Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Warto przeczytać

Jedzenie to paliwo dla fabryki chemicznej, jaką jest nasz organizm. Jeśli chcemy zdrowo się odżywiać, musimy uwzględniać jego wartość energetyczną.

Wartość energetyczna żywności to ilość energii w danym produkcie, jaką organizm może przyswoić przez trawienie. Na etykietach produktów spożywczych podaje się zwykle wartość energetyczną produktu o masie 100 g.

Zgodnie z zasadą zachowania energii, ilość energii pobieranej przez organizm równa jest sumie energii odłożonej w organizmie i energii wydatkowanej. Jeśli chcemy zachować stałą masę ciała, czyli nie tyć i nie chudnąć, ilość pobieranej energii powinna być równa ilości energii wydatkowanej. Organizm zużywa energię na podstawową przemianę materiiPodstawowa przemiana mteriipodstawową przemianę materii (oddychanie, bicie serca itp.), trawienie i przyswajanie pożywienia oraz na aktywnością fizyczną. Zarówno nadmiar, jak i zbyt mała ilość dostarczanej energii jest przyczyną problemów zdrowotnych. Musimy przy tym pamiętać, że wartość energetyczna, to tylko jeden z aspektów żywienia.

Dieta musi być kompletna, bogata we wszystkie najważniejsze składniki odżywcze. Dlatego warto, kupując produkty spożywcze, robić to świadomie i korzystać z informacji zamieszczonych na etykietach produktów.

Główne składniki produktów żywnościowych to białka, węglowodany i tłuszcze. Składniki odżywcze dostarczają organizmowi następujących ilości energii:

  1. 1 g białka - 4 kcalKaloriakcal,

  2. 1 g węglowodanów - 4 kcal,

  3. 1 g tłuszczu - 9 kcal.

Przeciętne dzienne zapotrzebowanie na energię wynosi 2000 kcal dla kobiet i 2500 kcal dla mężczyzn. Oczywiście szacując to zapotrzebowanie w odniesieniu do konkretnych osób należy wziąć pod uwagę tryb życia i poziom aktywności fizycznej. Jeśli większość czasu spędzamy przed komputerem lub telewizorem musimy zmniejszyć ilość dostarczanej organizmowi energii, jeśli zaś intensywnie trenujemy – należy ją zwiększyć. Należy przy tym pamiętać, że kontrola kaloryczności spożywanego jedzenia to tylko jeden z aspektów zdrowego odżywiania. Pomimo tego, że białka i cukry (tj. węglowodany) mają taki sam przelicznik energetyczny, białek nie można eliminować z diety kosztem cukrów. Białka stanowią podstawowy budulec wszystkich tkanek ustroju człowieka oraz wchodzą w skład związków, takich jak enzymy, hormony, przeciwciała. Natomiast węglowodany są niezbędne do sprawnej pracy mózgu człowieka.

Zapotrzebowanie na białko zależne jest od wieku, stanu fizjologicznego, aktywności i chorób. Przyjmuje się jednak, że dorosły, zdrowy człowiek powinien spożywać dziennie ok. 1 g białka na kg masy ciała, a w przypadku dzieci i młodzieży to zapotrzebowanie może być nawet dwukrotnie większe.

Posiłki powinny być regularne. Nie należy jeść wielkich porcji raz, czy dwa razy dziennie. Dietetycy sugerują następujący rozkład dziennej racji pokarmowej: I śniadanie 25–30% energii, II śniadanie 5–10% energii, obiad 35–40% energii, podwieczorek 5–10% energii, kolacja 15–20% energii.

RrQ4w60zUrOUF
Rys. 1. Ile trzeba ćwiczyć, aby spalić kalorie pochłonięte z różnymi przysmakami?
Źródło: dostępny w internecie: https://pixabay.com/pl/photos/wo%c5%82owina-chleb-kok-burger-ser-1239198/ [dostęp 3.11.2022], https://pixabay.com/pl/photos/cola-drink-od%c5%9bwie%c5%bcenie-orze%c5%bawiaj%c4%85cy-1774702/ [dostęp 3.11.2022], https://pixabay.com/pl/photos/przek%c4%85ska-popcorn-jedzenie-glass-4878995/ [dostęp 3.11.2022], https://pixabay.com/pl/photos/ameryka-ameryka%c5%84ski-pieczony-chleb-1238739/ [dostęp 3.11.2022], https://pixabay.com/photos/bars-puff-pastry-sesame-3236139/ [dostęp 3.11.2022], https://pixabay.com/photos/set-apart-sweets-colourful-food-1399016/ [dostęp 3.11.2022], https://pixabay.com/pl/photos/ciasto-s%c5%82odkie-cukier-niezdrowy-2201833/ [dostęp 3.11.2022], https://pixabay.com/pl/photos/frytki-%c5%bcywno%c5%9b%c4%87-p%c5%82yta-1351062/ [dostęp 3.11.2022].

Jak w sposób racjonalny, wybierać produkty żywnościowe?

W Tabeli 1. zestawiono informacje znalezione na etykietach dwóch twarogów - tłustego i półtłustego:

Zawartość w 100 g produktu

Twaróg tłusty

Twaróg półtłusty

Wartość energetyczna

714 kJ / 171 kcal

544 kJ / 129 kcal

Białko

17,7 g

18,7 g

Węglowodany

3,6 g

3,5 g

Tłuszcz

9,3 g

4,5 g

Przeanalizujmy etykiety twarogów. Wartość energetyczna twarogu półtłustego jest mniejsza od wartości energetycznej twarogu tłustego o 42 kcal. Wybierając twaróg półtłusty, obniżymy liczbę kalorii prawie o 25 % w porównaniu z twarogiem tłustym. Zauważ przy okazji, że twaróg półtłusty ma większą zawartość białka w 100 g produktu, co też jest korzystne dla organizmu.

Na spotkaniach towarzyskich często jemy przekąski. Niektórzy mają nawet zwyczaj chrupać je przy każdej okazji. Czym to grozi? Porównajmy wartości energetyczne kilku z nich.

W Tabeli 2. podano informacje z etykiet trzech wybranych przekąsek.

Zawartość w 100g produktu

Chipsy ziemniaczane

Precelki chrupkie

Orzeszki ziemne smażone i solone

Wartość eneregetyczna

2190kJ / 525kcal

1663kJ / 394kcal

2560kJ / 618kcal

Białko

6,2 g

11 g

25 g

Węglowodany

52 g

69 g

14 g

Tłuszcz

31 g

7,3 g

50 g

Najwyższą wartość energetyczną mają orzeszki ziemne smażone i solone, przy tym połowa ich zawartości to tłuszcz (50 g w 100 g produktu). Najmniej kaloryczne są precelki. Ich wartość kaloryczna to 64% wartości orzeszków. Zwróć uwagę na dużą wartość energetyczną chipsów ziemniaczanych. Nierzadko się zdarza, że amator tego przysmaku zjada naraz całą torbę, czyli 200 g. Pochłania przy tym ponad 1000 kcal – połowę dziennego zapotrzebowania. Nic dziwnego, że amatorom przekąsek trudno utrzymać prawidłową wagę! Jeśli się przy tym pocieszają, że trochę ćwiczeń pozwoli szybko spalić nadmiarowe kalorie, to rzut oka na Rys. 1., przyniesie rozczarowanie. Spalenie jednego pączka wymaga prawie godziny intensywnych ćwiczeń, a puszki coli – 17 minut biegania.

Analizując etykiety produktów spożywczych, należy również zwrócić uwagę na liczbę składników.

Porównajmy skład ciasteczka truskawkowego:

ciasto: mąka PSZENNA, oleje i tłuszcze roślinne, (palmowy, rzepakowy), woda, dekstroza, drożdże, cukier, mąka SOJOWA, sól, emulgatory, (E 471, E 481, E 472e), substancje spulchniające, (E 450, E 500ii), MLEKO odtłuszczone w proszku, serwatka w proszku (MLEKO). Polewa: cukier, woda, syrop glukozowy, stabilizatory, (sorbitol, E 516), oleje i tłuszcze roślinne, (słonecznikowy), skrobia (PSZENICA), substancja zagęszczająca, (E 406, guma arabska, mączka chleba świętojańskiego), barwnik, (E 120, kurkumina, E 171), aromat, emulgator E 473 Posypka: cukier, MLEKO odtłuszczone w proszku, masło kakaowe, emulgator: lecytyny, substancja glazurująca E 904.

…i chleba fitness:

mąka (PSZENNA 40%, ŻYTNIA 17%), woda, płatki OWSIANE, słonecznik, SOJA, siemię lniane, SEZAM, sól, drożdże, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy. Wielkimi literami oznaczono alergeny.

Im mniej składników, tym mniej różnych sztucznych dodatków (konserwantów, barwników, aromatów).

Dla naszego zdrowia będzie lepiej, gdy będziemy wybierać produkty, których lista składników jest krótka. W ten sposób będziemy mogli lepiej kontrolować, czym się odżywiamy. W przypadku dzieci i młodzieży ma to szczególne znaczenie, bo choć znany slogan: „Jesteś tym, co jesz” nie jest do końca prawdziwy, to zawiera on jednak „ziarno prawdy”.

Słowniczek

Kaloria
Kaloria

(ang.: calorie) – historyczna jednostka ciepła definiowana jako ciepło potrzebne do ogrzania 1 g wody o 1°C. 1 kcal to równowartość 4184 J.

Podstawowa przemiana mterii
Podstawowa przemiana mterii

(ang.: basal metabolic) – najmniejsze tempo przemiany materii, zachodzącej w organizmie człowieka, niezbędne do podtrzymania podstawowych funkcji życiowych.