Ilustracja przedstawia cztery różne rodzaje zarodników grzybów.
Zarodniki sporangialne powstają w kulistych zarodniach na końcu haploidalnych strzępek. Wyglądem przypominają przekwitnięty kwiat mniszka lekarskiego. Zarodniki konioidalne powstają poprzez odcięcie komórki na końcach strzępek. Wyglądem przypominają wachlarzowaty pędzel. Zarówno zarodniki sporangialne jak i konioidalne są mitosporami czyli zarodnikami wytwarzanymi bezpłciowo w procesie mitozy. Ponadto zarodniki konioidalne są egzosporami – powstają na zewnątrz zarodni.
Zarodniki workowe powstają w specjalnych zarodniach (workach) u workowców. Są endosporami, ponieważ powstają wewnątrz zarodni. Swoją nazwę zawdzięczają wyglądowi, przypominają wydłużony worek. Zarodniki podstawkowe powstają przez odcięcie komórki na podstawce u podstawczaków. Mają one kształt owalny z wypustkami, nieco przypominający koronę. Zarówno zarodniki workowe jak i podstawkowe są mejosporami, czyli zarodnikami powstającymi w wyniku mejozy.
Ilustracja przedstawia cztery różne rodzaje zarodników grzybów.
Zarodniki sporangialne powstają w kulistych zarodniach na końcu haploidalnych strzępek. Wyglądem przypominają przekwitnięty kwiat mniszka lekarskiego. Zarodniki konioidalne powstają poprzez odcięcie komórki na końcach strzępek. Wyglądem przypominają wachlarzowaty pędzel. Zarówno zarodniki sporangialne jak i konioidalne są mitosporami czyli zarodnikami wytwarzanymi bezpłciowo w procesie mitozy. Ponadto zarodniki konioidalne są egzosporami – powstają na zewnątrz zarodni.
Zarodniki workowe powstają w specjalnych zarodniach (workach) u workowców. Są endosporami, ponieważ powstają wewnątrz zarodni. Swoją nazwę zawdzięczają wyglądowi, przypominają wydłużony worek. Zarodniki podstawkowe powstają przez odcięcie komórki na podstawce u podstawczaków. Mają one kształt owalny z wypustkami, nieco przypominający koronę. Zarówno zarodniki workowe jak i podstawkowe są mejosporami, czyli zarodnikami powstającymi w wyniku mejozy.
Podział zarodników
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.