E-materiały do kształcenia zawodowego

Park maszynowy piekarni

SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich - Piekarz 751204 i Technik technologii żywności 314403

Słownik pojęć

1
Instrukcja korzystania ze słownika

Słownik pojęć do e‑zasobu zawiera hasła oraz ich definicje. Hasła zostały ułożone w kolejności alfabetycznej. Wybrane pojęcia zawierają również odsyłacze (linki) do elementów składowych e‑zasobu, w których zostały użyte.

Poprawne korzystanie ze słownika pojęć pozwoli Ci opanować podstawowy zasób słownictwa branżowego oraz ułatwi przyswojenie wiedzy zawartej w materiale w e‑zasobie.

1
agregat kształtujący
agregat kształtujący

Inaczej linia automatyczna do kształtowania pieczywalinia technologiczna do produkcji pieczywalinia automatyczna do kształtowania pieczywa, to zespół sprzężonych ze sobą na stałe maszyn kształtujących. Częścią agregatu kształtującego mogą być zaokrąglarkizaokrąglarkazaokrąglarki, komorykomora rozrostowakomory z agregatem garowniczym, wydłużarkiwydłużarkawydłużarki czy nawet agregaty wycinające. W skład nowoczesnych liniilinia technologiczna do produkcji pieczywalinii wchodzą także maszyny, które poprzedzają proces kształtowania, czyli miesiarkimiesiarkamiesiarki do wyrabiania ciastaciastociasta, wywrotnicewywrotnicawywrotnice do dzieżydzieżadzieży czy dzielarkidzielarkadzielarki lub wagodzielarkiwagodzielarkawagodzielarki do dzielenia ciastaciastociasta na równe kęsy.

Sekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciastDzS0EEz13Sekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciast

Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Plik PDF, Szymon Konkol, Wyposażenie zakładów piekarsko‑ciastkarskich, http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski/wyposazenie_techniczne_almanach_cukierniczo_piekarski.pdf Plik pdf o rozmiarze 348 KB w języku polskim [dostęp 28.12.2022 r.].

BHP
BHP

Skrót od Bezpieczeństwo i Higiena Pracy. Jest to zestaw zasad i norm regulujących pracę w bezpiecznych oraz higienicznych warunkach. BHP odnosi się do bezpieczeństwa fizycznego, środowiskowego oraz zdrowia psychicznego pracownika, a także identyfikuje różne zagrożenia związane z pracą na określonym stanowisku pracy oraz wskazuje, jakie rozwiązania mogą zapobiegać potencjalnym zagrożeniom i minimalizować ich skutki.

Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichD13z7WNidSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich

Źródło: Strona internetowa Wikipedia.pl, hasło Bezpieczeństwo i higiena pracy, https://pl.wikipedia.org/wiki/Bezpieczeństwo_i_higiena_pracy [dostęp 28.12.2022 r.].

ciasto
ciasto

Jest to bardzo uogólnione pojęcie, opisujące masę powstałą na skutek połączenia mąki z wodą lub/i innymi dodatkami (np. z mlekiem) oraz pozostałymi składnikami zgodnymi z recepturą. Jest bardzo wiele sposobów i metod przygotowania ciasta.

Sekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciastDzS0EEz13Sekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciast

Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Proces wypieku, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/12.html [dostęp 28.12.2022 r.].

cysterna do transportu mąki luzem
cysterna do transportu mąki luzem

Specjalny samochód cysterna, tzw. mąkowóz, służący do przewozu mąki luzem. Cysterny mogą być jednokomorowe lub z większą liczbą komór, co zapobiega mieszaniu się różnych gatunków transportowanej jednocześnie mąki.

Galeria zdjęć – Urządzenia magazynoweDtxcGa4ZhGaleria zdjęć – Urządzenia magazynowe

Źródło: Strona internetowa STANDO, Transport mąki, https://stando.eu/blog/31-transport-maki [dostęp 28.12.2022 r.].

dzielarka
dzielarka

To urządzenie wykorzystywane w piekarniach, służące do porcjowania kęsów ciastaciastociasta na kęsy wtórnekęs wtórnykęsy wtórne z wykorzystaniem wysuwanego noża, który tworzy gniazda o jednakowej objętości (liczba kęsów wtórnychkęs wtórnykęsów wtórnych zależna jest od liczby gniazd noża). Dzielarki są stosowane przy produkcji drobnych bułek i zazwyczaj są połączone z systemem zaokrąglającym. Wówczas mowa jest o dzielarko-zaokrąglarcezaokrąglarkazaokrąglarce (lub dzielarko‑formierce).

Rf1jmgRYKgwob
dzielarka
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichD13z7WNidSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich

Źródło: Strona internetowa MULTIGASTRO. Kompleksowe wyposażenie gastronomii, Dzielarki, Zaokrąglarki, https://multigastro.pl/dzielarki-zaokraglarki [dostęp 28.12.2022 r.].

dzieża
dzieża

Inaczej komora miesieniamiesienie ciastamiesienia, to naczynie czy zbiornik służący do rozczyniania surowców na ciasto, a także do wyrastania ciastaciastociasta. 

1,1
R2bsxryFOajqE
Dzieża jezdna o okrągłym kształcie
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
R2dZjZM7AbKQE
Dzieża jezdna o prostokątnym kształcie
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastDG8ojSOypAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast

Źródło: Strona internetowa IBIS, Miesiarki do ciasta, https://ibis.net.pl/oferta/miesiarki-do-ciasta/ [dostęp 28.12.2022 r.].

ekstruder
ekstruder

To urządzenie służące do ekstruzjiekstruzjaekstruzji, czyli metody produkcji pieczywa chrupkiego. Ekstrudery są zbudowane z napędu, modułu sterującego, leja zasilającego, ślimaka, płaszcza parowego, termoelementów, przetworników ciśnienia, głowicy, matrycy i cylindra z utwardzoną wkładką. 

Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichD13z7WNidSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich

Źródło: Strona internetowa @prace, Opis ekstruzji, http://ekstruzja.eprace.edu.pl/579,Opis_ekstruzji.html [dostęp 28.12.2022 r.].

ekstruzja
ekstruzja

Metoda produkcji pieczywa chrupkiego polegająca na przetłaczaniu surowców pochodzenia roślinnego, np. kasz, mąk, skrobi, płatków, pod wysokim ciśnieniem i w temperaturze 140°C do 180°C przez ekstruderyekstruderekstrudery do komory schładzającej. Mąka na pieczywo chrupkie produkowane tym sposobem musi być świeżo zmielona do ściśle określonej granulacji. 

Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichD13z7WNidSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich

Źródło: Strona internetowa @prace, Opis ekstruzji, http://ekstruzja.eprace.edu.pl/579,Opis_ekstruzji.html [dostęp 28.12.2022 r.].

fermentacja ciasta
fermentacja ciasta

Proces występujący przy produkcji ciastciastociast z użyciem drożdży. Uczestnicząc w fermentacji alkoholowej, drożdże zamieniają cukry zawarte w cieście na alkohol i dwutlenek węgla, który tworzy w cieście pęcherze gazu, powodując tzw. wyrastanie.

RnWP6A8LbZlWx
drożdże piekarnicze w fazie wzrostu, tzw. zaczyn
Źródło: https://pixabay.com/, domena publiczna.

Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichD13z7WNidSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich

Źródło: Blog Urządzenia piekarnicze, Garowanie – wszystko, co chciałbyś wiedzieć o wyrastaniu ciasta na chleb i fermentacji, https://blog.urzadzeniapiekarnicze.pl/wszystko-co-chcialbys-wiedziec-o-wyrastaniu-ciasta-na-chleb-i-fermentacji/ [dostęp 28.12.2022 r.].

formierka
formierka

Urządzenie służące do produkcji pieczywa chrupkiego, w którym ciastociastociasto jest przekazywane rurami do zbiornika formierki, zbudowanej z dwóch walców poruszających się w przeciwne strony. Formierka tworzy wstęgę ciastaciastociasta, które jest przekazywane na taśmę, posypaną mąką i dodatkowo jest oprószane mąką z góry.

Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichD13z7WNidSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich

Źródło: Strona internetowa HERT Wiemy jak., Maszyny do formowania chleba, https://www.hert.pl/piekarnictwo/formowanie-chleba.html [dostęp 28.12.2022 r.].

GHP
GHP

Skrót od ang. Good Hygiene Practice, czyli Dobra Praktyka Higieniczna, obejmująca działania, które należy podjąć, oraz warunki higieniczne, które należy spełnić i monitorować na wszystkich etapach produkcji i obrotu żywnością, aby zapewnić jakość zdrowotną produktów.

Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichD13z7WNidSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich

Źródło: Strona internetowa https://www.gov.pl, Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) i Dobra Praktyka Higieniczna (GHP), https://www.gov.pl/web/wsse-katowice/gmpghp [dostęp 28.12.2022 r.].

GMP
GMP

Skrót od ang. Good Manufacturing Practice, czyli Dobra Praktyka Produkcyjna, gdzie zawarte są informacje o działaniach, które należy podjąć i o warunkach, które trzeba spełnić, aby produkcja żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością zapewniała właściwą jakość zdrowotną produktów.

Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichD13z7WNidSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich

Źródło: Strona internetowa https://www.gov.pl, Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) i Dobra Praktyka Higieniczna (GHP), https://www.gov.pl/web/wsse-katowice/gmpghp [dostęp 28.12.2022 r.].

gluten
gluten

Substancja (mieszanina białek) złożona z prolamin i glutenin, mająca istotne znaczenie w procesie fermentacjifermentacja ciastafermentacji oraz w wypieku, np. pieczywa. Gluten występuje w niektórych ziarnach zbóż. Do podstawowych białek glutenowych należą: gliadyna występująca w pszenicy, sekalina – w życie oraz hordeina – w jęczmieniu.

Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichD13z7WNidSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich

Źródło: Strona internetowa MEDONET ŻYWIENIE, Justyna Piechocka, Gluten - czym jest, kiedy szkodzi, kiedy wykluczyć go z diety?, https://zywienie.medonet.pl/skladniki-odzywcze/bialko/gluten-czym-jest-kiedy-szkodzi-kiedy-wykluczyc-go-z-diety/cwv2n8c [dostęp 28.12.2022 r.].

kęs pierwotny
kęs pierwotny

To tak zwana prasa, czyli porcja ciastaciastociasta przeznaczona do dalszego podziału.

RFyTmx3jruoe4
kęs pierwotny
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Sekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciastDzS0EEz13Sekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciast

Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Proces wypieku, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/12.html [dostęp 28.12.2022 r.].

kęs wtórny
kęs wtórny

Inaczej kęs właściwy. Porcja ciastaciastociasta powstała na skutek podzielenia kęsa pierwotnegokęs pierwotnykęsa pierwotnego na równe części, przeznaczona do produkcji pieczywa drobnego.

RaJGqBeuUbwRr
kęs wtórny
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Sekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciastDzS0EEz13Sekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciast

Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Proces wypieku, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/12.html [dostęp 28.12.2022 r.].

komora rozrostowa
komora rozrostowa

Komora wstępnej fermentacjifermentacja ciastafermentacji, urządzenie służące do garowania, czyli rozrostu ciastarozrost ciastarozrostu ciasta w odpowiednich i stabilnych warunkach temperatury, wilgotności oraz cyrkulacji powietrza. Stanowi ważne ogniwo w całym procesie produkcyjnym.

Rnc8t1SFAkySz
komora rozrostowa
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichD13z7WNidSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich

Źródło: Strona internetowa HERT Wiemy jak., Maszyny do formowania chleba, https://www.hert.pl/piekarnictwo/formowanie-chleba.html [dostęp 28.12.2022 r.].

lej spustowy do ciasta
lej spustowy do ciasta

Inaczej lej porcjujący, to urządzenie służące zapewnieniu ciągłości produkcji pieczywa. Na ogół są one częścią linii technologicznejlinia technologiczna do produkcji pieczywalinii technologicznej i są montowane na przykład nad lub do urządzeń, np. wagodzielarkiwagodzielarkawagodzielarki czy zaokrąglarkizaokrąglarkazaokrąglarki.  Są wykonane ze stali nierdzewnej, a ich wewnętrzna powierzchnia oraz powierzchnia noży porcjujących ciastociastociasto może być pokryta wysokojakościowym teflonem, który zapobiega przywieraniu ciastaciastociasta do powierzchni. Niektóre leje spustowe są również wyposażone w system oliwienia.

RWgjmyka5g2nU
lej spustowy do ciasta
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastDG8ojSOypAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast

Źródło: Strona internetowa Mech Masz Szczeciński, Leje porcjujące – zapewniają ciągłość pracy linii produkcyjnych, https://mech-masz.com.pl/produkt/leje-porcjujace-zapewniaja-ciaglosc-pracy-linii-produkcyjnych/ [dostęp 28.12.2022 r.].

linia do ekstruzji
linia do ekstruzji

Linia technologiczna składająca się ze zbiornika surowców sypkich, przenośnika ślimakowego, wagiwagawagi, dozownika i mieszalnika wody, miesiarkimiesiarkamiesiarki, podajnika, ekstruderaekstruderekstrudera, wytwornicy pary, transportera schładzającego, suszarni, pieca, obtaczarki, pakowarki, urządzenia rozkładającego i transportera.

Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichD13z7WNidSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich

Źródło: Strona internetowa @prace, Opis ekstruzji, http://ekstruzja.eprace.edu.pl/579,Opis_ekstruzji.html [dostęp 28.12.2022 r.].

linia technologiczna do produkcji pieczywa
linia technologiczna do produkcji pieczywa

To zespół sprzężonych ze sobą modułów, które służą do wykonania pieczywa. W zależności od rodzaju wytwarzanego pieczywa mogą składać się z miesiarkimiesiarkamiesiarki do wyrabiania ciastaciastociasta, wywrotnicywywrotnicawywrotnicy do dzieżydzieżadzieży, dzielarkidzielarkadzielarki do dzielenia ciastaciastociasta na równe kęsy, zaokrąglarkizaokrąglarkazaokrąglarki, komorykomora rozrostowakomory z agregatem garowniczym, wydłużarkiwydłużarkawydłużarki czy nawet znakownicyznakownicaznakownicy, modułu do nawilżania i posypywania ziarnami. Obecnie są stosowane powszechnie w branży piekarskiej i przyczyniły się do wzrostu wydajnościwydajność ciastawydajności i przyśpieszenia produkcji, a także do uzyskania niemal idealnych wypieków.

Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichD13z7WNidSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich

Źródło: Kanał YouTube, Firma Hert, Linia do produkcji chleba Crustica w polskiej piekarni.mov, https://www.youtube.com/watch?v=XeMP5UCNJgA [dostęp 28.12.2022 r.].

metoda grawitacyjna rozładunku
metoda grawitacyjna rozładunku

To metoda polegającą na zastosowaniu w rozładunku mąki przewożonej luzem specjalnego systemu przedmuchiwania mąki z wykorzystaniem sprężonego powietrza. Po odkręceniu zaworu uwalniającego w cysterniecysterna do transportu mąki luzemcysternie, dzięki odpowiednio wysokiej różnicy ciśnień pomiędzy cysternącysterna do transportu mąki luzemcysternąsilosemsilossilosem, mąka jest tłoczona do rurociągu z zaworami rozdzielczymi, zakończonego odpowiednimi przyłączami i wraz ze strumieniem powietrza dociera do silosusilossilosu.

Galeria zdjęć – Urządzenia magazynoweDtxcGa4ZhGaleria zdjęć – Urządzenia magazynowe

Źródło: Strona internetowa STANDO, Transport mąki, https://stando.eu/blog/31-transport-maki [dostęp 28.12.2022 r.].

miesiarka
miesiarka

To urządzenie wykorzystywane do miesienia ciastamiesienie ciastamiesienia ciasta, działające w sposób: okresowy, gdy ciastociastociasto miesi się w porcjach, w określonych odstępach czasu; oraz ciągły, gdy surowiec podaje się ciągle, a powstające ciastociastociasto przesuwa się do króćca wylotowego i jest kierowane do fermentacjifermentacja ciastafermentacji.

Rm2LYMRDVRMtE
miesiarka z narzędziami wymiennymi 
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastDG8ojSOypAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast

Źródło: Strona internetowa IBIS, Miesiarki do ciasta, https://ibis.net.pl/oferta/miesiarki-do-ciasta/ [dostęp 28.12.2022 r.].

miesiarka kątowa
miesiarka kątowa

Urządzenie służące do wyrabiania ciastaciastociasta żytniego i mieszanego. Zbudowana jest z: dzieżydzieżadzieży o walcowatym kształcie zaokrąglonym w dolnej części, zamocowanej obrotowo na trójkołowym wózkuwózek transportowy jezdnytrójkołowym wózku; miesiadła będącego połączeniem rozwiniętych spirali tworzących dwa stożki złączone podstawami; pełnej osłony przykrywającej dzieżędzieżadzieżę z otworem do dozowania surowców lub obserwacji procesu miesienia; pulpitu sterowniczego i korpusu z silnikiem i układem napędowym.

RQIwjkuUh7uQz
miesiarka kątowa
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastDG8ojSOypAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast

Źródło: Strona internetowa IBIS, Miesiarki do ciasta, https://ibis.net.pl/oferta/miesiarki-do-ciasta/ [dostęp 28.12.2022 r.].

miesiarka spiralna
miesiarka spiralna

Urządzenie służące do wyrabiania ciastciastociast różnego rodzaju, w zależności od zastosowanej końcówki. Zbudowana jest z: dzieżydzieżadzieży o walcowatym kształcie zaokrąglonym w dolnej części, zamocowanej na stałe lub na wózku jezdnymwózek transportowy jezdnywózku jezdnym; spiralnie ukształtowanego miesiadła wraz z osłoną, które pracuje na dwóch prędkościach obrotowych; pełnej lub ażurowej osłony przykrywającej dzieżędzieżadzieżę; pulpitu sterowniczego i korpusu z silnikiem i układem napędowym.

RddfxORrsAW5r
miesiarka spiralna
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastDG8ojSOypAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast

Źródło: Strona internetowa IBIS, Miesiarki do ciasta, https://ibis.net.pl/oferta/miesiarki-do-ciasta/ [dostęp 28.12.2022 r.].

miesiarka zetowa
miesiarka zetowa

Urządzenie służące do zagniatania sztywnych ciastciastociast, wykorzystywane na liniach produkcyjnychlinia technologiczna do produkcji pieczywaliniach produkcyjnych, na przykład w produkcji paluszków.

RNLYYMd8zEvsD
miesiarka zetowa
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastDG8ojSOypAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast

Źródło: Strona internetowa IBIS, Miesiarki do ciasta, https://ibis.net.pl/oferta/miesiarki-do-ciasta/ [dostęp 28.12.2022 r.].

miesienie ciasta
miesienie ciasta

Czynność polegająca głównie na tłoczeniu i ubijaniu ciastaciastociasta. Może być wykonywana ręcznie i wówczas ciastociastociasto można zagniatać obiema rękami lub zamkniętą pięścią albo przemysłowo – czynności te wykonuje się przy użyciu miesiarkimiesiarkamiesiarki.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastDG8ojSOypAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast

Źródło: Strona internetowa IBIS, Miesiarki do ciasta, https://ibis.net.pl/oferta/miesiarki-do-ciasta/ [dostęp 28.12.2022 r.].

mieszacz wody
mieszacz wody

Zbiornik służący do przygotowania wody o pożądanej temperaturze. Jest wykonany ze stali nierdzewnej i składa się z wskaźnika poziomu wody; termometru; dwóch króćców, czyli elementów konstrukcyjnych zbiornika w postaci odcinka rury doprowadzające zimną i ciepłą wodę do wnętrza zbiornika; zaworów odcinających i króćca z zaworem doprowadzającym wodę do dzieżydzieżadzieży. Woda ciepła i zimna dostająca się do zbiornika miesza się, a termometr mieszacza kontroluje odpowiednią jej temperaturę.

RfxxXGhjHxUlW
mieszacz wody
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastDG8ojSOypAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast

Źródło: Strona internetowa Bagmasz, Dozowniki mieszacze wody, https://bagmasz.com/maszyny-piekarnicze/dozowniki-mieszacze-wody-usp/ [dostęp 28.12.2022 r.].

mleczko drożdżowe
mleczko drożdżowe

Inaczej zawiesina wodna drożdży, czyli zawiesina o jednolitej konsystencji, bez grudek, która powstaje poprzez dodanie wody do określonej ilości drożdży, a następnie dokładne rozczynie składników.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastDG8ojSOypAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast

Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Prowadzenie ciast pszennych, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/6.html [dostęp 28.12.2022 r.].

naważka
naważka

To uformowany kęs ciastaciastociasta, posypany mąką, czyli masa uformowanego kęsa ciastaciastociasta przed wypiekiem, która jest wyższa o ok. 10 do 20% od upieczonego wyrobu. Naważka uwzględnia ubytek wypiekowy. Do ustalenia naważek używa się specjalnych tabel lub wzoru na obliczanie ich wielkości, do czego niezbędne są informacje o ubytkach: wypiekowym i magazynowym.

R1HDpB4mmbOe1
naważka
Źródło: https://unsplash.com/, domena publiczna.

Sekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciastDzS0EEz13Sekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciast

Źródło: Strona internetowa www.pcez‑bytow.pl, Plik PDF, Obróbka ciasta, http://www.pcez-bytow.pl/download/plk/material7.pdf Plik pdf o rozmiarze 2,38 MB w języku polskim. [dostęp 28.12.2022 r.].

pieczywo bezglutenowe
pieczywo bezglutenowe

To pieczywo, które zawiera nie więcej niż 20 mg glutenuglutenglutenu na 1 kg. Produkt bezglutenowy jest oznaczany symbolem przekreślonego kłosa. Należy do kategorii pieczywa specjalnego i jest przeznaczony dla osób chorych na celiakię i będących na diecie bezglutenowej.

Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichD13z7WNidSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich

Źródło: Blog BEZGLUTEN, Chleb bezglutenowy - wszystko co musisz wiedzieć o chlebie bez glutenu, https://bezgluten.pl/blog/chleb-bezglutenowy-wszystko-co-musisz-wiedziec-o-chlebie-bez-glutenu [dostęp 28.12.2022 r.].

przesiewanie mąki
przesiewanie mąki

Zabieg o znaczeniu zarówno sanitarnym, jak i technologicznym. W celach sanitarnych oczyszczamy mąkę na sitach, aby wychwycić potencjalne zanieczyszczenia, które mogły dostać się do mąki podczas otwierania opakowań, np.mogą być to zawieszki workowe, kawałki sznurków czy drutów, oraz skontrolować potencjalną obecność szkodników bytujących w mące. Przesiewanie mąki jest bardzo ważnym zabiegiem wstępnym także ze względów technologicznych. Podczas tego procesu następuje spulchnienie, ocieplenie oraz napowietrzenie mąki. Przesiana mąka nie jest zbrylona i ma większą objętość. Dzięki temu podczas wyrabiania ciastciastociast wszystkie składniki lepiej się połączą, a ciastaciastociasta wychodzą lżejsze i pulchniejsze.

R1A5cizru0IdM
przesiewanie mąki

Galeria zdjęć – Urządzenia magazynoweDtxcGa4ZhGaleria zdjęć – Urządzenia magazynowe

Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Wyposażenie przygotowalni półproduktów, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/9.wyptech/4.html [dostęp 28.12.2022 r.].

przesiewacz do mąki
przesiewacz do mąki

Inaczej sito. Urządzenie używane do przesiewania mąkiprzesiewanie mąkiprzesiewania mąki. Przesiewacze dzielimy na płaskie, bębnowe, odśrodkowe, wibracyjne lub zataczające (oscylacyjne).

Galeria zdjęć – Urządzenia magazynoweDtxcGa4ZhGaleria zdjęć – Urządzenia magazynowe

Źródło: Strona internetowa https://www.masz.gliwice.pl, Przesiewacze do mąki, https://www.masz.gliwice.pl/przesiewacze-do-maki.html [dostęp 28.12.2022 r.].

rogalikarka
rogalikarka

Urządzenie służące do rozwałkowywania kęsów ciastaciastociasta, a następnie zwijania ich w rulony lub wydłużania. Tak przygotowane kęsy są używane do wykonania m.in. rogali czy paluchów. Rogalikarka jest zbudowana ze stołu uchylnego, wałków spłaszczających, przenośnika górnego i dolnego, korpusu i układu napędowego.

RA5twMrrhvNCj
rogalikarka
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Sekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciastDzS0EEz13Sekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciast

Źródło: Strona internetowa Bagmasz, Rogalikarki, https://bagmasz.com/maszyny-piekarnicze/rogalikarki/ [dostęp 28.12.2022 r.].

rozrost ciasta
rozrost ciasta

To proces spulchniania kęsów ciastaciastociasta, zachodzący w czasie fermentacjifermentacja ciastafermentacji, podczas której są wytwarzane kwasy organiczne, duża ilość dwutlenku węgla, alkohol i inne związki, dzięki czemu ciastociastociasto ulega rozrostowi. Rozrost pozwala na nadanie kęsom ciastaciastociasta pożądanej struktury i objętości przed rozpoczęciem procesu wypieku. Rozrost dzielimy na: wstępnyrozrost wstępny ciastawstępny i końcowyrozrost końcowy ciastakońcowy.

Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichD13z7WNidSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich

Źródło: Strona internetowa www.pcez‑bytow.pl, Plik PDF, Rozrost ciasta, http://www.pcez-bytow.pl/download/plk/material2-18.02.21.pdf Plik pdf o rozmiarze 4,63 MB w języku polskim [dostęp 28.12.2022 r.].

rozrost końcowy ciasta
rozrost końcowy ciasta

Proces odbywający się bezpośrednio przed wypiekiem ciastaciastociasta, mający na celu maksymalne, możliwe powiększenie objętości kęsa ciastaciastociasta. Rozrostrozrost ciastaRozrost końcowy prowadzony jest np. w koszyczkach, a kęsy ciastaciastociasta układa się spojeniem do góry.

R1CRXnrfIdFBb
rozrost końcowy ciasta
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichD13z7WNidSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich

Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Proces wypieku, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/12.html [dostęp 28.12.2022 r.].

rozrost wstępny ciasta
rozrost wstępny ciasta

Proces odbywający się podczas kształtowania kęsów ciastaciastociasta, gdy ciastociastociasto wymaga odpoczynku. W wyniku rozrosturozrost ciastarozrostu wstępnego ciastociastociasto zwiększa tylko minimalnie swoją objętość, ale staje się podatniejsze na dalsze formowanie i ma większą zdolność zatrzymywania gazów.

Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichD13z7WNidSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich

Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Proces wypieku, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/12.html [dostęp 28.12.2022 r.].

roztwornik do solanki
roztwornik do solanki

Inaczej nazywany wytwornicą solankisolankasolanki, to zbiornik, w którym przygotowuje się solankęsolankasolankę, a pomiar jej stężenia wykonuje się za pomocą areometru, zwanego solomierzem.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastDG8ojSOypAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast

Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Przygotowanie surowców do produkcji, https://mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/3.html [dostęp 28.12.2022 r.].

roztwór
roztwór

Jednorodna mieszanina powstała na skutek całkowitego rozpuszczenia jednej substancji w drugiej. Na roztwór składa się: rozpuszczalnik i substancja (lub substancje) rozpuszczona. W piekarstwie – w branży spożywczej – wykorzystuje się wiele różnych roztworów, przede wszystkim rodnych, np. wody z solą czy wody z cukrem.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastDG8ojSOypAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast

Źródło: Strona internetowa http://www.sp1.elk.edu.pl, Plik PDF, Rodzaje roztworów. Szybkość rozpuszczania się substancji, http://www.sp1.elk.edu.pl/content/public/pdf/cheII_mat.pdf Plik pdf o rozmiarze 1,05 MB w języku polskim. [dostęp 28.12.2022 r.].

silos
silos

To duży zbiornik, który służy zakładom piekarskim do magazynowania mąki luzem. Silosy mogą być zbudowane z żelbetu lub blachy stalowej, o przekroju kwadratowym, prostokątnym, ale również okrągłym, a ich pojemność sięga nawet 250 ton. Wewnątrz silosy są starannie wyszlifowane lub pokryte nieszkodliwymi lakierami silikonowymi, dzięki czemu unika się przylegania, tzw. zawieszania, mąki do ścian.

Galeria zdjęć – Urządzenia magazynoweDtxcGa4ZhGaleria zdjęć – Urządzenia magazynowe

Źródło: Strona internetowa STANDO, Transport mąki, https://stando.eu/blog/31-transport-maki [dostęp 28.12.2022 r.].

skrobak do dzieży
skrobak do dzieży

To narzędzie, które jest stosowane do szybkiego opróżniania i czyszczenia wnętrza dzieżydzieżadzieży. Najczęściej jest częścią wywrotnicwywrotnicawywrotnic łańcuchowych i śrubowych i może być stosowane do każdego rodzaju dzieżydzieżadzieży.

R14a3KARjXGWc
skrobak do dzieży
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastDG8ojSOypAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast

Źródło: Kanał YouTube, IBISART Maszyny i urządzenia piekarnicze, Skrobak dzież piekarniczych na wywrotnicy podnoszącej, https://www.youtube.com/watch?v=ZNxn3fPkZvk [dostęp 28.12.2022 r.].

solanka
solanka

RoztwórroztwórRoztwór soli przygotowany z ciepłej wody i odważonej ilości soli, a po całkowitym rozpuszczeniu się soli przefiltrowany.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastDG8ojSOypAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast

Źródło: Strona internetowa http://www.sp1.elk.edu.pl, Plik PDF, Rodzaje roztworów. Szybkość rozpuszczania się substancji, http://www.sp1.elk.edu.pl/content/public/pdf/cheII_mat.pdf Plik pdf o rozmiarze 1,05 MB w języku polskim. [dostęp 28.12.2022 r.].

stacja dozowania
stacja dozowania

W nowoczesnych piekarniach do dozowania surowców w postaci płynnej wykorzystuje się tzw. stacje dozowania, które są poprzedzone stacjami przygotowania i magazynowania roztworówroztwórroztworów. Stacje dozowania są w pełni automatyczne i zbudowane z mieszaczamieszacz wodymieszacza – dozownika wody, zbiorników produkcyjnych, pomp dozujących, zbiorników pośrednich, armatury i aparatury kontrolnej, podestu i szafy sterowniczej.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastDG8ojSOypAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast

Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Plik PDF, Szymon Konkol, Wyposażenie zakładów piekarsko‑ciastkarskich, http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski/wyposazenie_techniczne_almanach_cukierniczo_piekarski.pdf Plik pdf o rozmiarze 348 KB w języku polskim. [dostęp 28.12.2022 r.].

system HACCP ang. (Hazard Analysis and Critical Control Points System)
system HACCP ang. (Hazard Analysis and Critical Control Points System)

System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, który ukierunkowany jest na zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności oraz identyfikuje, ocenia i kontroluje (opanowuje) zagrożenia istotne dla bezpieczeństwa żywności.

Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichD13z7WNidSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich

Źródło: Blog BHPEX Blog bezpieczeństwa w pracy, Rafał Wielgus, System HACCP – wyjaśniamy podstawowe pojęcia i definicje, https://www.bhpex.pl/blog/bezpieczenstwo-zywnosci/system-haccp/ [dostęp 28.12.2022 r.].

transporter taśmowy
transporter taśmowy

Automatyczne taśmy do transportowania ciastaciastociastaleja spustowegolej spustowy do ciastaleja spustowego, np. do dzielarkidzielarkadzielarki. Taśma takiego transportera jest podzielona z progami.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastDG8ojSOypAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast

Źródło: Strona internetowa https://cech-krotoszyn.pl, Plik PDF, Izabela Rosiak, Użytkowanie maszyn i urządzeń do wytwarzania i obróbki półproduktów piekarskich 741[02].Z2.02, https://cech-krotoszyn.pl/wp-content/uploads/2021/02/Uzytkowanie-maszyn-i-urzadzen-do-wytwarzania-i-obrobki.pdf Plik pdf o rozmiarze 706 KB w języku polskim. [dostęp 28.12.2022 r.].

urządzenie dozujące
urządzenie dozujące

To specjalne dozowniki służące do odmierzania surowców dodawanych do ciastaciastociasta w postaci płynnej, np. wody, solankisolankasolanki, mleczka drożdżowegomleczko drożdżowemleczka drożdżowego czy tłuszczu. Przy okresowym wytwarzaniu ciastaciastociastadzieżachdzieżadzieżach stosuje się dozowniki porcjowe, zaś przy ciągłym – dozowniki o działaniu ciągłym. Są to dozowniki objętościowe.

RYJojBeA284r9
urządzenie dozujące
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastDG8ojSOypAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast

Źródło: Strona internetowa Bagmasz, Dozowniki mieszacze wody, https://bagmasz.com/maszyny-piekarnicze/dozowniki-mieszacze-wody-usp/ [dostęp 28.12.2022 r.].

urządzenie dozujące mleczko drożdżowe
urządzenie dozujące mleczko drożdżowe

Inaczej drożdżownik, to specjalne chłodzone zbiorniki magazynowe, wyposażone w pompy, które przekazują mleczko drożdżowemleczko drożdżowemleczko drożdżowe do dozowników w hali produkcyjnej. Są wyposażone w mieszadła ramowe służące do delikatnego mieszania zawiesiny wodnej drożdży i jednocześnie eliminują ryzyko przemrożenia produktu. Połączone są z rurociągami dozującymi z płaszczem chłodzącym.

Rs4nvkXZ0iMlD
urządzenie dozujące mleczko drożdżowe
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastDG8ojSOypAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast

Źródło: Strona internetowa BioStarPlus Naturalna fermentacja, Drożdżowniki, https://biostarplus.pl/drozdzowniki [dostęp 28.12.2022 r.].

urządzenie dozujące solankę
urządzenie dozujące solankę

Inaczej stacjastacja dozowaniastacja solankisolankasolanki, to proste zbiorniki wyposażone w zautomatyzowane systemy kontroli.

RcUm353mnAkGK
urządzenie dozujące solankę
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastDG8ojSOypAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast

Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Przygotowanie surowców do produkcji, https://mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/3.html [dostęp 28.12.2022 r.].

urządzenie dozujące wodę
urządzenie dozujące wodę

To specjalny dozownik, który pozwala na pobór ściśle określonej ilości wody w odpowiedniej temperaturze, co ma wpływ na konsystencję ciastaciastociasta, zachowanie pozostałych jego składników oraz na przebieg fermentacjifermentacja ciastafermentacji, a w efekcie końcowym także na wypiek.

Rk7JmxsjrDjYK
urządzenie dozujące wodę
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastDG8ojSOypAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast

Źródło: Strona internetowa Bagmasz, Dozowniki mieszacze wody, https://bagmasz.com/maszyny-piekarnicze/dozowniki-mieszacze-wody-usp/ [dostęp 28.12.2022 r.].

waga
waga

Waga to urządzenie służące do ważenia surowca, np. mąki, cukru. W zależności od typu wagi można na niej ważyć towar wielkogabarytowy, pakowany w worki lub luzem. Wagi dzielimy na pomostowe, hakowe czy samochodowe.

Galeria zdjęć – Urządzenia magazynoweDtxcGa4ZhGaleria zdjęć – Urządzenia magazynowe

Źródło: Strona internetowa Urządzenia piekarnicze Montaż Sklep Serwis, Dlaczego do pieczenia chleba potrzebujemy wagi?, https://urzadzeniapiekarnicze.pl/wagi-piekarnicze-i-gastronomiczne [dostęp 28.12.2022 r.].

wagodzielarka
wagodzielarka

To urządzenie wykorzystywane w piekarniach, służące do odważania i porcjowania kęsów ciastaciastociasta na kęsy wtórnekęs wtórnykęsy wtórne.

R1Ug0yvedFGYh
wagodzielarka

Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichD13z7WNidSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich

Źródło: Strona internetowa Mech Masz Szczeciński, Wagodzielarka do chleba, https://mech-masz.com.pl/produkt/wagodzielarka-do-chleba/ [dostęp 28.12.2022 r.].

wózek transportowy jezdny
wózek transportowy jezdny

Środek transportu wewnętrznego, o ograniczonym zasięgu działania, wykorzystywany do załadunku, przewozu i wyładunku towaru. Transportowane towary są umieszczone bezpośrednio na platformie, płycie ładunkowej, na podstawkach ładunkowych lub, w przypadku wózka widłowego, na paletach lub podstawkach.

Galeria zdjęć – Urządzenia magazynoweDtxcGa4ZhGaleria zdjęć – Urządzenia magazynowe

Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Wyposażenie magazynów, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/9.wyptech/2.html [dostęp 28.12.2022 r.].

wydajność ciasta
wydajność ciasta

To liczba, która określa masę ciastaciastociasta przygotowanego ze 100 kg mąki połączonej z określoną ilością wody. Przykładowo na wydajność 150 składają się: 100 kg mąki i 50 litrów wody. Im więcej wody w cieścieciastocieście, tym wyższa jego wydajność. Wydajność wpływa na konsystencję ciastaciastociasta: im jest wyższa, tym ciastociastociasto jest luźniejsze, a im niższa, tym ciasto bardziej gęste i ścisłe.

Sekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciastDzS0EEz13Sekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciast

Źródło: Strona internetowa www.pcez‑bytow.pl, Plik PDF, Receptury piekarskie, http://www.pcez-bytow.pl/download/plk/material3-15.02.21.pdf Plik pdf o rozmiarze 1,88 MB w języku polskim [dostęp 28.12.2022 r.].

wydłużarka
wydłużarka

To urządzenie mechaniczne używane w piekarnictwie, które jest stosowane podczas nadawania kęsom ciastaciastociasta pożądanego wydłużonego kształtu. Wydłużarki dzielą się na: taśmowe (np. do ciastaciastociasta żytniego) lub walcowe (np. do rogalików).

R1D8a5WHAT5sB
Wydłużarka taśmowa
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichD13z7WNidSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich

Źródło: Strona internetowa Bagmasz, Wydłużarki do chleba, https://bagmasz.com/maszyny-piekarnicze/wydluzarki-do-chleba/ [dostęp 28.12.2022 r.].

wywrotnica
wywrotnica

To urządzenie, które służy do podnoszenia i opróżniania dzieżydzieżadzieżyciastaciastociasta do lejalej spustowy do ciastaleja urządzenia kształtującego lub na stół piekarniczy. Dzieli się je na wywrotnice zwykłe, poziome – stosowane, gdy ciastownie znajdują się na wyższej kondygnacji oraz wywrotnice podnoszące – współpracujące z lejami spustowymilej spustowy do ciastalejami spustowymi mocowanymi na stałej lub przewoźnej konstrukcji.

R13IQE85INfMy
Wywrotnica zwykła (pozioma)
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Atlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciastDG8ojSOypAtlas interaktywny – Urządzenia do sporządzania ciast

Źródło: Kanał YouTube, IBIS Szubin, Lej pośredni, lej porcjujący + wywrotnica dzież ze skrobakiem / feeding hooper with bowl lifter, https://www.youtube.com/watch?v=_bXHhCMbqbI [dostęp 28.12.2022 r.].

zaokrąglarka
zaokrąglarka

To urządzenie mechaniczne służące do kształtowania kęsów ciastaciastociasta w celu przygotowania wypieku o okrągłym kształcie. Zaokrąglarki dzielą się na: taśmowe, obrotowe lub cylindryczne. Zaokrąglarka składa się z dwóch par walców, gdzie przygotowany kęs ciastaciastociasta jest poddany obróbce i zaokrąglony.

Sekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskichD13z7WNidSekwencje filmowe – Linie technologiczne produkcji wyrobów piekarskich

Źródło: Strona internetowa MULTIGASTRO. Kompleksowe wyposażenie gastronomii, Dzielarki, Zaokrąglarki, https://multigastro.pl/dzielarki-zaokraglarki [dostęp 28.12.2022 r.].

zaokrąglarko‑wydłużarka
zaokrąglarko‑wydłużarka

To urządzenie mechaniczne wykorzystywane do kształtowania ciastaciastociasta, najczęściej pszennego o średniej konsystencji, żytniego oraz pszenno‑żytniego. Składa się z dwóch modułów, czyli zaokrąglającego i wydłużającego, która nadaje pieczywu ostateczny kształt.

RhfqB3dxkwpMy
zaokrąglarko‑wydłużarka
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Sekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciastDzS0EEz13Sekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciast

Źródło: Strona internetowa HERT Wiemy jak., Maszyny do formowania chleba, https://www.hert.pl/piekarnictwo/formowanie-chleba.html [dostęp 28.12.2022 r.].

znakownica
znakownica

To urządzenie mechaniczne będące na ogół częścią linii do produkcji pieczywalinia technologiczna do produkcji pieczywalinii do produkcji pieczywa drobnego. Może być również używana jako oddzielna maszyna. Nowoczesne znakownice mają wymienne matryce, które pozwalają na automatyczne znakowanie, zwane również stemplowaniem, różnorodnych rodzajów pieczywa drobnego o szerokim asortymencie, np.kajzerek, bułek poznańskich, panini czy ciętych itp. Znakownice mogą nacinać, matrycować oraz wyciskać zadane oznakowanie. 

R1ee2KCDgR1US
znakownica
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Sekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciastDzS0EEz13Sekwencje filmowe – Urządzenia do kształtowania ciast

Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Proces wypieku, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/12.html [dostęp 28.12.2022 r.].