Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑gray2

Ogólna charakterystyka leukoplastów

ROuNeJwA7ovJl1
Leukoplasty to bezbarwne plastydy, występujące w cytoplazmie komórek roślinnych. Jak wszystkie rodzaje plastydów powstają z proplastydów.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

LeukoplastyleukoplastyLeukoplasty mają kształt kulisty lub wrzecionowaty. Podobnie jak chloroplasty otoczone są podwójną błoną białkowo‑lipidową, jednak system błon wewnętrznych jest słabo wykształcony i składa się jedynie z nielicznych wewnętrznych uwypukleń w postaci pęcherzyków lub rurek.

RuSEGC7qBkLwf
Leukoplasty występują głównie w komórkach pozbawionych dostępu do światła, m.in. w liścieniach (liściach zarodkowych roślin nasiennych, np. fasoli), bielmie ziarniaków zbóż, miękiszu spichrzowym roślin (np. w bulwach, kłączach, korzeniach). Po wystawieniu na działanie światła niektóre z nich mogą się przekształcać w chloroplasty. Leukoplasty mogą także występować w komórkach skórki części nadziemnych i jej wytworach.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.
bg‑gray2

Podział leukoplastów ze względu na rodzaj magazynowanych substancji

R1bRdbqcStVrh1
Schemat. Lista elementów:
  • Nazwa kategorii: leukoplasty
    • Elementy należące do kategorii leukoplasty
    • Nazwa kategorii: amyloplasty
      • Elementy należące do kategorii amyloplasty
      • Nazwa kategorii: cukry
      • Koniec elementów należących do kategorii amyloplasty
    • Nazwa kategorii: proteinoplasty
      • Elementy należące do kategorii proteinoplasty
      • Nazwa kategorii: białka
      • Koniec elementów należących do kategorii proteinoplasty
    • Nazwa kategorii: elajoplasty
      • Elementy należące do kategorii elajoplasty
      • Nazwa kategorii: tłuszcze
      • Koniec elementów należących do kategorii elajoplasty
      Koniec elementów należących do kategorii leukoplasty
Leukoplasty mają zdolność do syntezy i magazynowania związków organicznych.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑green

Amyloplasty – leukoplasty magazynujące skrobię

RZrl9XmWsGPJE
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1alVF0typKsK1
Wysłuchaj nagrań słówek w słowniczku i naucz się ich prawidłowej wymowy.
Źródło: Lauren Holden, Wellcome Collection, licencja: CC BY 4.0.
R1Z1W17HlLv3z
Skrobia to wielocukier zbudowany z cząsteczek D‑glukozy połączonych wiązaniami α‑glikozydowymi. Nie jest związkiem chemicznie jednorodnym – składa się z dwóch frakcji (polimerów glukozy): amylozy i amylopektyny. Amyloza tworzy proste łańcuchy zbudowane z cząsteczek glukozy połączonych ze sobą wiązaniami α‑1,4‑glikozydowymi. Amylopektyna ma budowę rozgałęzioną, w której cząsteczki glukozy połączone są ze sobą wiązaniami α‑1,4‑glikozydowymi oraz α‑1,6‑glikozydowymi.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

SkrobiaskrobiaSkrobia powstaje w chloroplastach z glukozyglukozaglukozy jako skrobia asymilacyjna, która następnie jest przekształcana w cukier rozpuszczalny w wodzie – sacharozę. W tej postaci cukier jest transportowany elementami przewodzącymi łyka do organów spichrzowych. W leukoplastach komórek spichrzowych następuje synteza i magazynowanie skrobi zapasowej.

Formujące się ziarno skrobi może całkowicie wypełnić wnętrze amyloplastuamyloplastyamyloplastu, spychając przyściennie jego struktury. W pełni dojrzałe amyloplasty zawierają od jednego (ziarna pojedyncze) do kilkudziesięciu ziaren skrobi (ziarna złożone), w zależności od liczby centrów skrobiotwórczych.

RH7hWFksTOH1H
Początkowo w amyloplastach tworzą się pojedyncze, drobne ziarna, które stopniowo powiększają się przez apozycję skrobi, czyli odkładanie kolejnych warstw tego cukru (zwanych pierścieniami wzrostu) wokół jednego lub kilku centrów skrobiotwórczych. Pierścienie wzrostu składają się z naprzemiennych warstw amorficznych (jaśniejsze warstwy – utworzone przez makrocząsteczki skrobi o budowie liniowej) i półkrystalicznych (warstwy ciemniejsze – utworzone przez skrobię o budowie rozgałęzionej).
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Skrobia stanowi formę zapasową cukrów, dlatego w największej ilości występuje w organach spichrzowych: bulwach, kłączach, korzeniach, owocach, ziarniakach zbóż, liścieniach. Zawartość tego wielocukru w tkankach i organach jest różna w zależności od rodzaju rośliny.

Przykład występowania

Zawartość skrobi w świeżej masie roślinnej

Ziarniak zbóż

do 70%

Ziarno ryżu

75%

Ziarno gryki

68–71%

Ziarno pszenicy

64–70%

Bulwa ziemniaka

10–20%

bg‑cyan
Ciekawostka

Amyloplasty znajdują się również w komórkach czapeczki chroniącej stożek wzrostu korzenia. Te wyspecjalizowane komórki czapeczki – statocyty – zawierają amyloplasty wypełnione ziarnami skrobi, zwane statolitami, które przemieszczają się zgodnie z kierunkiem działania sił grawitacji. Uruchamia to mechanizmy fizjologiczne odpowiadające za wzrost korzenia w kierunku działania siły – statolity wywierają nacisk na cytoszkielet aktynowy, prowadząc do przemieszczenia auksyn do odpowiednich komórek korzenia i tym samym zahamowania wzrostu tej części korzenia, co powoduje ukierunkowany wzrost tego organu.

R1J93RE3vjD1O1
Zdjęcie przedstawia stożek wzrostu korzenia. Wielkość komórek wzrasta w kierunku czubka stożka. Dominuje owalny kształt komórek, każda ma w środku czerwoną kropkę. Komórki stykają się ze sobą.
Źródło: Berkshire Community College Bioscience Image Library, Flickr, domena publiczna.

Skrobia jest odkładana w postaci ziaren o kształcie owalnym (skrobia ziemniaczana), kulistym (skrobia pszeniczna, kukurydziana), wydłużonym, prostokątnym (skrobia bananowa), wielokątnym (skrobia w jabłkach) lub soczewkowatym (skrobia w soku wilczomlecza).

Wielkość ziaren zależy od rodzaju rośliny. Najmniejsze (1 mum) są m.in. ziarna skrobi pasternaku, lebiody i ryżu. Jedne z największych (do 100 mum) występują u ziemniaka i paciorecznika.

Ziarna skrobi są też zróżnicowane morfologicznie – można je sklasyfikować nie tylko ze względu na kształt i wielkość, ale również na budowę i uwarstwienie.

RLdR32NkcdS6i
Podział ziaren skrobi ze względu na ich budowę i uwarstwienie. W ziarnach pojedynczych jest jeden ośrodek skrobiotwórczy, dookoła którego układają się kolejne warstwy. Ziarna złożone mają kilka takich ośrodków. Ziarna o uwarstwieniu koncentrycznym mają centralnie położony ośrodek skrobiotwórczy, natomiast w ziarnach o uwarstwieniu ekscentrycznym jest on położony peryferycznie.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑green

Proteinoplasty – leukoplasty magazynujące białko

R16t5Uwx1xHRV1
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

ProteinoplastyproteinoplastyProteinoplasty (proteoplasty) to rodzaj leukoplastów, które jako materiał zapasowy gromadzą białko. Występują w nasionach niektórych roślin, m.in. bobowatych (np. fasoli), a także u przedstawicieli jaskrowatych i storczykowatych. Zmagazynowane białka są bezpostaciowe lub mają budowę krystaliczną.

RWuYxbETilf94
Nasiona roślin bobowatych gromadzą białko w proteinoplastach.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.
bg‑green

Elajoplasty – leukoplasty magazynujące tłuszcze

RiT78GsNfIAGE1
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

ElajoplastyelajoplastyElajoplasty (lipidoplasty, olejoplasty) są leukoplastami, które syntetyzują tłuszcze i magazynują je w postaci kropel. Występują w nasionach roślin oleistych, m.in. lnu, rzepaku i słonecznika. Obecne są również w owocach, np. awokado, oraz w komórkach tkanki otaczającej zarodnie i woreczki pyłkowe, gdzie dostarczają substancji odżywczych rozwijającym się zarodnikom i ziarnom pyłku.

R14AzcCrSV7EV
Nasiona rzepaku są wykorzystywane jako surowiec do produkcji oleju rzepakowego, stosowanego powszechnie w przemyśle spożywczym.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.
bg‑gray2

Wykrywanie skrobi w amyloplastach 1

RG61HCJIvfg131
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Słownik

amyloplasty
amyloplasty

(gr. ámylon – krochmal, skrobia, plastós – ulepiony) rodzaj leukoplastów syntetyzujących i magazynujących skrobię zapasową

elajoplasty
elajoplasty

(gr. élaion – olej, plastós – ulepiony) rodzaj leukoplastów syntetyzujących i magazynujących tłuszcze

glukoza
glukoza

związek organiczny należący do cukrów prostych, zawierający sześć atomów węgla w cząsteczce; stanowi główny substrat energetyczny organizmów

leukoplasty
leukoplasty

(gr. leukós – biały, plastós – ulepiony) bezbarwne organelle występujące w komórkach roślinnych pozbawionych dostępu do światła, których funkcja polega na gromadzeniu substancji zapasowych; ze względu na rodzaj magazynowanych substancji wyróżnia się trzy rodzaje leukoplastów: amyloplasty, proteinoplasty i elajoplasty

proteinoplasty
proteinoplasty

(gr. prôtos – proteina, białko, plastós – ulepiony) rodzaj leukoplastów magazynujących białko

skrobia
skrobia

wielocukier stanowiący materiał zapasowy roślin; jego jednostką budulcową jest glukoza