Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

W celu przygotowania roztworu o określonym stężeniu procentowym, w pierwszej kolejności musisz zadać sobie pytania: jakie powinien mieć stężenie? W jakiej ilości? Czy przygotujemy go z naważki substancji, czy przez rozcieńczenie stężonego roztworu?

bg‑azure

Przygotowanie roztworu z naważki

Niezależnie od odpowiedzi na te pytania, przygotowujemy sprzęt o odpowiedniej wielkości – np. w celu wykonania 100 g 100 g wodnego roztworu chlorku sodu (NaCl), musimy przygotować zlewkę o pojemności 200 cm3 oraz cylinder miarowycylinder miarowycylinder miarowy o pojemności 100 cm3. W tym wypadku nie powinno się używać szkła miarowego o dużo większej pojemności, jak chociażby cylindra miarowego o pojemności 1 dm3.

Dlaczego? Dlatego, że każdy sprzęt miarowy ma określoną dokładnośćdokładnośćdokładność i miarkę, która na cylindrze jest widoczna przy wlewie. W przypadku prezentowanego cylindra o pojemności 100 cm3, mamy podziałkę co 1 cm3, obarczoną błędem ±0,5 cm3 w temperaturze 20°C. Im większa pojemność cylindra, tym podziałka ma większą wartość i ryzyko błędu jest znacznie większe. Opisana poniżej procedura dotyczy wszystkich rozpuszczalnych, nieuwodnionych, niewchodzących w reakcję z wodą substancji.

Ru9lZ2qGUdvFW
Oznaczenie pojemności i dokładności cylindra
Źródło: dostępny w internecie: pl.wikipedia.org, domena publiczna.

Pamiętając o pojemności naczyń miarowych i zlewek, zestaw sprzętu – potrzebnego do sporządzenia roztworu – składa się z elementów, takich jak:

Następnym krokiem jest obliczenie masy substancji potrzebnej do przygotowania roztworu. Korzystamy ze wzoru na stężenie procentowe lub z odpowiednich proporcji.

bg‑azure

Obliczanie masy substancji

Pierwszym sposobem jest skorzystanie ze wzoru:

Cp=msmr·100%
  • Cp – stężenie procentowe %;

  • ms – masa substancji rozpuszczonej g;

  • mr – masa całego roztworu, czyli masa rozpuszczalnika i masa substancji rozpuszczonej.

mr=ms+mrozpuszczalnika
Ważne!

Jeżeli przygotowujemy roztwory wodne, możemy wówczas przyjąć, że masa 1 cm3 wody jest równa 1 g.

Sposób I

W przypadku przygotowania 100 g wodnego 1% roztworu azotanu(V) srebra, obliczenia wyglądają następująco:

1%=ms100 g·100%|:100%  
1%100%=ms100 g
0,01=ms100 g|·100 g 
ms=1 g

Już wiemy, ile gramów AgNO3 musimy odważyć. Następną czynnością jest obliczenie, ile gramów rozpuszczalnika musimy użyć. Korzystamy ze wzoru:

mr=ms+mrozpuszczalnika
100 g=1 g+mrozpuszczalnika
mrozpuszczalnika=99 g

Zakładając, że gęstośćgęstośćgęstość wody wynosi 1 gcm3 oraz, korzystając ze wzoru na gęstość, obliczamy objętość wody.

dw=mwVw
  • dw – gęstość gcm3;

  • mw – masa substancji g;

  • Vw – objętość substancji cm3.

1 gcm3=99 gV
1 gcm3·99 g=V
V=99 cm3

W celu przygotowania 100 g 1% roztworu azotanu(V) srebra, musimy odważyć na wadze 1 g AgNO3 i w cylindrze odmierzyć 99 cm3 wody.

Drugim sposobem jest ułożenie odpowiednich proporcji.

Sposób II

Obliczamy masę substancji:

100 g roztworu  100%
x  1%
x=100 g·1%100%=1 g soli
100 g roztworu-1 g soli=99 g rozpuszczalnika

Obliczamy objętość rozpuszczalnika:

Gęstość wody wynosi 1 gcm3.

1 g wody  1 cm3
x=99 g·1 cm31 g=99 cm3

Masz już przygotowany sprzęt oraz wykonane obliczenia. Teraz nie pozostaje więc nic innego, jak ubrać fartuch, okulary oraz rękawiczki ochronne i sporządzić ten roztwór.

R1UrMdqhsB2Op
Zestaw ochronny potrzebny do pracy w laboratorium
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1TpwqmtZ1Ayl
Krok 1 Na wadze laboratoryjnej połóż naczynko wagowe, poczekaj chwilę, aż wskazanie wagi się ustabilizuje, zapisz masę pustego naczynka – pamiętaj, aby naczynko wagowe ważyć zawsze zamknięte., Krok 2 W nowych wagach laboratoryjnych możesz użyć funkcji TARA. Jest to funkcja zapisu masy pustego naczynia. Wtedy na wadze, na której jest położone naczynko, wyświetli się masa 0,00 g. Bezpieczniej jest jednak zapisać masę pustego naczynia w dzienniku laboratoryjnym.

Ściągnij naczynko wagowe i za pomocą łyżeczki nasyp do niego trochę substancji.

Uwaga! Pamiętaj, lepiej wsypać mniej substancji niż za dużo. (Nadmiaru nie możemy z powrotem wsypać do oryginalnego pojemnika, ponieważ możemy zanieczyścić substancję, a więc musimy go umieścić już w pojemniku na odpady chemiczne.)

Po nasypaniu substancji, ponownie zważ naczynko. Aby obliczyć masę substancji, odejmij masę pustego naczynka od masy, która jest wyświetlana na wadze. W przypadku użycia funkcji TARA, do dziennika spisujesz masę pokazaną na wyświetlaczu – to masa soli zawarta w naczynku.

Czynność powtarzaj aż do uzyskania obliczonej masy. Nie wolno dosypywać substancji na wadze – za każdym razem musisz zdjąć naczynko wagowe z wagi., Krok 3 Do cylindra miarowego za pomocą tryskawki nalej odpowiednią ilość wody. Pamiętaj, aby przy odczytywaniu objętości cieczy menisk znajdował się na wysokości oczu – wtedy unikniemy błędu paralaksy.

Ważne! Menisk jest zakrzywieniem powierzchni cieczy. Wyróżniamy dwa meniski: wklęsły (1) i wypukły (2). W przypadku wody mamy do czynienia z meniskiem wklęsłym, natomiast menisk wypukły obserwujemy m.in. dla rtęci. Kiedy oddziaływanie między cząsteczkami cieczy jest silniejsze niż oddziaływania między cieczą a ściankami naczynia, obserwujemy menisk wypukły (cząsteczki przyciągają się do siebie). W odwrotnym przypadku obserwujemy menisk wklęsły (cząsteczki cieczy chcą być jak najdalej od siebie).
opis WCAGSiły działające menisków:
Fp – siła przylegania pomiędzy ścianą naczynia a cząsteczkami cieczy;
Fs – siła spójności między cząsteczkami cieczy;
F – wypadkowa siła działająca na ciecz.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.


Błąd paralaksy polega na niewłaściwym odczytaniu danych, w tym przypadku poziomu cieczy. Kiedy oczy obserwatora znajdują się za nisko, odczytujemy wartość niższą niż rzeczywista. W odwrotnym przypadku odczytujemy zawartość zawyżoną. Jeśli mamy do czynienia z roztworem bezbarwnym, to odczytujemy objętość wg dolnej linii menisku, a jeśli z cieczą barwną - wg górnej linii menisku. Linia menisku musi stykać się z linią na skali. opis WCAGBłąd paralaksy.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.


Dlatego cylinder powinniśmy ustawić na półce laboratoryjnej, a za cylinder położyć białą kartkę, aby ułatwić odczytanie menisku. W żadnym wypadku nie można kucać przy stole laboratoryjnym, ponieważ istnieje ryzyko wylania cieczy na osobę sporządzającą roztwór., Krok 4 Przygotuj zlewkę.

Zawartość naczynka wagowego przesyp do zlewki. Następnie wcześniej przygotowaną wodę destylowaną w cylindrze użyj do kilkukrotnego przepłukania naczynka wagowego (co najmniej trzy razy). W dalszym kroku wlej ją do zlewki z przygotowywanym roztworem. Kilkukrotne przemycie naczyńka wagowego ma na celu całkowite przeniesienie substancji do zlewki.

Następnie roztwór wymieszaj przy użyciu bagietki, aż do całkowitego rozpuszczenia się substancji.

, Krok 5 Sprawdź poprawność wykonanego zadania lub sprawdź, czy wykonany przez ciebie roztwór ma właściwe stężenie.

W tym celu przelej przygotowany roztwór do suchego i czystego cylindra, następnie odczytaj z poradnika fizykochemicznego gęstość roztworu dla zadanej substancji i jej stężenia. Dobierz odpowiedni areometr i zanurz go w cylindrze, a podczas pomiaru pozostaw go, aby swobodnie się unosił.

Gęstość roztworu odczytujemy z wąskiej rurki areometru – obserwujemy, na jakiej wysokości skali areometru „przecina” go lustro cieczy.
opis WCAGAreometr z termometrem
Źródło: GroMar Sp z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
, Krok 6 Jeżeli odczytana gęstość zgadza się z danymi tablicowymi, wówczas przelewamy roztwór do opisanej butelki. Powinny na niej pojawić się następujące informacje: nazwa związku, wzór sumaryczny związku, stężenie związku, zwroty H i P, data przygotowania oraz nazwisko osoby przygotowującej.

Przygotowanie roztworu przez rozcieńczenie

Najczęściej w praktyce laboratoryjnej przygotowujemy roztwory kwasów przez rozcieńczenie już istniejących.

Sporządźmy 200 g 10% kwasu siarkowego(VI) przez rozcieńczenie 98% roztworu kwasu siarkowego(VI).

Pierwszy etap jest podobny do przygotowania roztworu z naważki – dobieramy szkło o odpowiedniej pojemności. W tym celu musimy wykonać odpowiednie obliczenia.

Sposób I

Obliczmy masę kwasu potrzebną do przygotowania tego roztworu ze wzoru:

Cp=msmr ·100%
10%=ms200 g ·100%|:100%
10%100%=ms200 g
0,1=ms200 g|·200 g
ms=20 g

Wyznaczyliśmy masę 100% kwasu siarkowego(VI) do sporządzenia roztworu, jednak mamy do dyspozycji 98% kwas siarkowy(VI). Z proporcji na stężenie procentowe można policzyć masę roztworu 98% kwasu siarkowego(VI), która zawiera 20 g tego kwasu.

100 g  98 g
x  20 g
x=100 g·20 g98 g=20,4 g

W celu przygotowania tego roztworu, powinniśmy odważyć 20,4 g 98% kwasu siarkowego(VI).

Ważne!

Ważenie kwasu jest niebezpieczne i niepraktyczne. Dlatego skorzystamy z informacji o gęstości kwasu siarkowego(VI), która podana jest na opakowaniu kwasu.

Gęstość 98% roztworu kwasu siarkowego(VI) wynosi 1,836 gcm3.

Korzystając ze wzoru, obliczymy objętość kwasu siarkowego(VI):

d=msV
1,836 gcm3=20,4 gV
V=11,1 cm3

Ostatnim krokiem jest obliczenie masy wody potrzebnej do przygotowania tego roztworu:

mwody=200 g-20,4 g=179,6 g

Przyjmując, że gęstość wody wynosi 1 gcm3, odmierzamy 179,6 cm3 wody.

Sposób II

10 g H2SO4  100 g roztworu
x  200 g roztworu
x=10 g·200 g100 g=20 g H2SO4

Obliczamy masę 98% kwasu siarkowego(VI), w którym zawarte jest 20 g tego kwasu:

100 g  98 g
x  20 g
x=100 g·20 g98 g= 20,4 g

Obliczamy objętość kwasu:

1,836 g H2SO4  1 cm3
20,4 g H2SO4  y
y=1 cm3·20,4 g1,836 g=11,1 cm3

Obliczamy masę wody:

mwody=200 g-20,4 g=179,6 g

Obliczamy objętość wody:

1 g wody  1 cm3
179,6 g wody  z
z=179,6 g·1 cm31 g=179,6 cm3
RMBbPUtXASaBF
Krok 1 W cylindrze miarowym o pojemności 250 cm3 odmierz 180 cm3 wody destylowanej, pamiętając o poprawnym odczytaniu menisku., Krok 2 Pod wyciągiem przygotuj małą zlewkę o pojemności 50 cm3, oraz dużą zlewkę o pojemności 250 cm3, statyw na pipety, piętę wielomiarową 25 cm3 oraz nasadkę na pipetę.

Do dużej zlewki przelej zawartość cylindra miarowego (180 cm3 wody), a z kolei do małej wlej z butelki ze stężonym kwasem ok. 15 cm3 kwasu siarkowego(VI). Następnie za pomocą pipety i nałożonej na niej nasadki pobierz 11,1 cm3 kwasu siarkowego(VI), kręcąc kółkiem przy nasadce w górę. Po nabraniu odpowiedniej ilości kwasu, ostrożnie wkraplaj go do dużej zlewki za pomocą przycisku, który znajduje się z boku nasadki.

Uwaga! Pod koniec wkraplania, przy wylocie pipety zawsze zostaje trochę cieczy – nie można jej wydmuchiwać do roztworu., Krok 3 Sprawdź poprawność wykonanego roztworu. W tym celu przelej przygotowany roztwór do suchego i czystego cylindra, następnie odczytaj z poradnika fizykochemicznego, jaka powinna być gęstość 10% roztworu kwasu siarkowego(VI). Dobierz odpowiedni areometr i zanurz go w cylindrze, a podczas pomiaru pozostaw go, aby swobodnie się unosił., Krok 4 Jeżeli odczytana gęstość zgadza się z danymi tablicowymi, przelewamy roztwór do opisanej butelki. Powinny na niej pojawić się następujące informacje: nazwa związku, wzór sumaryczny związku, stężenie związku, zwroty H i P, data przygotowania oraz nazwisko osoby przygotowującej.

Przygotowaliśmy roztwory o znanym stężeniu procentowym. Pamiętaj, aby po zakończeniu pracy w laboratorium zostawić czyste stanowisko pracy.

Słownik

precyzja
precyzja

zgodność wyników wielu oznaczeń tego samego składnika próbki w wielu powtórzeniach

dokładność
dokładność

zgodność wyniku analizy z wartością rzeczywistą

gęstość
gęstość

stosunek masy substancji do zajmowanej przez nią objętości, wyrażana wzorem:

d=mV
cylinder miarowy
cylinder miarowy

inaczej nazywany menzurką, służy do odmierzania odpowiedniej ilości cieczy

areometr
areometr

(gr. araiós „cienki”,  metréō „mierzę”) urządzenie służące do pomiaru gęstości cieczy; działanie aerometru jest oparte na prawie Archimedesa, a miarą gęstości cieczy jest głębokość zanurzenia aerometru

menisk
menisk

(gr. mēnískos „półksiężyc”) zakrzywienie powierzchni cieczy

błąd paralaksy
błąd paralaksy

błąd wynikający z wyniku obserwacji tego samego obiektu z różnych kierunków

zwrot H
zwrot H

zwrot ryzyka, wskazuje rodzaj zagrożenia substancji chemicznej

zwrot P
zwrot P

zwrot wskazujący na środki ostrożności podczas pracy z substancją chemiczną

Bibliografia

Atkins P., Jones L., Chemia ogólna. Cząstki, materia, reakcje, Warszawa 2018.

Modzelewski M., Woliński J., Pracowania Chemiczna. Technika Laboratoryjna, Warszawa 1966, wyd. 7.