Przeczytaj
Nawadnianie a zdrowie
Jednym z najważniejszych składników organizmu jest woda. Przeciętnie w ciele dorosłego człowieka woda to około 60% masy ciała. Jej obecność jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
- Nazwa kategorii: wpływ wody na organizm człowieka
- Nazwa kategorii: regulowanie temperatury ciała
- Nazwa kategorii: transport składników odżywczych i produktów przemiany materii
- Nazwa kategorii: możliwość zachodzenia reakcji biochemicznych w organizmie
- Nazwa kategorii: prawidłowy przebieg trawienia i wykorzystanie pokarmu
- Nazwa kategorii: ochrona mózgu, gałek ocznych i rdzenia kręgowego
- Nazwa kategorii: ochrona płodu u kobiet ciężarnych
- Nazwa kategorii: prawidłowe funkcjonowanie stawów Koniec elementów należących do kategorii wpływ wody na organizm człowieka
- Elementy należące do kategorii wpływ wody na organizm człowieka
-
wpływ wody na organizm człowieka
-
regulowanie temperatury ciała
-
transport składników odżywczych i produktów przemiany materii
-
możliwość zachodzenia reakcji biochemicznych w organizmie
-
prawidłowy przebieg trawienia i wykorzystanie pokarmu
-
ochrona mózgu, gałek ocznych i rdzenia kręgowego
-
ochrona płodu u kobiet ciężarnych
-
prawidłowe funkcjonowanie stawów
-
Zapotrzebowanie dobowe na płyny
Przeciętna zalecana dla kobiet ilość płynów wynosi 2 litry na dobę, natomiast dla mężczyzn 2,5 litra. Należy podkreślić, że na tę wartość składa się woda zawarta w napojach oraz spożywanym pożywieniu. Zapotrzebowanie na płyny może ulegać zmianie. Mają na to wpływ czynniki, takie jak: wiek, płeć, aktywność fizyczna, masa ciała, jak i również czynniki zewnętrzne.
-
czynniki wpływające na dobowe zapotrzebowanie na płyny
-
wiek
-
płeć
-
aktywność fizyczna
-
masa ciała
-
czynniki zewnętrzne: temperatura otoczenia i wilgotność powietrza
-
Procentowa zawartość wody w produktach spożywczych
Napoje, soki, mleko, herbata, kawa – około 80‑90%.
Świeże owoce, warzywa liściaste i kapustne – 75‑96%.
Warzywa okopowe – np. marchew, pietruszka, seler – 65 -75%.
Mięso, drób, ryby, jaja, sery – 40‑65%.
Pieczywo, ciasta – 25‑36%.
Suche nasiona roślin strączkowych – np. fasola, groch, soja, soczewica – 9‑15%.
Znajdź pary obrazków przedstawiających produkty spożywcze i zawartość w nich wody.
Połącz w pary produkty spożywcze i zawartość w nich wody.
75-96%, 25-36%, 65-75%, około 100%, 40-65%, około 80-90%
| woda | |
| soki | |
| kapusta | |
| warzywa okopowe | |
| ryby | |
| pieczywo |
Czym są napoje funkcjonalne?
- Nazwa kategorii: Napoje
- Nazwa kategorii: Alkoholowe
- Nazwa kategorii: Bezalkoholowe
- Nazwa kategorii: Zimne
- Nazwa kategorii: Gazowane
- Nazwa kategorii: Wody stołowe
- Nazwa kategorii: Napoje owocowe
- Nazwa kategorii: Lemoniady
- Nazwa kategorii: Toniki Koniec elementów należących do kategorii Gazowane
- Nazwa kategorii: Niegazowane
- Nazwa kategorii: Napoje funkcjonalne
- Nazwa kategorii: Energetyczne
- Nazwa kategorii: Izotoniczne
- Nazwa kategorii: Redukujące
- Nazwa kategorii: Regenerujące Koniec elementów należących do kategorii Napoje funkcjonalne
- Nazwa kategorii: Wody mineralne
- Nazwa kategorii: Soki owocowe pasteryzowane
- Nazwa kategorii: Soki warzywne pasteryzowane
- Nazwa kategorii: Soki świeżo wyciskane
- Nazwa kategorii: Napoje owocowe i warzywne
- Nazwa kategorii: Nektary
- Nazwa kategorii: Koncentraty napojów
- Nazwa kategorii: Mleko i napoje mleczne
- Nazwa kategorii: Napoje ziołowe Koniec elementów należących do kategorii Niegazowane
- Nazwa kategorii: Gorące
- Nazwa kategorii: Kawa
- Nazwa kategorii: Herbata
- Nazwa kategorii: Kakao
- Nazwa kategorii: Czekolada Koniec elementów należących do kategorii Gorące
- Elementy należące do kategorii Napoje
- Elementy należące do kategorii Bezalkoholowe
- Elementy należące do kategorii Zimne
- Elementy należące do kategorii Gazowane
- Elementy należące do kategorii Niegazowane
- Elementy należące do kategorii Napoje funkcjonalne
- Elementy należące do kategorii Gorące
-
Napoje
-
Alkoholowe
-
Bezalkoholowe
-
Zimne
-
Gazowane
-
Wody stołowe
-
Napoje owocowe
-
Lemoniady
-
Toniki
-
-
Niegazowane
-
Napoje funkcjonalne
-
Energetyczne
-
Izotoniczne
-
Redukujące
-
Regenerujące
-
-
Wody mineralne
-
Soki owocowe pasteryzowane
-
Soki warzywne pasteryzowane
-
Soki świeżo wyciskane
-
Napoje owocowe i warzywne
-
Nektary
-
Koncentraty napojów
-
Mleko i napoje mleczne
-
Napoje ziołowe
-
-
-
Gorące
-
Kawa
-
Herbata
-
Kakao
-
Czekolada
-
-
-
Napoje funkcjonalne zawierają składniki, które, oprócz nawodnienia, pozwalają na uzyskanie dodatkowych korzyści. W zależności od przeznaczenia, wyróżnia się napoje:
energetyzujące: przeznaczone dla sportowców, zwiększają wydajność organizmu, zdolność koncentracji, szybkość reakcji, polepszają samopoczucie;
izotoniczne: przeznaczone dla osób obciążonych znacznym wysiłkiem fizycznym, umożliwiają wyrównanie niedoborów wody i elektrolitów;
redukujące: przeznaczone do odchudzania i poprawy wydolności ogólnej;
regeneracyjne: uzupełniające witaminy i składniki mineralne.
Ich skład został opracowany w celu osiągnięcia zamierzonego efektu metabolicznego. Napoje funkcjonalne mają za zadanie np.:
wspomagać odchudzanie;
regenerować organizm, np. po wysiłku fizycznym lub intelektualnym;
wspomagać aktywność;
przyspieszać rozwój mięśni.
Są one szeroko rozpowszechnione szczególnie w krajach wysoko rozwiniętych:
krajach Europy Zachodniej;
Japonii;
USA.
Napoje funkcjonalne najlepiej spożywać sporadycznie, tylko w razie rzeczywistej potrzeby. Zbyt częste spożycie może skutkować np. nadpobudliwością, kłopotami z koncentracją i zasypianiem.
Napoje izotoniczne
Napój izotoniczny jest to płyn o takim samym stężeniu substancji osmotycznie czynnych (osmolalnościosmolalności), jak płyny ustrojowe organizmu. Zawiera:
wodę;
niezbędne minerały i węglowodany;
czasem również witaminy.

Kiedy stosować napoje izotoniczne?
Rodzaj wysiłku fizycznego | Czas trwania wysiłku | Zapotrzebowanie | Rodzaj napojów |
|---|---|---|---|
aerobik, pływanie, bieg | do 1 godziny | uzupełnienie płynów | woda, herbata, rozcieńczony sok |
piłka nożna, biegi na dłuższe dystanse | od 1 do 3 godzin | uzupełnienie wody i węglowodanów | napoje izotoniczne |
maraton | ponad 3 godziny | uzupełnienie wody, węglowodanów i elektrolitów (szczególnie jonów sodu) | napoje izotoniczne |
Skład napojów izotonicznych
Podsumowanie

Napoje izotoniczneNapoje izotoniczne są rodzajem napojów funkcjonalnych. Powinny być stosowane w sytuacji zwiększonego wysiłku fizycznego, który trwa dłużej niż jedną godzinę. Pozwalają na uzupełnienie zarówno wody, jak i węglowodanów oraz elektrolitów. Prawidłowe nawodnienie organizmu i uzupełnianie wymienionych związków chemicznych ma znaczenie, jeśli chodzi o:
wydajność fizyczną organizmu;
temperaturę ciała;
funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego.
Dlatego tak ważne jest uzupełnianie płynów. Natomiast nadużywanie izotoników może powodować przybieranie na wadze mimo wysiłku fizycznego. Ważny jest również sposób przyjmowania napojów. W czasie wysiłku należy pić powoli, małymi łykami. Płyn powinien być lekko schłodzony, ponieważ ciepłe napoje dłużej zalegają w żołądku.
Słownik
wartość ciśnienia wywieranego na półprzepuszczalną membranę, która oddziela dwie ciecze przez te ciecze; powstaje w wyniku różnicy stężeń związków chemicznych lub jonów po obu stronach membrany; ciecze dążą do ich wyrównania
liczba moli substancji czynnych osmotycznie, rozpuszczonych w jednym kilogramie rozpuszczalnika, np. wody; osmolalność wszystkich płynów ustrojowych organizmu w stanie fizjologicznym jest jednakowa, wynosi około 295 mOsm na kilogram wody
liczba moli substancji osmotycznie czynnych w 1 litrze roztworu
zjawisko, które polega na samorzutnym przechodzeniu cząsteczek rozpuszczalnika przez błonę półprzepuszczalną, oddzielającą rozpuszczalnik od roztworu
roztwór, który pozostaje w osmotycznej równowadze dynamicznej z innym roztworem przez błonę półprzepuszczalną; roztwór wykazuje tę cechę, jeśli ma identyczne sumaryczne stężenie molowe wszystkich indywiduów chemicznych niezdolnych do przechodzenia przez błonę półprzepuszczalną
Bibliografia
Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa 2019, wyd. 4.
Scientific Opinion on Dietary Reference Values for water, „EFSA Journal” 2010, t. 8, nr 3, s. 1459.
Chojnacka A., Roztwory buforowe, online: https://chemiamedyczna.wum.edu.pl/sites/chemiamedyczna.wum.edu.pl/files/bufory.pdf (dostęp: 26.07.2021).
Gorobika A., Sporządzanie i podawanie napojów zimnych oraz gorących 512[02].Z2.08, Radom 2007, online: http://zskamien.com/kucharz_512.pdf dostęp: 26.07.2021.
Jarosza M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Normy Żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, online: https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/12/Normy_zywienia_2020web-1.pdf (dostęp: 26.07.2021).
Typrowicz J., Napoje alkoholowe i bezalkoholowe w gastronomii hotelowej, Przemyśl 2006, online: http://www.zsgips.stecu.pl/serwer/typrowicz/dok3.pdf (dostęp: 26.07.2021).