Struktura agrarna obejmuje podział liczby gospodarstw rolnych lub gruntów użytkowanych rolniczo według form własności (struktura własnościowa lub ustrój rolny) i klas wielkościowych (struktura wielkościowa lub obszarowa). Często uwzględnia się także liczbę działek składających się na jedno gospodarstwo (stopień rozdrobnienia gruntów). Biorąc pod uwagę kryterium własności gospodarstw rolnych, można podzielić je na cztery zasadnicze grupy: wspólnegospodarstwa wspólnewspólne, indywidualnegospodarstwa indywidualneindywidualne (prywatne), społecznegospodarstwa społecznespołeczne (państwowe) i spółdzielczegospodarstwa spółdzielczespółdzielcze. Gospodarstwa wspólne są własnością określonej społeczności. Są one typowe dla zacofanych społeczeństw żyjących w izolacji. Niski poziom wiedzy, a także duży stopień przyzwyczajenia do gruntów przejawiający się ich przekazywaniem z pokolenia na pokolenie sprawiają, że odznaczają się one niską efektywnością i mają charakter tradycyjny. Forma ta występuje w krajach najsłabiej rozwiniętych: afrykańskich, latynoamerykańskich, Azji Południowo‑Wschodniej i w państwach Oceanii. Jest charakterystyczna dla społeczeństw zbieracko‑łowieckich (np. Buszmenów i Hotentotów), a także pasterskich (np. dla ludów koczowniczych Azji Środkowej). Przyczyn występowania tej formy władania ziemią na wymienionych obszarach należy upatrywać we wspólnym pozyskiwaniu ziemi przez dawne plemiona, przede wszystkich na drodze wypalania lasów. Rozwojowi rolnictwa najbardziej sprzyja własność indywidualna, która występuje w krajach europejskich, amerykańskich, w Australii, Nowej Zelandii, Japonii, Korei Południowej i często w Indiach. W obrębie tej kategorii wyróżnia się: gospodarstwa dzierżawione, wielką własność ziemską i drobną własność prywatną. O pierwszej z nich mówi się wtedy, gdy właściciel na określony czas odstąpi władanie ziemią innym osobom, w zamian za świadczenia pieniężne, usługowe czy pozyskane płody rolne. Występuje ona w wielu krajach europejskich oraz w Japonii. Pewną odmianą własności dzierżawionej są hacjendy występujące w Ameryce Południowej, Europie Środkowej i częściowo w Afryce. Rolnicy, którzy pracują na polu właściciela, mogą użytkować na swoje potrzeby niewielki fragment tych gruntów. Wielka własność ziemska obejmuje latyfundialatyfundialatyfundiaplantacjeplantacjeplantacje. Pierwsze z nich są ukierunkowane na hodowlę zwierząt i występują najczęściej w Brazylii i Argentynie. Ich właściciele przekazali ziemię we władanie chłopom, czerpiąc z tego korzyści. Natomiast w drugim typie dominuje produkcja roślinna i jest on charakterystyczny dla krajów Ameryki Środkowej oraz Azji Południowej i Południowo‑Wschodniej. Wymagają one sporego nakładu pracy, lecz przynależność do dużych spółek i koncernów gwarantuje duże zyski. Z kolei drobna własność prywatna (mikrofundiamikrofundiamikrofundia) dotyczy gospodarstw prywatnych (rodzinnych lub najemnych), najczęściej o niewielkiej powierzchni.

R1PfiAEuiA3q8
Gospodarstwo rolne w Szwecji
Źródło: Bjoertvedt, dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, licencja: CC BY-SA 3.0.
Rzj8LcRBGuPYH
Plantacja bananowca w Ekwadorze
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.
RdglMmCM0nQvq
Uprawa winnej latorośli w Australii
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.

Gospodarstwa społeczne zostały upowszechnione na szeroką skalę w wyniku rewolucji październikowej w 1917 roku. Nastąpiło wtedy upaństwowienie ziemi odebranej rodzinie carskiej i właścicielom ziemskim, a następnie kolektywizacja, która polegała na łączeniu gruntów w wielkie gospodarstwa. Ten typ własności był (lub jest nadal) charakterystyczny w krajach mających przeszłość komunistyczną: w Rosji, Chinach, Wietnamie, Mongolii, Korei Północnej, na Kubie, Białorusi czy Ukrainie. W Polsce występowały one formalnie do 1995 roku jako Państwowe Gospodarstwa Rolne (PGR). Przejęte przez państwo grunty po dawnych PGR‑ach zostały sprzedane lub wydzierżawione. W Rosji natomiast występowały sowchozy i kołchozy. Pierwsze z nich stanowiły przejmowane przez państwo gospodarstwa należące do cara i wielkich właścicieli ziemskich, a drugie – należące do indywidualnych właścicieli, którzy musieli pracować dla państwa. Ostatnią formą władania ziemią jest własność spółdzielcza. Polega ona na współpracy rolników indywidualnych, celem zmniejszenia kosztów produkcji i zwiększenia dochodowości gospodarstw, w wyniku samodzielnej organizacji wszystkich procesów produkcyjnych i sprzedaży, takich jak kapitał, maszyny czy grunt. W ten sposób wszystkie koszty ponoszone na drodze od rolnika do klienta zostają wewnątrz spółdzielni. Są one typowe dla krajów wysoko rozwiniętych położonych w zachodniej i północnej Europie, a także dla Indii.

RXYcxUh9KlBho
Pozostałości po PGR w Grabowie
Źródło: K. Perschke, dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, licencja: CC BY-SA 3.0.

Jeżeli chodzi o strukturę wielkościową, to duże gospodarstwa odznaczają się wyższą opłacalnością, ponieważ mogą wytworzyć więcej produktów rolnych przy mniejszych nakładach. Największe gospodarstwa rolne (powyżej 100 ha) są charakterystyczna dla: Australii (średnia powierzchnia gospodarstwa rolnego - 3700 ha), Republiki Południowej Afryki (1300 ha), Argentyny (470 ha), Kanady (250 ha) czy USA (190 ha). Gospodarstwa o średniej wielkości (30‑100 ha) występują w krajach Europy Zachodniej: Wielkiej Brytanii (108 ha), Danii (36 ha), Francji (26 ha), Niemczech (28 ha). Przewaga małych i bardzo małych gospodarstw występuje w Afryce, Azji Wschodniej, Południowej i Południowo‑Wschodniej (większość gospodarstw rolnych ma powierzchnię od 1 do 10 ha). Wysokie wartości wskaźnika przyrostu naturalnego w regionach tych powodują duże rozdrobnienie gospodarstw rolnych. Podobne wartości występują w krajach Europy Środkowej i Południowej. Względnie wysokimi wartościami analizowanego wskaźnika cechują się kraje skandynawskie, a także Wielka Brytania i Irlandia, lecz tam wśród gruntów rolniczych duży odsetek stanowią użytki zielone (łąki, pastwiska).

Słownik

farma
farma

gospodarstwo rolne o dużej powierzchni, zmechanizowane, którego produkcja jest skupiona na konkretnym gatunku rośliny lub zwierząt

gospodarstwa indywidualne
gospodarstwa indywidualne

gospodarstwa prywatne, czyli prowadzone przez osobę fizyczną

gospodarstwo rodzinne
gospodarstwo rodzinne

rodzaj gospodarstwa rolnego prowadzonego osobiście przez rolnika indywidualnego; powierzchnia gospodarstwa rodzinnego może wynosić od 1 do 300 ha

gospodarstwa społeczne
gospodarstwa społeczne

duże gospodarstwa państwowe, skolektywizowane z gruntów indywidualnych (często przymusowo)

gospodarstwa spółdzielcze
gospodarstwa spółdzielcze

gospodarstwa będące własnością spółdzielni indywidualnych rolników, zakładane w celu zmniejszenia kosztów produkcji i zwiększenia dochodowości

gospodarstwa wspólne
gospodarstwa wspólne

gospodarstwa tradycyjne, prymitywne, będące własnością słabo rozwiniętych społeczeństw żyjących w izolacji

latyfundia
latyfundia

wielka własność ziemska, na której pracownicy (w zamian za zapłatę) prowadzą głównie produkcję zwierzęcą

mikrofundia
mikrofundia

drobna własność związana przede wszystkim z sektorem prywatnym (rodzinnym)

plantacje
plantacje

wielka własność ziemska, na której pracownicy (w zamian za zapłatę) prowadzą głównie produkcję roślinną