Słownik i bibliografia
Słownik
/ ˈædvəkeɪts / / ˈædvəkeɪt /
promuje [promować] (to publicly support a particular policy or way of doing things)
/ əˈlaɪəns /
sojusz (a group of people, organisations or countries who have united to work together to achieve something)
/ ˌɑːtɪˈzænz / / ˌɑːtɪˈzæn /
rzemieślnicy [rzemieślnik/rzemieślniczka] (a skilled worker who practises some trade or handicraft)
/ ɑːk əv teɪst /
arka smaku (an international catalogue of endangered heritage foods)
/ blænd /
mdły/mdła, nijaki/nijaka, bez smaku (lacking taste or flavour)
/ ˈkætəlɒɡ /
spis (a complete list of things; usually arranged systematically)
/ ˈtʃiːzmeɪkɪŋ /
wyrób sera (the craft of making cheese)
/ ˈkɒmpɒst bɪnz / / ˈkɒmpɒst bɪn /
kompostowniki [kompostownik] (an outdoor container in which garden refuse and other organic waste is deposited in order to produce compost)
/ kənˈsʌmpʃn̩ /
konsumpcja (the act of consuming something)
/ kənˈvɪvēə / / kənˈvɪvēəm /
tu: grupy zwolenników ruchu Slow Food [grupa zwolenników ruchu Slow Food] (here: a group of people who are part of the Slow Food movement)
/ kənˌvɪvɪˈælɪti /
towarzyskość (the quality of being friendly and lively, friendliness)
/ ˈkʌlɪnəri /
kulinarny (relating to food and how to cook it)
/ kʌˈstəʊdɪənz / / kʌˈstəʊdɪən /
tu: opiekunowie/opiekunki [opiekun/opiekunka] (someone who tries to preserve a set of principles)
/ daɪˈvɜːsɪti /
różnorodność (a range of different things; variety)
/ ˈɜ:theta ˈmɑːkɪts /
tu: idea ruchu Slow Food polegająca na organizacji sieci bazarów sprzedających lokalne, świeże jedzenie (here: a Slow Food idea to organise a chain of open‑air markets where fresh produce is sold)
/ ˈiːkəʊ ɡæˈstrɒnəmi /
eko‑gastronomia (an approach to consumption that aims to get a healthier and more sustainable food and, at the same time, to reduce the impact of food production on the) environment
/ ɪmˈbreɪsɪŋ /
tu: przyjęcie filozofii (completely accepting something such as a new belief, idea, or way of life)
/ ɪnˈɡeɪdʒ /
obcować (to carry out or participate in an activity; be involved in)
/ ɪkˈstɪŋkʃn̩ /
wyginięcie (the situation when a custom, job, type of person, etc. does not exist any longer because society has changed)
/ fɑːst fuːd tʃeɪnz / / fɑːst fuːd tʃeɪn /
sieci fast food [sieć fast food] (a group of restaurants serving fast food, owned by the same company)
/ ˈfleɪvəsəm /
pełen/pełna smaku (with a strong, pleasant taste, good to eat)
/ fuːd ˈɡɑːdn̩z / / fuːd ˈɡɑːdn̩ /
ogrody, w których hoduje się jadalne gatunki roślin [ogród, w którym hoduje się jadalne gatunki roślin] (a garden used for growing fruit, vegetables, and herbs for use in the kitchen)
/ ˌɡæstrəˈnɒmɪk ˌɪndɪˌvɪdʒʊˈælɪti /
indywidualność gastronomiczna (food and ways of preparing it which are specific for a given culture or person)
/ ˈherɪtɪdʒ /
dziedzictwo (practices that are handed down from the past by tradition)
/ hoˈmɑːdʒənəˌzeʃən ənd ˌɡlobələˈzeɪʃən əv fuːd prəˈdʌkʃn̩ /
homogenizacja i globalizacja produkcji żywności (processes due to which food production becomes uniform worldwide)
/ ɪnˈdʌstrɪəl ˈæɡrɪˌkʌltʃə /
rolnictwo przemysłowe (a form of modern farming that refers to the industrialized production of crops and animals and animal products)
/ ɪnˌdʌstrɪəlaɪˈzeɪʃn̩ /
industrializacja (the development of industry on an extensive scale)
/ ˌɪntəkəˈnektɪd /
połączeni/połączone ze sobą (connected with each other)
/ ˈləʊkl̩ ˈkʌlɪnəri trəˈdɪʃn̩z / / ˈləʊkl̩ ˈkʌlɪnəri trəˈdɪʃn̩ /
lokalne tradycje kulinarne [lokalna tradycja kulinarna] (practices connected to food preparation specific for a given region)
/ ˈləʊkl̩i sɔːst ˈprɒdʌkts / / ˈləʊkl̩i sɔːst ˈprɒdʌkt /
produkty pozyskane lokanie [produkt pozyskany lokalnie] (items that have been purchased nearby from a farmer, fishmonger or any other fresh produce creator)
/ ləʊ weɪst /
wytwarzanie małej ilości odpadów (reducing production of waste)
/ ˈmɑːstəz kɔːs /
magisterium (a university degree such as an MA or an MSc which is of a higher level than a first degree and usually takes one or two years to complete)
/ ˈmɪnɪmaɪzɪŋ ðə ˈjuːs əv ˈpestɪsaɪdz /
zminimalizowanie użycia pestycydów (reducing the use of chemicals which kill rodents and insects)
/ ˈnætʃrəl ˈhæbɪtæts / / ˈnætʃrəl ˈhæbɪtæt /
naturalne środowiska [naturalne środowisko] (an ecological or environmental area where a specific species lives)
/ ˈnetwɜːkɪŋ /
nawiązywanie kontaktów (the activity of meeting and talking to people to exchange information and advice about work or interests)
/ əʊˈbiːsɪti pænˈdemɪk /
pandemia otyłości (the growing number of people globally, who are overweight or obese)
/ ˌɒmnɪˈprezns /
wszechobecność (the state of being everywhere at once)
/ ˈaʊtlaɪnd / / ˈaʊtlaɪn /
nakreślony/nakreślona [nakreślić] (to give a summary or define something)
/ ˈpɒlən /
pyłek (a powder produced by flowers carried by the wind or insects to other flowers so that they can produce new seeds)
/ ˈpɒlɪneɪt /
zapylać (to place pollen from one flower on another flower in order to help it to produce seed)
/ ˌpəʊstˈɡrædʒʊət /
podyplomowy/podyplomowa (relating to study done after receiving your first university degree)
/ pri: ɪnˈdʌstrɪəl /
przed epoką przemysłową (refers to the time before machines were introduced to produce goods on a large scale)
/ ˌprezəˈveɪʃn̩ /
ochrona (the process of working to protect something valuable so that it is not damaged or destroyed)
/ ˌprəʊsest fuːd /
przetworzona żywność (foods that have been treated or prepared by a special method, esp in order to preserve them)
/ ˈkwɒlɪti ˈtaɪm /
mądrze spędzony czas (time that you spend giving your full attention to someone or something without having to deal with other things at the same time)
/ ˈræpɪdli /
prędko (quickly)
/ ˌriːdɪˈzaɪnɪŋ əv ˌæɡrɪˈkʌltʃrəl ˈprəʊsesɪz /
zmiana procesów rolniczych (changing the practices in growing crops and breeding animals)
/ ˈriːdʒənl̩ fuːdz / / ˈriːdʒənl̩ fuːd /
jedzenie regionalne, żywność regionalna (foods characteristic of and produced in a given region)
/ ˈrenɪt /
podpuszczka (a substance added to milk to curdle it when making cheese)
/ rɪˈzɪst ði ɪnˈkrəʊtʃmənt əv fɑːst fuːd /
stawiać opór wdzierającemu się wszędzie przemysłowi fast food (to oppose the intrusion of fast food)
/ ˈseɪvə /
delektować się (to taste appreciatively)
/ sləʊ fuːd /
żywność przygotowana z naturalnych składników w sposób tradycyjny (good food that is prepared and cooked carefully)
/ sləʊ fuːd / / ˌɔːɡənəˈzeɪʃən /
organizacja Slow Food (ruch społeczny skupiający osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni i praktyk związanych z żywnością z różnych regionów świata) (an organisation that promotes local food and traditional cooking)
/ smɔ:l skeɪl /
na małą skalę (limited in size or scope)
/ sɔːs /
uzyskać, otrzymać (to obtain something from a particular place)
/ səˌsteɪnəˈbɪlɪti /
zrównoważony rozwój (avoidance of the depletion of natural resources in order to maintain an ecological balance)
/ səˈsteɪnəbl̩ ˈfɪʃɪŋ /
zrównoważone rybołówstwo (the practice of leaving enough fish in the ocean and protecting habitats and endangered species while fishing)
/ teɪst ˌedʒʊˈkeɪʃn̩ /
edukacja o smaku (a form of sensory food education, where children are exposed to vegetables and fruit they are not familiar with)
/ thetaruːˈaʊt /
poprzez (in every part of)
/ ˌʌndəˈɡrædʒʊət /
studencki/studencka, licencjacki/licencjacka (referring to the first degree at a college or university)
/ juːˈniːk /
unikalny/unikalna (highly unusual or rare)
/ ˈveərɪd ˈdaɪət /
zróżnicowana dieta (a diet that includes foods from all food groups)
/ wæks /
wosk (a solid substance containing a lot of fat that becomes soft and melts when warm, used e.g. to make candles)
Bibliografia
https://www.slowfood.com/ [dostęp: 18.06.2022 r.]
What Is Slow Food? (And 5 Tips To Start), https://vanillapapers.net/2022/08/14/slow-food/ [dostęp 18.06.2022 r.].