Przedstaw po trzy charakterystyczne cechy rolnictwa regionów zachodnioeuropejskiego i wschodnioazjatyckiego.
RnDP9t30odjvd
Weź pod uwagę głównie warunki naturalne rozwoju rolnictwa, nakłady finansowe i pracy, wydajność i nadwyżki w produkcji.
Przykładowa odpowiedź:
Region zachodnioeuropejski – niewielkie zatrudnienie w rolnictwie; duże nakłady środków finansowych na produkcję; najwyższe na świecie plony.
Region wschodnioazjatycki – duże nakłady pracy i środków finansowych; brak nadwyżek eksportowych roślin żywieniowych; terasowanie stoków na terenach górzystych.
21
Ćwiczenie 6
Przeanalizuj dane statystyczne. Które kraje notują największy wzrost powierzchni gospodarstw ekologicznych (czy są to kraje tzw. starej Unii, czy kraje, które wstąpiły do UE w 2004 roku i po nim)? Uzasadnij odpowiedź.
Kraj
Powierzchnia upraw ekologicznych w ha w 2010 r.
Powierzchnia upraw ekologicznych w ha w 2015 r.
Zmiana %
UE
9 195 813
11 139 595
21,1
Belgia
49 005
68 818
40,2
Bułgaria
25 648
118 552
362,2
Czechy
435 610
478 033
9,7
Dania
162 903
166 788
2,4
Niemcy
990 702
1 060 291
7,0
Estonia
121 569
155 806
28,2
Irlandia
47 864
73 037
52,6
Grecja
309 823
407 069
31,4
Hiszpania
1 615 047
1 968 570
21,9
Francja
845 442
1 361 512
61,0
Chorwacja
15 913
75 883
376,9
Włochy
1 113 742
1 492 579
34,0
Cypr
3 184
4 699
47,6
Łotwa
166 320
231 608
39,3
Litwa
143 644
213 579
48,7
Luksemburg
3 614
4 216
16,7
Węgry
127 605
129 735
1,7
Malta
24
30
25,0
Holandia
46 233
44 402
-4,0
Austria
538 210
552 141
2,6
Polska
521 970
580 731
11,3
Portugalia
210 981
241 375
14,1
Rumunia
182 706
245 924
34,6
Słowenia
30 689
42 188
37,5
Słowacja
174 471
181 882
4,2
Finlandia
169 168
225 235
33,1
Szwecja
438 693
518 983
18,3
Wielka Brytania
699 638
495 929
-29,1
Indeks dolny Źródło danych: farmer.pl Indeks dolny koniecŹródło danych: farmer.pl
RUo7OCawEI5If
Weź pod uwagę sytuację polityczną krajów oraz warunki klimatyczne.
Największy wzrost odnotowały Chorwacja i Bułgaria – państwa, które wstąpiły do UE po 2004 roku. Na taki wynik miała wpływ zarówno sytuacja administracyjno‑polityczna kraju, duże rozdrobnienie gospodarstw, sprzyjający klimat oraz rosnący światowy popyt na owoce i warzywa organiczne. Pomoc państwa i UE – wsparcie procesu przechodzenia na uprawę ekologiczną oraz subwencjonowanie rolników i producentów żywności ekologicznej (programy UE).
31
Ćwiczenie 7
Uzasadnij przewagę rolnictwa uprzemysłowionego nad ekologicznym w wyżywieniu ludności świata.
R1ObHcFqMUPvO
Przeanalizuj produktywność i wydajność obu typów rolnictwa w poznanych regionach, odnieś je do nakładów pracy i środków finansowych potrzebnych w produkcji oraz uzyskiwanych nadwyżek eksportowych.
Przykładowa odpowiedź:
Rolnictwo uprzemysłowione – wysokie plony, duża towarowość w produkcji roślinnej i zwierzęcej – możliwość eksportu żywności, niższe ceny produktów (przy dużej produkcji), możliwość zagospodarowania nieużytków na tereny rolnicze (wzrost produkcji żywności).
Rolnictwo ekologiczne – dużo niższe plony, rozwija się często w pobliżu rolnictwa uprzemysłowionego na małych obszarach, stosuje bioróżnorodność, ale wytwarza stosunkowo mało produktów (niska produktywność) – są one zdecydowanie droższe, ale zdrowsze (nie stosuje chemii).