Park maszynowy piekarni
SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich - Piekarz 751204 i Technik technologii żywności 314403
Słownik pojęć
Inaczej linia automatyczna do kształtowania pieczywalinia automatyczna do kształtowania pieczywa, to zespół sprzężonych ze sobą na stałe maszyn kształtujących. Częścią agregatu kształtującego mogą być zaokrąglarkizaokrąglarki, komorykomory z agregatem garowniczym, wydłużarkiwydłużarki czy nawet agregaty wycinające. W skład nowoczesnych liniilinii wchodzą także maszyny, które poprzedzają proces kształtowania, czyli miesiarkimiesiarki do wyrabiania ciastaciasta, wywrotnicewywrotnice do dzieżydzieży czy dzielarkidzielarki lub wagodzielarkiwagodzielarki do dzielenia ciastaciasta na równe kęsy.
Sekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciastSekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciast
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Plik PDF, Szymon Konkol, Wyposażenie zakładów piekarsko‑ciastkarskich, http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski/wyposazenie_techniczne_almanach_cukierniczo_piekarski.pdf Plik pdf o rozmiarze 348 KB w języku polskim [dostęp 28.12.2022 r.].
Skrót od Bezpieczeństwo i Higiena Pracy. Jest to zestaw zasad i norm regulujących pracę w bezpiecznych oraz higienicznych warunkach. BHP odnosi się do bezpieczeństwa fizycznego, środowiskowego oraz zdrowia psychicznego pracownika, a także identyfikuje różne zagrożenia związane z pracą na określonym stanowisku pracy oraz wskazuje, jakie rozwiązania mogą zapobiegać potencjalnym zagrożeniom i minimalizować ich skutki.
Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich
Źródło: Strona internetowa Wikipedia.pl, hasło Bezpieczeństwo i higiena pracy, https://pl.wikipedia.org/wiki/Bezpieczeństwo_i_higiena_pracy [dostęp 28.12.2022 r.].
Jest to bardzo uogólnione pojęcie, opisujące masę powstałą na skutek połączenia mąki z wodą lub/i innymi dodatkami (np. z mlekiem) oraz pozostałymi składnikami zgodnymi z recepturą. Jest bardzo wiele sposobów i metod przygotowania ciasta.
Sekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciastSekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciast
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Proces wypieku, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/12.html [dostęp 28.12.2022 r.].
Specjalny samochód cysterna, tzw. mąkowóz, służący do przewozu mąki luzem. Cysterny mogą być jednokomorowe lub z większą liczbą komór, co zapobiega mieszaniu się różnych gatunków transportowanej jednocześnie mąki.
Galeria zdjęć – Urządzenia magazynoweGaleria zdjęć – Urządzenia magazynowe
Źródło: Strona internetowa STANDO, Transport mąki, https://stando.eu/blog/31-transport-maki [dostęp 28.12.2022 r.].
To urządzenie wykorzystywane w piekarniach, służące do porcjowania kęsów ciastaciasta na kęsy wtórnekęsy wtórne z wykorzystaniem wysuwanego noża, który tworzy gniazda o jednakowej objętości (liczba kęsów wtórnychkęsów wtórnych zależna jest od liczby gniazd noża). Dzielarki są stosowane przy produkcji drobnych bułek i zazwyczaj są połączone z systemem zaokrąglającym. Wówczas mowa jest o dzielarko-zaokrąglarcezaokrąglarce (lub dzielarko‑formierce).

Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich
Źródło: Strona internetowa MULTIGASTRO. Kompleksowe wyposażenie gastronomii, Dzielarki, Zaokrąglarki, https://multigastro.pl/dzielarki-zaokraglarki [dostęp 28.12.2022 r.].
Inaczej komora miesieniamiesienia, to naczynie czy zbiornik służący do rozczyniania surowców na ciasto, a także do wyrastania ciastaciasta.


Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast
Źródło: Strona internetowa IBIS, Miesiarki do ciasta, https://ibis.net.pl/oferta/miesiarki-do-ciasta/ [dostęp 28.12.2022 r.].
To urządzenie służące do ekstruzjiekstruzji, czyli metody produkcji pieczywa chrupkiego. Ekstrudery są zbudowane z napędu, modułu sterującego, leja zasilającego, ślimaka, płaszcza parowego, termoelementów, przetworników ciśnienia, głowicy, matrycy i cylindra z utwardzoną wkładką.
Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich
Źródło: Strona internetowa @prace, Opis ekstruzji, http://ekstruzja.eprace.edu.pl/579,Opis_ekstruzji.html [dostęp 28.12.2022 r.].
Metoda produkcji pieczywa chrupkiego polegająca na przetłaczaniu surowców pochodzenia roślinnego, np. kasz, mąk, skrobi, płatków, pod wysokim ciśnieniem i w temperaturze 140°C do 180°C przez ekstruderyekstrudery do komory schładzającej. Mąka na pieczywo chrupkie produkowane tym sposobem musi być świeżo zmielona do ściśle określonej granulacji.
Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich
Źródło: Strona internetowa @prace, Opis ekstruzji, http://ekstruzja.eprace.edu.pl/579,Opis_ekstruzji.html [dostęp 28.12.2022 r.].
Proces występujący przy produkcji ciastciast z użyciem drożdży. Uczestnicząc w fermentacji alkoholowej, drożdże zamieniają cukry zawarte w cieście na alkohol i dwutlenek węgla, który tworzy w cieście pęcherze gazu, powodując tzw. wyrastanie.

Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich
Źródło: Blog Urządzenia piekarnicze, Garowanie – wszystko, co chciałbyś wiedzieć o wyrastaniu ciasta na chleb i fermentacji, https://blog.urzadzeniapiekarnicze.pl/wszystko-co-chcialbys-wiedziec-o-wyrastaniu-ciasta-na-chleb-i-fermentacji/ [dostęp 28.12.2022 r.].
Urządzenie służące do produkcji pieczywa chrupkiego, w którym ciastociasto jest przekazywane rurami do zbiornika formierki, zbudowanej z dwóch walców poruszających się w przeciwne strony. Formierka tworzy wstęgę ciastaciasta, które jest przekazywane na taśmę, posypaną mąką i dodatkowo jest oprószane mąką z góry.
Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich
Źródło: Strona internetowa HERT Wiemy jak., Maszyny do formowania chleba, https://www.hert.pl/piekarnictwo/formowanie-chleba.html [dostęp 28.12.2022 r.].
Skrót od ang. Good Hygiene Practice, czyli Dobra Praktyka Higieniczna, obejmująca działania, które należy podjąć, oraz warunki higieniczne, które należy spełnić i monitorować na wszystkich etapach produkcji i obrotu żywnością, aby zapewnić jakość zdrowotną produktów.
Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich
Źródło: Strona internetowa https://www.gov.pl, Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) i Dobra Praktyka Higieniczna (GHP), https://www.gov.pl/web/wsse-katowice/gmpghp [dostęp 28.12.2022 r.].
Skrót od ang. Good Manufacturing Practice, czyli Dobra Praktyka Produkcyjna, gdzie zawarte są informacje o działaniach, które należy podjąć i o warunkach, które trzeba spełnić, aby produkcja żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością zapewniała właściwą jakość zdrowotną produktów.
Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich
Źródło: Strona internetowa https://www.gov.pl, Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) i Dobra Praktyka Higieniczna (GHP), https://www.gov.pl/web/wsse-katowice/gmpghp [dostęp 28.12.2022 r.].
Substancja (mieszanina białek) złożona z prolamin i glutenin, mająca istotne znaczenie w procesie fermentacjifermentacji oraz w wypieku, np. pieczywa. Gluten występuje w niektórych ziarnach zbóż. Do podstawowych białek glutenowych należą: gliadyna występująca w pszenicy, sekalina – w życie oraz hordeina – w jęczmieniu.
Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich
Źródło: Strona internetowa MEDONET ŻYWIENIE, Justyna Piechocka, Gluten - czym jest, kiedy szkodzi, kiedy wykluczyć go z diety?, https://zywienie.medonet.pl/skladniki-odzywcze/bialko/gluten-czym-jest-kiedy-szkodzi-kiedy-wykluczyc-go-z-diety/cwv2n8c [dostęp 28.12.2022 r.].
To tak zwana prasa, czyli porcja ciastaciasta przeznaczona do dalszego podziału.

Sekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciastSekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciast
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Proces wypieku, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/12.html [dostęp 28.12.2022 r.].
Inaczej kęs właściwy. Porcja ciastaciasta powstała na skutek podzielenia kęsa pierwotnegokęsa pierwotnego na równe części, przeznaczona do produkcji pieczywa drobnego.

Sekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciastSekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciast
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Proces wypieku, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/12.html [dostęp 28.12.2022 r.].
Komora wstępnej fermentacjifermentacji, urządzenie służące do garowania, czyli rozrostu ciastarozrostu ciasta w odpowiednich i stabilnych warunkach temperatury, wilgotności oraz cyrkulacji powietrza. Stanowi ważne ogniwo w całym procesie produkcyjnym.

Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich
Źródło: Strona internetowa HERT Wiemy jak., Maszyny do formowania chleba, https://www.hert.pl/piekarnictwo/formowanie-chleba.html [dostęp 28.12.2022 r.].
Inaczej lej porcjujący, to urządzenie służące zapewnieniu ciągłości produkcji pieczywa. Na ogół są one częścią linii technologicznejlinii technologicznej i są montowane na przykład nad lub do urządzeń, np. wagodzielarkiwagodzielarki czy zaokrąglarkizaokrąglarki. Są wykonane ze stali nierdzewnej, a ich wewnętrzna powierzchnia oraz powierzchnia noży porcjujących ciastociasto może być pokryta wysokojakościowym teflonem, który zapobiega przywieraniu ciastaciasta do powierzchni. Niektóre leje spustowe są również wyposażone w system oliwienia.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast
Źródło: Strona internetowa Mech Masz Szczeciński, Leje porcjujące – zapewniają ciągłość pracy linii produkcyjnych, https://mech-masz.com.pl/produkt/leje-porcjujace-zapewniaja-ciaglosc-pracy-linii-produkcyjnych/ [dostęp 28.12.2022 r.].
Linia technologiczna składająca się ze zbiornika surowców sypkich, przenośnika ślimakowego, wagiwagi, dozownika i mieszalnika wody, miesiarkimiesiarki, podajnika, ekstruderaekstrudera, wytwornicy pary, transportera schładzającego, suszarni, pieca, obtaczarki, pakowarki, urządzenia rozkładającego i transportera.
Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich
Źródło: Strona internetowa @prace, Opis ekstruzji, http://ekstruzja.eprace.edu.pl/579,Opis_ekstruzji.html [dostęp 28.12.2022 r.].
To zespół sprzężonych ze sobą modułów, które służą do wykonania pieczywa. W zależności od rodzaju wytwarzanego pieczywa mogą składać się z miesiarkimiesiarki do wyrabiania ciastaciasta, wywrotnicywywrotnicy do dzieżydzieży, dzielarkidzielarki do dzielenia ciastaciasta na równe kęsy, zaokrąglarkizaokrąglarki, komorykomory z agregatem garowniczym, wydłużarkiwydłużarki czy nawet znakownicyznakownicy, modułu do nawilżania i posypywania ziarnami. Obecnie są stosowane powszechnie w branży piekarskiej i przyczyniły się do wzrostu wydajnościwydajności i przyśpieszenia produkcji, a także do uzyskania niemal idealnych wypieków.
Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich
Źródło: Kanał YouTube, Firma Hert, Linia do produkcji chleba Crustica w polskiej piekarni.mov, https://www.youtube.com/watch?v=XeMP5UCNJgA [dostęp 28.12.2022 r.].
To metoda polegającą na zastosowaniu w rozładunku mąki przewożonej luzem specjalnego systemu przedmuchiwania mąki z wykorzystaniem sprężonego powietrza. Po odkręceniu zaworu uwalniającego w cysterniecysternie, dzięki odpowiednio wysokiej różnicy ciśnień pomiędzy cysternącysterną a silosemsilosem, mąka jest tłoczona do rurociągu z zaworami rozdzielczymi, zakończonego odpowiednimi przyłączami i wraz ze strumieniem powietrza dociera do silosusilosu.
Galeria zdjęć – Urządzenia magazynoweGaleria zdjęć – Urządzenia magazynowe
Źródło: Strona internetowa STANDO, Transport mąki, https://stando.eu/blog/31-transport-maki [dostęp 28.12.2022 r.].
To urządzenie wykorzystywane do miesienia ciastamiesienia ciasta, działające w sposób: okresowy, gdy ciastociasto miesi się w porcjach, w określonych odstępach czasu; oraz ciągły, gdy surowiec podaje się ciągle, a powstające ciastociasto przesuwa się do króćca wylotowego i jest kierowane do fermentacjifermentacji.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast
Źródło: Strona internetowa IBIS, Miesiarki do ciasta, https://ibis.net.pl/oferta/miesiarki-do-ciasta/ [dostęp 28.12.2022 r.].
Urządzenie służące do wyrabiania ciastaciasta żytniego i mieszanego. Zbudowana jest z: dzieżydzieży o walcowatym kształcie zaokrąglonym w dolnej części, zamocowanej obrotowo na trójkołowym wózkutrójkołowym wózku; miesiadła będącego połączeniem rozwiniętych spirali tworzących dwa stożki złączone podstawami; pełnej osłony przykrywającej dzieżędzieżę z otworem do dozowania surowców lub obserwacji procesu miesienia; pulpitu sterowniczego i korpusu z silnikiem i układem napędowym.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast
Źródło: Strona internetowa IBIS, Miesiarki do ciasta, https://ibis.net.pl/oferta/miesiarki-do-ciasta/ [dostęp 28.12.2022 r.].
Urządzenie służące do wyrabiania ciastciast różnego rodzaju, w zależności od zastosowanej końcówki. Zbudowana jest z: dzieżydzieży o walcowatym kształcie zaokrąglonym w dolnej części, zamocowanej na stałe lub na wózku jezdnymwózku jezdnym; spiralnie ukształtowanego miesiadła wraz z osłoną, które pracuje na dwóch prędkościach obrotowych; pełnej lub ażurowej osłony przykrywającej dzieżędzieżę; pulpitu sterowniczego i korpusu z silnikiem i układem napędowym.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast
Źródło: Strona internetowa IBIS, Miesiarki do ciasta, https://ibis.net.pl/oferta/miesiarki-do-ciasta/ [dostęp 28.12.2022 r.].
Urządzenie służące do zagniatania sztywnych ciastciast, wykorzystywane na liniach produkcyjnychliniach produkcyjnych, na przykład w produkcji paluszków.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast
Źródło: Strona internetowa IBIS, Miesiarki do ciasta, https://ibis.net.pl/oferta/miesiarki-do-ciasta/ [dostęp 28.12.2022 r.].
Czynność polegająca głównie na tłoczeniu i ubijaniu ciastaciasta. Może być wykonywana ręcznie i wówczas ciastociasto można zagniatać obiema rękami lub zamkniętą pięścią albo przemysłowo – czynności te wykonuje się przy użyciu miesiarkimiesiarki.
Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast
Źródło: Strona internetowa IBIS, Miesiarki do ciasta, https://ibis.net.pl/oferta/miesiarki-do-ciasta/ [dostęp 28.12.2022 r.].
Zbiornik służący do przygotowania wody o pożądanej temperaturze. Jest wykonany ze stali nierdzewnej i składa się z wskaźnika poziomu wody; termometru; dwóch króćców, czyli elementów konstrukcyjnych zbiornika w postaci odcinka rury doprowadzające zimną i ciepłą wodę do wnętrza zbiornika; zaworów odcinających i króćca z zaworem doprowadzającym wodę do dzieżydzieży. Woda ciepła i zimna dostająca się do zbiornika miesza się, a termometr mieszacza kontroluje odpowiednią jej temperaturę.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast
Źródło: Strona internetowa Bagmasz, Dozowniki mieszacze wody, https://bagmasz.com/maszyny-piekarnicze/dozowniki-mieszacze-wody-usp/ [dostęp 28.12.2022 r.].
Inaczej zawiesina wodna drożdży, czyli zawiesina o jednolitej konsystencji, bez grudek, która powstaje poprzez dodanie wody do określonej ilości drożdży, a następnie dokładne rozczynie składników.
Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Prowadzenie ciast pszennych, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/6.html [dostęp 28.12.2022 r.].
To uformowany kęs ciastaciasta, posypany mąką, czyli masa uformowanego kęsa ciastaciasta przed wypiekiem, która jest wyższa o ok. 10 do 20% od upieczonego wyrobu. Naważka uwzględnia ubytek wypiekowy. Do ustalenia naważek używa się specjalnych tabel lub wzoru na obliczanie ich wielkości, do czego niezbędne są informacje o ubytkach: wypiekowym i magazynowym.

Sekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciastSekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciast
Źródło: Strona internetowa www.pcez‑bytow.pl, Plik PDF, Obróbka ciasta, http://www.pcez-bytow.pl/download/plk/material7.pdf Plik pdf o rozmiarze 2,38 MB w języku polskim. [dostęp 28.12.2022 r.].
To pieczywo, które zawiera nie więcej niż 20 mg glutenuglutenu na 1 kg. Produkt bezglutenowy jest oznaczany symbolem przekreślonego kłosa. Należy do kategorii pieczywa specjalnego i jest przeznaczony dla osób chorych na celiakię i będących na diecie bezglutenowej.
Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich
Źródło: Blog BEZGLUTEN, Chleb bezglutenowy - wszystko co musisz wiedzieć o chlebie bez glutenu, https://bezgluten.pl/blog/chleb-bezglutenowy-wszystko-co-musisz-wiedziec-o-chlebie-bez-glutenu [dostęp 28.12.2022 r.].
Zabieg o znaczeniu zarówno sanitarnym, jak i technologicznym. W celach sanitarnych oczyszczamy mąkę na sitach, aby wychwycić potencjalne zanieczyszczenia, które mogły dostać się do mąki podczas otwierania opakowań, np.mogą być to zawieszki workowe, kawałki sznurków czy drutów, oraz skontrolować potencjalną obecność szkodników bytujących w mące. Przesiewanie mąki jest bardzo ważnym zabiegiem wstępnym także ze względów technologicznych. Podczas tego procesu następuje spulchnienie, ocieplenie oraz napowietrzenie mąki. Przesiana mąka nie jest zbrylona i ma większą objętość. Dzięki temu podczas wyrabiania ciastciast wszystkie składniki lepiej się połączą, a ciastaciasta wychodzą lżejsze i pulchniejsze.

Galeria zdjęć – Urządzenia magazynoweGaleria zdjęć – Urządzenia magazynowe
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Wyposażenie przygotowalni półproduktów, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/9.wyptech/4.html [dostęp 28.12.2022 r.].
Inaczej sito. Urządzenie używane do przesiewania mąkiprzesiewania mąki. Przesiewacze dzielimy na płaskie, bębnowe, odśrodkowe, wibracyjne lub zataczające (oscylacyjne).
Galeria zdjęć – Urządzenia magazynoweGaleria zdjęć – Urządzenia magazynowe
Źródło: Strona internetowa https://www.masz.gliwice.pl, Przesiewacze do mąki, https://www.masz.gliwice.pl/przesiewacze-do-maki.html [dostęp 28.12.2022 r.].
Urządzenie służące do rozwałkowywania kęsów ciastaciasta, a następnie zwijania ich w rulony lub wydłużania. Tak przygotowane kęsy są używane do wykonania m.in. rogali czy paluchów. Rogalikarka jest zbudowana ze stołu uchylnego, wałków spłaszczających, przenośnika górnego i dolnego, korpusu i układu napędowego.

Sekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciastSekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciast
Źródło: Strona internetowa Bagmasz, Rogalikarki, https://bagmasz.com/maszyny-piekarnicze/rogalikarki/ [dostęp 28.12.2022 r.].
To proces spulchniania kęsów ciastaciasta, zachodzący w czasie fermentacjifermentacji, podczas której są wytwarzane kwasy organiczne, duża ilość dwutlenku węgla, alkohol i inne związki, dzięki czemu ciastociasto ulega rozrostowi. Rozrost pozwala na nadanie kęsom ciastaciasta pożądanej struktury i objętości przed rozpoczęciem procesu wypieku. Rozrost dzielimy na: wstępnywstępny i końcowykońcowy.
Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich
Źródło: Strona internetowa www.pcez‑bytow.pl, Plik PDF, Rozrost ciasta, http://www.pcez-bytow.pl/download/plk/material2-18.02.21.pdf Plik pdf o rozmiarze 4,63 MB w języku polskim [dostęp 28.12.2022 r.].
Proces odbywający się bezpośrednio przed wypiekiem ciastaciasta, mający na celu maksymalne, możliwe powiększenie objętości kęsa ciastaciasta. RozrostRozrost końcowy prowadzony jest np. w koszyczkach, a kęsy ciastaciasta układa się spojeniem do góry.

Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Proces wypieku, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/12.html [dostęp 28.12.2022 r.].
Proces odbywający się podczas kształtowania kęsów ciastaciasta, gdy ciastociasto wymaga odpoczynku. W wyniku rozrosturozrostu wstępnego ciastociasto zwiększa tylko minimalnie swoją objętość, ale staje się podatniejsze na dalsze formowanie i ma większą zdolność zatrzymywania gazów.
Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Proces wypieku, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/12.html [dostęp 28.12.2022 r.].
Inaczej nazywany wytwornicą solankisolanki, to zbiornik, w którym przygotowuje się solankęsolankę, a pomiar jej stężenia wykonuje się za pomocą areometru, zwanego solomierzem.
Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Przygotowanie surowców do produkcji, https://mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/3.html [dostęp 28.12.2022 r.].
Jednorodna mieszanina powstała na skutek całkowitego rozpuszczenia jednej substancji w drugiej. Na roztwór składa się: rozpuszczalnik i substancja (lub substancje) rozpuszczona. W piekarstwie – w branży spożywczej – wykorzystuje się wiele różnych roztworów, przede wszystkim rodnych, np. wody z solą czy wody z cukrem.
Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast
Źródło: Strona internetowa http://www.sp1.elk.edu.pl, Plik PDF, Rodzaje roztworów. Szybkość rozpuszczania się substancji, http://www.sp1.elk.edu.pl/content/public/pdf/cheII_mat.pdf Plik pdf o rozmiarze 1,05 MB w języku polskim. [dostęp 28.12.2022 r.].
To duży zbiornik, który służy zakładom piekarskim do magazynowania mąki luzem. Silosy mogą być zbudowane z żelbetu lub blachy stalowej, o przekroju kwadratowym, prostokątnym, ale również okrągłym, a ich pojemność sięga nawet 250 ton. Wewnątrz silosy są starannie wyszlifowane lub pokryte nieszkodliwymi lakierami silikonowymi, dzięki czemu unika się przylegania, tzw. zawieszania, mąki do ścian.
Galeria zdjęć – Urządzenia magazynoweGaleria zdjęć – Urządzenia magazynowe
Źródło: Strona internetowa STANDO, Transport mąki, https://stando.eu/blog/31-transport-maki [dostęp 28.12.2022 r.].
To narzędzie, które jest stosowane do szybkiego opróżniania i czyszczenia wnętrza dzieżydzieży. Najczęściej jest częścią wywrotnicwywrotnic łańcuchowych i śrubowych i może być stosowane do każdego rodzaju dzieżydzieży.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast
Źródło: Kanał YouTube, IBISART Maszyny i urządzenia piekarnicze, Skrobak dzież piekarniczych na wywrotnicy podnoszącej, https://www.youtube.com/watch?v=ZNxn3fPkZvk [dostęp 28.12.2022 r.].
RoztwórRoztwór soli przygotowany z ciepłej wody i odważonej ilości soli, a po całkowitym rozpuszczeniu się soli przefiltrowany.
Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast
Źródło: Strona internetowa http://www.sp1.elk.edu.pl, Plik PDF, Rodzaje roztworów. Szybkość rozpuszczania się substancji, http://www.sp1.elk.edu.pl/content/public/pdf/cheII_mat.pdf Plik pdf o rozmiarze 1,05 MB w języku polskim. [dostęp 28.12.2022 r.].
W nowoczesnych piekarniach do dozowania surowców w postaci płynnej wykorzystuje się tzw. stacje dozowania, które są poprzedzone stacjami przygotowania i magazynowania roztworówroztworów. Stacje dozowania są w pełni automatyczne i zbudowane z mieszaczamieszacza – dozownika wody, zbiorników produkcyjnych, pomp dozujących, zbiorników pośrednich, armatury i aparatury kontrolnej, podestu i szafy sterowniczej.
Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Plik PDF, Szymon Konkol, Wyposażenie zakładów piekarsko‑ciastkarskich, http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski/wyposazenie_techniczne_almanach_cukierniczo_piekarski.pdf Plik pdf o rozmiarze 348 KB w języku polskim. [dostęp 28.12.2022 r.].
System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, który ukierunkowany jest na zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności oraz identyfikuje, ocenia i kontroluje (opanowuje) zagrożenia istotne dla bezpieczeństwa żywności.
Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich
Źródło: Blog BHPEX Blog bezpieczeństwa w pracy, Rafał Wielgus, System HACCP – wyjaśniamy podstawowe pojęcia i definicje, https://www.bhpex.pl/blog/bezpieczenstwo-zywnosci/system-haccp/ [dostęp 28.12.2022 r.].
Automatyczne taśmy do transportowania ciastaciasta z leja spustowegoleja spustowego, np. do dzielarkidzielarki. Taśma takiego transportera jest podzielona z progami.
Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast
Źródło: Strona internetowa https://cech-krotoszyn.pl, Plik PDF, Izabela Rosiak, Użytkowanie maszyn i urządzeń do wytwarzania i obróbki półproduktów piekarskich 741[02].Z2.02, https://cech-krotoszyn.pl/wp-content/uploads/2021/02/Uzytkowanie-maszyn-i-urzadzen-do-wytwarzania-i-obrobki.pdf Plik pdf o rozmiarze 706 KB w języku polskim. [dostęp 28.12.2022 r.].
To specjalne dozowniki służące do odmierzania surowców dodawanych do ciastaciasta w postaci płynnej, np. wody, solankisolanki, mleczka drożdżowegomleczka drożdżowego czy tłuszczu. Przy okresowym wytwarzaniu ciastaciasta w dzieżachdzieżach stosuje się dozowniki porcjowe, zaś przy ciągłym – dozowniki o działaniu ciągłym. Są to dozowniki objętościowe.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast
Źródło: Strona internetowa Bagmasz, Dozowniki mieszacze wody, https://bagmasz.com/maszyny-piekarnicze/dozowniki-mieszacze-wody-usp/ [dostęp 28.12.2022 r.].
Inaczej drożdżownik, to specjalne chłodzone zbiorniki magazynowe, wyposażone w pompy, które przekazują mleczko drożdżowemleczko drożdżowe do dozowników w hali produkcyjnej. Są wyposażone w mieszadła ramowe służące do delikatnego mieszania zawiesiny wodnej drożdży i jednocześnie eliminują ryzyko przemrożenia produktu. Połączone są z rurociągami dozującymi z płaszczem chłodzącym.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast
Źródło: Strona internetowa BioStarPlus Naturalna fermentacja, Drożdżowniki, https://biostarplus.pl/drozdzowniki [dostęp 28.12.2022 r.].
Inaczej stacjastacja solankisolanki, to proste zbiorniki wyposażone w zautomatyzowane systemy kontroli.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Przygotowanie surowców do produkcji, https://mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/3.html [dostęp 28.12.2022 r.].
To specjalny dozownik, który pozwala na pobór ściśle określonej ilości wody w odpowiedniej temperaturze, co ma wpływ na konsystencję ciastaciasta, zachowanie pozostałych jego składników oraz na przebieg fermentacjifermentacji, a w efekcie końcowym także na wypiek.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast
Źródło: Strona internetowa Bagmasz, Dozowniki mieszacze wody, https://bagmasz.com/maszyny-piekarnicze/dozowniki-mieszacze-wody-usp/ [dostęp 28.12.2022 r.].
Waga to urządzenie służące do ważenia surowca, np. mąki, cukru. W zależności od typu wagi można na niej ważyć towar wielkogabarytowy, pakowany w worki lub luzem. Wagi dzielimy na pomostowe, hakowe czy samochodowe.
Galeria zdjęć – Urządzenia magazynoweGaleria zdjęć – Urządzenia magazynowe
Źródło: Strona internetowa Urządzenia piekarnicze Montaż Sklep Serwis, Dlaczego do pieczenia chleba potrzebujemy wagi?, https://urzadzeniapiekarnicze.pl/wagi-piekarnicze-i-gastronomiczne [dostęp 28.12.2022 r.].
To urządzenie wykorzystywane w piekarniach, służące do odważania i porcjowania kęsów ciastaciasta na kęsy wtórnekęsy wtórne.

Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich
Źródło: Strona internetowa Mech Masz Szczeciński, Wagodzielarka do chleba, https://mech-masz.com.pl/produkt/wagodzielarka-do-chleba/ [dostęp 28.12.2022 r.].
Środek transportu wewnętrznego, o ograniczonym zasięgu działania, wykorzystywany do załadunku, przewozu i wyładunku towaru. Transportowane towary są umieszczone bezpośrednio na platformie, płycie ładunkowej, na podstawkach ładunkowych lub, w przypadku wózka widłowego, na paletach lub podstawkach.
Galeria zdjęć – Urządzenia magazynoweGaleria zdjęć – Urządzenia magazynowe
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Wyposażenie magazynów, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/9.wyptech/2.html [dostęp 28.12.2022 r.].
To liczba, która określa masę ciastaciasta przygotowanego ze 100 kg mąki połączonej z określoną ilością wody. Przykładowo na wydajność 150 składają się: 100 kg mąki i 50 litrów wody. Im więcej wody w cieściecieście, tym wyższa jego wydajność. Wydajność wpływa na konsystencję ciastaciasta: im jest wyższa, tym ciastociasto jest luźniejsze, a im niższa, tym ciasto bardziej gęste i ścisłe.
Sekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciastSekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciast
Źródło: Strona internetowa www.pcez‑bytow.pl, Plik PDF, Receptury piekarskie, http://www.pcez-bytow.pl/download/plk/material3-15.02.21.pdf Plik pdf o rozmiarze 1,88 MB w języku polskim [dostęp 28.12.2022 r.].
To urządzenie mechaniczne używane w piekarnictwie, które jest stosowane podczas nadawania kęsom ciastaciasta pożądanego wydłużonego kształtu. Wydłużarki dzielą się na: taśmowe (np. do ciastaciasta żytniego) lub walcowe (np. do rogalików).

Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich
Źródło: Strona internetowa Bagmasz, Wydłużarki do chleba, https://bagmasz.com/maszyny-piekarnicze/wydluzarki-do-chleba/ [dostęp 28.12.2022 r.].
To urządzenie, które służy do podnoszenia i opróżniania dzieżydzieży z ciastaciasta do lejaleja urządzenia kształtującego lub na stół piekarniczy. Dzieli się je na wywrotnice zwykłe, poziome – stosowane, gdy ciastownie znajdują się na wyższej kondygnacji oraz wywrotnice podnoszące – współpracujące z lejami spustowymilejami spustowymi mocowanymi na stałej lub przewoźnej konstrukcji.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast
Źródło: Kanał YouTube, IBIS Szubin, Lej pośredni, lej porcjujący + wywrotnica dzież ze skrobakiem / feeding hooper with bowl lifter, https://www.youtube.com/watch?v=_bXHhCMbqbI [dostęp 28.12.2022 r.].
To urządzenie mechaniczne służące do kształtowania kęsów ciastaciasta w celu przygotowania wypieku o okrągłym kształcie. Zaokrąglarki dzielą się na: taśmowe, obrotowe lub cylindryczne. Zaokrąglarka składa się z dwóch par walców, gdzie przygotowany kęs ciastaciasta jest poddany obróbce i zaokrąglony.
Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich
Źródło: Strona internetowa MULTIGASTRO. Kompleksowe wyposażenie gastronomii, Dzielarki, Zaokrąglarki, https://multigastro.pl/dzielarki-zaokraglarki [dostęp 28.12.2022 r.].
To urządzenie mechaniczne wykorzystywane do kształtowania ciastaciasta, najczęściej pszennego o średniej konsystencji, żytniego oraz pszenno‑żytniego. Składa się z dwóch modułów, czyli zaokrąglającego i wydłużającego, która nadaje pieczywu ostateczny kształt.

Sekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciastSekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciast
Źródło: Strona internetowa HERT Wiemy jak., Maszyny do formowania chleba, https://www.hert.pl/piekarnictwo/formowanie-chleba.html [dostęp 28.12.2022 r.].
To urządzenie mechaniczne będące na ogół częścią linii do produkcji pieczywalinii do produkcji pieczywa drobnego. Może być również używana jako oddzielna maszyna. Nowoczesne znakownice mają wymienne matryce, które pozwalają na automatyczne znakowanie, zwane również stemplowaniem, różnorodnych rodzajów pieczywa drobnego o szerokim asortymencie, np.kajzerek, bułek poznańskich, panini czy ciętych itp. Znakownice mogą nacinać, matrycować oraz wyciskać zadane oznakowanie.

Sekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciastSekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciast
Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Proces wypieku, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/12.html [dostęp 28.12.2022 r.].