Sprawdź się
Jaki typ zarodników widać na zdjęciu?
- sporangialne
- konidialne
- workowe
- podstawkowe
Zarodniki grzybów pod względem miejsca powstawania dzieli się na egzospory i endospory. Wskaż, które typy zarodników należą do endo-, a które do egzospor:
zarodniki podstawkowe, zarodniki workowe, zarodniki sporangialne, zarodniki konidialne
| endospory | |
|---|---|
| egzospory |
Zarodniki grzybów mogą powstawać na drodze mitozy lub mejozy. Wskaż, jak powstają poszczególne ich typy:
zarodniki sporangialne, zarodniki podstawkowe, zarodniki konidialne, zarodniki workowe
| mitoza | |
|---|---|
| mejoza |
Przeczytaj tekst i zaznacz prawidłowe stwierdzenia:
Sprzężniowce to gromada grzybów właściwych. Mają najczęściej dobrze rozwiniętą {wielokomórkową}{#komórczakową} grzybnię o ścianach zbudowanych z {#chityny}{celulozy} w połączeniu z chitozanem lub z glukozaminą. Charakteryzują się {#brakiem}{obecnością} aktywności ruchowej komórek w trakcie rozmnażania płciowego i bezpłciowego. Są organizmami {diploidalnymi}{#haploidalnymi}. Tylko zygota jest {#diploidalnym}{haploidalnym} etapem ich cyklu życiowego. Rozmnażają się wegetatywnie przez tzw. sporangiospory lub {aplanospory}{#konidia}.
Przyporządkuj opisy zarodników grzybów do odpowiednich definicji:
powstają wewnątrz komórek macierzystych (w zarodni) u <span lang="la"><em>Ascomycetes</em></span>, tworzą się w kulistych zarodniach na końcu haploidalnych strzępek, powstają na zewnątrz podstawek, powstają z reguły zewnętrznie – przez odcięcie górnej części specjalnej strzępki. Są roznoszone przez wiatr. Występują u workowców
| zarodniki konidialne | |
| zarodniki podstawkowe | |
| zarodniki sporangialne | |
| zarodniki workowe |
Określ, której grupy grzybów dotyczy poniższy opis.
Najliczniejsza gromada grzybów. Rozmnażają się przez zarodniki askospory, częste jest też rozmnażanie bezpłciowe dzięki wytwarzaniu zarodników konidialnych, pączkowaniu lub rozszczepieniu grzybni. Mają grzybnię wielokomórkową, u większości przedstawicieli tej grupy tworzy ona owocniki. Znane są też gatunki niewykształcające nitkowatych strzępek ani owocników. Niektóre gatunki wykorzystuje się w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.
- podstawczaki
- workowce
- sprzężniaki