Przeczytaj
W celu określenia wartości użytkowej gleb stosuje się podział na klasy bonitacyjnebonitacyjne. Przy ich wyróżnianiu uwzględnia się właściwości przyrodnicze gleby takie jak typ genetyczny gleby, stopień wykształcenia profilu glebowegoprofilu glebowego, miąższość poziomu próchnicznego, zawartość próchnicypróchnicy, właściwości chemiczne i fizyczne, a także warunki środowiska, w którym gleba występuje, np.: wysokość n.p.m. czy stosunki wilgotnościowe. Dodatkowymi kryteriami klasyfikacji są właściwości otoczenia profilu glebowego i warunki uprawy. Wyróżnia się sześć klas bonitacyjnych gruntów ornychornych, które reprezentują gleby od najbardziej (I klasa) do najmniej urodzajnych (VI klasa i VI Rz). W Polsce przeważają gleby klas III a, III b, IV a, IV b i V, czyli średniej jakości. Najlepiej udają się na nich uprawy zbóż o mniejszych wymaganiach glebowych (pszenżyto, owies, żyto) oraz ziemniaków. Najlepsze jakościowo gleby największą powierzchnię zajmują na Wyżynie Lubelskiej i Sandomierskiej, Nizinie Śląskiej, Żuławach Wiślanych oraz Kujawach. Natomiast najmniej urodzajne grunty występują na Nizinie Podlaskiej, Mazowieckiej, wschodniej części Niziny Wielkopolskiej i Pojezierzu Lubuskim.
Wymień regiony geograficzne o największym udziale gleb zaklasyfikowanych do najlepszych i najgorszych klas bonitacyjnych.
Słownik
ocena jakości gleby pod względem jej wartości użytkowej, uwzględniająca m.in. żyzność gleby, stosunki wodne w glebie i trudności uprawy
gleby przeznaczone pod uprawę roślin
przekrój pionowy gleby (do głębokości ok. 1.5 m) odsłaniający morfologię danej gleby i przylegającej do niej skały macierzystej; wyróżnia się w nim warstwy: orną (w lesie ściółki i próchnicy), podglebia i skały macierzystej
naturalna zdolność gleby do zaspokajania żywieniowych funkcji roślin, czyli do przekazywania im składników pokarmowych, wody, powietrza glebowego i ciepła
naturalna zdolność gleby do zaspokajania żywieniowych funkcji roślin, czyli do przekazywania im składników pokarmowych, wody, powietrza glebowego i ciepła