Słownik
bg‑blue
Dictionnaire
amande (f.)
migdał
badigeonner
posmarować
brioche (f.)
wypiek z ciasta drożdżowego
cannelle (f.)
cynamon
confectionner
przygotować, produkować
convive (m.)
współbiesiadnik
enfourner
włożyć do piekarnika
Épiphanie (f.)
Święto Trzech Króli
fabophile (m.)
kolekcjoner figurek znalezionych w cieście wypiekanym we Francji na święto Trzech Króli
fève (f.)
bób
fouetter
wlewać
fourrer
nadziewać
fruits confits (m.pl.)
owoce kandyzowane
galette (f.)
placek, ciasto
légumineuse (f.)
warzywo strączkowe
moule (m.) à tarte
forma do pieczenia tarty
poche (f.) à douille
rękaw cukierniczy
Rois Mages (m.pl.)
Trzej Królowie
rouleau (m.) à pâtisserie
wałek do ciasta
santon (m.)
figurka z szopki bożonarodzeniowej
solstice (m.) (de printemps/d’hiver)
przesilenie wiosenne/zimowe