Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Lepsze życie

W XVIII stuleciu państwa europejskie wprowadziły praktykę przeprowadzania spisów powszechnych ludności. Na podstawie tych dokumentów oraz spisów podatkowych historycy z dużą dokładnością policzyli żyjących wówczas Europejczyków. Między 1700 a 1800 r. występował stabilny wzrost zaludnienia we wszystkich krajach i populacja Europy u schyłku stulecia była o ok. 60 proc. większa niż na jego początku. Do ważnych przyczyn ekspansji demograficznejekspansja demograficznaekspansji demograficznej zaliczyć należy poprawę warunków bytowych. Wprowadzenie nowych upraw w rolnictwie, zwłaszcza ziemniaków i kukurydzy, wpłynęło na urozmaicenie diety i zwiększenie kaloryczności posiłków.

R124JzJYTtnms
Gerard Wigmana, Posiłek rodziny Aitzema z gościem specjalnym Piotrem Wielkim w Dokkum [Niderlandy], 1697 r. Na talerzach dominowały węglowodany, a kaloryczność posiłków różniła się w zależności od przynależności stanowej i miejsca zamieszkania. W ujęciu globalnym Europejczyk żyjący w drugiej połowie XVIII w. spożywał dziennie średnio 1700 kalorii. Żywność pochodzenia zwierzęcego stanowiła ok. 17 proc. dostarczanych kalorii, natomiast produkty pochodzenia roślinnego – 83 proc. Jakie potrawy można dostrzec na obrazie? Czy to uroczysty posiłek?
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.

Większa produkcja żywności ograniczyła występowanie klęsk głodu. Ludzie, zwłaszcza na wsi, nadal mieszkali pod jednym dachem ze zwierzętami hodowlanymi, a w miastach ścieki płynące ulicami przyczyniały się do wybuchów epidemii. Choć jakość warunków życia w Europie wyraźnie ustępowała dzisiejszym standardom, z pewnością przywiązywano coraz większą wagę do higieny. Dbałość o nią była szczególnie ważna w przypadku porodów. Do końca stulecia udało się zmniejszyć śmiertelność matek i niemowląt, chociaż w ostatecznym rozrachunku i tak co drugi odnotowany zgon dotyczył niemowlęcia. W XVIII‑wiecznej Europie władze starały się kontrolować zdrowie publiczne. Gdy w miastach pojawiali się chorzy na grypę, ospę, cholerę lub tyfus, zostawali poddawani kwarantanniekwarantannakwarantannie, a ich rzeczy i domy palono, aby zapobiec kolejnym zachorowaniom.

R1HSfKInYTRpV
Wejście do założonego w 1721 r. Guy’s Hospital w Londynie, 1820 r. W XVIII w. szpitale zaczęły przypominać placówki, które znamy dziś. Stały się miejscami, w których leczono chorych i kształcono lekarzy. Wcześniej stanowiły raczej odpowiedniki współczesnych hospicjów, schronisk dla bezdomnych i domów starców. Pod koniec stulecia w niemal każdym dużym mieście w zachodniej Europie znajdował się szpital. Jakie były skutki rozwoju szpitalnictwa?
Źródło: William Woolnoth, Wikimedia Commons, domena publiczna.

Rewolucja agrarna

Rolnictwo na zachodzie Europy w XVIII w. uległo intensyfikacji, co najlepiej oddawało zestawienie wydajności upraw w różnych krajach. Na wschód od rzeki Łaby rolnicy z jednego ziarna zasianego zbierali ok. 4–4,5 ziaren i wynik ten był niezmienny od XIV w. Z kolei w państwach na zachód od Łaby odnotowywano znaczący wzrost upraw. W Anglii, Niderlandach i Irlandii gospodarze uzyskiwali nawet 10 ziaren, a we Francji, Włoszech, Hiszpanii, zachodnich Niemczech i w Skandynawii ok. 6–7. Wielkimi pasjonatami innowacji i modernizacji rolnictwa okazali się Anglicy, którzy w XVIII w. rozwijali agronomięagronomiaagronomię, ucząc się głównie od Holendrów, Francuzów i Włochów oraz eksperymentując we własnych gospodarstwach. To właśnie w Anglii wynaleziono siewnik i zaczęto stosować kosę w miejsce sierpa, przyśpieszając tym samym zasiew i żniwa. Anglicy upowszechnili też nowe uprawy (np. rzepę, bób, fasolę, groch), płodozmian (w miejsce trójpolówki), nawozy zwierzęce i rozwijali hodowlę bydła. Zwiększenie wydajności farm nie nastąpiłoby bez przeobrażeń strukturalnych na wsi. Na przełomie XVII i XVIII w. doszło do nasilenia zapoczątkowanych już w XIII stuleciu grodzeń pól, czyli przyłączania ziemi przeznaczonej na użytek wspólnoty do pól prywatnych. W ten sposób zniknęła tzw. szachownica pól i powstały wielkopowierzchniowe gospodarstwa rolne. Część ludności wiejskiej znajdowała w nich pracę, sporo osób zajęło się pracą chałupniczą (tkactwem), a część emigrowała do miast. Zmiany na wsi przyczyniały się do wzrostu zamożności jej mieszkańców, którzy zaczęli kupować produkty gotowe na znacznie większą niż dotąd skalę. W ten sposób wzrosło na nie zapotrzebowanie, co z kolei napędzało produkcję. W rezultacie, chociaż w całej Europie doszło w tym czasie do urbanizacji, to właśnie w Anglii była ona najbardziej intensywna. Proces zmian w angielskim rolnictwie, ze względu na skalę przeobrażeń, historycy nazwali rewolucją agrarną.

Przędzarka i maszyna parowa

Wielka Brytania wyróżniała się wśród państw europejskich wolnością gospodarczą. Zniesienie opłat handlowych wewnątrz kraju przyniosło wzrost produkcji i wymiany handlowej. Dzięki wyspiarskiemu położeniu towary mogły być przewożone najtańszym i najszybszym wówczas sposobem, tj. na statkach. Wewnątrz kraju powstały kanały łączące rzeki, co dodatkowo usprawniło transport wodny. Brytyjczycy intensywnie eksploatowali surowce naturalne, takie jak węgiel, miedź i żelazo. Już na początku stulecia zastosowali koks do wytopu żelaza, dzięki czemu poprawili jego jakość. Anglia przodowała również w produkcji sukna i tkanin bawełnianych.

R1L3H2SCgnKRI
Przędzarka mechaniczna wynaleziona przez Richarda Arkwrighta i maszyna parowa Jamesa Watta. W XVIII w. wielu przedsiębiorców szukało sposobów na przyśpieszenie i zwiększenie produkcji przemysłowej. W drugiej połowie stulecia urzędnicy angielskiego urzędu patentowego zarejestrowali rekordową liczbę wynalazków. Modernizację jako pierwszy przeszedł przemysł tekstylny, co było możliwe za sprawą wynalezienia maszyn przędzalniczych. Drugim przełomowym odkryciem była maszyna parowa, opatentowana przez Jamesa Watta w 1769 r. Najpierw znalazła zastosowanie w górnictwie do odwadniania kopalń, a z czasem także w przemyśle tekstylnym i metalurgicznym. Przeobrażenia społeczno-gospodarcze w Anglii zapoczątkowały pierwszą rewolucję przemysłową. W jaki sposób w XIX wieku maszynę parową wykorzystano poza przemysłem?
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.

Słownik

agronomia
agronomia

(gr. agronomos – zarządzający gruntami) cała wiedza teoretyczna i praktyczna dotycząca uprawy roli i zarządzania gospodarstwem rolnym

ekspansja demograficzna
ekspansja demograficzna

(z łac. expansio – rozszerzanie się i gr. demos – lud, graphein – pisać) znaczący przyrost liczby ludności na danym terytorium

kwarantanna
kwarantanna

(z wł. quaranta giorni – 40 dni; z łac. quarantena – 40) przymusowe odosobnienie osób i zwierząt chorych na choroby zakaźne

urbanizacja
urbanizacja

(z łac. urbanus – miejski) rozrost miast i zwiększenie się liczby osób w nich żyjących, utrzymujących się z zajęć pozarolniczych

rewolucja przemysłowa
rewolucja przemysłowa

całokształt przemian, które doprowadziły do przejścia z ręcznej do mechanicznej produkcji

Słowa kluczowe

rewolucja przemysłowa, ekspansja demograficzna, maszyna parowa, modernizacja, postęp

Bibliografia

Kopczyński M., Ludzie i technika. Szkice z dziejów cywilizacji przemysłowej, Warszawa 2009.

Rostworowski E., Historia powszechna. Wiek XVIII, Warszawa 1977.

Wielka historia świata. Świat w XVIII wieku, t. 8, red. P. Franaszek, Kraków 2006.