Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑yellow

Czym właściwie są cukry?

Cukry, zwane również węglowodanami, to organiczne związki chemiczne, które są wielohydroksyaldehydami lub wielohydroksyketonami. Są to po prostu ketony lub aldehydy, zawierające w swojej budowie również wiele grup hydroksylowych (-OH). Aby ułatwić zrozumienie ich budowy, skład węglowodanów można wyrazić ogólnym wzorem chemicznym:

CnH2nOn

Jak łatwo zauważyć z powyższego wzoru, cukry są zbudowane z atomów węgla, wodoru i tlenu, gdzie stosunek wodoru do tlenu jest jak 2:1 (tak jak w wodzie). Stąd też wywodzi się historyczna nazwa tej grupy związków chemicznych - węglowodany. We współczesnej nomenklaturze zaleca się jednak stosowanie poprawnej nazwy biochemicznej cukrów - sacharydy.

bg‑yellow

Jak dzielimy cukry?

Cukry dzieli się ze względu na ich strukturę. Wyróżnia się:

  • cukry proste, które składają się z jednej jednostki cukrowej, zwane również jedno cukrami. Nie ulegają hydrolizie.

  • cukry złożone, zbudowane z kilku jednostek cukrowych, ulegają hydrolizie, a w wyniku ich rozpadu powstają cukry proste.

RdNwItSQrgK9c1
Podział cukrów
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Złożoność budowy sacharydów przekłada się na liczne funkcje, które spełniają w przyrodzie. W naturze powstają m.in.: w procesie fotosyntezy, która zachodzi w chloroplastach komórek roślinnych. Teraz omówimy kilka z ważniejszych ról, jakie pełni ta grupa związków chemicznych w otaczającym nas świecie.

bg‑yellow

Glukoza

Należy do cukrów prostych, wzór chemiczny to:

C6H12O6
RGTRInc5AjBE7
Wzór strukturalny glukozy
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Glukoza jest substancją białą, bezbarwną, drobnokrystaliczną, o słodkim smaku. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, a jej odczyn jest obojętny. Powstaje w procesie fotosyntezy w chloroplastach w komórkach roślinnych.

Naturalnym źródłem glukozy są: owoce, nektar kwiatów, miód. Jest materiałem energetycznym komórek, a układ nerwowy człowieka używa jej w reakcji utleniania, która dostarcza energii. W organizmach żywych służy jako substrat do syntezy innych, potrzebnych cukrów, np. glikogenu u zwierząt czy celulozy u roślin. W trakcie oddychania komórkowego dochodzi do rozerwania wiązań chemicznych w glukozie, a powstałą w ten sposób energię, komórka użytkuje na potrzeby innych procesów życiowych.

RQc5G8pbtB7iK1
Regulacja stężenia glukozy we krwi
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Ten sacharyd jest również używany jako substrat w procesie syntezy aminokwasów czy związków tłuszczowych. Natomiast glikogen jest postacią glukozy, magazynowaną w wątrobie po spożyciu posiłku. Utrzymanie odpowiedniego stężenia cukru we krwi jest jednym z warunków homeostazy, co umożliwiają hormony działające przeciwstawnie - insulinaglukagon. Insulina, wytwarzana przez trzustkę, działa na zasadzie klucza - otwiera procesy, mające na celu obniżenie poziomu glukozy w organizmie. Glukagon, również produkowany w trzustce, stymuluje procesy prowadzące do zwiększenia stężenia cukru we krwi.

RKCJQi0GTMJKm1
Cukierki są wyrobem cukierniczym wykonanym ze stężonego roztworu cukru w wodzie, do którego dodawane są aromaty i barwniki.
Źródło: Paolo Tambellini, domena publiczna.

W przypadku, kiedy trzustka nie wydziela stosownych ilości insuliny, organizm wpada w cukrzycę - jedną z chorób cywilizacyjnych.

bg‑yellow

Fruktoza

Należy do cukrów prostych, jej wzór chemiczny to:

C6H12O6 
R1HpA3YIezi1l
Wzór strukturalny fruktozy
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Fruktoza jest bezbarwną substancją krystaliczną o słodkim smaku. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, a jej odczyn jest obojętny.

Fruktoza jest również nazywana cukrem owocowym, ponieważ występuje w znacznych ilościach w owocach, również nektarze kwiatowym, miodzie i warzywach. Reszta fruktozy wchodzi skład disacharydów (np. sacharoza, laktoza). Metabolizm fruktozy zachodzi bez udziału insuliny. W zależności od potrzeby energetycznej organizmu, fruktoza może ulegać przemianie wątrobowej lub mięśniowo‑tłuszczowej. W wątrobie zostaje przemieniona w glukozę, natomiast w mięśniach i tkance tłuszczowej włącza się w proces glikolizy. Fruktozę można również znaleźć w spermie ludzkiej, gdzie jest substratem w procesie oddychania beztlenowego, który dostarcza energii plemnikom.

bg‑yellow

Ryboza

Rxe1zgMUXuiVi
Wzór strukturalny rybozy
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Jest to cukier prosty,  o wzorze strukturalnym przedstawionym na ilustracji obok. Tworzy białe kryształy, jest dobrze rozpuszczalny w wodzie i etanolu. W organizmach zwierzęcych jest składnikiem:

  • RNARNARNA- kwasu rybonukleinowego,

  • ATPATPATP (adenozynotrifosforanu) i innych rybonukleotydów będących nośnikami energii,

  • witamin z rodziny B.

Podobny do rybozy cukier - deoksyryboza, jest budulcem łańcucha DNA każdego żywego organizmu.

bg‑yellow

Sacharoza

Sacharoza jest to cukier należący do disacharydów; zbudowany z jednej reszty glukozy i jednej reszty fruktozy, co zostało pokazane na ilustracji obok. Jest to biała, krystaliczna substancja o słodkim smaku i dobrze rozpuszczalna w wodzie.

R41eCovOXDTwM1
Wzór strukturalny sacharozy
Źródło: domena publiczna.

Sacharoza jest używana jako cukier spożywczy, na skalę przemysłową wytwarzana z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Jest ona główną formą transportową cukrów u roślin. Służy jako materiał zapasowy oraz pełni funkcję cząstki sygnalizującej w komórkach roślinnych, która wpływa na regulację ekspresji genów, czy kolejnych faz rozwoju rośliny.

bg‑yellow

Laktoza

RuM6Oz8seW5BZ1
Nabiał jest źródłem wielu składników odżywczych, przede wszystkim białka oraz dobrze przyswajalnego wapnia.
Źródło: Ian Gardner, domena publiczna.

Disacharyd zbudowany z reszt glukozowych i galaktozowych. Jest to bezbarwna substancja stała, która dobrze rozpuszcza się w wodzie. Laktoza jest podstawowym składnikiem mleka ssaków. Występuje głównie w mleku i  produktach mlecznych, takich jak: sery, jogurty, kefiry. Jest źródłem energii, stymuluje rozwój zmysłu smaku i wpływa na gospodarkę hormonalną. Do prawidłowego trawienia tego cukru potrzebny jest enzym - laktaza. Nietolerancja laktozy wynika z braku tego enzymu.

bg‑yellow

Skrobia

Jest to wielocukier, powstały w wyniku kondensacji glukozy. Jest białą, krystaliczną substancją bez smaku i zapachu, nierozpuszczalną w zimnej wodzie, tworzącą kleik skrobiowy w gorącej wodzie.

R1KflCywyg9vQ1
Amyloza i amylopektyna
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Cząsteczki skrobi tworzą dwa różne odłamy - nierozgałęzioną amylozę i rozgałęzioną amylopektynę, co zostało przedstawione na ilustracji obok. Skrobia u roślin pełni funkcje zapasowe - jest magazynowana w postaci drobnych ziaren, np: w bulwach, nasionach czy łodygach. Enzymy trawienne u zwierząt, które potrafią rozkładać skrobię na cząsteczki glukozy to amylazy. Są obecne w jamie ustnej i jelicie cienkim człowieka.

bg‑yellow

Celuloza

R19Dp7tXD47jJ1
Celuloza jest głównym składnikiem ścian komórkowych roślin.
Źródło: Miltos Georgiou, domena publiczna.

Celuloza jest wielocukrem, zbudowana z cząsteczek glukozy, tworzących nierozgałęzione łańcuchy. Ma postać białych kryształków, bez smaku i zapachu, nierozpuszczalnych w wodzie. Jest głównym składnikiem ścian komórkowych roślin, mimo to wiele ssaków nie jest w stanie trawić tego polisacharydu. Dzieje się tak, dlatego że brak im celulaz - enzymów odpowiedzialnych za rozkład celulozy na cząsteczki glukozy.

Jednak niektóre gatunki zwierząt, głównie przeżuwacze, są wyposażone w mikroorganizmy, mające zdolność do trawienia celulozy. Zamieszkują one drogi pokarmowe i rozkładają wielocukier na części przyswajalne przez zwierzęta. Mimo, że człowiek nie może wykorzystywać celulozy jako źródła energii, jest ona ważnym składnikiem każdej diety. Ułatwia właściwe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, usprawnia perystaltykę jelit i ułatwia przesuwanie treści pokarmowej.

bg‑yellow

Glikogen

R1B3yHACoShCQ1
Glikogen jest magazynowany w wątrobie w przypadku dużego stężenia glukozy we krwi i uwalniany z niej, gdy dochodzi do obniżenia poziomu cukru w organizmie.
Źródło: Providence Health Care Vancouver, domena publiczna.

Jest to wielocukier zbudowany z licznych cząsteczek glukozy, połączonych ze sobą w rozgałęzione łańcuchy. Stanowi materiał zapasowy u zwierząt i jest odpowiednikiem celulozy w świecie roślin. Znajduje się głównie w mięśniach i wątrobie. Jest magazynowany w wątrobie w przypadku dużego stężenia glukozy we krwi i uwalniany z niej, gdy dochodzi do obniżenia poziomu cukru w organizmie. Glikogen zawarty w mięśniach, pełni istotną rolę w ich pracy. Zużywany jest w procesie glikolizy, gdy potrzeba energetyczna organizmu się zwiększa.

Przedstawione powyżej przykłady cukrów i ich funkcji w przyrodzie, to jedynie część ogromu pracy wszystkich sacharydów. Często mówi się, że życie nie mogłoby istnieć bez aminokwasów i DNA, a czy mogłoby się obejść bez naszych węglowodanów?

Słownik

RNA
RNA

kwas nukleinowy zbudowany z rybonukleotydów, występujący w jądrze komórkowym i cytoplazmie

ATP
ATP

organiczny związek chemiczny, który pełni funkcję przenośnika energii w organizmach

Bibliografia

Ban‑Oganowska H. i in., Ćwiczenia laboratoryjne z biochemii i chemii żywności, Wrocław 2006.

Cioborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa 2010.

Śmiechowska M i Przybyłowski P., Chemia żywności z elementami biochemii, Gdynia 2004.