonym) między spolaryzowanymi grupami hydroksylowymi jego cząsteczek. Cząsteczki wody w stanie ciekłym także są połączone między sobą wiązaniami wodorowymi. Kiedy woda działa jako rozpuszczalnik, rozrywa część wiązań metanolu, przyłączając do jego cząsteczek swoje cząsteczki. Tworzy się roztwór metanolu w wodzie z wiązaniami wodorowymi pomiędzy wodą i alkoholem. Podobnie rozpuszczane są inne substancje.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Kiedy woda rozpuszcza minerały wchodzące w skład skał, nazywamy ją wodą mineralną, wydobywaną w wielu uzdrowiskach. Jeśli w wodzie rozpuszczony zostanie pod ciśnieniem dwutlenek węgla, będzie ona gazowana. Gdy w wodzie rozpuszczone są sole magnezu lub wapnia, woda taka określana jest jako twarda. Po rozpuszczeniu w wodzie wodorotlenku wapnia otrzymujemy wodę wapienną, po rozpuszczeniu chloru – wodę chlorową, a po rozpuszczeniu amoniaku – wodę amoniakalną. W wodzie można także rozpuścić izotopizotopizotop wodoru – deuter – i wtedy uzyskamy wodę ciężką. Woda z rozpuszczonym nadtlenkiem wodoru to woda utleniona. Z kolei gdy pozbawimy wodę wszelkich minerałów, staje się destylowana.

RIahK9JkVJKnq1
Pantofelek (Paramecium aurelia) z zaznaczonymi wodniczkami tętniącymi. Pantofelki żyjące w wodach słodkich muszą usuwać wodę napływającą do ich komórki drogą osmozy. Służą do tego specjalne organelle, zwane wodniczkami tętniącymi. Zbierają one nadmiar wody, po czym jest ona usuwana na zewnątrz w wyniku skurczu wodniczki. Tempo pracy wodniczek tętniących zależy od temperatury wody oraz stężenia roztworu zewnętrznego, w którym znajduje się organizm.
Źródło: Josh Grosse, Olaf Studt, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.

Woda tworzy z niektórymi substancjami organicznymi układy koloidalne, zwane zolem i żelem. W zolu stałe cząsteczki są rozproszone w cieczy, np. białko w wodzie, jak w osoczu krwi. W żelu ciekłe cząsteczki koloidalne są rozproszone w ciałach stałych, jak woda w białku (żelatyna). Obie te fazy mogą płynnie przechodzić jedna w drugą: zestalona galaretka stanie się znów płynna np. po ogrzaniu.

Woda stanowi zarówno środowisko zewnętrzne, jak i wewnętrzne organizmów. Ze względu na zdolność dyfundowaniadyfuzjadyfundowania przez błony komórkowe (zjawisko osmozy) jest niezwykle ważna dla organizmów – jako rozpuszczalnik może transportować różne substancje w ciałach grzybów, roślin i zwierząt, a także nadawać komórkom odpowiednią jędrność. Wodę zużytą w trakcie wykonywania czynności życiowych trzeba stale uzupełniać. Natomiast organizmy słodkowodne muszą jej nadmiar efektywnie usuwać, gdyż woda drogą osmozy wnika do ich wnętrza.

bg‑azure

Gęstość zależna od temperatury

Ważną z punktu widzenia biologii właściwością wody jest jej rozszerzalność cieplna. Większość cieczy wraz ze wzrostem temperatury zmniejsza gęstość, czyli zwiększa objętość – ale z wodą jest nieco inaczej. Poniżej 0˚C woda zamarza, tworząc lód, który ma krystaliczną strukturę o dużych odległościach pomiędzy cząsteczkami wody i ich regularnym układzie. W związku z tym lód ma większą objętość i mniejszy ciężar właściwy niż woda w stanie płynnym – dlatego wypływa na jej powierzchnię. Z kolei w temperaturze poniżej 8˚C, aż do osiągnięcia temperatury 4˚C, woda coraz bardziej zwiększa swoją gęstość: cząsteczki zbliżają się do siebie. Ta właściwość tłumaczy rozkład temperatur w zbiorniku wodnym zimą: na górze lód, a przy dnie, w temperaturze 4˚C, woda o największej gęstości, która nie zamarza. Dzięki temu organizmy wodne mogą przeżyć zimą pod lodem.

bg‑azure

Duże napięcie powierzchniowe

R1UF9HEgBOB5O
Ilustracja przedstawia wiązanie wodorowe. Schematycznie przedstawione cząsteczki wody: do większej czerwonej kuli symbolizującej tlen przylegają dwie mniejsze białe kule symbolizujące wodór. Widoczne są połączenia wodorowe między tlenem a wodorem cząsteczek wody leżących obok siebie. Przy atomach tlenu gromadzi się ładunek ujemny (sigma -), a przy atomach wodoru gromadzi się ładunek dodatni (sigma +).
Wiązania wodorowe między cząsteczkami wody.
Źródło: Magasjukur2, Mikhail Ryazanov, Qwerter, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.

Napięcie powierzchniowe to zjawisko fizyczne powstające na styku powierzchni cieczy z inną fazą. Dzięki niemu powierzchnia ta zachowuje się jak błona. Wskutek obecności wiązań wodorowych między cząsteczkami wody (siła spójności, kohezjakohezjakohezja) ma ona duże napięcie powierzchniowe. Oznacza to, że dąży do minimalizacji powierzchni kontaktu z powietrzem, co nadaje jej kształt kropli lub kuli. Napięcie powierzchniowe sprawia, że na wodzie mogą się utrzymać przedmioty cięższe od niej, takie jak spinacz do papieru czy owad nartnik. Tam, gdzie obiekt styka się z wodą, widoczne jest ugięcie jej powierzchni.

RKGK8n45isLcc
Pluskwiaki z rodziny nartnikowatych (Gerridae) utrzymują się na powierzchni wody dzięki napięciu powierzchniowemu. Przy odnóżach owada widoczny jest menisk wklęsły, czyli ugięcie powierzchniowej warstwy wody.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.
bg‑azure

Wysokie ciepło właściwe i ciepło parowania

R1XWH4OOAf9ZD1
Psy nie mają gruczołów potowych w skórze, dlatego ochładzają ciało w inny sposób. Woda odparowywana jest ze śliny: psy wywieszają języki i szybko oddychają (jest to ziajanie). Ciepło z naczyń krwionośnych w języku jest tracone przez parowanie, a ruch powietrza ułatwia odprowadzenie pary wodnej na zewnątrz.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Podniesienie temperatury wody wymaga znacznego nakładu energii, czyli dużych ilości ciepła. Woda powoli się nagrzewa i powoli traci ciepło. To dlatego latem woda w jeziorze jest najchłodniejsza rano (utraciła ciepło przez noc), a najcieplejsza po południu i wieczorem (nagrzana przez słońce). Jest też odczuwalnie cieplejsza, gdy temperatura powietrza nagle spadnie, np. w czasie deszczu. Także odparowanie wody z powierzchni ciała zwierząt i roślin wymaga dostarczenia dużej ilości energii: w ten sposób woda bierze udział w termoregulacji, czyli ułatwia utrzymanie stałej temperatury organizmu.

bg‑cyan

Gospodarka wodna różnych organizmów

Pobieranie, wykorzystywanie i usuwanie z organizmu wody wraz z rozpuszczonymi w niej substancjami przebiega inaczej u grzybów, roślin i zwierząt.

Grzyby to nie tylko znane nam owocniki (np. pieczarka, podgrzybek) – tak naprawdę to olbrzymia sieć nitkowatych strzępek w glebie – grzybnia. Wydłużone komórki grzybni, rozrośnięte na dużej powierzchni, znakomicie pobierają na drodze osmozy wodę z rozpuszczonymi w niej solami mineralnymi. Odnoszą z tego korzyść np. drzewa, które współżyją z grzybnią określonego gatunku (tzw. mikoryzamikoryzamikoryza). Grzybnia pobiera z drzewa związki organiczne, a drzewo jest zaopatrywane w wodę z solami mineralnymi.

R1ZyocavdGlxG
Strzępki grzybni dzięki dużej powierzchni nitkowatych komórek mogą wchłonąć dużą ilość wody.
Źródło: Kirill Ignatyev, Flickr, licencja: CC BY-NC 2.0.

Rośliny zwykle pobierają wodę przy pomocy długich wypustek komórek skórki korzenia, zwanych włośnikami. Woda osmotycznie wnika do komórek korzenia i jest transportowana do wiązek przewodzących. Ich naczynia działają jak rurki kapilarne (włosowate) naładowane elektrycznie. Siły przylegania (adhezjaadhezjaadhezja) ułatwiają podnoszenie słupa wody. Przepływ wody w roślinie z jednej strony jest powodowany przez aktywny transport wody do naczyń drewna w korzeniu (parcie korzenioweparcie korzenioweparcie korzeniowe), a z drugiej przez tzw. siłę ssącą liści: odparowywanie wody z powierzchni liścia (transpiracjętranspiracjatranspirację).

RPUxlBkVDiPYt
Niektóre rośliny potrafią wydalać nadmiar wody w postaci kropel na brzegach liścia: zjawisko to nazywa się gutacją. Większość wody jest odparowywana przez szparki w skórce liścia. Kiedy wody jest za dużo i roślina nie może jej wykorzystać ani odparować, pozbywa się jej nadmiaru przez specjalne gruczoły (utwory), które usuwają z rośliny nadmiar wody z solami mineralnymi, co daje efekt podobny do pocenia się.
Źródło: Noah Elhardt, domena publiczna.

Zwierzęta i ludzie stale tracą wodę wraz z potem czy parą wodną w oddechu, dlatego muszą uzupełniać jej zapasy przez picie wody (lub napojów) albo spożywanie pokarmów, które ją zawierają. Woda obecna jest w każdym organizmie, ale nie w jednakowej ilości – zależy to przede wszystkim od wieku: więcej wody zawierają tkanki młodych organizmów. Woda powstaje wewnątrz komórek w licznych reakcjach, składających się na metabolizmmetabolizmmetabolizm.

Słownik

adhezja
adhezja

zjawisko przylegania do siebie powierzchni dwóch różnych ciał w wyniku przyciągania między ich cząsteczkami, np. między cząsteczkami wody w naczyniach tkanki przewodzącej

dyfuzja
dyfuzja

samorzutne mieszanie się substancji na drodze przenikania cząsteczek jednego ośrodka do drugiego

izotop
izotop

odmienna forma pierwiastka, różniąca się liczbą neutronów w jądrze

kohezja
kohezja

(łac. cohaere – nieodłączny) opór stawiany przez ciała fizyczne przy próbie ich rozłączenia, np. w naczyniach roślin dzięki kohezji nie dochodzi do przerwania słupa wody

metabolizm
metabolizm

reakcje biosyntezy związków organicznych, wymagające energii (anabolizm) i procesy ich rozkładu, w których wyzwala się energia chemiczna (katabolizm)

mikoryza
mikoryza

zjawisko współżycia grzybni z korzeniami lub nasionami roślin naczyniowych

parcie korzeniowe
parcie korzeniowe

ciśnienie płynu powstające w tkankach korzenia, odpowiedzialne za tłoczenie wody i rozpuszczonych w niej substancji w naczyniach tkanki przewodzącej

transpiracja
transpiracja

usuwanie wody z liści przez szparki; w niewielkim stopniu u roślin występuje też transpiracja kutykularna (przez ochronną warstwę lipidową na zewnętrznej powierzchni liścia) i perydermalna (przez korkowicę – wtórną tkankę okrywającą na pędach roślin wieloletnich)